Unohdin ison kattilallisen makkarakeittoa koko yöksi huoneenlämpöön

Jenis
Alkuperäinen kirjoittaja METSOLA:
ja minä tas keittiöalalal työskenneellä ( rvintoloissa varsinkin) hyvgieniasäännöt usein ovat vaan paperilla.
Lihahan pitää raakanakin olla AINKIN 1-2 tuntia huoneenlämmössä enne paistamista. näillä ipeilla se olis sit pilalal jo enen paistoa
Se nyt on ennenkin kuultu, että sun käsitys tästä ruokamaailmasta on aivan eri kuin monella muulla. Tee toki kuten tykkäät, ja minä teen kuten itse tykkään.

Nyt oli kuitenkin kyse lämpimän ruuan pilalle menosta valmistuksen jälkeen, en lähtisi tuota pihvilihan käsittelyä vetämään samaan soppaan.
 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja hetkinen:
Se keittohan kuumennetaan sitten, kun sitä syödään taas. Eikös bakteerit ja kaiken maailman mikrobit kuole, kun keitto kiehuu uudelleen?
Söisitkö sä sitä keittoa hyvällä ruokahalulla jos siinä mahdollisesti olis ruokamyrkytysbakteereja? Tai jos olis ollut... mulla ei menis koko keitto alas!
 
Rollolainen
Alkuperäinen kirjoittaja hetkinen:
Se keittohan kuumennetaan sitten, kun sitä syödään taas. Eikös bakteerit ja kaiken maailman mikrobit kuole, kun keitto kiehuu uudelleen?
suurin osa kyllä.

Ihmeellisesti porukat on huolissaan ruusta joka lämmitetään, mutta helpommin salaateista ym. tulee jotkain, kun niitä ei lämmitetä ja kaikki bakteerit ei kuole vedellä huuhdeltaessa pelkästään
 
hetkinen
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Alkuperäinen kirjoittaja hetkinen:
Se keittohan kuumennetaan sitten, kun sitä syödään taas. Eikös bakteerit ja kaiken maailman mikrobit kuole, kun keitto kiehuu uudelleen?
niinhän sitä luulis, mut ei, asia ei ole noin.
No miten se sitten on? Väitätkö, että bakteerit eivät kuole kiehumispisteessä?
 
Jenis
Alkuperäinen kirjoittaja hetkinen:
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Alkuperäinen kirjoittaja hetkinen:
Se keittohan kuumennetaan sitten, kun sitä syödään taas. Eikös bakteerit ja kaiken maailman mikrobit kuole, kun keitto kiehuu uudelleen?
niinhän sitä luulis, mut ei, asia ei ole noin.
No miten se sitten on? Väitätkö, että bakteerit eivät kuole kiehumispisteessä?
Googletapa. Saatat yllättyä.
 
Jenis
Alkuperäinen kirjoittaja METSOLA:
Alkuperäinen kirjoittaja hetkinen:
Se keittohan kuumennetaan sitten, kun sitä syödään taas. Eikös bakteerit ja kaiken maailman mikrobit kuole, kun keitto kiehuu uudelleen?
suurin osa kyllä.

Ihmeellisesti porukat on huolissaan ruusta joka lämmitetään, mutta helpommin salaateista ym. tulee jotkain, kun niitä ei lämmitetä ja kaikki bakteerit ei kuole vedellä huuhdeltaessa pelkästään
Ruokamyrkytysten syynä on useimmiten elintarvikkeiden virheellinen käsittely: liian hidas jäähdyttäminen, säilytys lämpimässä, epätäydellinen kypsennys tai epähygieninen käsittely. Ruoan säilyttäminen kylmässä estää bakteereja kasvamasta ja kuumennus tuhoaa useimmat bakteerit. Jotkut bakteerit kuitenkin kestävät kuumennusta.

www.kuluttajavirasto.fi
 
Rollolainen
mutta eihän salaattejakaan kuumeenneta!

niissä on vaikk mitä bakteereita, kun ei niitä muuta kuin huuhdotaan.

Kyllä se ruokamyrkytys helpommin tulee kuumentamattomasta tuotteesta, kuten niiisstä ulkolaiisat vatuista
 
Jenis
Alkuperäinen kirjoittaja METSOLA:
mutta eihän salaattejakaan kuumeenneta!

niissä on vaikk mitä bakteereita, kun ei niitä muuta kuin huuhdotaan.

Kyllä se ruokamyrkytys helpommin tulee kuumentamattomasta tuotteesta, kuten niiisstä ulkolaiisat vatuista
Voi herranjumala sentään. Ootko sä oikeasti joku kokki olevinasi?

