Saako CV:hen kirjoittaa kielitaidon taso reippaasti paremmin kuin oikeasti osaa?

  • Viestiketjun aloittaja "Vieraz"
  • Ensimmäinen viesti
enkunope
"..pk-seudun ulkopuolella nuoret aikuiset eivät juurikaan osaa englantia."

Kun yleistät kaikkiin, jotka asuvat pääkaupunkiseudun ulkopuolella? Tapasitko nuoria aikuisia ihan vaikka Järvenpäästä? Tai Tampereelta? Vaiko peräti Oulusta? Sallasta? Ja monenko enkuntaitoa testasit kaikenkaikkiaan, jotta pystyit tekemään noin syväluotaavan johtopäätöksen?

Olen itse opettanut nuoria (tosin en aikuisia) ympäri Suomea n 15 vuoden ajan, enkä ole kyllä huomannut mitään pk-seutukohtaista eroa ja rajaa tässä kielitaidossa.
 
Näin
[QUOTE="Justus";29321012]Suomalaiset aliarvioivat omaa kielitaitoaan monesti. Veikkaan, että monilla kielitaito on oikeasti kiitettävä mitä tulee englantiin.[/QUOTE]

Rohkenen olla tästä eri mieltä. Vaikka itse teen töitä korkeakoulutettujen työssään paljon englantia käyttävien ihmisten kanssa, en luokittelisi monenkaan kielitaitoa kiitettäväksi. Hyvä se kyllä on, mutta kiitettävään pitää olla jo melkein natiivitaso.
 
"vieraana"
niin minäkin luulin aiemmin. sitten huomasin, että pk-seudun ulkopuolella nuoret aikuiset eivät juurikaan osaa englantia.
Mitä helvettiä oikeesti? Pääkaupunkiseudun ulkopuolella asun ja käytän työssäni päivittäin englannin kieltä alihankkijoiden ja muiden toimijoiden kanssa. Esimiehenikään ei puhu suomea, yhteinen kieli on englanti.

Haluaisin tähän hiukan parempia perusteluja kuin sun omat empiiriset tutkimukset jotka eivät taida kestää päivänvaloa.

Natiivi en väitä olevani mutta kyllä se kielitaito väkisinkin kohenee jos kieltä käyttää päivittäin.
 
"vieraana"
Ostajan paikkaa siis olin hakemassa. Kun on iso firmasta kyse niin ostajana toimialueemme ei rajoitu pelkästään rajan sisäpuolelle.
Kaikenlisäksi en ole pitkään aikaan käyttänyt englantia niin tosissaan kuin olisi tarvetta.
Alku on kankeaa ja jos sulla on taustalla lukion opinnot + yliopistossa suoritettu enkun pakollinen kurssi niin se peruskielitaito on olemassa jonka voit aktivoida työssäsi. Minullekin oli aluksi haastavaa alkaa kirjoittaa vieraskielistä tekstiä, mutta kun sitä tekee niin siitä se alkaa sujua. Ihan eri asia se että osaisit vain alkeet, kuin se että sulla on kielitaito olemassa jota ei ole käytetty pitkään aikaan. Ei se kokonaan unohdu, vaatii vain kertausta.
 
"..."
jos jää kiinni siitä on liioitellut enemmän kuin olis ollut kohtuullista niin saattaa käydä niin, että TA purkaa sopparin koeajalla
Höpö höpö. Tuo arvosana on oma arvio, joten siihen voi laittaa mitä vain. Sehän riippuu ihan siitä, mitä tyydyttävä tai hyvä kielitaito itselle tarkoittaa ja mihin sitä vertaa.
Jos vertaa johonkuhun, joka ei puhu oleenkaan englantia, on aloittajan kielitaito varmasti hyvä.
 
"Vierailija"
No, jos nyt haastattelutilanteessa kieli vaihtuu niin nou problem but tositilanteessa, siis työtilanteessa voi tulla pientä vaikeuksia,,,
Jos se ei tuota sinulle mitään ongelmia, että haastattelussa vaihdettaisiin kieltä, niin kyllä kielitaitosi on silloin hyvä.
Se, että et kaikkia ammattisanastoja osaa, ei tee kielitaidostasi huonoa. Tuskin kukaan työhön hakiessaa osaa vieraalla kielellä ammattisanaston; onneksi ne voi opetella tarpeen vaatiessa.
 
"Vierailija"
Ja edelliseen lisäten, sama koskee muutakin kuin kielitaitoa. Eihän uutta työtä yleensä valmiiksi osaa täydellisesti, vaan siihen perehdytetään ja opetellaan.

Joskus uutta työtä ei osaa lainkaan, vaan opetellaan ihan alusta lähtien :)
 
"..."
[QUOTE="vieraana";29323345]Alku on kankeaa ja jos sulla on taustalla lukion opinnot + yliopistossa suoritettu enkun pakollinen kurssi niin se peruskielitaito on olemassa jonka voit aktivoida työssäsi. Minullekin oli aluksi haastavaa alkaa kirjoittaa vieraskielistä tekstiä, mutta kun sitä tekee niin siitä se alkaa sujua. Ihan eri asia se että osaisit vain alkeet, kuin se että sulla on kielitaito olemassa jota ei ole käytetty pitkään aikaan. Ei se kokonaan unohdu, vaatii vain kertausta.[/QUOTE]

Juuri näin. Nopeasti se alkaa palautua mieleen, kun on pakko käyttää.
Ja kannattaa alkaa jo etukäteen netistä lukemaan englannin kielisiä alan tekstejä, niin sanasto karttuu nopeasti.
 
En ehkä uskaltaisi, mutta toki siinä kielipää vertyy mitä enempi sitä kieltä käyttää. Itelläkin sama homma jos ei oo viikkoihin puhunut englantia niin puhe takertelee aluksi. Sitten ku käyttää päivittäin ni sujuu jo slangisanatki :D
 
V1eras
En tiedä osaako Helsingissä ihmiset niin paljon englantia kuin astrolabe luulee. Mutta Pohjois-Karjalassa harva tarvitsee englantia jos työ ei sitä vaadi. Nettisukupolvi tosin osaa jo hyvin. Yli kolmekymppiset eivät taida enää mennä tuohon nuoret aikuiset ryhmään?
En asu hirveän kaukana Pohjois-Karjalasta ja yleisen tuntuman perusteella täällä osataan nimenomaan hyvin englantia ryhmässä nuoret aikuiset, johon minun mielestäni voi lukea kolmevitosetkin. Siitä eteenpäin ollaan aikuisia, kunnes alkaa vanhuus, ja sen alkaminen on kovin yksilökohtaista. Mutta se ei ollut nyt tässä oleellisinta.

Kun sanon kielitaidosta, että hyvin, tarkoitan nimenomaan sitä. Ei erinomaisesti, mutta noin 8 1/2 voisi olla arvosana, jonka voisi keskimäärin englannintaidoista antaa. Toki sanavarasto voi olla rajoittunutta, mikäli kieltä ei käytä aktiivisesti, mutta toisaalta jonkin tietyn osa-alueen sanasto voi olla vahvastikin hallussa.
 

Yhteistyössä