Synnytyksestä tarinaa teitille
Ti 2.10 aamulla menimme yliaikaiskontrolliin Naistenklinikalle. Aamulla ennen lääkäriin lähtöä tuntui housuihin hulahtavan jotain muutamaan otteeseen, mutta koska side oli riittävä suoja, päättelin vuodon olevan vain valkovuotoa. Kontrollissa verenpaineet olivat taas huikeissa lukemissa ja kesken KTG-käyrän alkoi pitkästä aikaa suunnaton pahoinvointi. Näiden pohjalta lääkäri suositteli käynnistyksen aloitusta heti samana päivänä. Sisätutkimuksessa todettiin paikkojen olevan varsin epäkypsät, joten käynnistys oli tarkoitus aloittaa Cytotec-kysyttelyllä. Mies oli päätöksestä huojentunut ja minä taasen kovin masentunut, sillä tiesin kypsyttelyn voivan kestää päiviä. Olin jo ajatellu aamulla, että Papu saattaisi tulla itselläänkin ulos.
Osastolle päästyäni (tuttu paikka, sillä menihän muutama yö jo toksemia-oireidenkin vuoksi siellä aiemmin) sain eteeni ruuan ja siirryin takaksin käyrälle odottamaan lääkärin tuloa. Kuinka ollakkaan kohdunkaula olikin muutamassa tunnissa kadonnut ja kalvorakkula pullotti esillä. Yht'äkkiä sitä odotettiinkin paikkaa synnytyssaliin kalvojen puhkaisuun. Pieni paniikkihan siinä meinasi iskeä, mutta tunnit kun kuluivat sain kuulla, ettei salissa olisikaan tilaa ennen iltaa ja käynnistys ei silloin kannattaisikaan. Ei ennen aamua. Näin ollen anelin pääsyä kotiin nukkumaan yöksi ja harkinan jälkeen lupakin irtosi. Käsky kävi saapua synnytyssaliin seuraavana aamuna klo 6.
Jo autoon istuessa tuntui ensimmäinen supistus viikkoihin ja housuihin tuntui jälleen valahtavan jotain. Nyt jo hiukka epäilin sen olevan muutakin kuin valkovuotoa, mutta matka jatkui kotiin nukkumaan. Eihän sitä toki tullut nukuttua koko yönä, sillä kotioven sulkeuduttua alkoivat ne säännölliset supistukset, jotka kestivät seuraavaan aamuun laitokselle lähtöön saakka.
Ke 3.10 klo 6.00 palasimme Naistenklinikalle sovitusti. Kaksikymmentä minuuttia myöhemmin lääkäri tutki paikkoja ja ihmetteli "onko vedet jo menneet?". Samassa kalvot ilmeisesti kuitenkin puhkesivat ja vihreä vesi tulvi lattialle. Hetken kuitenkin kerkesin jo ihmetellä miten olisin voinut olla huomaamatta vesien menoa. Tästä alkoikin sitten tuskainen odottelu.
Kahdeksalta yövuorolainen vaihtui aamuvuoroon ja koska tunnin aikana ei ollut tullut ainoatakaan "kunnon" supistusta viriteltiin Oksitosiini-tippa antamaan hiukan lisää potkua toimintaan. Yhdeksään mennessä olinkin jo niin kipeä, että päätin pyytää epiduraalia. Sen sainkin nopeasti, sillä paikatkin olivat auenneet vain 4cm:iin. Epiduraalilla sain nukuttua tunnin verran, samoin mies, sillä yö oli mennyt silläkin kaurapusseja lämmitellen. Oksitosiinin määrää lisäiltiin aamupäivän aikana ja epiduraalikin uusittiin jossain vaiheessa. Mitään ei kuitenkaan ihan heti tapahtunut.
Kuuden tunnin odottelun jälkeen paikat olivat edelleen auki 4 cm ja olo oli jo kuin rievulla. Tässä vaiheessa lääkäri ja kätilö loivat jo hieman epäileviä katseita toisiinsa. Syömis- ja juomiskielto annettiin, mutta kuitenkin haluttiin vielä yrittää edistää normaalia synnytystä. Kohtuun asetettiin anturi varmistamaan, ettei Oksitosiini saa supistuksia liian voimallisiksi ja infuusionopeutta lisättiin. Väsymys ja kivut olivat sitä luokkaa, että kello 17 olin valmis pakkaamaan tavarat ja lähtemään kotiin, kun mitään ei tapahtunut. Kätilö kertoihin myöhemmin, että tuossa vaiheessa oli ollut 99% varma, että sektioon mentäisiin. Sain kuitenkin vielä kerran epiduraalin, josta ei tällä kertaa ollutkaan mitään apua vaikka junnattiin edelleen siellä neljässä sentissä. Epäilinkin, että pian olisi matka jo leikkuusalin puolelle, enää ei ajatus sektiostakaan ollut kamala. Kunhan vain lapsi olisi saatu ulos. Valmistelut alkoivatkin.
Hieman ennen seitsemää iski armoton kakkahädän tunne ja koska aiemminkin ponnistelu oli kielletty kätilö halusi varmistaa mikä tilanne olisi. Paikat olivat auenneet hulinalla ja reunat kadonneet. Siinä olikin koko porukka aivan ihmeissään; niin minä, mies kuin kätilökin. Ponnistusvaihe alkoi kello 19.15. Tupa täyttyi ja paikalle tuli terveydenhoitaja-opiskelijakin avustamaan. Ponnistusvaihe kesti loppujen lopuksi yli tunnin ja loppuvaiheessa mies kertoi sydänäänten hetkellisesti heikentyneen. Oli joutunut kutsumaan paikalle kätilöä ja lääkäriä. Itse en muista, kuin kovan tarpeen saada lapsen pian maailmaan. Viimeisen ponnistelun aikana oli jo niin kiire lapsella, että kätilö joutui tekemään julmetun episiotomiahaavan ja auttamaan lapsen ulos. Napanuora oli kahdesti kietoutuneena kaulan ympäri ja lapsi oli veltto ja sininen. Vihreän lapsiveden tarvitsemat imut unohtuivat, mutta poika tokeni huimalla vauhdilla ja pieni rääkäisy kuului nopeammin kuin uskalsin toivokkaan. Hetkessä Papu pääsi paidan alle tuhisemaan. Kätilö vain pyyteli anteeksi, kun ei ollut kerennyt kysymään isältä olisiko halunnut napanuoran leikata. Tuskin edes sitä huomattiin enää, kun sylissämme oli ihana suloinen kahdeksan pisteen poika. Pieni poika, meidän oma Papu.
Nyt ollaan oltu kotonakin jo melkein viikko. Poika syö hyvällä ruokahalulla ja kasvaa vauhdilla. Valloittanut meidän molempien sydämet niin, että melkein isä hoitaa täällä vaipanvaihdotkin ettei jää mistään paitsi. Tyytyväinen tuhina vaan kuuluu ja ainoa itkunaihe on suunnaton nälkä. Napanuorantynkäkin irtosi eilen ensimmäisen elinviikon kunniaksi.
-venlae ja perhe
ps. profiilissa kuva Papusta