The ketju

Status
Viestiketju on suljettu.
Boobabe
Kurkuma tukee terveyttäsi
- maustekaappi olkoon lääkekaappisi!

Maustekäytön lisäksi kurkuman ansiot terveyden tukena ovat yltäneet viime aikoina paljon entistä laajempaan tietoisuuteen.Kurkuman käyttö lääkinnällisessä ja terapeuttisessa tarkoituksessa perustuu suurimmaksi osaksi sen sisältämään kurkumiiniin, joka muun muassa laittaa pöpöt pinteeseen.




Kurkumaa voi kulautella myös maidon muodossa, reseptin löydät tämän jutun lopusta.

Kurkumiinilla on todettu olevan mm. tulehdusta estäviä, antioksidanttisia, syöpää vastaan taistelevia ja antimikrobisia vaikutuksia. Tämän vuoksi sitä on käytetty mm Alzheimerin taudin, astman, verenvuoto-ongelmien, turvotusten, sydän- ja verenkiertoelimistön, munuaisten, maksan, kuukautiskipujen, hermoston rappeutumissairauksien, parasiittien, syöpien ja nivelsairauksien hoidossa. Yksi merkittävistä käyttökohteista on myös erilaiset vatsavaivat.



Kurkumaa muistinkin tueksi

Jokin aika sitten uutisoitiin, ettägramma maustekurkumaa voi parantaa muistia jopa kuuden tunnin ajan.

Mm. The Voice -sivusto kertoi tuoreesta tutkimuksesta, joka viittaa siihen, että kurkumajauhe olisi melkoista todellista ihmeainetta: Yksi gramma
kurkumaa parantaa oleellisesti työmuistia jopa kuuden tunnin ajan sen nauttimisen
jälkeen.

Tieteelliset kurkuma testit suoritettiin yli 60-vuotiailla koehenkilöillä, jotkasairastivat muistiongelmille altistavaa esidiabetesta. Koehenkilötjaettiin neljään eri ryhmään:
1. ryhmän jäsenet saivat pelkkää placeboa leivän kera,
2. ryhmäläiset saivat kaksi grammaa kanelia,
3. ryhmäläiset gramman kurkumaa
4. ryhmäläiset yhdistelmän kanelia ja kurkumaa.

Kurkumaa saaneiden koehenkilöiden havaittiin pärjäävän muistitesteissä
paremmin kuin muiden koehenkilöiden. Kurkuman muistia parantava vaikutus
kesti jopa kuusi tuntia.

Kurkuma edistää aivoterveyttä - monipuolisesti

Työmuistin parantamisen lisäksi kurkuman on havaittu edistävän uusien
aivosolujen syntymistä hippokampuksessa – siinä aivojen osassa, jossa uudet
muistot syntyvät ja säilyvät.Kurkumalla näyttäisi siis useidentieteellisten tutkimusten valossa olevan sekä lyhytkestoista ettäpitkäaikaista muistia edistäviä vaikutuksia.


Kurkumalla buustattu aamukahvi

1 tl kurkumajauhetta
1 rkl MCT-öljyä
2 dl keitettyä kahvia (mieluiten pakurikahvia)
Sekoita ainekset huolellisesti sekaisin ja kippaa puhtia päivääsi!





Kurkuma puhdistaa maksaa ja tekee hyvää vatsalle


Vaikutuksiltaan monipuolinen ja vatsallekin hyvää tekevä kurkuma on luonnollinen maksan puhdistaja - ja saattaapa siitä olla hyötyä myös rasva-aineenvaihdunnassa ja painonhallinnassa. Kurkumalla on myös todettu olevan vahvoja tulehduksia estäviä ominaisuuksia, jotka toimivat yhtä hyvin kuin monet tulehduslääkkeet – ilman sivuvaikutuksia.


Kurkuman annostus sisäisesti nautittuna

Kurkumaa, kuten muitakin ravintoaineita, kannattaakin pyrkiä saamaan luonnollisista lähteistä. Perinteisesti intialaiset saavat ruokavaliostaan noin 2-2,5g kurkumaa päivittäin, joka vastaa 60-200mg kurkumiinia.

Tutkimuksien mukaan terveyttä ylläpitävässä tarkoituksessa 750mg-1,5g kurkumiinia päivittäin on sopiva annos, kun taas monien sairauksien, jopa syöpätapausten, hoidossa on saatu erinomaisia vaikutuksia jopa 8g päiväannoksilla. Muista, että parhaan tuloksen saamiseksi ja vatsavaivojen välttämiseksi kurkuma kannattaa nauttia useassa eri annoksessa pitkin päivää.

