Suurituloisten verotus kovaa maailmanlaajuisesti, mutta miljardöörien pienempää


Gabriel Zucman esittää kansainvälisen verotusjärjestelmän uudistamista. Zucman ehdottaa kahden prosentin varallisuusveroa äärimmäisen rikkaille.

Veron tuotto voisi olla 200 miljardia euroa vuosittain.
Veron toteuttaminen edellyttää kansainvälistä yhteistyötä.
 
vierailija
Suomi on sillein poikkeus, että täällä on jopa alle 100 000 tienaavia, jotka pystyy välttämään ansiotulon verotuksen. Muualla pitää olla oikeasti rikas ennen kuin pääsee eroon veroista. Suomessa ei tarvitse kuin olla kovapalkkainen, niin ei tarvitse maksaa veroja
 
vierailija
Suomi on sillein poikkeus, että täällä on jopa alle 100 000 tienaavia, jotka pystyy välttämään ansiotulon verotuksen. Muualla pitää olla oikeasti rikas ennen kuin pääsee eroon veroista. Suomessa ei tarvitse kuin olla kovapalkkainen, niin ei tarvitse maksaa veroja
Listaamattomien yritysten veroetu mahdollistaa verokikkailun. Maailmalla ainutlaatuinen etu Suomessa.
 
vierailija
IS: Uusi tutkimus: Rikkaiden veroprosentti 0–50
Suomen tuloverotus ei toimi oikeudenmukaisesti, Kelan tutkijat arvioivat. Tutkimuksen mukaan suurituloisten joukossa on paljon hyvin alhaisia veroja maksavia kansalaisia, "vapaamatkustajia". Tutkijoiden mukaan rikkaiden veroprosentti on tilastollisesti lähes sattumanvarainen.

Kansaneläkelaitoksen tutkimusosasto on tutkinut suomalaisten tuloverotusta, ja tehnyt merkittävän löydön. Kelan tutkimuksen mukaan suurituloisten, yli 100 000 euroa vuodessa ansaitsevien veroprosentti vaihtelee sattumanvaraisesti nollan ja 50 prosentin välillä.

Tutkimuksen tekijät, tutkimusprofessori Heikki Hiilamo ja johtava tutkija Pertti Honkanen julkaisivat tutkimuksensa tuloksia tänään Kelan tutkimusblogissa.

Tutkimustulosten perusteella veroprosentti vaihtelee alimmissa tuloluokissa nollan ja 20 prosentin välillä. Tämä johtuu tutkijoiden mukaan siitä, että kaikkein pienimmistä eläkkeistä ei makseta lainkaan veroa, mutta vieläkin alhaisemmasta työmarkkinatuesta maksetaan lähes 20 prosenttia veroa.

Työmarkkinatuen muodostaman piikin jälkeen veroprosentti lähtee tasaiseen nousuun sitä mukaa, mitä suuremmat tulot kansalaisella on. Noin 50 000 vuositulojen jälkeen hajonta alkaa kuitenkin kasvaa.

Tutkijoiden mukaan tämä merkitsee sitä, että tulonsaajien joukkoon ilmestyy suurituloisten kohdalla huomattava joukko "vapaamatkustajia", joiden veroaste on suurista tuloista huolimatta paljon alhaisempi kuin pienituloisilla.

– Mitä alhaisempi suurituloisen veroprosentti on, sitä suurempi osa hänen tuloistaan muodostuu pääomatuloista. Noin 100 000 euron vuositulojen jälkeen tulonsaajien veroprosentti vaihtelee sattumanvaraisesti 50 prosentin ja nollan välillä, tutkijat kirjoittavat.

Nollaveroja tai lähellä nollaa olevia veroasteita saattaa tutkijoiden mukaan olla myös pienituloisilla, mutta niissä nollatapaukset sulautuvat suuren kokonaismäärän vuoksi osaksi keskiarvoa. Tämä ei tutkijoiden mukaan kuitenkaan vähennä tutkimustuloksen merkittävyyttä.

