Ulkomailla synnytys suom. sos.turvaan kuuluvalla (maksut+erilainen nimilaki)

En ole saanut tähän vastausta oikein mistään, joten laitan kysymyksen tännekin, jos jollain teistä sattuisi olemaan kokemus tuoreessa muistissa.

1) Onko kellään kokemusta ulkomailla lapsen synnyttämisestä siinä tilanteessa (EU maa), että kuuluu suomen sosiaaliturvan piiriin? Kuinka viralliset asiat sujuivat? Raskauden ja synnytyksen aikaisen hoidon asiat olen saanut jokseenkin selville (eurooppalainen sairaanhoitokortti + E112 lomake). Nähtävästi niiden kanssa pitää sitten käydä kohdemaan "sairasvakuutustoimistossa", piipahtaa sairaalassa kertoon vähän esitietoja, käydä terkkarissa josta saa matroonan tiedot ja oman lääkärin jne.

MUTTA: Esim. miten maksettiin/hoidettiin maksusitoumus lapsen lääkäri ja "neuvolakäynteihin" synnytyksen jälkeen. Tämä riippuu varmasti kohdemaasta, mutta jos kohdemaassa maksetaan paikallisillekin nuo käynnit, niin periaatteessa Kela/sairaanhoitopiiri kustantaa nuo. Tämä kuvio on epäselvä.

Itselläni on asian tutkiminen aika alkuvaiheessa, joten kaikki vinkit ja käytönnönkokemukset ovat tervetulleita!

Olen kysellyt asioita Kelan ulkomaanosastolta ja maastamuutto/ maahanmuutto osastolta, mutta olen saanut kysymyksiini vastauksen, että en oikein tiedä, tai en osaa sanoa, mutta veikkaisin että se menee näin... Ei paljon veikkailut auta. Konsulaatti taitaa olla seuraava taho, jonka puoleen voisi yritää kääntyä, vaikka en tiedä kuuluuko nämä asiat niillekään.

2) Konsulaatin kautta saa henkilötunnuksen ja passin. Sitä kautta tieto menee väestörekisteriin ja Kelakortti postitetaan, joten eurooppalaisen kortinkin voi siinä vaiheessa pyytää. Sen jälkeen maksuasiat on kunnossa.

MUTTA: Sieltä missä synnyttää pitää saada lapsesta syntymätödistus ja meidän kohdemaassa (Espanja) pitää kai lapsi kirjata kaupungin asukkaaksi + väestörekisteriin. Espanjan lainsäädäntö sanoo että lapsella on oltava isän ja äidin sukunimet, kun taas suomen laki sanoo että samojen vanhempien lapsilla tulee olla sama sukunimi. Meillä lapsella on vain äidin sukunimi. Onko tälläisestä tilanteesta kokemuksia eli mitä jos valtioiden nimilait ovat ristiriidassa? Pitääkö suomesta olla joku virallinen todistus, joka sanoo, että näin lapsen sukunimi on kirjattava rekistereihin?

Enkä halua tähän kysymykseen vastausta, että synnytä suomessa, se on helpompaa. Toki se on helpompaa monessakin suhteessa, mutta tällä kertaa se ei vaan ole vaihtoehto.
 
Heippa!
Vastaan pikaiseen, kun aikaa on vähän.
Synnytin lapseni ulkomailla, tosin, en EU-maassa. Kuulumme suomen sosiaaliturvajärjestelmään.
Maksoimme kaikki raskauteen ja synnytykseen liittyvät kustannukset itse ja anoimme Kelalta korvausta jälkikäteen(kuuden kuukauden sisällä).
Korvaukset olivat TODELLA minimalistiset(muutamia satoja euroja) verrattuna siihen, kuinka paljon kaikki tuli todellisuudessa maksamaan(reilusti yli kymmenen tuhatta euroa).
Eli vaikka kuulutkin suomen sos. järjestelmään, niin ota huomioon, että Kela ei välttämättä maksa todellakaan kaikkia raskauden ja synnytyksen kustannuksia, jotka aiheutuvat ulkomailla.
Parasta olisi tietenkin, jos olisi vakuutus, joka maksaisi kaiken, mutta en tiedä onko suostuuko vakuutusyhtiöt ylipäätään maksamaan raskauteen ja synnytykseen liittyviä sairaalakäyntejä.
 

Yhteistyössä