Syödäänkö teillä keitettyjä perunoita?

  • Viestiketjun aloittaja tuli mieleen
  • Ensimmäinen viesti
"vieras"
Sen jälkeen kun muutin pois kotoa meni monta vuotta etten itse keittänyt tai juurikaan muuten valmistanut perunoita. Tässä parin viimeisen vuoden aikana on tullut vähän enemmän tehtyä perunaa, kun lapsella aika paljon ruokarajoituksia. Pastat ei käy, niin peruna on tullut pastan tilalle.
 
"äippäliini"
todella harvoin keitetään perunoita. kesällä muutaman kerran uusia perunoita. Yleensä syödään pasta ja riisi ruokia kanan tai jonkun muun lihan kanssa. Mielestäni joskus jos tulee keitettyä perunoita ja tehtyä ns. oikea kastike niin kun syö muka vatsansa täyteen niin kahden tunnin päästä on kauhea nälkä. peruna on todellista höttöä ja suurin osa perunastahan on nesettä. Pastaa kun syö niin ei todellakaan tee mieli kahden tunnin päästä ruokaa kun sitä vetää vatsansa täyteen.
 
äippä vaan
Alkuperäinen kirjoittaja Määä;28231488:
no mietis nyt. Riisi ja pasta eivät ole pellosta pöytään-tuotteita, eikä niitä oikein kasva täällä, peruna menestyy pohjoista Suomea myöten.
Mä myös olen kyllä lisännyt ohrankin käyttöä, mutta yksinään on kyllä aika voimakkaan makuista, joten olen käytän sitä sekaisin riisin kanssa, ja yritän ajatella että parempi sekin kuin ei ollenkaan.
Niinhän riisi ja vehnäkin tulee suoraan pellolta, ei se prosessi mikään mittava varmastikaan ole että ne saadaan ruokapöytään. Jos olisi, niin hintakin olisi toisenlainen. Kuljetuksille en laittaisi suurta merkitystä, ei ne kovinkaan kalliit ole ja niiden osuus saastuttajana täysin mitätön. Suomessa ei kauhean järkevää taida olla viljellä yhtään mitään, kun muualla paljon paremmat olosuhteet. Maataloustuet aivan älyttömät...
 
"kääpä"
Alkuperäinen kirjoittaja äippä vaan;28233145:
Niinhän riisi ja vehnäkin tulee suoraan pellolta, ei se prosessi mikään mittava varmastikaan ole että ne saadaan ruokapöytään. Jos olisi, niin hintakin olisi toisenlainen. Kuljetuksille en laittaisi suurta merkitystä, ei ne kovinkaan kalliit ole ja niiden osuus saastuttajana täysin mitätön. Suomessa ei kauhean järkevää taida olla viljellä yhtään mitään, kun muualla paljon paremmat olosuhteet. Maataloustuet aivan älyttömät...
Asioiden hinta ei ole se todellinen kustannus, koska meidän talousjärjestelmä perustuu kulujen kätkemiseen, siirtoon ja naamiointiin. Lisäksi polttoaineiden hinnat ovat riittämättömät, koska niitä ei veroteta riittävästi kustannusten peittämiseksi. Mieti nyt, vaikka emme ole muuttolintuja, lentelemme ympäriinsä ja kuljetamme ruokamme toiselta puolen maailmaa ja pidämme sitä hienouden huippuna. Apinahommaahan se on eikä todellakaan ilmaista.

Hiilijalanjälki on parempi mittari, ja se on perunalla pieni ja kotona kasvatettuna mitätön. Pastalla ehkä kymmenkertainen, ja riisillä jotain 25-kertainen tai enemmän. Potaatti kasvaa Suomessa nätisti joka takapihalla ja parvekkeella, riisiin tarvitaan kehitysmaata, jolla olisi varmasti muutakin käyttöä pelloilleen kuin nirppanokkien ruokkiminen. Indonesiassa oranki kuolee sukupuuttoon kun metsät pitää raivata pelloksi, ja maa on kolmanneksi suurin riisintuottaja. Riisipellon tuottama metaani pahentaa ilmastonmuutosta niin, että riisi ja nauta ovat pahimmat eväät mitä kuvitella saattaa.

