vil-la-mol-la
OULURUOKAOHJEITA; HELPPOJA
Porkkanalaatikko
(noin 4 annosta)
1 kg porkkanoita
vettä, suolaa
3 dl maitoa
2 munaa
noin 1 tl suolaa
1 ½ rkl sokeria
½ - 1 tl raastettua muskottipähkinää
1 - 2 dl keitettyä riisiä
Pintaan:
1 rkl korppujauhetta
25 g voita
Vuoan voiteluun:
voita
Keitä porkkanat kuorittuina hiukan suolatussa vedessä kypsiksi. Kaada vesi toiseen kattilaan ja kypsennä siinä ½ dl raakaa riisiä. Jäähdytä ja soseuta porkkanat. Lisää porkkanasoseeseen muut ainekset, sekoita hyvin ja kaada voideltuun uunivuokaan. Tasoita laatikon pinta ja ripota pinnalle korppujauhetta. Painele jauheeseen kuvioita lusikan pesällä. Nosta lopuksi voi nokareina laatikon päälle. Kypsennä porkkanalaatikkoa uunissa 175 asteessa noin 40 minuutin ajan.
Imelletty perunalaatikko
2 ½ kg perunoita
50 g voita
¾ dl vehnäjauhoja
noin ½ l maitoa
1 rkl suolaa
2 rkl sinappia
Valitse perunoiksi hyvin soseutuva lajike. Pese perunat huolellisesti ja keitä ne suolattomassa vedessä kuorineen. Kaada vesi pois ja kuori kuumat perunat. Soseuta ne tasaiseksi soseeksi voinokareen kera, mieluiten perunasurvimella. Ripota hieman jäähtyneen soseen joukkoon ensin puolet vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi. Anna soseen imeltyä peitettynä tunnin verran ja sekoita joukkoon loput jauhot. Anna soseen imeltyä lämpimässä paikassa (ei yli 50 asteessa) vähintään 3 - 4 tuntia yön yli. Sekoita sosetta muutaman kerran. Imeltyessään sose löystyy ja saa makean maun. Lisää soseeseen maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen. Mausta seos suolalla ja siirapilla. Kaada seos voideltuun uunivuokaan vain reippaasti puolilleen, sillä laatikko kuohuu ja kuplii kypsentämisen aikana. Paista laatikkoa 150 asteessa pari kolme tuntia
Maksalaatikko
(noin 6 annosta)
2 dl puuroriisiä
¾ l vettä
1 tl suolaa
½ l kulutusmaitoa
1 sipuli
25 g voita tai margariinia
1 - 2 munaa
250 g jauhettua maksaa
1 dl rusinoita
3 rkl siirappia
1 tl inkivääriä
¼ tl valkopippuria
½ tl hienonnettua meiramia
Keitä riisiä suolalla maustetussa vedessä 10 - 15 minuuttia. Lisää vähitellen maito ja keitä riisit kannen alla hauduttaen kypsiksi. Jäähdytä puuro. Hienonna sipuli ja pehmitä se ruskistamatta rasvassa. Jäähdytä. Yhdistä kaikki aineet makeahkoksi ja löysähköksi seokseksi ja kaada voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 150 asteessa noin 1 ½ tuntia. Tarjoa maksalaatikon kanssa voisulaa tai sokeroitua puolukkasurvosta.
Sinappisilakat
1 kg silakoita tai 600 g silakkafileitä
Liotusliemi:
½ dl vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
1 rkl suolaa
nippu tilliä
Maustekastike:
5 rkl vahvaa sinappia
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
2 tl viinietikkaa
1 ½ dl öljyä
hienonnettua tilliä
Perkaa silakat hyvin ruodottomiksi fileiksi. Sekoita liotusliemi ja kaada se silakoiden päälle astiaan. Liota kaloja yön yli jääkaapissa. Valuta silakat seuraavana päivänä ja lado tölkkiin vuorotellen maustekastikkeen ja silputun tillin kanssa. Säilytä silakoita jääkaapissa vuorokausi ennen tarjoamista.
Joululimppu
5 dl piimää
50g hiivaa
2tl pomeranssinkuorta
1 tl fenkolia
1 tl anista
1 tl suolaa
1 dl siirappia
3 dl ruisjauhoja
n. 9 dl hiivaleipäjauhoja
Voiteluun:
siirappia ja vettä
Rouhi mausteet. Lämmitä piimä haaleaksi ja lisää hiiva ja mausteet piimään, samoin siirappi. Alusta jauhot taikinaan ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta kaksi pyöreää leipää ja anna niiden kohota hyvin. Pistele kohonneet leivät ja paista niitä 200 asteessa noin 40 minuuttia. Voitele limput ennen uunista ottoa vesi-siirappiseoksella, jos haluat kiiltävän, tahmean pinnan.
