Parsavuosi

Vuoden kasvis on parsa. Laitetaanpa parsaohjeita tulemaan. Meillä syödään aika usein kasvisgratiinia:

Kasvisgratiini
n.400g kukkavihanneksia-pakaste
(jos teet tuoreista, niin höyrystä puolikypsiksi)

Kuorrute:
2,5 dl maitoa
75g juustoraastetta
2rkl vehnäjauhoja
suolaa, valkopippuria, valkosipulia...

Laita kasvikset voideltuun uunivuokaan ja uuni lämpiämään n.200 asteeseen. Laita kasvkset uuniin sulamaan ja valmista sillä aikaa kastike. Sekoita ainekset keskenään ja kuumenna kiehuvaksi. Anna hautua muutama minuutti. Lisää kastike vuokaan. Kuorruta uunissa noin 30 min.


Jos haluat "hienomman" version. Käytä juustokastikkeen tilalla valmista bearnaiskastiketta.
 
kokkailija
parsakaalipasta

1 rkl öljyä/margariinia
1 iso sipuli
400 g tuoretta parsakaalia
1 pieni kesäkurpitsa
1 dl soijarouhetta
1 prk ruokakermaa tms
maustepippuria
suolaa
mustapippuria
(parmesaania)

nauhamakaroonia

esikypsennä soijarouhe pakkauksen ohjeen mukaan
laita pasta keihumaan
ruskista sipulia hetki ja lisää pannulle pilkottu parsakaali sekä juustohöylällä siivutettu kesäkurpitsa ja kääntele niitä hetki
mausta
lisää soijarouhe ja kerma ja keitä kunnes parsa on melkein kypsää (ei ole hyvää jos menee ihan pehmeäksi saa olla purutuntumaa)
tarkista maku ja tarjoile nauhamakaroonin kanssa
halukkaat voi ripotella pinnalle parmesaani raastetta

olen nyt vasta tämän soijarouhe-version ottanut meidän perheen ruokalistalle, ennen tehtiin sama juttu jauhelihasta, kumpikin on hyvää.
 
Jos kyseessä on parsa, niin tässä

nippu parsoja
oliiviöljyä
parmesanjuustoa

Pese parsat ja napsi varsista pieni pala pois (puutunut osa). Laita pellille leivinpaperin päälle ja lirauta hieman oliiviöljyä päälle. Raasta parmesania päälle (palaparmesan ehdottomasti parempaa kuin valmis raaste) ja paista +200 C:ssa noin 15 min. Tarjoa heti esim pihvien ja haudutettujen kasvisten kanssa.

Parsakaalta olen käyttänyt paljon perunavuoissa:

perunoita
parsakaalta
300 g jauhelihaa
punasipulia
purkki (200 g tms) raejuustoa
maitoa
juustoraastetta (edam, emmental, kaikki käy)

Hakkeloi punasipuli ja kuullota hieman pannulla. Lisää jauheliha ja paista. Mausta mielesi mukaan (meillä oreganoa, basilikaa, mustapippurirouhetta ja suolaa).

Kuori ja kuutioi perunat. Laita kuutioita niin paljon, että vuoan pohja peittyy. LIsää päälle parsakaalipaloja (pakastetutkin käyvät hyvin), jauheliha, raejuusto ja uusi kerros perunakuutioita. Lisää vuokaan maitoa niin, että maitopinta ylettyy ainakin vuoan puoliväliin ja ripottele päälle juustoraaste. Paista 200 C:ssa 1 1/2 tuntia (eipä haittaa, vaikka on hieman kauemminkin, kunhan pitää huolta, ettei vuoka kuivu ts lisää tarvittaessa maitoa).
 

Yhteistyössä