Tippikerjuukulttuuria tuodaan taas euroalueen kalleimman hintatason Suomeen mediassa - Ei kerjuuta vaan kunnon palkat työläisille

vierailija
Moni kiusaantuu tippiä kysyttäessä – Näin tilanteessa kannattaa toimia, kertovat Suomen ykköstarjoilijat
Ravintolat|Kysyimme kolmelta tarjoilijalta, miten tippaamisen kanssa tulisi toimia.

Siivoojat, hoitoapulaiset, kaupan kassa jne. ovat yhtä alipalkattuja kuin tarjoilijat ja ovat asiakaspalvelutyössä. Miksei heille anneta tippiä? ”Koska ei ulkomaillakaan lienee oikea vastaus”, koska se ”että ulkomaillakin” lienee suurin syy orastavaan tippikulttuuriin.
USAsta on vanha tippikulttuuri, koska minimipalkkaa ei tunnettu ja tietyissä ammateissa suurin osa saattoi koostua tipeistä. Kiitos ei Suomeen.
 
vierailija
Onko näin että heille ei makseta palkkaa? Ei suurella osalla ole vara maksaa tippejä jotka menevät suoraan ohi verotuksen. Toiveena jopa 10% laskun päälle, v-ttu ootteko tosissanne lähivuosien Suomen yritysten ahneusinflaation (greedflatin) hintatasolla? Olisiko kuitenkin parempi että tulen ravintolaan tippiä maksamattomaksi asiakkaaksi ja edes näin kannatan yritystä kuin että jään kotiini?
 
vierailija
Suomessa ravitsemusliikkeiden hintoihin on sisällytetty ns. tippipalkat, joka on oikeudenmukaista työnntekijöille. Monissa ”tippimaissa” näin ei ole, vaan tarjoilijat ym. saavat pääosin palkkansa tipeistä.
 
vierailija
Tippien ei tulisi levitä lainkaan Suomeen. Se ei ole toivottua. Vähän kuin kerjäisi kadulla, mutta tämä tehdäänkin ravintolassa. Se on törkeää asiakkaita kohtaan ja sen oletetaan olevan törkeää jättää tippi välistä. Millä tavoin voi kuvitella jonkun ylittävän odotukset, että maksaisi jollekin vielä bonukset? Nämäkin oikein odottavat tuntiliksan nousevan muutamalla eurolla ellei kympeillä.. ravintolat voisi ilmoittaa samantien ovellaan, jos siellä on tipit käytössä, jotta asiakkaat tietää jättää moisen paikan välistä. Euroopassa kukaan ei jätä tippiä, eikä sitä kulttuuria odoteta missään muualla kuin Yhdysvalloissa.. jota taas Eurooppalaiset kritisoi.. kuten myös monet muut valtiot, jossa tippi on jopa loukkaus. Tarjoilijat ei kykene ylittämään odotuksia. Niiden täytyy omassa ammatissaan osata tarjota ruuat jne. Se ei ole mikään vaihtoehto. Asiakaspalvelu ja kaikki muu on osa sitä työtä. Tippi ei tule ilmaiseksi.

Ihmisten ei pitäisi maksaa noita tippejä lainkaan. Ne ei ole onneksi pakollisia ja jatkossa tietää vältellä koko ravintolaa.
 
vierailija
Kuten jutussa todetaan, tippaaminen ei ole Suomessa yleinen käytäntö kuten jossain muualla, vaan asiakkaan halutessaan antama huomionosoitus erityisen hyvästä palvelukokemuksesta. Miksi sitten ravintoloiden maksupäätteet pitää asettaa "kysymään" tippiä, eli vaatimaan käyttäjää aktiivisesti ohittamaan jokin tippaus- tai extra-kenttä, jotta maksunsa saa tehtyä loppuun? Jos olisin ravontoloitsija, tämä tuntuisi minusta lähinnä kiusalliselta. Maksupäätteessä voisi toki olla tippausmahdollisuus, mutta siten, että sen saisi halutessaan valita erikseen, ja normaali (ilman tippiä tehtävä) maksusuoritus menisi aivan samoin kuin kaikkialla muuallakin, ilman että käyttäjän tarvitsee aktiivisesti ohittaa jotain tippikysymystä. Maksupäätteen valmistajat ehkä päättävät, miten valikoissa edetään, mutta varmaan nekin omia asiakkaitaan (ravintoloita) kuuntelevat, jos heiltä palautetta saavat.
 
vierailija
Tippi"kulttuurin" ei soisi yleistyvän, kun kuitenkin asumme sivistysmaassa - Yhdysvallat ja muut työläisen törkeään riistoon perustuvat valtiot erikseen.
Olen täysin samaa mieltä! Oman (kapean) kokemuksen mukaani Yhdysvalloissa 10 prosentin tippi on enemmänkin loukkaus ja 20-25 prosenttia alkaa olla normaali. Siellähän on enenevässä kansanliikkeitä, joilla tippikulttuuria yritetään ajaa alas. Tarjoilijoiden ansioihin soisi vaikutettavan palkankorotuksin, niin kuin Suomessa käsittääkseni tehdäänkin.
 
vierailija
Suomalaiset ovat tunnetusti huonoja tippaajia, koska meillä on totuttu että tarjoilija saa palkkaa.

