vauva ei kasva??

Meillä vauva lakkasi "kasvamasta" noin 5 kk:n iässä (nyt 9 kk) eli neuvolan käyrät menevät alaspäin. Syönyt kuitenkin kokoajan hyvin ainoastaan tuttipullo ei kelpaa. Ensin luultiin että on pissatulehdus -> antibiootti. Kokeita otettiin eikä mitään löytynyt. Menimme yksityiselle, jossa otettiin keliakiakoe -> neg. Tayssissa käytiin ravintoterapeutin luona ruokapäiväkirjan kanssa tuloksena ohje antaa ruokaöljyä ruuan kanssa sekä tuttelin jauhetta sekoittaa ruokiin. Nyt tuntuu että ruokakaan ei enää maita ollenkaan. Tiistaina mennään taas puntarille. Onko kellään ollut mitään vastaavaa?? Itselle tulee mieleen jonkinlainen imeytymishäiriö. Aiemmin kakka ollut normaalia, mutta nyt löysää ja tulee paljon useammin. :|
 
Onko teillä allergioiden mahdollisuuksia selvitelty? Huonosyömäisyys ja kasvun häiriöt (imeytymisongelmat) voivat olla oireita allergioistakin. Jo vauva saattaa "osata" kieltäytyä allergista oireilua aiheuttavista kiinteistä ja korvikkeesta (myös rintamaidosta), jos hänelle tulee esim. epämielyttäviä kutinoita suuhun tai vatsan väänteitä heti syömisen yhteydessä. Myös kakan muuttuminen löysäksi voi olla oire allergioista.

Keliakia on aika harvinainen vauvoilla mutta ruoka-allergiat eivät niinkään harvinaisia.

 
Iho ollut koko ajan siisti ja syönytkin reippaasti tähän asti. Sydämessä on tosin joku sivuääni, josta odotamme pääsyä kardiologin tutkimuksiin. Tuo kakkakin on vasta viimeisen viikon aika muuttunut löysäksi ja ulostamien tiheentynyt itse epäilen tähän syyksi öljyn lisäämistä ruokaan. Poika on 9kk ja siis painaa noin 7 kg ja pituutta 70 cm ellei nyt sitten ole paino alkanut nousemaan.
 
Meillä on ollut aina hyvä iho ja kakkakin jopa normaalia. Oireina maitoallergiasta vatsahappojen nousu ruokatorveen ja vatsakivut. Meillä oli ongelmia Tuttelin juonnissa tuttipullolla, oli sellaista kieltäytymistä ja itkemistä.
 
Meillähän ei tuttipullo kelpaa ollenkaan. MItes tuo maitoallergia sitten todettiin? KOetin tänään juottaa tuttelia mukista, mutta lapsi käänsi vaan päänsä pois eikä halunnut ottaa enää maistamisen jälkeen. Antaisin kyllä mielelläni vielä rintamaitoa, mutta kun näin päivällä se ei oikein enää kelpaa (öisin sitäkin useammin). Jotenkin sitä energiaa pitäisi nyt lapselle saada ja varsinkin maitotuotteita.
 
Meillä oltiin jo siinä vaiheessa korvikkeella. Ensin kokeiltiin apteekin erityiskorviketta Almiron Peptiä, jolle poika allergisoitui noin viikon jälkeen. Almiron Pepti sisältää pilkottua maitoa, jolle herkät maitoallergikot reagoivat. Seuraavaksi kokeiltiin aminohappopohjaista Neocatea, joka on sopinut. Neocatea juotiin kaksi viikkoa ja mentiin sitten maitoaltistukseen, joka päätettiin seuraavana päivänä ja todettiin maitoallergia. Elikkä välttäminen ja altistaminen -menetelmällä.

Imettävät äidit välttävät maitoa kaikissa muodoissaan, jos epäillään maitoallergiaa. Samalla yleensä kannattaa dieetata myös kananmunaa kaikissa muodoissaan, koska maito ja kananmuna ns. ristiinreagoivat.

 
Kannattaisiko käväistä kokeeksi apteekista nutri-soijapurkki (N.20e) tai toisena vaihtoehtona neocate (n.60e)...? Ja kokeilla pari viikkoa, josko lähtisi siitä juomaan ja painokin tasaantumaan..