Kun asioita on tutkittukin, niin ei ole kauhean järkevää uskoa omiin mutuihinsa mieluummin, etenkin kun ne muodostaa sen perusteella mitä haluaa ajatella. Ei se silloin ole ajattelemista vaan älyllistä itsetyydytystä. Ai niin, mutta mitäs minä selitän ihmiselle, jonka mielestä kirjastot pitäisi laittaa asunnoiksi ja lukeminen on haaskuuta, ja ilmastonmuutoskin on puppua koska ulkona on kylmä ja joku kuitenkin tienaa.
 
.........
Syödään perunaa, ja muitakin juureksia. Silloin tällöin riisiä ja pastaa, olen vähän samoilla linjoilla tämän edellisen kirjoittajan kanssa, lähiuoka on eettistä ja sitä suosin. Eipä tosiaan juuri riisipeltoja suomessa näy, sitä ei varmaan äippä vaan- voi myöskään kiistää. Pasta taas on täydellistä höttöä ravintosisällöltään, mutta ihan hyvää ja sitä syödään toisinaan.
 
"Anne"
[QUOTE="vanha";28231822]Useampi kerta viikossa.
Mitä te sitten syötte, jos ei perunoita? Keitetty peruna on paljon paremman makuista kuin riisi tai makaroni.[/QUOTE]

Kukkakaalia, parsaa, porkkanaa, papuja, yms kypsennettyinä, joskus qvinoaa.
 
äippä vaan
[QUOTE="kääpä";28240286]Asioiden hinta ei ole se todellinen kustannus, koska meidän talousjärjestelmä perustuu kulujen kätkemiseen, siirtoon ja naamiointiin. Lisäksi polttoaineiden hinnat ovat riittämättömät, koska niitä ei veroteta riittävästi kustannusten peittämiseksi. Mieti nyt, vaikka emme ole muuttolintuja, lentelemme ympäriinsä ja kuljetamme ruokamme toiselta puolen maailmaa ja pidämme sitä hienouden huippuna. Apinahommaahan se on eikä todellakaan ilmaista.

Hiilijalanjälki on parempi mittari, ja se on perunalla pieni ja kotona kasvatettuna mitätön. Pastalla ehkä kymmenkertainen, ja riisillä jotain 25-kertainen tai enemmän. Potaatti kasvaa Suomessa nätisti joka takapihalla ja parvekkeella, riisiin tarvitaan kehitysmaata, jolla olisi varmasti muutakin käyttöä pelloilleen kuin nirppanokkien ruokkiminen. Indonesiassa oranki kuolee sukupuuttoon kun metsät pitää raivata pelloksi, ja maa on kolmanneksi suurin riisintuottaja. Riisipellon tuottama metaani pahentaa ilmastonmuutosta niin, että riisi ja nauta ovat pahimmat eväät mitä kuvitella saattaa.

Kun asioita on tutkittukin, niin ei ole kauhean järkevää uskoa omiin mutuihinsa mieluummin, etenkin kun ne muodostaa sen perusteella mitä haluaa ajatella. Ei se silloin ole ajattelemista vaan älyllistä itsetyydytystä. Ai niin, mutta mitäs minä selitän ihmiselle, jonka mielestä kirjastot pitäisi laittaa asunnoiksi ja lukeminen on haaskuuta, ja ilmastonmuutoskin on puppua koska ulkona on kylmä ja joku kuitenkin tienaa.[/QUOTE]

Voi taivas, mielipiteeni kirjastoista tuntuu ottavan koville...

Ilmastovouhotuksessa ei mielestäni oikein ymmärretä, mitä voidaan vaikuttaa. Ne selkeät pääsaastuttajat ei muuta toimintatapojaan, joten yksittäisen ihmisen teot eivät vaikuta käytännössä ollenkaan. Perunaa en rupea syömään, koska en pidä sen mausta ja se lihottaa. Siihen on mahdoton löytää sopivia ruokia, se on niin kuivaa ja se vaatii aina rinnalleen kastikkeen. Perunan tärkkelys ei myöskään taida hirveän terveellistä olla?? Perunassa muuten huomattavan pitkä keittoaika, joten se kuluttaa energiaa huomattavasti enemmän mitä riisi tai pasta. En rupea myöskään syömään sianlihaa sen takia että jollain suomalaisella on sikatila. Naudanliha on ravintona huomattavasti parempaa ja nimenomaan paremman makuista.