Amerikkalaiset pilaavat Euroopassa tippikulttuurin , koska jenkeissä tarjoiija ei saa palkkaa, vaan laskuun lisätään tarjoilijalle 20% juomarahaa ja jos ei anna niin saa tarjolijan peräänsä.. Nyt esimerkiksi Kroatiassa tarjotaan laskun yhteydessä tippiä - vaihtoehdot 10-15 ja 20% eli ollaan menossa amerikkalaiseen sairaaseen systemiin, jossa tarjoilijaa kohdellaan muka yrittäjänä.
 
vierailija
Tippaaminen on pimeää tuloa. Siitä ei makseta veroja, minkä joku saattaa kokea myönteisenäkin. Tarjoilijan kannalta vahingollisempaa on, että tipit eivät kasvata eläkkeitä.

Tippaaminen mahdollistaa sen, että työnantaja voi maksaa pienempää palkkaa tarjoilijoille, joiden oletetaan olevan itse vastuussa tipeistään. Tarjoilijalle tämä on tietenkin nöyryyttävää mutta yhteiskunnan kannalta haitallista.

Edelleen voidaan kysyä, miksi vain tarjoilijoille tipataan. Eikö myös partureita, taksikuskeja, siivoojia tai kaupan myyjää olisi syytä muistaa hyvin tehdystä työstä?
 
vierailija
Tippaus ei kuulu suomalaiseen kulttuuriin jossa tarjoilijat työskentelevät tes-palkalla. Joissain maissa on tipattava koska tarjoilijoiden ansiot koostuvat suurimmaksi osaksi tai pelkästään tipeistä.

Kaikki samaa anglismia, tekemällä tehtyä jäljittelyä institutioista jotka eivät tänne kuulu ja ovat kuin toiselta planeetalta. Jenkki jee jeeetä vain.
 
vierailija
Suomessa kuluttajat maksavat korkeissa hinnoissa jo ravintolsn työntekijöiden puolesta erilaiset verot ja maksut, jotka likipitäen tuplaavat työnantajalta menevät palkkakulut. Nämä näkyvät sitten kuluttajalle ravintolalaskussa. Näin ollen ei ole mitään järkeä maksaa vielä erikseen juomarahaa jo entisestään kalliin ravintolakäynnin päätteeksi, paitsi jos on erityisen varakas tai höveli.
 
vierailija
Tarjoilijan palkalla pääkaupunkiseudulla on todella vaikea tulla toimeen. Mielestäni tippikulttuuri on ihan tervetullut lisä Suomeen, mutta ei toki Amerikan malliin. Jos palvelu ja ruoka on ollut erinomaista, voi tippiä halutessaan antaa.
 
vierailija
Tarjoilijan palkalla pääkaupunkiseudulla on todella vaikea tulla toimeen. Mielestäni tippikulttuuri on ihan tervetullut lisä Suomeen, mutta ei toki Amerikan malliin. Jos palvelu ja ruoka on ollut erinomaista, voi tippiä halutessaan antaa.
Muuttakoot sitten muualle pääkaupunkiseudulta kuten jatkossa myös työttömät ja pienituloiset osa-aikatyöläiset, näinhän kokoomus, persut, RKP ja kristillisdemokraatit haluavat. Ei kerjuuta työn ohella.
 
vierailija
Mielestäni hyvä palvelu on paras palkita kiittämällä ja tulemalla toistekin.

Tipillä ja lahjuksella ei ole paljoakaan eroa. Olen jopa lukenut ohjeen, että ravintolaan tullessa pitää antaa seteli tarjoilijalle ja pyytää pitämään meistä hyvää huolta. Varmasti toimii useimmiten, ihan kuten muukin lahjonta. Mutta loukkaa syvästi ihmistä, jolla on moraali kohdallaan.
 
vierailija
Suomen suuripalkkaiset "ykköstarjoilijat" on nyt kuultu. Kuullusta tulee nyt tehdä kooste, jossa kiteytyy suomalaisen tippikulttuurin nykytila ja tulevaisuuus.

Mitäköhän tavalliset tarjoilijat olisivat sanoneet? Varmaankin jotain paljon tavallisempaa.
 
vierailija
Mikäli tippiä kysytään maksupäätteellä tarjoilijan sitä pidellessä, koen menettelyn tungettelevaksi. Tippi jää säännönmukaisesti antamatta. Vältän jatkossa tälläisiä paikkoja.
Totta, varsin kiusallista. Tuskin enää samaan raflaan sellaisen kokemuksen jälkeen kukaan menee uudestaan syömään.

Tosi kiusallinen aterian huipennus. Henkilökunta on palkkansa ansainnut - jollain arvokkaammalla tavalla.
 
vierailija
Tippien pyytäminen pitäisi kieltää. Antaa saa, jos haluaa, mutta pyytäminen edes epäsuorasti (esim. maksupääte pyytää tippiprosenttia) tulisi olla kiellettyä. Jos jonkun talous lepää tippien varassa, niin ollaan jo vaarallisella alipalkkauksen tiellä.
 
vierailija
USA:ssa työasioissa käydessäni monet paikalliset kolleegani olivat kurkkua myöten tympääntyneet heidän tippikulttuuriinsa. Monen kohdalla tipit olivat jo oman talouden kannalta sellainen kuluerä, josta olisivat mielellään päässeet eroon. Tippaamiseen ei ole mitään syytä Suomessa.
 

Yhteistyössä