– Joka tapauksessa oikeudenmukaisuuden näkökulmasta on ongelmallista, että monien hyvin toimeentulevien veroprosentit ovat selvästi alhaisempia kuin pienituloisten, he kirjoittavat.

– Verotuksen oikeudenmukaisuus voi nykyjärjestelmässä toteutua vain tuloverotuksen avulla. Mutta toteutuuko se käytännössä, tutkijat kysyvät.
 
vierailija
Verot ovat kunniavelkaa - Maksa kiitollisena!

Jokainen maksakoon verot kunniavelkansa verorahoitteiselta hyvinvointivaltiolta saamansa hyödyn mukaan progressiivisesti maksukykynsä mukaisesti.

Viidakossa ei edes kaupunkiviidakossa, vaurastuta tai pidetä varallisuutta ja kiinteää omaisuutta. Verorahoitteinen turvallinen, vakaa, hyvin koulutetun ja ammattitaitoisen työvoiman sekä toimivien julkisten peruspalveluiden ja -infran hyvinvointioikeusvaltion antama ponnahduslauta on melkoinen, ja sen avulla korkealle ponnahtaneet tietenkin maksavat kymmenyksensä saamansa hyödyn mukaan.

Ei olla kunniattomia paskiaisia, jotka kaiken hyödyn jo impattuaan yhteiskunnalta, eivät soisi muille ja tuleville sukupolville samaa, jonka ovat jo äitiysneuvolasta ja hyvin syöneen äidin verenkierrosta ja äidinmaidosta alkaen saaneet.

Mars, mars, kunniavelan maksuun!
 
vierailija
Oikeassahan tuo on siinä, että ruotsin malli olisi parempi. Jos täälläkin rikkaat maksaisivat veroja, niin ne rahat eivät valuisi ulkomaille ja maa olisi velaton
 
vierailija
71% kansasta maksaa verot kitisemättä ja itkupotkuraivoamatta.

Yle: Suomalaiset tykkäävät verojen maksamisesta yhtä paljon kuin ennenkin, vaikka osa kihisee kiukusta niitä maksaessaan
"Verohallinnon tuoreen tutkimuksen mukaan seitsemän kymmenestä maksaa veronsa mielellään. Vastentahtoisten osuus on pudonnut vuosikymmenen aikana selvästi.

Käsitys verojen maksamisen tärkeydestä yhdistää suomalaisia vuodesta toiseen.

Verohallinnon syys-lokakuussa teettämän asennetutkimuksen mukaan 71 prosenttia maksaa veronsa mielellään.

Kun arvioitiin väittämiä, joiden mukaan verojen maksaminen on tärkeää hyvinvointivaltion ylläpitämiseksi, tai kansalaisvelvollisuus, samaa mieltä olevien osuus lähentelee sataa prosenttia. Näin ajattelee 94 prosenttia vastaajista.

Kaikki eivät hihku riemusta veroja maksaessaan. Vastaajista noin kuudennes ei maksa verojaan mielellään, ja runsas kymmenesosa suhtautuu verojen maksamiseen neutraalisti.

Verohallinnon käyttäytymisstrategin Jori Grymin mukaan tulos kiteyttää suomalaisten asenteet. Verot maksetaan, vaikkei se aina makealta maistuisikaan.

– Tulos on hyvin samanlainen kuin aikaisempina vuosina. Suomessa on korkea luottamus verohallintoon ja verojärjestelmään. Niin sanottu veroroti on tosi korkealla. Ihmiset maksaa veronsa mielellään, tekevät sen velvollisuudentunteesta ja kokevat että järjestelmä toimii, Grym summaa.

Nuristaan ja puristaan, mutta kun mietitään mitä veroilla saa, loppujen lopuksi suomalaiset ovat onnellisia ja viihtyvät täällä, kommentoi Kirsi Blom.

Helsinkiläinen Kirsi Blom on koiralenkillä. Hän pitää 94 prosentin tulosta yllättävänä, kun sitä vertaa ympärillä pyörivään verokeskusteluun.