1 teelusikallinen kurkumajauhetta sisältää noin 200 mg kurkumiinia.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
vierailija
uskotaan vähemmälläkin että oot kuutamolla koko tyyppi. :cautious:
Sellainen sarja "Kuutamolla" meni telkkarissa kauan sitten, mut yhtään jaksoa en ehtinyt näkemään, mut lapsilta kuulin. Tais viedä mennessään muutaman muun;-)
Kurkista näppikselle, siellä 8-numeron kohdalla onkin tuo puuttuva (-merkki. mut ei mulla sulle mitään asiaa ollutkaan:)
Kurkumasta oma sivukin - sitä saa nykyään maustehyllyistä melkein kaikista kaupoista!
 
Boobabe
Rasva ja mustapippuri parantavat kurkuman tehoa

Kurkuma ei pelkästään nautittuna ole hyvin imeytyvä, vaan se tarvitsee rasvaa kaverikseen. Myös mustapippurin piperiini tehostaa kurkumiinin vaikutuksia. Sen vuoksi nämä kaksi ovat hyvät kumppanukset kurkumaisia ruokia terästämään. Mikäli otat kurkumiinia terveyttä edistävässä tarkoituksessa, voit kokeilla vaikkapa seuraavaa ohjetta:


Kurkumaseos

1 tl upload_2016-6-24_12-23-18.png kurkumajauhetta (sisältää 200mg kurkumiinia)
1 rkl upload_2016-6-24_12-23-19.png hampunsiemenöljyä tai upload_2016-6-24_12-23-19.png kookosöljyä

Sekoita kurkumajauhe öljyyn ja nappaa suuhusi kerralla tai lisää esimerkiksi smoothien joukkoon. Nauti tämä satsi pari kertaa päivässä.

Vinkki: Vatsaoireisiin voit kokeilla sekoittaa kurkumaa lasilliseen lämmintä vettä tai maitoa.

Koska kovin suuria määriä kurkumaa on hiukan haastavaa saada tupatuksi murkinoihin, valmistaa moni tuosta keltaisesta mausteyrtistä ”golden milk”-nimelläkin tunnettua kurkumajuomaa, joka sisältää myös mustapippuria.

Kurkuman (sisältämän kurkumiinin) ja mustapippurin yhteisvaikutus terveyteen on paljon vahvempi kuin kurkumiinilla yksinään. Tätä reseptiä kannattaa testata!

Kurkumamaito (Golden Milk):

2,5 dl mantelimaitoa
1 tl kookosöljyä
1/4 tl kurkumatahnaa (jonka resepti alla)
hunajaa makeutuksena.
Sekoita kaikki aineet (paitsi hunaja) kattilassa. Käännä levy keskilämmölle, älä kiehauta ja sekoittele koko ajan. Loppuvaiheessa lisää hunajaa makeutukseksi.


Kurkumatahna:

0,6dl kurkumajauhetta
1/2tl mustapippuria
1,25dl vettä
Sekoita kaikki aineet pienessä kattilassa, laita levy keskilämmölle, sekoita koko ajan kunnes seoksesta muodostuu paksu tahna. Tahna valmistuu nopeasti, joten varo ettei seos kärähdä. Säilytä jäähtynyt tahna jääkaapissa.

upload_2016-6-24_12-23-19.jpeg

Kurkumatahnaa kannattaa tehdä isompi kupillinen kerrallaan - näin maitoa saa tehdyksi lisää käden käänteessä.

Kurkumaa myös kapseleina

Helpoin tapa nauttia kurkumaa on napata se nassuunsa upload_2016-6-24_12-23-19.png kapseleina.