Rosolli
3 keitettyä perunaa
3 keitettyä porkkanaa
3 - 4 keitettyä punajuurta tai etikkapunajuurta
1 herkkukurkku
1 hapan omena
1 pieni sipuli
suolaa ja valkopippuria
Kastike:
1 - 1 ½ dl kuohukermaa
1 tl väkiviinaetikkaa
ripaus sokeria
(punajuurien lientä)
Kuori juurekset ja sipuli. Kuori omenat ja poista niistä siemenkota. Leikkaa kaikki kasvikset pieniksi, tasakokoisiksi kuutioiksi ja pane ne kulhoon. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Sekoita varovasti ja anna rosollin olla kylmässä. Vatkaa kastikkeen kerma löysäksi vaahdoksi ja mausta se etikalla ja sokerilla. Värjää kastike punajuuren liemellä. Tarjoa kastike erikseen.
Halutessasi voit koristella rosollin keitetyillä munilla. Erota keitettyjen munien keltuaiset ja valkuaiset ja hienonna ne. Tee hakkeluksesta salaatin pinnalle raitoja.
Joulukinkku
Anna jäisen kinkun sulaa rauhassa pussissaan kylmiössä, koosta riippuen 10 tunnista 2 vuorokauteen. Tarkista paistomittarin kunto upottamalla mittarin kärki poreilevaan veteen, tällöin mittarin tulee näyttää noin sataa astetta. Upota mittari lihan sivusta vinosti niin, että mittarin kärki on liha keskiosassa. Nosta kinkku silavapuoli ylöspäin uuniritilälle ja pane reunallinen uunipelti alle. Kaada uunipellille hieman vettä ja tarkista, että vettä riittää koko kypsennyksen ajan.
Parhaimman tuloksen saat miedossa lämmössä, joten paista kinkkusi 100-125 asteessa. Kinkku on mehukkaimmillaan kun mittari näyttää 77 astetta ja täysin kypsä 82 asteessa. Poista kinkun kamara. Levitä kinkun pintaan kerros sinappia ja korppujauhoja (tai riisimuroja). Kuorruta kinkku 250 asteisessa uunissa. Huuhdo uunipelliltä paistoliemi siivilän läpi talteen. Anna jäähtyä, kuori pinnalta rasva pois ja sekoita joukkoon omenasosetta ja vettä. Saosta kermaan sekoitetuilla vehnäjauhoilla (tai maissijauholla). Mausta kastike sinapilla, valkopippurilla ja ripauksella kanelia.
Hedelmäkakku
200 g margariinia tai voita
2 ½ dl sokeria
4 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl rusinoita
½ dl hienoiksi hakattuja hillottuja appelsiinin kuoria
½ dl hienoiksi hakattua sukaattia
½ dl hienoiksi hakattuja viikunoita
½ di hienoiksi hakattuja manteleita tai pähkinöitä
½ - 1 sitruunan raastettu kuori
Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen seokseen. Huuhdo ja kuivaa rusinat. Sekoita rusinat ja muut hienoksi hakatut hedelmät yhteen desilitraan vehnäjauhoja. Lisää seos sekä hienoiksi hakatut pähkinät ja raastettu sitruunankuori margariini-munaseokseen ja lopuksi seulotut jauhot. Kaada taikina hyvin voideltuun ja korppujauhotettuun pitkänomaiseen vuokaan (tilavuus n. 2 l) tai rengasvuokaan. Paista kakkua 175 asteisessa uuninlämmössä noin tunti. Pane voideltu voipaperi kakun päälle 20 minuutiksi.
Piparkakut
3 dl fariinisokeria
2 dl siirappia
100 g voita tai margariinia
2 rkl kanelia
2 rkl inkivääriä
1 tl neilikkaa
3 dl maitoa
vajaa ruokalusikallinen soodaa
n. 17 dl vehnäjauhoja
Kuorrutukseen:
1 munanvalkuainen
250 g tomusokeria
Sulata kattilassa miedolla lämmöllä sokeri, siirappi, rasva ja mausteet. Kaada sekaan maito, jäähdytä. Sekoita sooda jauhoihin. Yhdistä kaikki aineet ja vaivaa notkeaksi taikinaksi. Kiedo taikina leivinpaperiin ja anna seistä jääkaapissa ainakin vuorokauden ajan. Kauli se sitten levyksi ja painele siitä muoteilla haluamiasi kuvioita. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Anna pipareiden jäähtyä ja koristele ne sitten kuorruttamalla: sekoita sokeri ja valkuainen sileäksi massaksi. Kierrä leivinpaperista tötterö ja leikkaa sen kärki auki. Puserra tomusokerista koristeellisia kuvioita piparkakun pinnalle.