– No kyllähän se yllättää, koska aina nuristaan ja puristaan, että verotetaan liikaa. Mutta sitten kun mietitään, mihin verot menevät, niin ihmiset pitävätkin niitä tärkeänä. On silti yllättävää, että noin moni on sitä mieltä että verot ovat hyvä asia, Blom pohtii.


Veroärtymys väheni 10 vuodessa

Verot herättävät tunteita puolesta ja vastaan. Yli viidesosaa maksettujen verojen määrä suututtaa tai turhauttaa usein. Paha mieli verojen maksamisesta jää vain 13 prosentille.

Toisaalta 56 prosenttia tuntee tyytyväisyyttä, koska voi veroja maksamalla antaa yhteiskunnalle jotain takaisin."



Narsistinen luonnevikaisuus ei Suomessa ole saanut vielä täyttä valtaa.

Verokeskustelun nurina ja purina on kovaa, siitä pitää huolen pieni mutta äänekäs ja oikeisto-omisteisessa valtamediassa hyvin näkyvä marginaali.

Orpo/Purran verotuspäätökset ei tosin kyllä tue yhtään tätä kyselyä. Tuntuu käsittämättömältä antaa velkarahalla verohelpotuksia hyvätuloisille samalla, kun muita köyhdytetään, jos jonkinlaisilla leikkauksilla.

Itse maksaisin jopa enemmän jos sillä yhteiskunnan hyvinvointi turvataan ja kaikki pidetään mukana. Jotenkin sopii tämän hallituksen linjaan, "hyvä antaa vähästäänkin, paha ei anna paljostakaan".
 
vierailija
Väite, että suurituloisimmat maksavat eniten veroja, ei pidä paikkaansa.

Ansio- ja pääomaverotus kattavat noin 25 - 30 % kokonaisverokannasta. Loput ovat alveja, polttoaineveroja, valmisteveroja, sähköveroja, kiinteistöveroja ym. tasaveroja, mitkä ovat kaikille samat. Suomen kokonaisverotuksesta suurin osa kertyy tasaveroista. Jos puhutaan jostakin yli 100 000 euroa/vuosi tuloista, tai yli, niin suurituloisten verotus on kevyttä.

Kaikista suurin verokuorma tulee tavalliselle duunariväestölle, sanotaan noin 25 000 - 60 000 euroa vuodessa tienaaville. Heillä on kaikista suurin kokonaisveroprosentti. Huvittaa näissä kannanotoissa, miten ihmiset ovat tietämättömiä. Vaalikeskusteluissa asiaa ei myöskään tuoda esille.
 
vierailija

Gabriel Zucman esittää kansainvälisen verotusjärjestelmän uudistamista. Zucman ehdottaa kahden prosentin varallisuusveroa äärimmäisen rikkaille.

Veron tuotto voisi olla 200 miljardia euroa vuosittain.
Veron toteuttaminen edellyttää kansainvälistä yhteistyötä.
Kansainvälinen verotusjärjestelmä on rikki ja on korkea aika korjata se, sanoo Pariisin kauppakorkeakoulun taloustieteen professori Gabriel Zucman.

”Kaikista rikkaimmilla on useita keinoja vältellä tuloveroa, mutta sen lisäksi he voivat välttää varallisuutensa verottamisen. Tämä aiheuttaa sen, että tietyissä tapauksissa äärimmäisen rikkaat eivät maksa juuri lainkaan veroa”, hän sanoo HS:n haastattelussa.

Zucman on maailman johtavia verotuksen tutkijoita, joka työskentelee lisäksi apulaisprofessorina yhdysvaltalaisessa huippuyliopistossa Berkeleyssä. Viime vuonna hänelle myönnettiin taloustieteen arvostettu John Bates Clarkin mitali, jonka monet nobelistit ovat aiemmin saaneet.

