Äitylix5, lisäsin sinut "muut keskustelijat"-listaan. Kuten näkyy, niin tämä on toistaiseksi ollut tuolla kuumeilijoiden puolella olevan ketjun plussanneiden kuulumisten päivitystä. Mutta jospa sieltä alkuvuosi toisi lisää plussia, niin tämäkin keskustelu vilkastuisi.
Kiitos, Emilii1 ja trady!
Haluaisin kertoa kasvotusten, mutta kieltämättä nyt tekstari tuntuisi hyvältä vaihtoehdolta. Juuri siksi, että vastaanottajat saisivat rauhassa reagoida juuri siten, miltä uutisen kuuleminen tuntuu, jos vihastuttaa, niin vihastuttaa, eikä sitä tarvitsisi peitellä. Toivon, että tämä nyt on oikea ratkaisu.
Ja täytynee tosiaan rohkaistua mahdollisimman pian. Näiden kolmen parin kohdalla kävi meidän esikoisen kanssa niin, että kerrottiin tosi myöhään, yli puoli välin, kun elättelin toiveita, että heilläkin olisi raskaudet alkaneet ja uutinen olisi helpompi. Toisaalta, silloin heillä oli kerrottaessakin "vain" vähän reilu puoli vuotta yritystä takana, nyt aikaa on kertynyt jo yli pari vuotta.
pumpulipallero, me kysytään 21. viikolla rakenneultrassa josko sukupuoli näkyisi. Näin tehtiin esikonkin kanssa. Jos siinä ei näy, niin ylläri jäänee synnytyssaliin. Ainakaan emme tämän takia yksityiselle mene erilliseen ultrakuvaukseen.
Käsittääkseni Suomessakaan ei ole rutiinina mitään loppuraskauden ultraa. Vain silloin, jos mennään yliaikaiskontrolliin tai esimerkiksi vauvan koko arvioidaan niin isoksi, että tehdään synnytystapa-arvio sen vuoksi.
Meillä ei ainakaan ultrattu enää lopussa ja vauvan koko oli ylläri.
Suomessa on tarjottava kaikille odottajille ainakin kaksi ultraäänikuvausta, jotka monesti samalla ovat ns. seulontaultrat.
Ensimmäinen noin 12.-14. raskausviikolla. Tämä on joko seulontaultra nk "niskaturvotusultra" tai alkuraskauden yleinen ultra, jos ei mm. down-riskiseulaa halua teettää. Tässä ultrassa katsotaan molemmissa tapauksissa sikiöiden lukumäärä, rakenteista se, mitä siinä vaiheessa näkyy ja varmistetaan laskettu päivä.
Toinen rv 20-21, joka kaikkien kuntien on tarjottava (maksutta), on rakenneultra, en itseasiassa tiedä, onko tälle vaihtoehtoa (vrt tuo alkuraskauden yleinen ultraääni, jos ei seulota), vai jääkö kokonaan ultraamatta, jos ei rakenteita halua seulottavaksi.
Periaatteessa raskauden ultrat voivat siis monella jäädä tuohon kahteen. Jos noissa ultrissa kuitenkin jotain poikkeavaa on, niin tietysti saa kontrolliajan.
Lisäksi joissakin neuvoloissa on omat ultraäänilaitteet, joilla lääkärit tekevät ultrat, joissa sikiön kokoa mittaillaan, kahden lääkärineuvolan yhteydessä. Mutta tämä on tosiaan siis neuvolakohtaista, eikä toteudu kaikissa neuvoloissa.
Nuo lääkärineuvolat ovat 1.-2. raskauskolmanneksen vaihtuessa sekä loppupuolella, nyt en tarkkaan muista koska. Olikohan jotain 33. raskausviikolla?
Viimeiset kunnalliset ultrat tosiaan ovat sitten vain tarvittaessa, eli lähinnä arvioitujen isojen vauvojen tai la:n yli menevien kohdalla.
Meillä ainakaan kukaan ei esikoisen kohdalla kiinnittänyt huomiota tai erityisesti mitenkään arvioinut sikiön kokoa (toki th kokeili sikiötä aina vatsan päältä, mutta ei sanonut mahdollisesta koosta mitään), kun ultrissa mitat oli keskiarvoiset eikä minun veren- tai pissan sokereissa ollut mitään hälyttävää.
(13+1)