Tutkimus kertoo suomenkielisten oppilaiden olevan osaavampia kuin muita kieliä puhuvat oppilaat

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Ei tuossa erityisen yllättävää tietoa tullut. Jos esim. äidinkielenään suomea puhuva ja äidinkielenään italiaa puhuva lapsi saavat samat avut italiankielisessä opetuksessa, on suomea puhuvalla melkoinen takamatka kirittävänä. Ei ihme, jos pärjää heikommin kuin italiaa puhuva.

Keinona artikkelin ongelmiin Suomessa lienee lisäopetustunnit suomen/ruotsin opetteluun, jos äidinkieli ei ole lapsella kumpikaan niistä. Ja samalla koko perheelle. Ei ole kenenkään etu, jos tulee koulupudokkaita.

Toki lisätukimahdollisuus pitää olla myös äidinkieleltään suomea tai ruotsia puhuville. Mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Vanhemmille kannattanee myös opettaa kuinka tärkeää lukuharrastus on. Moni kuvittelee ”lukutaidon” riittävän, mutta tärkeää olisi osata pitkien tekstien sisäistäminen. Ei riitä, että osaa lukea whatsupviestien sisällön tai pelihahmon lausahdukset. Tai artikkelien otsikot.

Yllättävää oli ruotsinkielisten hiukan heikompi menestys suomenkielisiin nähden. Mikähän sitä selittää?
Kuka ne lisätunnit maksaa? Kouluilla on jo nyt tosi tiukat resurssit. Ja näiden s2 oppilaiden määrä vain kasvaa koko ajan, meidänkin alueella on 50% ja esim on luokkia joissa on vain yksi suomea äidinkielenä puhuva lapsi.. Ehkä niiden maahanmuuttajien pitäisi itse kustantaa ne tunnit, kyllähän muutenkin opiskeluja joutuu itse rahoittamaan.
 
vierailija
Kyllä muuttaa lopputulosta.
Ymmärrän tuon otsikon laajemmin

Ymmärrän sen niinkuin se on kirjoutettu.
Otsikkohan pitää paikkansa siinä kontekstissa, josta tässä puhutaan. Ja minun nähdäkseni lopputulos ei muutu miksikään sen tiedostamisella, että ulkomaalaiset puhuvat ulkomaankieliä. Jos ja kun ongelma on siinä, että osa suomalaisista ei opi yhteiskunnassa tarvittavia taitoja koulussa, ja syy siihen on heidän taustansa, ei se ongelma sillä korjaannu että todetaan syyn löytyvän heidän taustastaan. Meidän pitää saada se ongelma eli lopputulos korjattua ihan siitä huolimatta mistä se johtuu. Nyt vain kaipaan ratkaisuehdotuksia, joita ainakaan sinulta ei ole tullut.
 
vierailija
vierailija
Lukeminen kannattaa. Suosittelen lukemista typerien aloitusten ja kommenttien väsääjälle. Selvästi huomaa ettei hän lukenut tutkimusta kuin huitaisten.
"Ennen mullistusta ihmisen kaltainen kirjoittava tekoäly on ollut vain datatieteilijöiden saatavilla.

– Tekoäly pystyy esimerkiksi luomaan aidosti järkevän matka-aikataulun, eikä vain anna Google-linkkejä johonkin.

Abrahamsson ajattelee, että ChatGPT voi kymmenen vuoden päästä olla väline, jolla lapsenlapset voivat keskustella edesmenneen ihmisen kanssa.

Keskustelu onnistuisi, sillä tänä päivänä ihmisen elämästä jää jälkiä internetiin. Erilaisilla yrityksillä on myös hallussa sellaista tietoa asiakkaistaan, mitä voi kysyä EU:n yleiseen tietosuoja-asetukseen nojautuen.

– Tällainen digitaalinen aivo on mahdollista tehdä. Siihen ihminen voi jopa vaikuttaa, millaisen hahmon jättää tulevaisuuteen."-IL-
 
vierailija
Ei se mikään vitsi ole
UKRAINALAINEN Slava Ukraini -tervehdys on noussut Venäjän aloittaman hyökkäyssodan myötä tunnetuksi ympäri maailmaa. Suomeksi tervehdys tarkoittaa ”Kunnia Ukrainalle”.

Olen oppinut vain tämän lauseen ja sota on jatkunut kohta vuoden.
Joka puolella puhutaan ukrainaa. Ei suomalaiset ole mistään kotoisin sanon itse suomalaisena. Monikieliset lapset ovat ihania. Suomalainen vaikenee kahdella kotimaisella kielellä. Vanha vitsi pitää edelleen paikkansa.
 
vierailija
"Vuonna 2014 vanhemmat järjestivät protesteja, koska osa julkisista kouluista muutettiin yllättäen imam hatip -kouluiksi. Muutoksen myötä arviolta 40 000 oppilasta joutui tahtomattaan opiskelemaan imam hatip -kouluissa.

Turkin hallituksen mukaan tehdyt muutokset vastaavat ihmisten toiveisiin.

Hallitus on kiistänyt, että se yrittäisi puuttua ihmisten yksityiselämään. Presidentti Recep Tayyip Erdoğan - itsekin imam hatip -koulun kasvatti - on kuitenkin julistanut haluavansa kasvattaa hurskaan nuorison.

Vaikka uskonnon roolia on pyritty Turkissa säätelemään lain kautta, monien turkkilaisten elämässä uskonto on tärkeässä roolissa. Turkin nykyhallituksen mukaan uskonnollinen väestö on joutunut syrjityksi aiempina vuosikymmeninä."

Mitä järkeä tuossa?
 
vierailija

Yhteistyössä