Ihan ensiksi, tämä ainakin Helsingissä oleva käytäntö, että esim. 12 alle 3 vuotiaalle suunniteltuihin tiloihin lisätään 4-8 lasta ja 1-2 aikuista, on lopetettava!! Vaikka kuinka olisi tarpeeksi aikuisia lapsiin nähden, eivät ne tilat veny mihinkään. Ihanteellinen ryhmäkoko alle 3 vuotiaalle olisi 4-7 lasta, 16 tai 20 lasta on aivan liikaa! Ei ihme jos lapset ovat stressaantuneita ja ahdistuneita.
Päiväkotien sijaiskäytäntöihin pitäisi saada järkeä. Ei ole kiva jättää lastaan aamulla ryhmään, jossa ei ole yhtään omaa aikuista, vaan pari Seuren sijaista. Kaikki kunnia sijaisille, he tekevät tärkeää työtä. Tottakai henkilökunta sairastelee jne. mutta entiset varahenkilöt ja kiertävät sijaiset takaisin kehiin. Silloin sijaisena olisi ainakin useimmiten tuttu ihminen.
Haluaisin myös, että lapseni saisi sitä ns. laadukasta varhaiskasvatusta, jota niin mainostetaan. Vanhemman lapseni ryhmässä ei ole lastentarhanopettajaa ollenkaan, joten mietin miten tämä toteutuu. Lain mukaan riittää, että koko päiväkodissa on 1 lastentarhanopettaja per ryhmä, joten jos jossain ryhmässä (esim. eskari) on kaksi, voi olla ryhmä jossa ei ole opettajaa ollenkaan. Työntekijöiden koulutustaso on kirjavaa, jotkut vanhemmasta väestä saattavat olla täysin kouluttamattomia tai ovat käyneet vain joitain yksittäisiä kursseja. Tiimiä ei johdeta, vaan jokainen tekee omia juttujaan, jolloin se punainen lanka eli varsinainen varhaiskasvatus jää toteutumatta.
Itse en ainakaan suostuisi tekemään 10 tunnin päiviä, vaikka saisinkin vapaapäiviä tilalle. Monet tuntuvat unohtavan, että meilläkin on oma elämä, omat lapset, jotka siis joutuisivat olemaan 11-12 h päiväkodissa. Olisiko se reilua, että sitten jotkut saisivat kuulla kuulumiset samalta hoitajalta, joka on aamulla vastaanottanut lapset.
Tästä aiheesta olisi niin paljon sanottavaa...