Miten se ei lähettäny tätä :O No, nyt siis uusiksi
phaedra: Mä en oo biologi
Mutta siis mun maalaisjärki sanois, että lh on se hormoni, joka aikaansaa sen munasolun irtoamisen. Siksi sitä lh-huippua bongataan. Ja lh-huippuhan on laskennallisesti DPO-1, jolloin laskennallisesti seuraava päivä on ovulaatio päivä eli DPO0 ja siitä sit alkaa se piinailu, joka päättyy plussaan tai menkkoihin. Ja koska en tästä ollut ihan varma, piti ottaa ystäväni Google avuksi, että vielä varmistin tän. Ja olin oikeassa
Eli lh- huipun aikana ei ole vielä myöhäistä.
Tässä vähän lisää:
"OVULAATIO (n. 1-2 vrk)
Ovulaatio voi siis tulla naisesta riippuen ihan normaalisti 10-24 vrk kuluttua edellisten kuukautisten alkamisesta. Oma kiertoni on nykyään n. 28 päivää ja ovuloin yleensä 18. päivä.
Ovulaation tienoilla valkovuoto muuttuu kirkkaaksi, sitkeäksi ja kananmunanvalkuaista muistuttavaksi (muistuttaa kiihoittumislimaa). Samoihin aikoihin voi huomata oman seksuaalisen halukkuutensa lisääntyvän. Jos kirkkaan liman päiviä on useampi, ovulaatio osuu yleensä viimeiselle limapäivälle.
Hormonitasolla estrogeni, luteinisoiva hormoni (LH) ja munasarjoja stimuloiva hormoni (FSH) kohoavat juuri ennen ovulaatiota huippuunsa ja romahtavat sitten äkkiä alas aiheuttaen kirkkaan liman ja kiihoittuneen olon lisäksi lämpötilan romahtamisen, munarakkulan puhkeamisen ja munasolun syöksyn munatorveen.
Joillain voi tässä vaiheessa tuntua joko kiukkuinen vihlaisu toisella puolella alavatsaa (kun munasolu irtoaa) tai tylppää jomotusta (puhjennut munarakkula kirvelee).
Munasolun irrottua puhjennut munarakkula muuttuu keltarauhaseksi ja alkaa hyvin pian (yleensä tuntien sisällä) erittää keltarauhashormonia progesteronia. Kehon lämpötila nousee nopeasti ja limaneritys tyrehtyy kuin leikaten. Ts. siinä vaiheessa kun aamulämpö on kohonnut, ovulaatio on jo ohi."
Ja teksti napattu täältä:
Kaikki kuukautiskierrosta Kutri.net
Toi vaikuttaa varsin hyvältä sivulta muutenkin, jos haluaa tietää kroppansa toiminnasta enemmän. Sivuilla puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä
Kun taas puhutaan siittiöistä, niin taas esitän mutu-tietoa
Olen kuullut, että poika- ja tyttösiittiöt liikkuisivat eri vauhtia. Eli poikasiittiöt ovat nopeita, mutta tyttö siittiöt ovat hitaampia, mutta sitkeämpiä. Eli jos haluaa saada pojan, pitäisi talletella uiskentelijoita lähellä ovulaatiota ja tyttöä varten talletukset tehdä pari kolme päivää ennen. Olen myös kuullut, että siittiöt voivat pysyä toimintakuntoisina jopa 5 päivää, tosin voisin epäillä, että 3 päivää nyt ainakin. (ja tämäkään ei ole tutkittua tietoa
) Eli periaatteessa oletetun ovulaation aikoihin tallettelut joka toinen tai kolmas päivä riittäisivät. Ja tässä lisää aiheesta. Tässä tekstissä on puhuttu luonnollisesta ehkäisystä eli oman kropan seuraamisesta (jolloin tietenkin vältetään seksiä ovulaation aikana).
"Ovulaatioajankohta
Kuukautiskierto lasketaan kuukautisten ensimmäisestä päivästä lähtien viimeiseen ennen seuraavien kuukautisten alkua olevaan päivään. Keskimääräinen pituus on 28 vuorokautta, mutta yksilöllisiä eroja esiintyy paljon, myös saman naisen kohdalla eri kuukausina. Ovulaatio tapahtuu useimmiten 14 päivää ennen kuukautisten alkamista. Tätä ei voi päältä päin nähdä etukäteen, vaan laskea vasta jälkikäteen kuukautisten jo alettua. Munasolu voi irrota myös vähän aiemmin tai vähän myöhemmin. Melko yleinen virheolettamus on, että ovulaatio tapahtuisi 14 päivää edellisten kuukautisten jälkeen. Näin toki on niillä, joiden kuukautiskierto on aina tasan 28, mutta hyvin harvalla näin on. Pidemmillä ja lyhyemmillä kierroilla tämä ei pidä paikkaansa.
Munasolun irtoamispäivän lisäksi tarvitaan tietoa siittiöiden ja munasolujen eliniästä: Munasolun elinikä on 12-24 tuntia. Siittiöt elävät ja hedelmöittävät noin 72 tuntia eli 3 vuorokautta, niiden maksimielinikä on 5 vuorokautta. Tämä tarkoittaa sitä, että hedelmöityminen voi tapahtua, mikäli rakastelee ovulaatiota edeltävän 72 tunnin ja/tai sitä seuraavien 24 tunnin aikana. Mikäli ovulaatio voitaisiin tarkasti ennakoida, olisi kaikki hyvin yksinkertaista. Elimistömme antaa kuitenkin tarkan viestin vain siitä,m että ovulaatio on jo tapahtunut - ei etukäteen, koska tämä tulee tapahtumaan. Siittiöiden maksimi-ikä voi olla jopa 7 päivää, joskin hyvin harvoin ja erittäin hyvissä olosuhteissa. Jos haluat olla varma, lisää näihin laskutoimituksiin vielä 2 lisäpäivää. Nämä ohjeet perustuvat siittiöiden 5 päivän maksimielinikään.
Tämä on se seikka, jonka takia tarvitaan menetelmän jokaisen osan hallintaa ja tarkkaa noudattamista. Perussääntönä voidaan sanoa, että läämön mittaus auttaa ovulaation jälkeisen ja rytmimenetelmä sitä edeltävien varmojen päivien paikantamisessa ja liman ja kohdunnapukan tarkkailun tukevan molempia ja täsmentävän ovulaation tapahtumispäivää."
Ja lisää löytyy täältä:
Perhesuunnittelun kotisivut
Toi perhesuunnittelun sivusto on myös tutstumisen arvoinen
Toivottavasti tämä selvensi.
Mä esikoisen aikana näitä juttuja paljon selvittelin, kun olen sen luonteinen, että mun pitää saada asioista tieteellistä tietoa ja tietää miten mikäkin asia tapahtuu. Ja alkuraskaudessa, kun keskenmeno pelotti, hain netistä taulukoita, mikä prosentuaalinen todennäköisyys keskenmenolle on vaikka viikolla 8. Mua auttaa tällanen tieto ja kun tiedon suhteuttaa niin, että kuinka monelle keskimäärin, niin EI tapahdu, se huojentaa mieltä.
Tuolta perhesuunnitelun sivuilta löytyy esim tämä taulukko, jossa kerrotaan miten nopeasti minkäkin ehkäisyn jälkeen keskimäärin tulee raskaaksi:
Perhesuunnittelun kotisivut