http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/hyvinvointi___terveys/viljat/tattari/
Tattari
Tattari ei ole viljalaji, vaikka siitä leipää leivotaankin, vaan se kuuluu omaan kasviheimoonsa, joka on kotoisin Kauko-Idästä. Tuossa osassa maailmaa tattaria on viljelty vuosisatojen ajan. Suomessa tattari tunnetaan pääasiassa osana gluteenitonta ruokavaliota. Joissakin osissa maailmaa tattari ollaan jopa nostamassa funktionaalisten (terveysvaikutteisten) elintarvikkeiden joukkoon.
Tattarista 61 % on hiilihydraatteja, 3 % rasvaa, 12 % proteiineja, 9 % kuitua sekä loput vettä ja kivennäisaineita. Lisäksi tattarissa on B1- ja B2 -vitamiineja (B-vitamiinipitoisuus on suurempi kuin vehnässä ja rukiissa) sekä flavonoideja, jotka auttavat ehkäisemään muun muassa sepelvaltimotautia ja diabetesta. Tattarissa on myös kalsiumia ja magnesiumia enemmän kuin vehnässä ja rukiissa.
Tattarin proteiinipitoisuus on hyvä, ja erityisesti aminohappokoostumus on erinomainen. Tattarissa on kaikkia ihmisen tarvitsemia aminohappoja. Hiilihydraattipitoisuus vastaa kotimaisia viljoja. Siksi tattari pitää veren sokeripitoisuuden tasaisena. Tattarihiutaleissa, -suurimoissa ja -jauhoissa on kuituja, jotka edistävät ruoansulatuksen toimintaa.
Tattari on erittäin hyvä vaihtoehto gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle, sillä se ei sisällä lainkaan viljojen sisältämää valkuaisainetta, gluteenia. Siksi se sopii keliaakikoille. Lue keliakiasta ja sen hoidosta lisää tästä linkistä. Tattari on luontaisesti gluteeniton viljelyskasvi, jota voidaan viljellä myös Suomessa. Sitä voidaan käyttää puuroihin, leivontaan, velleihin, mysleihin ja ruoanlaittoon.
Lue lisää viljoista www.leipatiedotus.fi