Ruohonjuuressa myytävät, mustapippurilla terästetyt, upload_2016-6-24_12-23-19.png Pukka-sarjan kurkumauutekapselit ovat luonnollinen yhdistelmä kokonaisesta ja tiivistetystä kurkuma juuriuuteesta. Kurkuma on viljelty ja kerätty hienoimmilta alueilta, joissa kurkumajuuri on kasvanut hedelmällisessä maaperässä. Pukka:n kurkumakapseleissa on kurkuman ja mustapippurin lisäksi imeytymistä tehostamassa Nutrigest Seagreens -arktista merilevää, inkiväärinjuurta ja spirulinaa.

upload_2016-6-24_12-23-19.jpeg
Kurkuman ulkoinen käyttö

Kurkuma (Curcuma longa) on väriltään voimakkaan keltainen mausteyrtti, jota on perinteisesti käytetty Etelä-Aasian keittiössä, mutta myös lääkinnällisissä tarkoituksissa. Sisäisen nautinnon lisäksi tätä ihanuutta kannattaa kokeilla myös ulkoisiin vaivoihin sen rauhoittavien ja tulehdusta lievittävien ominaisuuksien johdosta.



Kurkumaa kannattaa käyttää myös ulkoisesti esimerkiksi tulehdusten, sienien ja arpien hoidossa.

Jos ihosi on herkkä, kannattaa kokeilla pieni määrä kurkumatahnaa iholle ennen kuin levität sitä suurempia määriä. Tee pieni määrä kurkumatahnaa (kts. ohje yllä), levitä se iholle puolen tunnun ajaksi ja pese pois. Odota vuorokausi ja katso, ettei oireita tule. Väliaikaisesti kurkuma värjää ihon keltaiseksi, mutta lähtee muutamassa pesussa pois.



Kurkumaa tulehdusten ja arpien lievittämiseen

sekoita kurkumajauhetta veteen sen verran, että saat aikaan tahnan. Levitä iholle hoitoa kaipaavaan kohtaan ja peitä puuvillaisella sideharsolla tai laastarilla.


Kurkumaa sieni-infektioiden hoitoon

Varpaiden ja jalkojen sieni-infektioihin voit kokeilla kastaa puuvillainen tuppo kurkumatahnaan ja kietaista hoitoa kaipaavaan kohtaan. Voit myös kokeilla lisätä kurkumaa jalkakylpyveden joukkoon, jossa sen anti-bakteeriset ja sienikasvua estävät ominaisuudet pääsevät vaikuttamaan.


Akneen ja epäpuhtauksiin tehoava kuorintavoide kurkumasta

Lisää kurkumajauhetta päivittäisen puhdistusvoiteesi joukkoon ja hiero kasvot kevyesti pyörivin liikkein. Pese pois samantien, jotta iho ei tule keltaiseksi.


Lähteinä käytetty mm.

Turmeric improves post-prandial working memory in pre-diabetes

independent of insulin.

Meei-Shyuan Lee DrPH , Mark L Wahlqvist MD, Yu-Ching Chou PhD, Wen-Hui

Fang MD, Jiunn-Tay Lee MD, Jen-Chun Kuan MPH, Hsiao-Yu Liu MPH, Ting-Mei

Lu MPH, Lili Xiu ME, Chih-Cheng Hsu MD, DrPH, Zane B Andrews PhD,

Wen-Harn Pan PhD

doi: 10.6133/apjcn.2014.23.4.581-<wbr style="color: rgb(34, 34, 34); font-family: arial, sans-serif; font-size: 12.8px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: auto; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 1; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: rgb(255, 255, 255);">591



Lähde: www.apjcn.org/search.<wbr>aspx
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
vierailija
Mun piti ostaa kurkkumaajauhetta kun kävin prismalla,mutta unohdin. Pitää kokeilla joku päivä.
Makuerot ovat suuret, joten osta se luomujauhe, jos mahdollista. Olen syönyt pahaakin. Mut rasvan kans, varmistui nyt:)
Olettekos huomannut, et eräästä on tullut vierailija myös, tuolla, eikö olekin? Miten lie satuinkaan sinne just kurkkimaan:alien:
---laitoin epekille postauksen yöllä, hurraa taaksepäin, jos kiinnostaa...
 
Do dih, nyt se vähäinenkin aivotoiminta tästä pääkkösestä jonnekin puis :D...rötväilemään :)!!

...kävin tässä tovin piipahtamassa..no, suoraan suomeksi sanottuna - puhdistamassa kunnolla ja huolella kyynelkanavia ja riutumisräytymässä...hautuumaat ovat oikeesti kauniita paikkoja <3
Ja vaikka...sattuukin, niin :) life goes on <3

Eikä tarttenu yksin olla, miljuunasti oli kavereita *peukuttaa*...eikä mun horsmataikoja tartte tehdä, tiiän että allerginen oon :D
 
Status
Viestiketju on suljettu.

Yhteistyössä