Ihmisten yksittäiset ratkaisut vaikuttavat olemattoman vähän, jätteet tietenkin lajittelen ja sillä taitaa olla paljon suurempi vaikutus?? Lajittelen jätteet koska se on järkevää. En rupea omaa elämääni rajoittamaan tai huonontamaan olennaisesti joillain sellaisilla valinnoilla, joista itse kärsin ja voin huonommin.
 
"Entinen Ksantippa S."
Alkuperäinen kirjoittaja äippä vaan;28241340:
Voi taivas, mielipiteeni kirjastoista tuntuu ottavan koville...

Ilmastovouhotuksessa ei mielestäni oikein ymmärretä, mitä voidaan vaikuttaa. Ne selkeät pääsaastuttajat ei muuta toimintatapojaan, joten yksittäisen ihmisen teot eivät vaikuta käytännössä ollenkaan. Perunaa en rupea syömään, koska en pidä sen mausta ja se lihottaa. Siihen on mahdoton löytää sopivia ruokia, se on niin kuivaa ja se vaatii aina rinnalleen kastikkeen. Perunan tärkkelys ei myöskään taida hirveän terveellistä olla?? Perunassa muuten huomattavan pitkä keittoaika, joten se kuluttaa energiaa huomattavasti enemmän mitä riisi tai pasta. En rupea myöskään syömään sianlihaa sen takia että jollain suomalaisella on sikatila. Naudanliha on ravintona huomattavasti parempaa ja nimenomaan paremman makuista.

Ihmisten yksittäiset ratkaisut vaikuttavat olemattoman vähän, jätteet tietenkin lajittelen ja sillä taitaa olla paljon suurempi vaikutus?? Lajittelen jätteet koska se on järkevää. En rupea omaa elämääni rajoittamaan tai huonontamaan olennaisesti joillain sellaisilla valinnoilla, joista itse kärsin ja voin huonommin.
Perunan tärkkelys on ihan yhtä epäterveellistä kuin vaikka riisin tärkkelys, ja lihottaa ihan samalla tavalla. Punainen liha taas kasvattaa merkittävästi syöpäriskiä. Sinulle suosittelen minäkin lämpimästi kirjastokäyntejä: lukemalla huomaa, että elämässä on suunnattomasti pieniä ja suuria ihmeitä, joiden rinnalla prisman kamalat laukut näyttäytyvät hyvin vähäpätöisinä.
 
Määä
Alkuperäinen kirjoittaja äippä vaan;28233145:
Niinhän riisi ja vehnäkin tulee suoraan pellolta, ei se prosessi mikään mittava varmastikaan ole että ne saadaan ruokapöytään. Jos olisi, niin hintakin olisi toisenlainen. Kuljetuksille en laittaisi suurta merkitystä, ei ne kovinkaan kalliit ole ja niiden osuus saastuttajana täysin mitätön. Suomessa ei kauhean järkevää taida olla viljellä yhtään mitään, kun muualla paljon paremmat olosuhteet. Maataloustuet aivan älyttömät...
luuletko ettei tukia makseta muualla?
 
Kurjenkello harmaana
Kyllä syödään joo, ja kuorineen, vanhatkin perunat :p Ja ai miten on hyvää :)
Tyttö ja minä syömme kuorineen kans, namskis!

Perunaa meillä syödään vaihtelevasti, toisinaan liki joka päivä, toisinaan ehkä kerta viikkoon. Ja kaikissa muodoissaan, ranskiksina tosin harvoin. Uudet perunat ja voi....voi apua, tulis jo kesä ja uudet perunat, on vaan niin hyvää!

Pastaa ja riisiä satunnaisen säännöllisesti, toisinaan parsa- tai kukkakaalimuussiakin, vaan kyllä peruna on ehdoton ykkönen!
 
