prick-testi

käytiin tänään prick testeissä melki 5kk tytön kanssa,testattiin muna,maito,viljat,soija,peruna ja riisi.mitään allergiaa ei niiden perusteella oo...mietin vaan että kuinka useilla testit näyttää että ei oo allergiaa mutta totuus on kuitenkin toinen?mitä muita keinoja allergian selvittämiseen on?tulokset katsonut lääkäri sanoi,että meidä oma lääkäri varmaanki määrää sit jotain verikokeita vielä.mitä niillä kokeilla katsotaan?ja jos niillä katsotaan samat asiat kuin prick-testeillä niin mikäs järki siinä on?alkaa ahdistaan ku pieni on iho ruvella enkä osaa auttaa ku en tiiä mille on allerginen :'(
 
Altistus on ainut varma tapa testata allergiaa, mutta ruoka-aineissa se ei ole ihan yksinkertaista, varsinkin, jos epäiltyjen listalla on monia ruoka-aineita. Prickeillä testataan välitöntä allergiaa ja valitettavasti ruoka-aineallergiat ilmenee monesti viivästyneinä reaktioina, jolloin prickit ei näytä mitään. Verikokeilla pystytään katsomaan verestä vasta-aineita esim. maidolle. Nekään ei aina näytä poikkeavia tuloksia vaikka epäily olisi vahva.
Jos sulla on mahdollisuus viedä lapsesi yksityiselle lasten allergologille, niin sinne vaan. Heillä on kokemusta yllin kyllin, enemmän kun nlan lääkärillä.
 
me käytiin yksityisellä allergialääkärillä joka sit lähetti prick-testeihin.onneks vakuutuksen omavastuu meni jo yli sen lääkäriskäynnin jälkeen niin enää ei rahallisesti haittaa vaik käytäs joka viikko lääkärissä.mäkään en pahemmin luota noihin tk-lääkäreihin.tuntuu et niillä ei oo aikaa eikä mielenkiintoo paneutua asioihin vaik taitoo oiski :(
 
Tarkennan vielä noista verikokeista, että niissä voidaan katsoa vaikka kuinka paljon eri ruokia, siis esim. viljoja, maito, vihanneksia, hedelmiä jne. Ruokien lisäksi on vielä esim. siitepölyt, eläinpölyt jne. Verestä etsitään vasta-aineita tutkittaville aineille. Kaikkia ruoka-aineita ei katsota automaattisesti, lääkäri ja vanhemmat yleensä yhdessä käy läpi epäiltyjen ruokien listaa ja sen mukaan laitetaan kokeita. Yleensä allergioita lähdetään selvittelemään ensiksi prickeillä, sitten verikokeilla, aika harvoin nykyään epikutaaneilla ja lopuksi altistuksella. Maito, muna ja kotimaiset viljat on yleisimmät allergisoivat pienillä lapsilla ja niistä lähdetään lähes poikkeuksetta liikenteeseen. Työssäni olen nähnyt monta tapausta, jossa mitkään kokeet ja testit ei ole näyttäneet mitään, mutta sitten on tehty altistus, maito on varmaan ollut yleisin, jossa yllättäen on tullut reaktio. Toi altistus tehdään niin, että ensin olette maidottomalla dieetillä pari viikkoa, myös sinä, jos imetät. Dieetin aikana iho siistiytyy tai suoliston toiminta normalisoituu, siis jos on ollut suoli-oireita. Se jo sinänsä kertoo, että esim. se maito on aiheuttanut oireet, jos maito on ollut ainut ruokavaliosta karsittu ruoka-aine. Altistus kuitenkin tehdään, jotta asiasta saadaan täysi varmuus ja lisäksi KELA vaatii sen (byrokratiaa korvauksia varten). Omin päin ei kannata jättää ruoka-aineita pois, varsinkaan maitoa. Mutta esim. kananmunan tai jonkun vihanneksen (joka ei ole ollenkaan niin tärkeä kuin maito lapsen kasvun kannalta) voi jättää pois vähäksi aikaa ja itse seurata alkaako iho parantua. Siis jos imetät, jätät itse kananmunan pois (sitä on yllättävän monessa paketissa kaupanhyllyllä). Tuon ikäinen harvemmin saa kananmunaa muualta kuin äidinmaidosta. Mutta niinkuin sanottu, kannattaa neuvotella ensin lääkärin kanssa, ennen mitään dieettiä.
Kaikki kuluthan sulla varmaan menee ekan käynnin omavastuun jälkeen vakuutuksen piikkiin, kun kerran käynnin syy on sama kuin edellisen, joten kannattaa tutkituttaa. Tsemppiä :)
 
meillä on oltu tuttelilla kokonaan 2kk lähtien.on aina ollut neiti kova pulautteleen mut ihossa ei aiemmin oo ollut mitään.nyt on selvästi parempi,taitaa olla rasvauksen tulosta.ollaan jätetty porkkana kokonaan pois,lääkäri sanoi että kannattaa kokeilla. seuraavaksi on varmaan ne verikokeet sitten,sitä altistusta ennen olevaa kahden vkon peptidilaskua tuskin korvaa kela tai vakuutus :/ no,pääasia että selviäis mikä tekee ihottuman!
 
Meillä käytiin tytön kanssa prick testeissä testattiin normaalit muna,viljat maito yms..ja kaikki neg. ja sitten otettiin verikokeet jonkun ajan päästä ja olikin munalle allerginen..ja on paljon muitakin allergioita esim.tomaatti,herne,persikka,puolukka,suklaa jne..

Meillä on likka lähdössä juuri päivähoitoon joulukuun alusta ja hiukan päivitteli hoitaja likan ruokavalioo kun on todella paljon semmoisia vältettäviä ruoka aineita ja testaamalla ihan kotikonstein selviää todellakin kaikista parhaiten...
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 19.11.2005 klo 10:51 HEMULI79 kirjoitti:
meillä on oltu tuttelilla kokonaan 2kk lähtien.on aina ollut neiti kova pulautteleen mut ihossa ei aiemmin oo ollut mitään.nyt on selvästi parempi,taitaa olla rasvauksen tulosta.ollaan jätetty porkkana kokonaan pois,lääkäri sanoi että kannattaa kokeilla. seuraavaksi on varmaan ne verikokeet sitten,sitä altistusta ennen olevaa kahden vkon peptidilaskua tuskin korvaa kela tai vakuutus :/ no,pääasia että selviäis mikä tekee ihottuman!
saattaa korvatakin. säästä kuitit!

joku ihminen (joka kerrankin tosiaan tiesi mistä puhui!) sanoi, ettei omin päin kande jättää mitään pois. no, täällä yksi rikkuriäiti ilmoittautuu.

jätin kuopukselta viikon ajaksi kaikki maitotuotteet (siis omasta ruokavaliosta, syön kalsiumia), koska hän huusi koliikinomaisesti ja sai allergiapilkkuja suupieliin imetyksen jälkeen. huuto oli kovinta niinä päivinä, kun söin paljon maitotuotteita. mysö pulauttelu liittyi asiaan.

no, itku loppui, mutta pulauttelua on vieläkin, tosin vähemmän. soitin neuvolaan ja sain sieltä siunauksen tälle kokeilulle, sillä kyseessä on jo toinen allergialapsi perheessämme ja minulla on siis kokemusta kolmen vuoden ajalta maitoallergiasta.

pitänee soitella viel lastenpolille, mutta en viel jaksanut aloittaa sitä rumbaa. katson siis tän viikon ja sitten otan taas jotain maitohommeli niin selviää onko syypää huutoihin löytynyt.

 

Yhteistyössä