Sohvalle kiipeilya...

...meidan 13 kk typy on opppinut itsekseen kiikkumaan sohville ja haukkana saa vahtia ja kieltaa...Onko muita, joiden vintioilla ei ole ns. 'jarkea eika jarrua' ja miten saatte he pysymaan pois sohvilta jne.?
 
mamis74
Meillä poika 12kk. Ei onneksi pääse ihan vielä sohvalle vaikka kovasti yrittää, mutta kaikille palleille, tuoleille kiikkuu. Tänäänki oli kiikkunu keittiön tuolille ja siitä keittiön pöydälle. Ei kai se muu auta kuin katsoa perään ja nostaa aina pois vaarallisesta paikasta. Aika äkkiä ne oppii tulemaan alas itsekki.
 
meidän neiti on kohta 15kk ja on varmaankin jo 2,5kk kiipeillyt joka paikkaan. neiti ei edes vielä kävele. mieluummin kävelee käsikädessä tai menee puita myöten tai konttaa.
neiti kiipeää sohville, kirjahyllyyn, keittiön tuolilta pöydälle, ja kerran kiipesi jopa keittiön jakkaralle (missä on ne 3askelmaa) ja saunaankin kiipeää tyttö itse.
Meillä ei ole vahinkoja sattunut, vaan tyttö laskeutuu hienosti jalat eellä lattialle. Kerran kun rupes hyppimään sohvalla ja sieltä sitten kaatui lattialle, niin ei ole niin hirveänä sohvalla hyppinyt. mutta ei sen pahempia tapaturmia ole sattunut.
 
Mun mielestä ei niinkään kannata estää menemästä sohvalle, vaan opettaa miten tullaan pois. Eli laita lapsi sohvalle mahalleen niin, että jalat ovat sohvan reunan yli ja sitten ohjaa jalat hitaasti lattialle. Oppi ainakin meillä yllättävän nopeasti.
 
Meillä alettiin opettaa samana päivänä alas tuloa kun tyty kiipesi ekan kerran sohvalle. Toki joutui vahtimaan koko ajan mut oppikin meni aikaa myöten perille. Pari kertaa ollaan tultu pahemmin alas mut muistaakin olla nyt myös varovaisempi.
 
Kiipeily on ihan normaalia eikä sitä niin kauheesti kannata kieltää. Siis jos ei ihan todella vaarallisiin paikkoihin kiipeillä. Äkkiä tosiaan oppivat miten tullaan alas. Ainakin meillä meni näin eikä ole pahempia haavereita sattunut.

Meidän kuopus (1v9kk) hakee nykyään jo vessasta pallin ja yrittää ylettyä vaikka mihin. Lisäksi välillä tosi rasittavaakin on se, että neiti kiipeää syöttötuolista ruokapöydälle ja keikkuu pöydän päällä. Sieltä kyllä tulee äkkilähtö vanhempien toimesta :whistle: .

Ja eihän noita elohiiriä millään ehdi edes aina vahtia, kun meilläkin niitä vilistää kolme kappaletta. Kaksi nuorinta on vielä ns. riski-iässä, jotta silmät pitää olla selässäkin. :)
 
Äiti-04
Poika 1v1kk kiipeilee sohville ja sängylle, mutta onneksi osaa jo tulla itekseen alas. Ennen kiipesi ja sitten huusi ja kirkui, kun halusi, että tullaan nostamaan alas.
 
meidän 2v 9kk ja pienempi 1v 6kk kiipeävät kaikkiin mahdollisiin paikkoihin mihin vain suinkaan pääsevät. Erityisesti sohvien käsi- ja selkänojat ovat mieluisia kiipeilypaikkoja. Ja alas sieltä tullaan hyppäämällä sohvan istuinosalle. Pienempi kiipeää vessanpöntön kautta lavuaariin, kirjahyllyyn, oikeastaan kaikkialle. Ja jos ei pääse/ylety haetaan tuoli tms johon sitten noustaan ja sen kautta eteenpäin. Molemmat ovat about 1v eteenpäin kiivenneet ja roudanneet apuvälineitä.

Pöydälle nouseminen on melko ärsyttävää, erityisesti kun pöydässä syödään samaanaikaan. Siitä tulee kyllä lähtö hyvin nopeasti. Muuten saavat melko rauhassa touhuilla ja kiipeillä, tietysti jos meno yltyy holtittomaksi niin siihen puututaan. Ei ole kertaakaan tullut mitään isompaa vahinkoa (mustelmia lukuunottamatta) ja nyt pitää taas koputtaa puuta.. ;)

paljon ärsyttävämpää kuin kiipeily on kaappien availu ja tavaroiden sieltä poisottaminen. Vanhempi etsii avaimet jos kaapit on lukossa. Jääkaappiin mennään omatoimisesti (ensin tuoli siihen viereen) samoin pakastimeen (vaikka siinä on sellainen lapsilukko!) Näistä tulee tappelua melkein joka päivä, ovat niin kovapäisiä etteivät usko vaikka kuinka sanotaan.