Meilläkin oli ensin käytössä neocate, joka auttoi meidän tilannetta huomattavasti, soija-altistuksesta lähtien käytössä ollut sitten soija.. Ja rinnasta kieltäytyjä oli meidän poika, imetys loppui jo kolmiviikkoisena, kun huusi ja kieltäytyi rinnasta niin voimakkaasti. Iholla ei ole ollut koskaan mitään, oireilu ollut lähinnä vihreä kakka, runsas pulauttelu/oksentelu ja yölevottomuus tai yleinen levottomuus...

Jonna ja Jere 10kk
 
Allergiatestit eivät ole luotettavia allergioiden diagnosoinnissa, varsinkaan vauvojen ja lasten.

Meidän lapselle tehtiin ihopistokoe, josta maitoallergia ei näkynyt. Verikoetta meidän allergologi ei edes ehdottanut tuosta epäluotettavuussyystä... Olisi ollut ihan turhaa lapsen kiusaamista se verikokeen ottaminen.

Joillakin testit toimii. Mutta varsinkin sellaisilla jolla ei ole iho-oireita, allergiatestit saattavat näyttää negaa, vaikka vaikeasti suolistolla ja/tai refluksilla oireileva allergia olisikin. Luotettavin menetelmä on välttäminen ja altistaminen.

Toivottavasti teillä syy kasvun ongelmiin löytyy, jos mitoissa on vielä häikkää!
 
kuulostaa kovin tutulta.meillä vauvan paino meni alaspäin pitkänaikaa.maitopullo ei kelvannut ja nopeasti kiinteiden syöminenkin takkuili.iho oli koko ajan priima, vatsa kylläkin oireili voimakkaasti liisterimäisellä vihreällä kakalla.neuvolasta neuvottiin aina lisää öljyä ja syötä ja syötä...kyllä se siitä..lopulta otin yhteyttä allergialääkäriin ja altistusten kautta selvisi maitoallergia ja vielä kotimaiset viljatkin .neuvon sinua siis ottamaan yhteyttä asiantuntevaan lääkäriin jos paino ei nouse , ei kannata pitkittää niinkuin minä tein.
 
Meillä kakka on suht normaalia. Olenkin nyt alkanut epäilemään, että kyseessä on jonkinlainen imeytymishäiriö. Alkaa myös harmittamaan sukulaisten voivottelu ja kehoitukset antaa mehua ja laittamaan ruokaan voita ja kermaa :kieh:
 
Meilläkään kahdesti tehdyt testit eivät näyttäneet mitään ja oireet olivat niin epämääräisiä, että epäilin tuota maitoallergian mahdollisuutta viimeiseen asti, kunnes NallePuhin ja Ahmuttaren kehoituksesta n.5kk sitten kokeilin apteekin korvikkeita käytyäni KAIKKI kaupan valmisteet läpi. Sain pojan oireettomaksi siis apteekin korvikkeilla, ensin neocatella, sittemmin soijamaidolla. Ja pienenä ei oikeastaan muut aoiretta ollutkaan, kuin totaalinen kieltäytyminen.

Mielestäni teillä on sikäli huolestuttava tilanne, että kun vauva ei kasva ollenkaan, oikeastaan päinvastoin, niin sinuna kokeilisin myös apteekin korvikkeen. Mitään et sillä häviä, ainoastaan rahaa, jos ne eivät tuokaan helpotusta. Vaaraa niistä ei tietenkään ole, kun ovat vauvoille tarkoitettuja. Neuvolasta meillä ei koskaan saatu apua näihin asioihin, oikeastaan neuvolan täti sanoikin, että jättää meidät nyt näiden ruoka-asioiden kanssa lastenpolin käsiin, jonka asiakkaana olemme olleet nyt puolisen vuotta. Olemme sieltä löytäneet hyvän luottolääkärin, jonka kanssa ollaan "samalla" aaltopituudella, ja joka ottaa tosissaan nämä allergiat, vaikkei testit mitään näytäkkään. Kun oltiin oltu neocatella noin kolmisen viikkoa, hänen valvonnassaan tehtiin maitoaltistus ja ero oli huomattava parin päivän jälkeen aloituksesta. Oireet tulivat niin hiipimällä, että joleli tätä olisi nimenomaan seurattu tiiviisti, en olisi osannut epäillä mitään allergioita. Sama pätee muihin ruoka-aineisiin. Meillä on nyt käytössä 7 ruoka-ainetta, mutta ihotestit, sen paremmin kuin verestä tehdyt testit eivät näyttäneet allergioita, vaikka ovat ihan selkeitä. Eli yksitellen käydään niitä nyt läpi. (Meilläkin muuten kakka oli niillä rajamailla, ollako allergista vai ei. Oli ihan normin oloista, mutta hieman tumman ruohon vihreän sävyistä aina. Koskaan poju ei ollut oikeastaan ripulilla tms.)

