uusi keksintö

Maatalous

Jopa 35 euron tuntipalkka parsakaalin korjuusta – työvoimapula pakottaa nostamaan työntekijöiden palkkoja Isossa-Britanniassa
Maatalous 04:00

Piia Lehojärvi

Maatiloilla Isossa-Britanniassa kärsitään vakavasta työvoimapulasta koronapandemian ja brexitin takia.

Sari PenttinenIsossa-Britanniassa 75 prosenttia rekrytoivista maatalousalan yrityksistä on korottanut työstä tarjottavaa palkkaa.

Jaa Jaa Lähetä
Kuuntele
Tulosta Avaa

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)


MAINOS PÄÄTTYY
Lincolnshireläinen maatila tarjoaa 30 puntaa eli noin 35 euron tuntipalkkaa parsakaalin korjuusta, kertoo brittiläinen CornwallLive verkkojulkaisu. Tila ei ole yksittäistapaus, vaan paikallinen työnhakusivusto Indeed kertoi, että 75 prosenttia rekrytoivista alan yrityksistä on korottanut työstä tarjottavaa palkkaa.
Iso-Britannia on ollut riippuvainen ulkomaisista työntekijöistä. Brexitin jälkeen maahantulolle asetettiin kuitenkin uusia sääntöjä, minkä takia ulkomaalaisten on hankalampi päästä töihin.
Työviisumilla maahan tulevien on esimerkiksi pystyttävä todistamaan kohtalainen kielitaito, kertoo BBC News.

Kalkkunoiden riittävyydestä brittiläisiin joulupöytiin ollaan maassa huolissaan. Evening Standard-verkkojulkaisu kertoo, että supermarkettien hyllyt saattavat ammottaa tyhjyyttään joulun alla, koska isot kalkkunatilat eivät pysty työvoimapulan takia toimittamaan kaikkia tilauksia. Traditional Farm Fresh Turkey Associationin (TFTA) puheenjohtaja Kate Martin kertoo kuitenkin lehdelle, että pieniin tiloihin, jotka käyttävät paikallista työvoimaa, tilanne ei ole juurikaan vaikuttanut.
Martinin mukaan monet tilat ovat kouluttaneet osaavaa työvoimaa jo vuosien ajan, ja nyt monet näistä työntekijöistä ovat lähteneet Eurooppaan työn perässä.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)


MAINOS PÄÄTTYY
STT kertoi aiemmin Britannian olevan pulassa pelätyn polttoainepulan vuoksi.
Ihmiset jonottivat bensa-asemille ja lähes puolet maan 8 000 polttoainepumpusta tyhjeni sunnuntai-iltana. Polttoainekauppiaita edustavan PRA:n mukaan taustalla on polttoaineen hamstraus.
Polttoainekuljetuksi, kuten myös muita toimituksia on haitannut pula ammattikuljettajista. Sekin on osin seurausta maan EU-erosta.


Suomeen tulee ihmisiä ulkomailta marjankeruuseen rahaa tienaamaan. joten laitetaan suomalaisia keräämään ulkomaile parsakaalia. palkkakin on hyvä
 

Yhteistyössä