Zucman vieraili keskiviikkona Helsingissä YK:n kehitystaloustieteen tutkimuslaitoksen Widerin järjestämässä seminaarissa.
 
vierailija
Miljardöörit maksavat KAIKISTA sosiaaliryhmistä vähiten veroja
Korjaus aloituksen otsikkoon.
Jep mutta heitä ei ole Suomessa. Ja jos joutuvat maksamaan rikkaudestaan jotain humanitääriveroa niin rahat sitten vaikka rokotuksiin kehittyviin maihin, lasten koulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen sekä ehkäisyyn.
Ihmiset joilla on katto päänpäällä, ruokaa ja turvallisuutta eivät tarvitse rikkaiden ropoja.
 
Täå ketjunaloitus ei ole testi, ja olen tuon Zucmanin kans samaa mieltä.

Mutta kummasti silloin kun teen "vasemmistolaisen" ketjun, en koskaan kohtaa näitä käsittämättömiä viestejä:

-Echo on koulukiusaaja
-Rauhoitu, ja mene leipomaan pullaa
-Echo on eronnut ja lapset terapian tarpeessa
-Olet palsta-ankeuttaja


...vaikka nuo ei liity politiikkaan mitenkään missään muissakaan ketjuissa, vaan on pelkkiä sivalluksia.

Vasemmistolaisesti kirjoittaessani ei mennä muhun persoonana harmaiden taholta.

Nohh, vasurit on ei-objektiivisia ja keksivät porvarillisesti kirjoittavasta ties mitä paskaa. Ja haluavat ajaa toisella tapaa ajattelevat pois.
 
vierailija
Täå ketjunaloitus ei ole testi, ja olen tuon Zucmanin kans samaa mieltä.

Mutta kummasti silloin kun teen "vasemmistolaisen" ketjun, en kohtaa näitä käsittämättömiä viestejä:

-Echo on koulukiusaaja
-Rauhoitu, ja mene leipomaan pullaa
-Echo on eronnut ja lapset terapian tarpeessa
-Olet palsta-ankeuttaja


...vaikka nuo ei liity politiikkaan mitenkään missään muissakaan ketjuissa.

Nohh, vasurit on ei-objektiivisia ja keksivät porvarillisesti kirjoittavasta ties mitä paskaa. Ja haluavat ajaa toisella tapaa ajattelevat pois.
👍
 
vierailija
Jep mutta heitä ei ole Suomessa. Ja jos joutuvat maksamaan rikkaudestaan jotain humanitääriveroa niin rahat sitten vaikka rokotuksiin kehittyviin maihin, lasten koulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen sekä ehkäisyyn.
Ihmiset joilla on katto päänpäällä, ruokaa ja turvallisuutta eivät tarvitse rikkaiden ropoja.
Suomessa on 7 miljardööriä.
 
vierailija
Täå ketjunaloitus ei ole testi, ja olen tuon Zucmanin kans samaa mieltä.

Mutta kummasti silloin kun teen "vasemmistolaisen" ketjun, en koskaan kohtaa näitä käsittämättömiä viestejä:

-Echo on koulukiusaaja
-Rauhoitu, ja mene leipomaan pullaa
-Echo on eronnut ja lapset terapian tarpeessa
-Olet palsta-ankeuttaja


...vaikka nuo ei liity politiikkaan mitenkään missään muissakaan ketjuissa, vaan on pelkkiä sivalluksia.

Vasemmistolaisesti kirjoittaessani ei mennä muhun persoonana harmaiden taholta.

Nohh, vasurit on ei-objektiivisia ja keksivät porvarillisesti kirjoittavasta ties mitä paskaa. Ja haluavat ajaa toisella tapaa ajattelevat pois.
Se riippuu ihan teidän koksupersujen omista viesteistä, miten niihin vastataan. "Mene töihin", "Marin sitä, tätä, tota.." ja vastaavat saavat arvoisensa vastaukset. Ei teillä ole mitään monopolia vittuiluun.
Itsekin aloitin poliittisen kirjoittelun täällä alkuunsa pelkästään siksi, että halusin aloituksia ja viestejä, joita kaikkia ei oltaisi suollettu koksupersujen näppäimistöltä. Väittävät että valhe muuttuu kuulijan/lukijan mielessä todeksi, kun sitä toistetaan tarpeeksi, eikä vasta-argumentteja esitetä. Minä esitän.
 

Yhteistyössä