Vihreät haluat työttömien eläkeputken poistamisella torjua ilmastonmuutosta ja vähentää köyhyyttä

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
"Vihreät poistaisivat työttömien eläkeputken, ansiosidonnaisen porrastamisesta kokeilu – turpeen ja polttoöljyn verotusta nostettava budjettiriihessä 100 miljoonalla eurolla
Vihreiden ministerikokous on pohtinut syksyn budjettiriihen linjauksia ja muita poliittisia kysymyksiä Lahdessa.
Vihreä liitto
10.8.2020 klo 15.46
Sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo Lahden Seurahuoneella 10. elokuuta.Juha-Petri Koponen / Yle
Terhi Toivonen

Vihreät esittää eläkeputken poistamista osana hallituksen työllisyystoimia. Työttömyyspäivärahan lisäpäivien ikärajaa nostettiin juuri vuodella.
Ikääntyneet työttömät saavat työttömyysturvaan lisäpäiviä 500 päivän enimmäisajan jälkeen. Eläkeputki jatkuu, kunnes eläkeikä alkaa.
Puolue on myös halukas kokeilemaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista.
Vihreiden ministeriryhmä on ollut koolla maanantaina Lahdessa valmistautumassa syyskuun budjettiriiheen.
Eläkeputken poisto on yksi vihreiden 13 keinoista, joilla puolue torjuu ilmastonmuutosta, vähentää köyhyyttä ja kasvattaa työlllisyyttä. Osa keinoista on tarkoitettu jo seuraavaan budjettiin, osa tuleville vuosille, jotta hallitus saavuttaa tavoitteensa esimerkiksi hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035.
Vihreiden listalla on ympäristölle haitallisten tukien karsiminen, liikenteen päästöjen leikkaaminen ja köyhyyden puolittaminen. Myös koulutusasteen nostamiseen sekä työurien pidentämiseen Ruotsin malliin ja työvoiman kasvattamiseen on etsitty keinoja.
Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo sanoo, että syksyllä on tehtävä ratkaisuja sekä ensi vuotta että pidemmän aikavälin kestävyyttä ajatellen.
Vihreät vaatii, että lämmityspolttoaineiden, kuten polttoöljyn ja turpeen verotusta on kiristettävä riihessä 100 miljoonalla eurolla, kuten Vuosaaren ilmastokokouksessa helmikuussa linjattiin. Budjettiriihessä olisi tehtävä linjaus ja aloitettava valmistelu myös ruuhkamaksuista.
Valtiovarainministeriön sisäiset budjettineuvottelut alkavat tiistaina, ja hallituksen budjettiriihi on syyskuun puolivälissä.
Ylen heinäkuussa tekemästä kyselystä ilmenee, että vihreät ovat turhautuneita Ilmastotoimien hitaaseen etenemiseen, ja odottavat budjettiriiheltä uusia päätöksiä.
Yli puolet vihreistä päättäjistä on valmis lähtemään hallituksesta, jos riihessä ei synny konkreettisia päätöksiä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Lähes 90 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että turpeesta pitää tehdä uusia päätöksiä riihessä.
Kysely lähetettiin vihreiden eduskuntaryhmän, puoluehallituksen ja puoluevaltuuskunnan jäsenille. Heistä lähes 60 prosenttia vastasi."
 
Onneksi en ole kehyskunnassa kylmässä asunnossa kärvistelevä, eläkkeelle pääsyä odotteleva kuusikymppinen. Voisi harmittaa, jos olisin äänestänyt vappusataspuolueen (ja vihreät siinä sivussa) valtaan.... :cool:
 
vierailija
Eli olet kuolemaasi saakka töissä, ettei vaan nuoret pääse töihin. Paitsi että kohta ei ole kellään vara käydä töissä, jos bensan hinta kovin nousee... Tätä mä en ole ikinä ymmärtänyt, että eläkeikää koko ajan nostetaan ja samalla vingutaan, että nuorille ei ole töitä. Päästäkää nyt jukolauta ne vanhat ja raihnaset työläiset eläkkeelle, etenkin jos ne haluaa jo pois sairauksien ym takia, että nuoret ja vetreet pääsee tilalle.
 
