Elämää haavekuplassa
" Yhdysvallat, unelmien maa, jossa kuka tahansa saattaa nousta ryysyistä rikkauteen". Näin olen
kuullut USA:ta usein mainostettavan. Sanonta kuvaa hyvin ihmisten käsitystä hyvästä elämästä. Tämä rikkaan, ylellisen elämän arvostus on aikakaudeton. Yltiökylläisen ja rahakeskeisen elämän tavoittelu näkyy yhtä lailla niin F. Scott Fitzgeraldin 1920-luvusta kertovassa Kultahattu-romaanissa kuin nykypäivän suositussa OC-nuortensarjassa. Long Island. Newport. Uima-altaita. Hienoja autoja. Samppanjaa. Golfkenttiä. Mutta tuoko raha ja rikkaus onnea? Kysymys koskettaa niin 2000-luvun ihmisiä kuin vuosikymmeniä sitten eläneitä ihmisiäkin.
Kultahattu on romaani 20-luvun levottomasta sukupolvesta, hyvin rikkaiden ihmisten ylellisestä elämästä Long Islandilla, lähellä New Yorkia. Teosta on luonnehdittu jazz-aikakauden tarkaksi kuvaukseksi. Long Island koostuu kahdesta alueesta: " epämuodikas" West Egg ja " tyylikäs" East Egg. Ihmiset asuvat hienoissa huviloissa uima-altaineen ja golfkenttineen ja pitävät suuria seurapiirijuhlia. Tämä on kuitenkin vain pintaa. " Haavekuplan" sisällä kytee katkeruutta, salasuhteita, kaksinaamaisuutta, pettämistä, surua ja pettymyksiä.
Raha ja varallisuus ohjaavat tavalla tai toisella lähes jokaisen kirjan henkilön elämää. Poikkeuksen tässä tekee kertoja Nick Carraway. Hän elää pienessä mökissään rikkaiden keskellä, mutta seuraa tapahtumia pääosin vain taustalta. Nickiä kiehtoo tämä ylellinen elämäntapa, mutta samalla hän paheksuu rikkaiden yltiökylläistä elämää. Nickin naapurissa asustaa Jay Gatsby hulppeassa huvilassaan. Gatsby on hankkinut kaiken omaisuutensa unelmiensa naisen, Daisy Buchananin vuoksi. Gatsbyllä ja Daisyllä oli suhde heidän ollessaan vielä nuoria. Tällöin Gatsby oli rikkaan Daisyn mielestä liian köyhä, minkä vuoksi suhde kariutui. Nykyään Daisy elää Tomin vaimona lahdelman toisella puolella.
Raha ei tuo onnea yhdellekään Long Islandin asukkaalle. Gatsby ja Daisy seurustelevat vähän aikaa salassa Tomilta, mutta onnea ei kestä kauan. Tomilla on suhde lähellä Long Islandia sijaitsevan Valley of Ashes- kylässä asuvan autokauppiaan vaimon, Myrtle Wilsonin kanssa. Daisy tietää suhteesta ja kerran Daisyn ja Gatsbyn palatessa New Yorkista Long Islandille, ajaa Daisy tahallaan Myrtlen yli Gatsbyn autolla. Myrtle kuolee ja Tom väittää hänen aviomiehelleen Georgelle, että Gatsby ajoi Myrtlen yli. Myrtlen aviomies ampuu Gatsbyn ja sen jälkeen itsensä. Tarinan loppu on kaikin tavoin onneton.
Kultahatun tyylisuunta on modernismi. Kirjassa on käytetty epälineaarista ajankulun kuvausta, kertojaan rajoittuvaa näkökulmaa, tajunnanvirtatekniikkaa ja symbolismia. Long Islandin tapahtumat sijoittuvat ensimmäisen maailmansodan jälkeiseen elämään. Ihmissuhteet ja yksilölliset tunteet ovat esillä. Kultahatun maailmassa yhteiskunnallinen epäoikeudenmukaisuus köyhien ja rikkaiden välillä on huomattava. Rikkaat ihmiset elävät omassa maailmassaan Long Islandilla välittämättä ja tietämättä köyhempien ihmisten asioista. Valley of Ashes- kylä symbolisoi kaikkia vähemmän varakkaita ihmisiä, jotka kelpaavat vain rikkaiden salaisiksi rakastajiksi ja autojen tankkaamiseen. Valley of Ashesin yllä olevalla kukkulalla komeilee mainoskyltti, jossa on maalattuna T. J Eckleburgin silmät. Silmät kuvastavat USA:n vahvaa markkinataloutta, joka tuomitsevasti tuijottaa yhteiskunnan epäonnistujia.
Ajat ovat jonkin verran muuttuneet Kultahatun ajoilta, mutta nykypäivänäkin rikkaan ja materialistisen elämän arvostus näkyy kaikissa yhteiskunnissa. Ihmiset tavoittelevat rahaa ja valtaa, ostelevat hienoja asuntoja, tuhlaavat rahojaan " välttämättömiin" kulutushyödykkeisiin, kadehtivat toistensa varakkuutta ja kilpailevat naapureidensa kanssa, kenellä on uusin ja kallein auto. USA:ssa jokainen on oman onnensa seppä. Veroja kerätään vain vähän ja köyhät eivät saa hyvää sairaanhoitoa. Tätäkö me todella haluamme? Itsekeskeistä elämäntyyliä, jossa lähimmäisestä ei huolehdita. Voiko ihmisen arvon nykypäivänä mitata rahalla, kuten Daisy arvotti köyhän Gatsbyn?
Vanha klisee " raha ei tuo onnea", pitää mielestäni paikkansa. Liika raha ja materia saa ihmisen muista piittaamattomaksi olennoksi. Kun on varaa kaikkeen, ei mikään enää tunnu miltään. Ei ole mitään tavoitetta, jonka eteen ponnistella. Ihmiset usein unohtavat, että elämässä tärkeintä on rakkaus ja toisten ihmisten kanssa oleminen. Kumpaa muistelisit ennemmin vanhuuspäivinäsi: valtavaa omaisuuttasi vai hetkiä sinulle tärkeiden ihmisten kanssa? Oliko elämäsi onnellisin hetki se, kun sait palkankorotuksen ja uuden auton vai se, miten tutustuit uusiin ihmisiin ja sait heistä korvaamattomia ystäviä? Koskaan ei ole liian myöhäistä tarkastella omia elämänarvojaan.