Vellit ja puurot


Osaisko joku neuvoa mua... Millä vellillä/puurolla ois hyvä alottaa 6kk lapsella? Saako antaa ihan kaikkia viljoja? Kaupan valmisvellejä oon katellu, mutta tulee aika kalliiksi... Voiko ihan vaan tehdä kaurahiutaleista? Vai jostain jauhoista...?
 
Meemis
Ihan vaikka kaurahiutaleista voi tehdä puuron. Osta pikahiutaleita, jotka on pienempiä tai survase tavalliset hiutaleet pienemmiksi esimerkiksi monitoimikoneella, jos epäilet, että lapsi ei heti karkeampaa puuroa siedä.
 
http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/hyvinvointi___terveys/viljat/tattari/

Tattari
Tattari ei ole viljalaji, vaikka siitä leipää leivotaankin, vaan se kuuluu omaan kasviheimoonsa, joka on kotoisin Kauko-Idästä. Tuossa osassa maailmaa tattaria on viljelty vuosisatojen ajan. Suomessa tattari tunnetaan pääasiassa osana gluteenitonta ruokavaliota. Joissakin osissa maailmaa tattari ollaan jopa nostamassa funktionaalisten (terveysvaikutteisten) elintarvikkeiden joukkoon.

Tattarista 61 % on hiilihydraatteja, 3 % rasvaa, 12 % proteiineja, 9 % kuitua sekä loput vettä ja kivennäisaineita. Lisäksi tattarissa on B1- ja B2 -vitamiineja (B-vitamiinipitoisuus on suurempi kuin vehnässä ja rukiissa) sekä flavonoideja, jotka auttavat ehkäisemään muun muassa sepelvaltimotautia ja diabetesta. Tattarissa on myös kalsiumia ja magnesiumia enemmän kuin vehnässä ja rukiissa.

Tattarin proteiinipitoisuus on hyvä, ja erityisesti aminohappokoostumus on erinomainen. Tattarissa on kaikkia ihmisen tarvitsemia aminohappoja. Hiilihydraattipitoisuus vastaa kotimaisia viljoja. Siksi tattari pitää veren sokeripitoisuuden tasaisena. Tattarihiutaleissa, -suurimoissa ja -jauhoissa on kuituja, jotka edistävät ruoansulatuksen toimintaa.

Tattari on erittäin hyvä vaihtoehto gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle, sillä se ei sisällä lainkaan viljojen sisältämää valkuaisainetta, gluteenia. Siksi se sopii keliaakikoille. Lue keliakiasta ja sen hoidosta lisää tästä linkistä. Tattari on luontaisesti gluteeniton viljelyskasvi, jota voidaan viljellä myös Suomessa. Sitä voidaan käyttää puuroihin, leivontaan, velleihin, mysleihin ja ruoanlaittoon.

Lue lisää viljoista www.leipatiedotus.fi
 
https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/mtt/mtt/tutkimus/hankehaku/Hankkeentiedot?p_kielikoodi=FI&p_hanke_seqno=37674

Terveyttä tattarista

Vastuututkija: Keskitalo Marjo
Kesto: 01.01.2003 - 31.12.2007
Tutkimusohjelma: Hyvinvointia ruuasta

Tiivistelmä:
Tattari (Fagopyrum esculentum) on useiden hyötyaineiden takia erittäin mielenkiintoinen raaka-aine. Tattarin tuntevat lähes pelkästään keliaakikot, jotka eivät voi käyttää viljoja niiden sisältämän gluteenin takia. Tattarituotteilla on kirjallisuuden mukaan kuitenkin monia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia, mm. veren kolesterolia alentavaa, sappikivien syntyä ja syöpää estävää vaikutusta. Tattarin pähkylän sulavista hiilihydraateista lähes puolet on harvinaisia fagopyritoleja, jotka sisältävät D-chiro-inositolia. Nämä toimivat todennäköisesti insuliinin välittäjinä. D-chiro-inositolin tiedetään vaikuttavan esim. entsyymeihin, jotka säätelevät glukoosimetaboliaa solujen sisällä. Fagopyritolien on havaittu eläinkokeissa alentavan veren glukoositasoa aterian jälkeen. Tattarin pähkylöiden sisältämä D-chiro-inositoli saattaa siten olla glukoositasapainoa edistävä yhdiste, joka olisi tärkeä erityisesti tyypin II diabeteksessä, jossa insuliinin vaikutus on heikentynyt. Tattaria sisältävän ruokavalion on havaittu alentavan seerumin kokonais- ja LDL-kolesterolia ja nostavan HDL/kokonaiskolesterolisuhdetta terveillä koehenkilöillä.

Tattari (Fagopyrum esculentum) on vanha viljelykasvi, jonka viljelyalat vaihtelevat 400 - 800 hehtaarin välillä. Suomessa viljelyä on harjoitettu jo 1400-luvulta lähtien ja pääasiassa Itä-Suomessa. Vaikka viljely on nyt melko vähäistä, olisi sen laajentamiselle edellytyksiä, sillä jo nyt suuri osa Suomessa käytettävästä tattarista tuodaan ulkomailta. Sen lisäksi tattarin terveydellisten ominaisuuksien hyödyntäminen uusissa elintarvikkeissa loisi mahdollisuuksia vaatimattoman tattarin viljelylle ja kotimaisen raaka-aineen jatkojalostukselle.

Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa tietoa ja uusia menetelmiä tattarin tuotantoketjun kehittämiseksi viljelystä elintarvikkeisiin. Keskeisellä sijalla olivat tattaripähkylöiden liukoisiin sokereihin kuuluvien fagopyritolien ja kiroinositolien esiintyminen tuotannon eri vaiheissa sekä niiden hyödyntäminen uusien elintarvikkeiden kehittelyssä.
 
Puuroilija
Mä aloitin noilla kaupan valmiilla, mutta löysin sellaisen kuin Nallen minuuttivellin. Siitä saa tehtyä velliä tai sitten paksumpaa(mutta hienoa) puuroa. Neljän viljan. Maksaa n. 1? ja kestää aika pitkään. Suosittelen.
 
vieras
Ihan kotimaisilla aloittaisin, monenkohan kotona syödään päivittäin jotain tattaripuuroa, miksi sitä antaa sitten lapsellekaan.

mä taisin aloittaa maistelun jollain kaupan valmisjauhepuurolla, sitten kun meni alas ilman yökkäilyjä
hienonsin sauvasekoittajalla tavalliset kaurayynit pienemmiksi ja tein siitä

vellejä en ole antanut koskaan
 
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Ihan kotimaisilla aloittaisin, monenkohan kotona syödään päivittäin jotain tattaripuuroa, miksi sitä antaa sitten lapsellekaan.
"Tattari on yksi vanhimmista Suomessa viljellyistä kasveista. Nykyisin sitä käyttävät lähinnä ne, jotka eivät keliakian takia voi syödä tavanomaisia viljatuotteita. Tattarissa olisi potentiaalia paljon laajempaankin käyttöön. Mallia näyttää jo paluun keittöön tehnyt ohra."

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/21541-tattari-on-hyvan-olon-ruokaa

Tattaria pitäisi antaa lapselle ja syödä itse sen takia, että se on äärettömän terveellistä monella eri tavalla.
 

Yhteistyössä