vierailija
Eli olet kuolemaasi saakka töissä, ettei vaan nuoret pääse töihin. Paitsi että kohta ei ole kellään vara käydä töissä, jos bensan hinta kovin nousee... Tätä mä en ole ikinä ymmärtänyt, että eläkeikää koko ajan nostetaan ja samalla vingutaan, että nuorille ei ole töitä. Päästäkää nyt jukolauta ne vanhat ja raihnaset työläiset eläkkeelle, etenkin jos ne haluaa jo pois sairauksien ym takia, että nuoret ja vetreet pääsee tilalle.
Muuten hyvä, mutta valitettavasti jonkun on ne eläkkeet maksettava. Kaiken muun lisäksi. Pitäisi saada luotua enemmän työpaikkoja niin, että työtä olisi sekä nuorille että niille eläkeikää lähestyville. Ja mieluummin vielä niin, että hyväkuntoiset eläkeläiset voisivat vähän pitkittää sitä eläkkeelle siirtymistään. Tosin virallisen mantran mukaanhan näin onkin ja meillä on kirkuva työvoimapula, jonka paikkaamiseen tarvitaan runsaasti afrikkalaisia (ja vain afrikkalaisia) pakolaisia.

Tämä työttömyyskorvauksen lisäpäivien poisto vanhemmilta työnhakijoilta on kenkku idea koska niiden yli 60-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien työllistyminen on käytännössä aika mahdotonta. Toisaalta taas on niin, että nykyisellään tämä toimii porkkanana yrityksille irtisanoa niitä vanhempia, joilla ei ole mahdollisuutta työllistyä. Työnantaja ja työntekijä voivat vähän niin kuin yksissä tuumin pähkäillä, että se on tavallaan kaikille hyvä, jos Pena pääseekin jo 60-vuotiaana eläkkeelle, vaikka se työttömyys vähän sitä varsinaista eläkettä söisikin. Mutta kun se ei ole kaikille hyvä. Se ei ole yhteiskunnalle hyvä. Yhteiskunnalle on parempi, että Pena on eläkkeelle asti siinä omassa hommassaan ja jos irtisanoa pitää, irtisanotaan joku 25-vuotias, joka on (halutessaan) jo kuukauden päästä uudessa hommassa.

Mutta ei tämä tule etenemään eikä se ole ideakaan. Tämä on Vihreiltä neuvottelutaktinen täsmpäpommi SDP:n ja Vasemmistoliiton suuntaan. Luopuvat neuvotteluissa tästä tavoitteesta, niin saavat ilmastotavoitteensa läpi.
 
vierailija
Virheiden ilmastotavoitteet ovat paljon pahempi vaihtoehto kuin heidän halu potkia heikoimmassa asemassa olevia päähän.
Totta. Mutta demarit ja Vasemmistoliitto ajavat mielellään viherfasistisia hankkeita kunhan saavat neuvoteltua tämän eläkeputken leikkaamisen pois paketista.

Olisi oikeastaan kiva nähdä se kun vasemmisto haistaisi juonen eikä lähtisi leikkiin mukaan. Demaritkin olisivat pokkana, että ei meitä haittaa tämä eläkeputkesta luopuminen, mutta polttonesteiden hinta ei saa nousta. Lopulta Vihreät eivät saisi ilmastotavoitteitaan läpi, mutta leikkaisivat eläkeputken koska muuten menettäisivät kasvonsa. Seuraavissa vaaleissa kannatus romahtaisi. :giggle:
 
vierailija
Totta. Mutta demarit ja Vasemmistoliitto ajavat mielellään viherfasistisia hankkeita kunhan saavat neuvoteltua tämän eläkeputken leikkaamisen pois paketista.

Olisi oikeastaan kiva nähdä se kun vasemmisto haistaisi juonen eikä lähtisi leikkiin mukaan. Demaritkin olisivat pokkana, että ei meitä haittaa tämä eläkeputkesta luopuminen, mutta polttonesteiden hinta ei saa nousta. Lopulta Vihreät eivät saisi ilmastotavoitteitaan läpi, mutta leikkaisivat eläkeputken koska muuten menettäisivät kasvonsa. Seuraavissa vaaleissa kannatus romahtaisi.
Sun täytyy kirjottaa niille, et ne tajuu tommosen juonen! Kai niillä joku tviitti-palvelu on käytössä!
 

Yhteistyössä