Kovasti nyt moni puhuu "rajattomuudesta". Mun on hyvin hankala keskustella mun kasvatusmetodeista jos niistä käytetään jatkuvasti vääriä ilmaisuja
Meillä on sääntöjä tässä perheessä. Meillä on selkeitä rajoja. Minä välitän lapseni päätöksistä. En jätä häntä yksin tai kasvattamatta.
Sen sijaan en aseta keinotekoisia rajoja. En rajaa huvin vuoksi. En pakota tai painosta lapseni tekemään asioita. Lasta ei saa pakottaa tai painostaa potalle. Miksi on yleisesti hyväksyttävää tehdä sama mitä tulee nukkumaanmenoon? Miksi pottaopettelu on jotenkin pyhää, mutta nukkumisen yhteydessä kaikki keinot ovat sallittuja? Paras äiti on se, jonka lapsi tottelee silmiään räpäyttämättä eikä omaa mitään omaa mielipidettä asiaan.
Mitä väliä sillä on jos lapsi valvoo yhtenä yönä sadasta liian pitkään? On väsynyt yhtenä aamuna sadasta? Tai jos lapsi kiukkuaa yhtenä päivänä vuodesta koska ei syönyt tarjottua ruokaa tarjottuun aikaan? Mitä väliä sillä on, jos lapselle tulee vähän kylmä käsiin koska ei suostu pitämään lapasia päällänsä? Kaatuuko maailma?
Kumpi on tärkeämpää: Se, että lapsi menee tänään nukkumaan klo 20:30 vai se, että lapsi oppii terveen suhtautumisen uneen ja nukkumiseen? Kumpi on tärkeämpää, sujuva yhteistyö lapsen kanssa vai se, että lapsi tottelee juuri nyt tämän yhden kerran?
Vanhemmuus ei ole, tai sen ei ainakaan pitäisi olla, vastakkainasettelua. Jos äiti ei pompota, niin ei se tarkoita väistämättä sitä, että lapsi pompotttaa. Me emme taistele lapsiamme vastaan. Lapset eivät ole ilkeitä, eivät manipuloi eivätkä tarkoita pahaa. Lapset pyrkivät miellyttämään vanhempiansa.
Lapsen tulee oppia kestämään pettymyksiä. Tästä näkee tässä ketjussa jatkuvasti hyvin ristiriitaisia mielipiteitä. Lapsi ei mitenkään kestä sitä pettymystä, että on itse tehnyt pienen virheen, mutta hän sitten muka kestää päivittäisen päsmäröinnin vanhempien suunnalta...? Miksi lapsi ei kestä mitenkään sitä, että jalkoihin tulee kylmä jos ei pistä kenkiä jalkaansa ulos lähtiessä? Tai että jos menee myöhään nukkumaan, niin tuntuu pahalta? Mitä lapsi oppii siitä, että vanhempi tekee kaiken hänen puolestaan?
Kunnioittaako lapsi aikuista joka ei kunnioita häntä? Kunnioittaako lapsi muitten mielipiteitä jos hänen mielipiteitä ei kunnioiteta? Tuleeko lapselle turvallinen olo siitä, ettei hän voi vaikuttaa omaan elämäänsä?
Lapsen ei tule olla perheen pää eikä häntä saa pistää päättämään aikuisen puolesta. Siitä aiheutuu turvattomuuden tunnetta. Samoin turvattomuutta aiheuttaa se, ettei lapsi saa päättää perusasioistaan, mm nukkumisesta, syömisestä ja vessa-asioista. Vanhempi luo edellytykset hyville päätöksille. Pitää huolta asianmukaisen ravinnon saatavuudesta (tarjoaa säännöllisesti terveellistä ruokaa, ei käytä ruokaa palkintona tai rangaistuksena), huolehtii hyvästä ja turvallisesta nukkumapaikasta ja kertoo lapselle, tarpeen tullen avustaa, mihin pissat ja kakat kuuluvat. Pesee lapsen vaatteet ja pistää ne esille aamulla, auttaa tarpeen tullen. Katsoo, että lapsen ympäristö on turvallinen, kohtuuden rajoissa.
Sen sijaan aikuisen ei tarvitse (eikä pidä...) painostaa lasta leikkimään tietyillä leluilla, pakottaa lapsi syömään ruokaa joka ei maistu, rangaista pissavahingoista tai viedä väkisin sänkyyn vaikka lapsi on virkeä tai hänellä on tekemiset kesken.
Musta välillä tuntuu, että valtavirrankin asiantuntijat ovat kokoajan siirtymässä tämmöstä kohti
Vielä 1960-luvulla vaipattomuustreenit olivat vauvan ja taaperon pakkorytmittämistä. Nykyään suositaan paljon pehmeämpiä metodeja. Ennen ruumiillinen kuritus oli sallittua. Siihen jopa kannustettiin. Kouluissakin opettajat käyttivät väkivaltaa. Siitä on luovuttu... Ennen piti aina syödä lautanen tyhjäksi ja vähintään maistaa kaikkia ruokia. Nykyään yhä useampi valtavirran teksti kehoittaa rennompaan otteeseen ruoan kanssa. Ei pidä pakottaa, painostaa tai käyttää ruokaa palkintona/rangaistuksena. Seuraava luonnollinen askel on nukkuminen
Parin vuoden päästä kauhistellaan jos joku vie lapsen väkisin sänkyyn
Nyt jo vauvojen kohdalla käytännöt ovat selkeästi muuttuneet. Huudatusunikoulut menettävät kannattajia ja pehmeämmät keinot tulevat pikkuhiljaa.
Vielä nyt kerran: Meillä on selkeät säännöt kotona. Tytöllä on rajat. Toisia ei saa satuttaa, ei fyysisesti eikä henkisesti. Meillä vaa säännöt koskee sekä aikuisia että lapsia