Kyllä minä sinuna etsisin hyvä allergologin nopeasti. Hän selvittää kyllä, mikä on vialla, on se sitten allergia tai mikä tahansa muu. Sinun pitää myös huomioida, että mikäli allergioista on kyse, saattaa jonkun öljyn aloittaminen myös pahentaa tilannetta, kun tarkoituksena on auttaa.. Nämä on tosi kinkkisiä asioita kyllä. :/
 
Niin voisihan sitä neocatea kokeilla, mutta seuraava ongelma on se että millä sen saa alas!! Poika ei huoli pullosta mitään ja mukista ainoastaan vettä. Jos laitan mukiin tuttelia hän haistaa sen ja kääntää pään pois ja tuosta tuttipullosta hän ei osaa imeä.
 
Kokeile kuitenkin vaikka sitä tuttipulloa ja laita hedelmäsokeria mausteeksi. Toki jos ei pulloa ole aikaisemminkaan huolinut niin voi tuottaa ongelmia alkuun ts. kaksi uutta asiaa tulee opeteltavaksi kerralla. Miten maitoa on tähän saakka juonut? Mukista? Vai imetätkö? Jos imetät, koita lypsää ja juottaa rintamaitoa pullosta.
 
Kerron meidän tytöstä, joka on nyt 8,5 kk, kun kuulosti tuo kasvamisasia niin tutulta.

Koko pienen ikänsä on ollut pienikokoinen ja kuukaudenikäisestä lähtien on mennyt miinuskäyrillä paino sekä pituus. Rintamaidolla mentiin pääosin 4 kk ikään asti, iltaisin annoin lisämaitoa, jotta nukkui edes muutaman tunnin pätkän kerrallaan. Kiinteät aloitettiin maltillisesti 4 kk ikäisenä ja alussa söikin kaikkea innolla. Sitten n. 5 kk ikäisenä alkoi ihottumaa tulla useampaan paikkaa, maha oli milloin kova, milloin ripulilla ja öisin söi 1-2 tunnin välein tissiä. Porkkana ja peruna jätettiin pois, mikä helpotti tilannetta.

Viljoja aloiteltiin ja ilman uusia oireita päästiin 6,5kk ikäiseksi, käytössä tuolloin kaura, ohra, ruis, riisi. Tuolloin alkoi puklailut pahentua, maha oireilla, ihottumat pahentua ja yöt oli aivan kauheita. Tyttö söi, huusi ja pulautteli vuorotellen. Samaan aikaan 5 kk-6,5kk ikäisenä oli painoa tullut vain 250 g ja pituutta alle 1 cm. Kasvu siis melkein pysähtyi.

Sitten n. 7 kk ikäisenä päätin kokeilla mitä tapahtuu kun lopetan imetyksen. Heti eka yö nukkui 3 h pätkiä ja söi muutaman kerran. NANnia siis syödään, kun maitoallergiaa ei onneksi ole. Parissa viikossa tilanne rupesi rauhoittumaan ja karsin ruokavalion minimiin eli bataatti, kaura, aprikoosi ja broileri oli meidän ruuat aluksi. Tuolla ruokavaliolla kasvoi 3viikossa melkein 2 cm ja lähes 400 g.

Siis tyttö oireili rintamaidolle ja syömilleen viljoille. Ja nyttemmin olen itse testaillut että ainakin ohra, ruis, riisi, banaani ja peruna ovat pahiksia. Ja minähän söin noita koko ajan. Allergiatesteissä ja keliakiaverikokeissa käytiin ja mitään ei näkynyt. Allergologi laittoi vilja-altistukseen n. vuoden ikäisenä, joten siihen asti syödään mitä syödään ja pyritään laajentamaan ruokavaliota omaan tahtiin.