äippä vaan
[QUOTE="Entinen Ksantippa S.";28241385]Perunan tärkkelys on ihan yhtä epäterveellistä kuin vaikka riisin tärkkelys, ja lihottaa ihan samalla tavalla. Punainen liha taas kasvattaa merkittävästi syöpäriskiä. Sinulle suosittelen minäkin lämpimästi kirjastokäyntejä: lukemalla huomaa, että elämässä on suunnattomasti pieniä ja suuria ihmeitä, joiden rinnalla prisman kamalat laukut näyttäytyvät hyvin vähäpätöisinä.[/QUOTE]

Kyllä perunan tärkkelys on pahin ja koska käytän vain laadukkaampia riisejä eli basmatia ja jasminia, niin erotus on vieläkin suurempi. Sitten syöpää aiheuttaa varmaan kaikki ruoka-aineet jossain määrin, naudanlihan merkitys siinä on olematon enkä kyllä usko että kukaan on naudanlihan syömisen takia syövän saanut...

Netistä löytää kyllä tietoa ja nimenomaan tuoretta. Jokainen kai saa valita, mitä ostaa ja mitä ei?? Suosittelen sinulle enemmän omaan elämään keskittymistä ja siitä nauttimaan oppimista. Eikös vähäpätöisiä kuuluisi olla sellaiset asiat, jotka eivät itseäsi kosketa ollenkaan??
 
"vieras"
Joskus. Kesällä uusia pottuja, mutta talvella lähinnä vain keitoissa. Joskus tehdään muusia. Yleensä meillä on ohraa tai makaronia sekä muita keitettyjä kasviksia. Peruna on melko ravinneköyhää ruokaa. Halpaa ja ekologista kylläkin.
 
"Entinen Ksantippa S."
Alkuperäinen kirjoittaja äippä vaan;28241711:
Kyllä perunan tärkkelys on pahin ja koska käytän vain laadukkaampia riisejä eli basmatia ja jasminia, niin erotus on vieläkin suurempi. Sitten syöpää aiheuttaa varmaan kaikki ruoka-aineet jossain määrin, naudanlihan merkitys siinä on olematon enkä kyllä usko että kukaan on naudanlihan syömisen takia syövän saanut...

Netistä löytää kyllä tietoa ja nimenomaan tuoretta. Jokainen kai saa valita, mitä ostaa ja mitä ei?? Suosittelen sinulle enemmän omaan elämään keskittymistä ja siitä nauttimaan oppimista. Eikös vähäpätöisiä kuuluisi olla sellaiset asiat, jotka eivät itseäsi kosketa ollenkaan??
Haluaisitko kertoa, mihin tämä "laaturiisin" terveellisyys perustuu? Ainakin jasmiiniriisillä on korkeampi glykeeminen indeksi kuin tavallisella riisillä tai perunalla.
Syövän ja lihansyönnin yhteydestä taas on niin paljon tutkimusnäyttöä, että varmasti sinäkin onnistut tietoa aiheesta löytämään, ettei tarvitse uskon varassa elää ;)

Nautin omasta elämästäni, mutta sisäinen opettajattareni herää, kun huomaan jonkun puhuvan täyttä hölynpölyä totena. Ymmärrän kyllä, että jos on tottunut hakemaan kaiken "tiedon" netistä vailla sen kummempaa lähdekritiikkiä, tulee joskus puhuneeksi vähän mitä sattuu. Tässä juuri nousee perinteinen kirjaviisaus arvoon arvaamattomaan; se auttaa suhteuttamaan netinkin informaatiovirtaa.
 
[QUOTE="viima";28229038]eikös se perunakin ole juures? ja salaattia on aina ruualla. Ja usein myös muita vihanneksia höyrytettynä.

mä en vain oikein näe syömässä itseäni nakkikastiketta porkkanalla...[/QUOTE]

Muitakin juureksia on.
Me ei syödä nakkikastiketta. Mutta kukkakaalista tulee hyvä muusintapainen.
 
Viimeksi muokattu:

Yhteistyössä