Viherpeukalot huomio! Mitä helppohoitoisia kasveja RINTEESEEN?

  • Viestiketjun aloittaja "puutarha"
  • Ensimmäinen viesti
"puutarha"
Rinne on 20m leveä, 5m pitkä ja nousee 3m tuon viiden metrin matkalla. Eli aika haastavaa miettiä mitä helppohoitoista tohon laittaa. Isoja kiviä laitan alas tukemaan rinnettä.
Olisiko ideoita? Miten maa-aineksen saa pysymään rinteessä parhaiten ettei se valuisi pihatielle sateella?
 
"Jepulis"
Parasta olis pengertää se kahteen tai kolmeen tasoon. Sitten kasvien istuttaminen onkin helppoa. Jos et lähde pengertämään, laittaisin siihen mahd. paljon maanpeittokasveja ja sitten erilaisia tuijia, tuivioita jne.
 
..
Riippuu ihan millainen maaperä siinä on sekä onko auringonpaahteessa vai varjossa. Eli nämä kaksi perusjuttua pitää tietää ensin ihan niin kuin muussakin puutarhasuunnittelussa.

Maanpeitekasveja tai helposti leviäviä pensaita kannattaa suosia.

Kuivaan hiekkaiseen, aurinkoiseen rinteeseen löytyy paljon kukkivia, leviäviä kivikkokasveja. Savinen, paahteinen rinne onkin sitten haastavampi.Sen kanssa täytyy lähteä siitä, että kunnon kasvualustaa tarvitaan 30cm perennoille ja pensaille jopa enemmän. Saven päälle/sekana täytyy siis tuoda reilusti uutta maata ja myllätä se sekaisin rinteeseen jyrsimellä kalkin sekä kompostin kanssa.

Meillä tehtiin koko viime kesä ison rinteen maanparannusta ja alareunaan matala muuri penkereeksi. Tänä keväänä on sitten päästy istuttamaan. Multiin ja muuriin meni varovasti laskien pari kolmetonnia rahaa ja kasvit sitten lisäksi. Toki me ensin kuvittelimme ihan vaan istuttavamme siihen vanhaan maahan, vähän istutuskuoppiin maata vain parantaen, mutta pieni kokeilu pari kesää sitten osoitti, että ei vain kerta kaikkiaan kasvit viihdy siinä, joten pakko oli tehdä kunnolla.

Tuiviota, lamoherukkaa, sammalleimua, ketoneilikkaa ja herttavuorenkilpeä tulee meidän aurinkoiseen savipohjaiseen rinteeseen. Pensaista voisi kokeilla erilaisia angervoja sekä esim. peittopajua.
 

Yhteistyössä