Tuleeko yllätyksenä, että ne ulkomaalaiset vadelmat NIMENOMAAN kuumennetaan ennen käyttöä, ja jos kuumennetaan puutteellisesti, käy kuten juuri Oulussa että koko syöjäporukka sairastuu?
 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja METSOLA:
mutta eihän salaattejakaan kuumeenneta!

niissä on vaikk mitä bakteereita, kun ei niitä muuta kuin huuhdotaan.

Kyllä se ruokamyrkytys helpommin tulee kuumentamattomasta tuotteesta, kuten niiisstä ulkolaiisat vatuista
Eli voi syödä huoneenlämmössä säilytettyä keittoa koska TODENNÄKÖISYYS ruokamyrkytykselle on pienempi kuin esim. salaatissa. Okei. Näinhän ne kannattaa elämässä valinnat tehdä, tämähän on yhtä suurta arvontaa koko elämä.
 
Rollolainen
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Alkuperäinen kirjoittaja METSOLA:
mutta eihän salaattejakaan kuumeenneta!

niissä on vaikk mitä bakteereita, kun ei niitä muuta kuin huuhdotaan.

Kyllä se ruokamyrkytys helpommin tulee kuumentamattomasta tuotteesta, kuten niiisstä ulkolaiisat vatuista
Eli voi syödä huoneenlämmössä säilytettyä keittoa koska TODENNÄKÖISYYS ruokamyrkytykselle on pienempi kuin esim. salaatissa. Okei. Näinhän ne kannattaa elämässä valinnat tehdä, tämähän on yhtä suurta arvontaa koko elämä.
Huomas ette ole ollut töissä keitiöllä. Teoria ja käytäntö eivät tosiaankaan useinkaan kohtaa
 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja METSOLA:
mutta eihän salaattejakaan kuumeenneta!

niissä on vaikk mitä bakteereita, kun ei niitä muuta kuin huuhdotaan.

Kyllä se ruokamyrkytys helpommin tulee kuumentamattomasta tuotteesta, kuten niiisstä ulkolaiisat vatuista
Voi jessus!
 
Huom
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Alkuperäinen kirjoittaja METSOLA:
mutta eihän salaattejakaan kuumeenneta!

niissä on vaikk mitä bakteereita, kun ei niitä muuta kuin huuhdotaan.

Kyllä se ruokamyrkytys helpommin tulee kuumentamattomasta tuotteesta, kuten niiisstä ulkolaiisat vatuista
Voi jessus!
Minun on vaikea ymmärtää, mitä jeesustelemista Metsolan tekstissä on.
Noihan se juuri menee, että ihmisiä on sairastunut paljonkin niistä vatuista sun muista. Eikö?
Harvemmin raportoidaan mitään "sata sairastui syötyään makkarakeittoa" -jutuista...
 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja METSOLA:
Alkuperäinen kirjoittaja Jenis:
Mä en kyllä kans söisi, vaikka harmittaahan se pirusti heittää hirveä määrä ruokaa menemään :( Ruokaa suositellaan säilytettäväksi huoneenlämmössä max 2 h valmistuksen jälkeen, ja tota oon suurinpiirtein noudattanut. Mulla on sukulaisia "alalla" ja niiden juttujen perusteella oon oppinut aika varovaiseksi.

Ja sitte taas toisaalta - ex-anoppi jätti kaikki ruuat yöksi lämpimään jäähtymään ja niitä veteli koko porukka (paitsi siis minä) seuraavana päivänä ihan ongelmitta. Että lienee mäihästänsä kiinni, milloin sitä sairastuu siitä ruuasta ja milloin ei.
ja minä tas keittiöalalal työskenneellä ( rvintoloissa varsinkin) hyvgieniasäännöt usein ovat vaan paperilla.
Lihahan pitää raakanakin olla AINKIN 1-2 tuntia huoneenlämmössä enne paistamista. näillä ipeilla se olis sit pilalal jo enen paistoa
Tota, missä ravintolassa?
 
Kyllä mä ainakin söisin. Keittäisin sen siinä vaiheessa kun aletaan syömään..
Niin ja ravintolakokki olen ammatiltani.. :D Maalaisjärkeä saa käyttää, sekä kannattaa muistaa ettei se 2h siellä ravintolassakaan aina päde, jos lounasaika alkaa 11 ja loppuu 2 aikaan, ruoat viedään lämpöhauteeseen ennen 11 ja otetaan pois silloin 2 jälkeen, niin siinä on mennyt jo se lämpösäilytyksen raja rikki, ja harvemmin kukaan on saanut lämpimästä ruoasta sitä ruokamyrkytystä ravintolassa.
 