Nyt tyttö on melkein oireeton ja reipas kuin mikä ja kasvaakin hurjaa vauhtia.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Luppis:
Kokeile kuitenkin vaikka sitä tuttipulloa ja laita hedelmäsokeria mausteeksi. Toki jos ei pulloa ole aikaisemminkaan huolinut niin voi tuottaa ongelmia alkuun ts. kaksi uutta asiaa tulee opeteltavaksi kerralla. Miten maitoa on tähän saakka juonut? Mukista? Vai imetätkö? Jos imetät, koita lypsää ja juottaa rintamaitoa pullosta.

Nyt kun luin koko ketjun, voin lisätä vielä että oletko ollut imetysdieetillä? Jos kokeeksi vaikka viikon olisit maidoton-munaton-viljaton-dieetillä?
Jos pullosta siis osaa juoda, nyt vaan ei maistu, kyllä se NC pitäisi alkaa ennenpitkää menemään. Lusikallakin voit kokeilla antaa. Jotta makuun tottuisi.

Toinen asia joka tuli mieleen että syökö liikaa kiinteitä ja maito ei siksi maistu? Oletko kokeillut sekoittaa maitoon jotain lempparisosetta, jotain hedelmää esim.? Jos vierastaa maitoa kaikessa (hyvin piilotettunakin), niin silloin siinä on jokin, miksei sitä syö. Siis kutittaa tms.

Muutenhan lapsilla voi esim. hampaiden puhkeamisen, korvatulehduksen jne. yhteydessä olla syömättömyyttä ihan "normaalistikin". Onko syömättömyyttä ollut pitkään?

Öljy saattaa aiheuttaa vatsavaivoja ihan terveellekin, meillä yksi 1/2 tl sekoitti elämän viikoksi..tosin meillä poika allerginen. Joten sen nyt jätäisin sinuna pois ja katsoisin, millaista kakka on ilman sitä.

Jos huono kasvu ei johdu liian vähästä ravinnonsaannista, yksi tosiaan voi olla allergia. Mutta muitakin aiheuttajia voi olla ja ensimmäisenä tulee mieleen joku hormonaalinen esim. kasvu- tai kilpirauhashormonin puute. Onko teillä lasta tutkittu muuten? Verikokeita otettu? Lapsillahan kasvun notkahdus voi olla oire melkein mistä tahansa sairaudesta (ei tarvitse olla mitään vakavaa). Sen verran lohdutukseksi että jos lapsi on muuten virkeä ja hyväntuulinen, ei hänellä ainakaan kipuja ole tai hän ei muuten kärsi tilanteesta.
 
Kiitos noista kaikista ohjeistanne :flower:
Jotenkin en jaksa uskoa, että kysessä olisi allergia (meillä ei ole kukaan allerginen me+2 muuta lasta =) ). Olen tähän asti imettänyt, mutta nyt poika ei huoli rintaa enään päivällä olenkaan ja yöllä 2-3 kertaa haluaa viereen rinnalle, mutta ei "imase" kuin muutaman kerran ja jatkaa uniaan.
Ruokailut:
n 9.00 n 1dl tuttelin puolukkapuuroa sekä hieman tuttelin maitoa sekoitettuna (1-2 rkl)
10.30-11.00 n. 2dl kasvis-liha sosetta sekä vajaa 1 dl vettä mukista + relatipat ja jekovit (maitoa olen tarjonnut mukista mutta herra kääntää pään pois).
unien jälkeen n 1 dl jugurttisosetta (muksu tai piltti) tai banaania tms.
16-16.30 n. 2 dl kasvissosetta (välillä myös lihaa mukana)
20.00 iltapuuro 1/2 dl kauraryynejä sekä vettä + 3 mittalusikallista tuttelin jauhetta.
kasvisoseissa on muuten n 1-3 tl rypsi tai oliiviöljyä per annos

Olipas sekavasti kerrottu :) , mutta toivottavasti saitte jotai osviittaa asiasta.

Itse olen vahvasti kallistumassa jonkinlaisen imeytymishäiriön kannalle. Ensi viikolla mennään taas punnitukseen ja huomenna pitäisi ravintoterapeutin soitella minulle kun jätin soittopyynnön kalkin saannista. Kesäkuun puolivälissä mennään sitten Tayssiin jossa kuunnellaa myös sydämen sivuääntä ja otetaan neliraajapaineet.
Että tämmöistä......... :(
 
Imeytymishäiriö voi johtua allergiasta. Ja kyseessä voi olla jokin muukin kuin maitoallergia mutta jos sinusta tuntuu että kyse on jostain muusta, niin vaihtoehtojahan kyllä siis on. Siis muita kuin allergioita.

