Retroruokia lapsuudestanne

  • Viestiketjun aloittaja Muistelija-Maistelija
  • Ensimmäinen viesti
Tihis
Lapsuuteni ruokaa oli
- valkokastike, jossa oli paljon sipulia + perunat, keitetyt porkkanat ja keitetyt kananmunat
- makaronivelli näkkileivän kanssa
- sunnuntaiaamuna aina riisivelli ja näkkärin päällä kinkkua
- tuo kokonainen uunibroileri tosiaan
- kesäkeitto

Kouluruoista sellainen, mitä nykyään en koskaan syö, mutta jota kaipaan, olisi verimakkarat. Ne oli niin hyviä!!! Joo, ja jukolan puuro (ohrasuurimopuuro?) mehukeiton kanssa. :p


 
"Vieras"
Meillä oli HYVIN usein perunaa ja ruskeaa kastiketta. Ei siellä aina ollut lihaakaan joukossa.

Sitten myöhemmin kyllä tuli liha meidän joka päiväiseen kastikkeeseemme.
Maksakastike oli herkkuani (nykyään en söisi!!!)

Myöhemmin tuli spagettia, mutta se oli vain joskus harvoin lisukkeena.
Sitten tuli kana ja ne päivät oli juhlapäiviä.

Perunaa meillä kuites oli joka päivä.

Pullaa oli usein. Jälkiruokana köyhiä ritareita, mutta niissä ei ollut mitään kermavaahtoja ym. lisukkeita.
 
"Vieras"
[QUOTE="Vieras";24213481]Meillä oli HYVIN usein perunaa ja ruskeaa kastiketta. Ei siellä aina ollut lihaakaan joukossa.

Sitten myöhemmin kyllä tuli liha meidän joka päiväiseen kastikkeeseemme.
Maksakastike oli herkkuani (nykyään en söisi!!!)

Myöhemmin tuli spagettia, mutta se oli vain joskus harvoin lisukkeena.
Sitten tuli kana ja ne päivät oli juhlapäiviä.

Perunaa meillä kuites oli joka päivä.

Pullaa oli usein. Jälkiruokana köyhiä ritareita, mutta niissä ei ollut mitään kermavaahtoja ym. lisukkeita.[/QUOTE]

Ai, niin ja makaronivelli, mannavelli, kauraryynit maidolla ja sokerilla.
 
näit mä teen kyl itekin mut lapsen meil oli usein suolamaitoo ja perunamaitoo. Mannavelli syötii nii et ruisleipää leikattiin paloiks joukkoon, en mä muuten sitä enää osaiskaan syödä. Karjalanpaistia sai mummolassa, äiti ei osannu tehä niin hyvää ku mummo tai eno.
kaurahiutale-maito-sokeriseos on tuttu täälläkin :D

Koulun nakkistroganoff oli musta ihan älyttömän hyvää, sellast ei oo saanu enää koulun loputtua.
Hehe ja koulun pannari ku siihen oli viel lautasest sotkeentunu vähä hernarii :D
 
"humbe"
makaronivelli (suolainen versio)
perunavelli (mun lasten herkkua edelleen)
saunaruoka = makaroni-jauhelihamössö, johon lisättiin pakasteherneitä ja syötiin keskiviikkoisin saunapäivänä
 
^vierailija^
Makaronivelliä tulee joskus tehtyä jos haluaa jotain namia :p On niin helppoa tehdä ja helppoa syödä.

Olen joskus ajatellu että pitäis mennä amikseen hankkimaan toinen ammatti, vain jotta sais taas syödä ihania perinteisiä kouluruokia, niitä on ikävä :D
 
-äidin tekemä paksu maksakastike, jossa rapeita maksasuikaleita :p :p
-kanaviilokki
- kananmuna-kastike
- kiisselit
- pullamössö
. perunavelli ( jota tulee tosin tehtyä nykyisinkin, on se niin :p)
- makaronivelli
- metsätähti-jugurtit
- mustikkamaito
- itsetehdyt mehujäät, en muista mistä äiti osti sellaiset muotit
- edesmenneen mummikultani tekemät letut, paraskaan lettu ei maistu samalta kuin mummin tekemä..!
 