Yksi vanhemman bravuuri on hakea kaapista kahvikuppi ja kaataa siihen isille kahvia jos kahvinkeitin on päälle. Ei uskalla pahemmin jättää keitintä päälle ettei tule mitään palovammoja... Muutaman kerran tosiaan esikoinen on tuonut isille olohuoneeseen kahvikupin johon on lisätty jopa maito valmiiksi. Ja poika on tosiaan 2v 9kk..
 
meilläkin neitoset on kovia kiipeilijöitä, kävelemään alkoivat 13kk iässä ja samalla oppivat sohvalle kiipeämisen riemun, aluksi kauhistelin ja juoksin perässä, mutta totesin että TEKEVÄLLE SATTUU JA TEKEVÄ OPPII :heart: ...ovat siis saaneet ihan "luvan" kanssa kiipeillä ja taidokkaasti kiipeilevätkin ja myös alasosaavat tulla hienosti, tottakai pikkuvahinkoja sattuu mutta sehän on normaalia!
neidit nyt 1v9kk, pöydille kiipeilevät ja oiskeestaan lähes jokapaikkaan,nyt kun tajusivat muutama viikko sitte ett roudataan tuoli ni päästään sillä tiskipöydälle ja siitä sit kaappiin käsiks(tosi kivaa, tavarat on rauhassa enään lukollisissa kaapeissa!)

(oli kirjottanu iän väärin että sitä vaan tulin korjailemaan)
1v3kk sijasta 13kk :whistle:

 
Meillä on opetettu alastuloa jo kauan ennen kuin ryhtyi kiipeilemään. Nyt (ikää 11kk) jo aika hyvin muistaa tulla jalat edellä sohvalta ja vanhempien sängyltä alas. Kerran tuli pää edellä alas sohvalta ja se hillitsi sohvalla touhuamista hetkeksi. Mut kolhuja sattuu taatusti vielä vaikka kuinka. Millään ei saa aina estettyä kiipeilyä, koska jokaista liikettä ei ehdi vahtia, sen verran vilkas tyttö on kyseessä.
 
moimoi
Tyttö nyt vuoden ja kovasti kiipeilee sohvalle. Tosin on sen verran lyhyt et ähinällä ja puhinalla sinne menee. Sillon kun eka kerran sinne kiipes niin opetin tulemaan alas jalat edellä ja toista ketaa ei oo tarvinu opettaa. Meidänkin sängystä osaa hienosti tulla alas vaikka sänky onkin todella korkea. Kieletty meillä ei ole sohvalle kiipeemistä, mutta syöttiksestä pöydälle ym. muita vaarallisia kiipeilyjä on kielletty.
 
ludde
Meillä poika oppi just viikko pari sit kiipeämään sohvalle. Ihanaa kun oppii uusia asioita. Oppi alastulonkin nopeasti mut pojan touhuille se sohva meinaa olla liian kapea :whistle: eli saa vahtia koko ajan. Onneksi toisen sohvan saa käännettyä toisinpäin kun en jaksa/pysty vahtia poikaa. Toisen sohvan eteen olen viritellyt sohvapöydän mut livahtaa välillä jostain välistä. Tippumisia ei ole vielä sattunut mut läheltä piti-tilanteita kyllä senkin edestä.
 
nuppu04 harmailee
me opetettiin myös heti turvallinen alastulo ja nyt se onnistuukin 99%:sesti niin sohvalta, tuolilta kuin portaistakin. tokihan siinä pitää itse olla vahtimassa ja välillä muistuttamassa että "jalat edellä". poika peruuttaa myös kyynnysten yli :LOL: :LOL:
 
Meillä tyttö 13 kk kiipeää kuin orava jokapaikkaan. Alkaen vaippapaketin päälle ja kaikki pahvilaatikot pitää kääntää, että voisi kiivetä niiden päälle. Osaa kyllä laskeutua sängyltä ja sohvalta. Mutta vaaranpaikka on wc pönttö, kannen päälle pitää kiivetä ja nousta vesisäiliötä vasten seisomaan, pesuhuoneessa laattalattia, niin että pää varmaan kolisee..
 
Pullahiiri
Meilläkin opeteltiin ekaks alastulo..jalat edellä... Nyt viime päivinä vasta päässyt omin avuin sohvalle. Nyt on sit opetuksen alla, et sohvalla ei seistä ja riehuta...
 
harmaa hannamari
\
Alkuperäinen kirjoittaja 27.06.2005 klo 14:17 Pullahiiri kirjoitti:
Meilläkin opeteltiin ekaks alastulo..jalat edellä... Nyt viime päivinä vasta päässyt omin avuin sohvalle. Nyt on sit opetuksen alla, et sohvalla ei seistä ja riehuta...
Aivan, ei siinä alas peruuttamisessa ole meilläkään ongelmia, mutta poika hyppii ja riekkuu sohvalla etenkin iltavillin aikana.. Saattashan tuo loppua jos putois ja kolauttais ittensä, mutta jun lastansa varjelis kaikilta kolhuilta viimeseen asti.. =)
 

Yhteistyössä