Tuosta ruokapuolesta sen verran vielä että hyvin näyttää ruokaa menevän. Että sen puoleen rasvaa voisi ehkä vähentää, voi tehdä ns. rasvaripulia, jos tulee liikaa ja sekään ei ole hyvä. En usko, että tämä on syynä teidän alkuperäiseen ongelmaan mutta koitapa kuitenkin pari kolme päivää ilman.. Kakasta sen sitten näät, vaikuttaako. Ja rypsiöljy on parempaa kuin oliiviöljy.

Koska puuroa menee noinkin hyvin, mitäs jos tekisit sen maitoon? Jos NC:a ei raski ostaa ja on niin eksoottisen makuistakin, niin mitenkäs NutriSoija? Sitä saa apteekista ja maksaa 10-12 euroa purkki (en nyt muista tarkaa hintaa vaikka meillä sitä juodaankin :ashamed: ). On paremman makuista ja helpompi piilottaa puuroon. Ja sitten jos annat aina välipalalla sitä vauvajogurttia, niin johan siitä ihan kohtuullisesti tulee kalkkia. Ja noiden pääruokien päälle tai puuron kanssa voisi antaa hedelmäsosetta.

Ja tähän väliin : Älä loukkaannu, en minä pahalla. Joskus on vaan mukavampi pohtia toisten ongelmia kuin omia. Konkarihan sinä näissä lastenhoitoasioissa olet..

Omaa arveluani on se että vaikka kiinteitä menisi kuinka hyvin mutta korviketta/rintamaitoa ei tarpeeksi, niin ravitsemuksellisesti kiinteät ei korvaa maitoa. Vaikka energiaa tulisikin, niin ravinnon hyväksikäytettävyys (imeytyminen) on erilaista.

Oletko kokeillut korviketta kylmänä ja lämpimänä? Mukista ehkä kuitenkin kannattaa tarjota mutta eri aikaan kuin ruokaa. Esim. juuri ennen unia tai unien jälkeen. Semmosenkin olen kuullut että tuon ikäisen vauvan tehostettu paijaaminen jne. saattaa lisätä maidon menekkiä.
 
Meillä myös 5 kk iästä asti paino rajussa laskussa.
Poika ei pysty juomaan ja epäilen että kaikki allergiaepäilyt 7 kk iästä alkaen on olleet tätä samaa juomisongelmaa.
Eli poika ottaa yhen hörpyn mutta kun pitäis hengittää ja juoda,se ei onnistu.

Oltiin Tayssissa ja nyt leikkaus eessä ja tähystetään samalla.
Ottavat kitarisan pois,sanoi lääkäri ettei ole koskaan moista nähnyt.Kitarisa harvoin oireilee näin.
Jos heistä ei ole apua niin neuron puolelle sitten.

Meillä poika täyttää nyt tän kuun lopulla 1 vee ja painaa 8,5 kg ja 76 cm.

Ollaan oltu tuplalihalla jo kauan ja öljylisällä.Onko sulle puhuttu että proteiineja pitää saada reilusti lisää?
Mä oon vähentänyt kasvisten määrää ja tuplannut todellakin kaikki lihamäärät.
Sillä saatiin paino nousuun.Nyt rota vei painosta pois mutta uus yritys.

Oon antanut ihan broilerinpalasia,öljyssä pyöritetty ja lihanpaloja myös.Poika tykkää syödä itse joten tuo ruoka uppoaa siinä samalla kun äiti lappaa lusikalla muuta ruokaa.

Mutta lisää lihojen määrää,sillä pitäis paino nousta.
Ja anna lapsen syödä niin paljon kun haluaa.Meillä poju syö välillä jopa 3 desiä.
paino nousee hitaasti mutta kuitenkin.

Poika ei juo maitoa ollenkaan ja siksi proteiinien määrä on todella tärkeetä.
Miellä ravitsemusterapeutille aika ja tarkastetaan ruokavaliota vielä siellä.
 
Just soittelin ravintoterapeutille ja sovittiin, että annan kalkkia kun tuo maito ei uppoa samoin yritän aloittaa kananmunan annon sekä raejuuston. Kesäkuussa tarkistetaan uudestaan ravintomäärät. Keitin yhden ruokasatsin oikein voilla ja kermalla höysettynä ja vaakall mennään tiistaina.
 

Yhteistyössä