80´s
- makkaralaatikko (ehkä hirveintä mitä tiedän)
- paahdetut leivät jossa päällä paistettua hk:n sinistä, paistettu kananmuna, sinappia ja ketsuppia (isän nimikkoleipä)->itseasiassa oli hyvää
- paahdettu leipä voideltuna ketsupin kanssa

Kyllä 80-luku oli ihanaa aikaa.
 
"Äityli"
70-luvulla puurot, vellit, paisti ja pannukakku olivat ihan tavallisia ruokia. Samoin uunijuusto ja uunimakkara, jossa juustoa viiltojen välissä. Herkku, jota siskoni kanssa joskus iltaisin teimme, oli lämppärit eli paistetut juustovoileivät pannulla. Ruisleipää ja päälle reilusti juustoa paistettuna voissa, nam nam !! 80-luvun alussa oli mahtavaa, kun äitini opetteli tekemään pizzaa, silloin söin sitä herkkua ekan kerran !
 
jfjmh
Listataanko erilaisia retroruokia ja -jälkkäreitä, joita muistatte lapsuudestanne, semmosia lapsuuden makumuistoja.
Vois vaikka pitää lapsille "äidin ja isän perinneruokaviikon" joskus helmikuussa :)

Mä alotan:

Pääruokia lisukkeineen:

Silakkalaatikko (kunnon siansiivua päällä), punajuuret ja suolakurkut
Merimiespihvi, punajuuret ja suolakurkut
Karjalanpaisti, perunat, punajuuret ja suolakurkut
Hernerokka sinapilla ja sipulilla
Jauhelihatäytteiset paprikat
Kaalikääryleet, perunat ja puolukkahillo
Täytetyt ohukaiset ja salaattia
Kesäkeitto
Savusilakkasalaatti
Kirkas kalakeitto (silakasta)
Tilliliha ja perunat


Jälkkäreitä:

Kiisselit (myös maito-)
Suklaapuuro
Tuore ananas ja kermavaahto
Puolukkarahka ja muut marjarahkat
Banaani- ja mansikkapirtelö
Letut tai pannari ja karviais- / omppuhillo
Omenahillo ja kerma (lohturuoka)
Kakkutaikina (raakana, namm... > tää oli kyllä lasten oma erikoisherkku, ei aikuisten tekemä ;))
Jaa, en noista mitään pitäisi retroruokana. Kesäkeitto, tilliliha ja silakkalaatikko ei ole koskaan kuulunut meidän "ruokavalioon" mutta noita muita on syöty lapsuudessa ja syödään nykyäänkin.

Meillä on oikeastaan aina kotona joko kiisseliä, visipuuroa tai rahkaa, ei nekään mitään retroherkkuja ole.
 
Vierras
Paistettua kalaa oli paljon kun itse kalastettiin. Lauantaisin aina ruskeaa jauhelihakastiketta ja perunoita. Jossain vaiheessa se vaihtui spagetti bologneeseen. Lämpimiä leipiä. Pannaria, omenahyvettä.
 
viera.s
Olin lapsuudessani isovanhempieni luona aika usein pidempiä aikoja hoidossa. Peruna oli siellä perusruokaa, sitä syötiin joka päivä. Talvella ja alkukesästä sen kanssa oli yleensä kastia (ruskeaa kastiketta), jossa joskus oli lihaa joukossa, mutta yleensä ei.

Loppukesällä ja alkusyksyllä uutta perunaa syötiin ihan vaan voin kanssa. Lisukkeena saattoi olla keitettyjä kananmunia tai silliä. Joskus tehtiin myös valkokastike, jossa joukossa kananmunaa.