Alkuperäinen kirjoittaja mammaliii:
Kyllä mä ainakin söisin. Keittäisin sen siinä vaiheessa kun aletaan syömään..
Niin ja ravintolakokki olen ammatiltani.. :D Maalaisjärkeä saa käyttää, sekä kannattaa muistaa ettei se 2h siellä ravintolassakaan aina päde, jos lounasaika alkaa 11 ja loppuu 2 aikaan, ruoat viedään lämpöhauteeseen ennen 11 ja otetaan pois silloin 2 jälkeen, niin siinä on mennyt jo se lämpösäilytyksen raja rikki, ja harvemmin kukaan on saanut lämpimästä ruoasta sitä ruokamyrkytystä ravintolassa.
Ihan eri asia jos on melkein 14 tuntia ollut huoneenlämmössä kuin noin 4 tuntia!
Vaikka sen keittäisi kunnolla uudestaan, niin en söisi siihen jää silti bakteereita!
 
Alkuperäinen kirjoittaja Miaea:
Alkuperäinen kirjoittaja mammaliii:
Kyllä mä ainakin söisin. Keittäisin sen siinä vaiheessa kun aletaan syömään..
Niin ja ravintolakokki olen ammatiltani.. :D Maalaisjärkeä saa käyttää, sekä kannattaa muistaa ettei se 2h siellä ravintolassakaan aina päde, jos lounasaika alkaa 11 ja loppuu 2 aikaan, ruoat viedään lämpöhauteeseen ennen 11 ja otetaan pois silloin 2 jälkeen, niin siinä on mennyt jo se lämpösäilytyksen raja rikki, ja harvemmin kukaan on saanut lämpimästä ruoasta sitä ruokamyrkytystä ravintolassa.
Ihan eri asia jos on melkein 14 tuntia ollut huoneenlämmössä kuin noin 4 tuntia!
Vaikka sen keittäisi kunnolla uudestaan, niin en söisi siihen jää silti bakteereita!
Siis tarkotin tällä nyt lähinnä sitä kun jokaisen ravntolan omavalvonnassa on tieto siitä, ettei ruokaa saa pitää lämpösäilytyksessä (eli yli 60c) yli 2h. Niin monessako ravintolassa se on se 2h..? Ja jos on huoneenlämmössä n. 20c, on se ihan eri kun jos se olis ollu monen monta tuntia +60c, jolloin se tottakai heitetään pois.. Mutta tapansa kullakin, enkä mä lähde tästä kiistelemään, toiset syö, toiset heittää pois..
 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja METSOLA:
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Alkuperäinen kirjoittaja METSOLA:
mutta eihän salaattejakaan kuumeenneta!

niissä on vaikk mitä bakteereita, kun ei niitä muuta kuin huuhdotaan.

Kyllä se ruokamyrkytys helpommin tulee kuumentamattomasta tuotteesta, kuten niiisstä ulkolaiisat vatuista
Eli voi syödä huoneenlämmössä säilytettyä keittoa koska TODENNÄKÖISYYS ruokamyrkytykselle on pienempi kuin esim. salaatissa. Okei. Näinhän ne kannattaa elämässä valinnat tehdä, tämähän on yhtä suurta arvontaa koko elämä.
Huomas ette ole ollut töissä keitiöllä. Teoria ja käytäntö eivät tosiaankaan useinkaan kohtaa
Mutta sinä Metsola itse jauhat koko ajan, että mahdollisesti pilaantunut liharuoka kannattaa syödä, koska todennäköisemmin ruokamyrkytys tulee rehuista. Keittiöalalla tai ei, niin outoa logiikkaa sinulla! :D
 
Jenis
Alkuperäinen kirjoittaja mammaliii:
Kyllä mä ainakin söisin. Keittäisin sen siinä vaiheessa kun aletaan syömään..
Niin ja ravintolakokki olen ammatiltani.. :D Maalaisjärkeä saa käyttää, sekä kannattaa muistaa ettei se 2h siellä ravintolassakaan aina päde, jos lounasaika alkaa 11 ja loppuu 2 aikaan, ruoat viedään lämpöhauteeseen ennen 11 ja otetaan pois silloin 2 jälkeen, niin siinä on mennyt jo se lämpösäilytyksen raja rikki, ja harvemmin kukaan on saanut lämpimästä ruoasta sitä ruokamyrkytystä ravintolassa.
Siis ne samat ruuat on lämpöhauteessa koko lounasajan? Kai ne ny jossain vaiheessa tyhjenee ne astiat ja vaihdetaan uusiin? :D Ja ruokaahan saa yli 70 asteessa säilyttää kyllä, sitten kun se haalenee niin mikrobitoiminta vilkastuu. Eli huoneenlämmössä säilyttäminen on "pahempi" kuin kuumana säilyttäminen. Mutta jos olet kerta kokki, varmaan tiedätkin tämän?
 

Yhteistyössä