Perussetistä eli perunasta + kostukkeesta poikkevia arkiruokia olivat rosolli (joo, ihan siis pääruokana) ja lihakeitto. Talkkuna itse tehdyn viilin tai piimän kanssa oli myös joskus kesäisin ihan ruokana. Pyhäruokana oli joskus perunalaatikkoa jauhelihalla, isovanhemmilleni tämä ei varmaankaan ollut mitään perinneruokaa, vaan ennemminkin uutuus. Juhlaruokina oli laatikkoja, joita nykyään useimmat pitää jouluruokana, eli siis porkkana-, lanttu- ja perunalaatikkoa. Iltaruuaksi oli aina puuroa tai velliä, useimmiten mannapuuroa, helmivelliä tai makaronivelliä. Isovanhemmilla oli lehmiä, joten niiden maitoon nuo tehtiin ja oli hyviä. :p Muutenkin ruokavalio perustui itse kasvatettuihin aineksiin, kaupasta ostettiin lähinnä puuro- ja velliryynejä sekä ruisleipää.

Jälkkäreitä ei isovanhempien luona juuri harrastettu, muuta kuin joskus kesällä kiisseliä. Herkkuna oli lähinnä vierasvaroiksi tehtyjä pikkuleipiä ja kakkuja. Vierasvaraa piti olla aina sen seitsemää sorttia, vieraat tuli aina ilmoittamatta ja kaikki kakut ja pikkuleivät kannettiin silloin pöytään. Pullaa syötiin muutenkin, mutta se oli sellaista hyvin vähäsokerista ja -rasvaista, muistutti ehkä enemmän sämpylää kuin normaalia pullaa.

Omassa kodissa ei yleensä arkisin tehty ruokaa, koska äitini oli töissä aina kuuteen asti eikä isäni ollut ruuanlaitosta kuin satunnaisesti innostunut, joten söin ensimmäisiä eineksiä usein (kanaviillokki, einespitsat ja maksalaatikko). Viikonloppuisin oli usein broileria joko koipireisinä tai viillokkina. Kirjolohi oli lapsuudessani uutta, sitäkin oli välillä. Ja sitten toki erilaisia keittoja ja laatikoita. Jälkkäreistä tulee mieleen mustikka- ja puolukkapöperöt.
 
savossa asunut
Tirripaistia ja siinä uiteltiin ruisleivän siivuja :p Se oli meidän iskän bravuuri. Samoin seikeitto, ja pottulaatikko. Viimeisessä ruoassa oli läskisiä sianlihoja. Hyi, en voi vieläkään sitä syödä :(
 
savossa asunut
Sit muistan vielä yhden "herkun", TALVIJÄÄTELÖ!
Meidän ukki asui meidän luona, hän vanhoilla päivillään polkaisi 5km suuntaansa kyläkaupalle. Osti sieltä lapsenlapsille aina jäätelöä. Tuo talvijäätelö sisälsi rusinoita ja kirsikoita(?). Toinen mitä roudasi, oli mansikkajäätelö.
 
vierailija
Makkarakupit olivat mun suurta herkkua, nykyään en kasvispainotteisena syöjänä todellakaan koskisi . :LOL:
 
Koulun kiinanpata!😋
Maustettua possua hapanimeläkastikkeessa ja paakkuuntunutta riisiä kyljessä.😆

En sitä enää söisi, mutta siitä jäi lämpimät muistot. Santsasin sitä niin että meinasin haljeta.😁

Kaikki isäni tekemät ruoat oli erinomaisia.
Eli lähes pelkkää lihaa. Kunnon perinteinen lihakeitto tai joka sunnuntaiset porsaankyljykset ruskea/kermakastikkeessa olivat parhaita. NIIIIIN, ja kermainen kalakeitto, mikä oli rikastettu tietenkin runsaalla Valion meijerivoilla (meillä ei koskaan syöty margariinia koska isäni näki aikoinaan mistä/miten se on tehty).

Meillä ei ikinä syöty lisukkeena spaghettia/riisiä/vegeä, aina oli vaan perunaa.
 
vierailija
Lämpimät voileivät olivat muotia kasarilla ja ne voisi kyllä palauttaa takaisin. Itselleni olen tehnyt sekä perinteisesti uunissa että paninina kaksipuoleisella grillillä, mutta voisihan noita joskus tehdä ihan "oikeaksi" ruoaksikin kuten joskus lapsena. Salaatti kylkeen, niin saa virallisterveellisen version.
 

Yhteistyössä