Leipäjuustopaistos
Leikkaa juusto kuutioiksi, laita matalaan uunivuokaan, kaada päälle kermaa niin, että juustokuutiot peittyvät. Mausta halutessasi jauhetulla kanelilla ja hienolla sokerilla. Laita noin 200 asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi tai kunnes juusto on lämminnyt ja pinta saanut kauniin ruskeapilkullisen värityksen. Sopii tarjottavaksi hillojen (lakkojen) ja kermavaahdon kera. Valmiin paistoksen voi maustaa myös tilkkasella lakkalikööriä.
Lanttulaatikko
(noin 4 annosta)
1 kg lanttuja
suolaa
vettä
2 rkl voita tai margariinia
1 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
suolaa
2 maustemitallista valkopippuria
1 tl sokeria
1 muna
2 rkl korppujauhoja
Kuori, huuhtele ja leikkaa lantut pieniksi kuutioiksi. Keitä ne hiljalleen pehmeiksi kannen alla kevyesti suolatussa vedessä, joka juuri ja juuri peittää lantut. Keittoaika on noin 30 minuuttia. Kaada vesi pois ja soseuta lantut. Lisää lanttusoseeseen rasva ja jauhot vähän kerrallaan vatkaten. Lisää maito ja vatkaa seos kuohkeaksi sähkövatkaimella. Mausta seos suolalla, pippurilla ja sokerilla. Lisää muna. Kaada lanttuseos voideltuun uunivuokaan. Ripottele korppujauhe pinnalle. Kypsennä laatikkoa ritilällä uunin keskiosassa 200 asteessa 45 - 60 minuuttia. Tarjoa lämpimänä, kylmänä tai lämmitettynä joulupöydässä.
Hauki- korvasienimurekkeella täytetty lohikäärö
6 annosta
400 g lohifilettä
täyte:
300 g haukifilettä
n. n. 80 g korvasieniä
1 sipuli
3 keltuaista
1 rkl perunajauhoja
n. n. 2 dl kuohukermaa
mustapippuria, suolaa
Pilko nahaton ja ruodoton hauki kuutioiksi, mausta kevyesti suolalla ja pippurilla ja anna maustua viileässä tovin aikaa. Hienonna esikäsitellyt korvasienet ja sipuli sekä kuullota kevyesti voin kanssa pannulla, jäähdytä. Hienonna haukikuutiot tehosekoittimessa. Lisää kananmunat yksitellen ja kerma ohuena nauhana ajoittain sekoittaen. Pyöräytä konetta lyhyinä sykäyksinä jotta massa ei lämpenisi. Lisää mausteet ja lopuksi korvasienet ja sipuli. Kypsennä pieni koepihvi ja tarkista maku. Leikkaa lohifile leveiksi ohuiksi viipaleiksi (kuten suolakalasta). Lado viipaleet limittäin tuorekelmun päälle ja mausta suolalla. Jaa murekemassa lohiviipaleiden päälle ja kääri tiiviiksi rullaksi tuorekelmun avulla. Pyöräytä rulla vielä folioon. Keitä rulla kattilassa kalaliemessä tai kypsennä uunissa vesihauteessa. Tarjoa joko lämpimänä tai vaikka kylmänä leikkeleenä. Hauen asemasta murekkeessa voi toki käyttää myös muuta vaaleaa kalaa, saannin mukaan.
Porkkanalaatikko
(noin 4 annosta)
1 kg porkkanoita
vettä, suolaa
3 dl maitoa
2 munaa
noin 1 tl suolaa
1 ½ rkl sokeria
½ - 1 tl raastettua muskottipähkinää
1 - 2 dl keitettyä riisiä
Pintaan:
1 rkl korppujauhetta
25 g voita
Vuoan voiteluun:
voita
Keitä porkkanat kuorittuina hiukan suolatussa vedessä kypsiksi. Kaada vesi toiseen kattilaan ja kypsennä siinä ½ dl raakaa riisiä. Jäähdytä ja soseuta porkkanat. Lisää porkkanasoseeseen muut ainekset, sekoita hyvin ja kaada voideltuun uunivuokaan. Tasoita laatikon pinta ja ripota pinnalle korppujauhetta. Painele jauheeseen kuvioita lusikan pesällä. Nosta lopuksi voi nokareina laatikon päälle. Kypsennä porkkanalaatikkoa uunissa 175 asteessa noin 40 minuutin ajan.
Imelletty perunalaatikko
2 ½ kg perunoita
50 g voita
¾ dl vehnäjauhoja
noin ½ l maitoa
1 rkl suolaa
2 rkl sinappia
Valitse perunoiksi hyvin soseutuva lajike. Pese perunat huolellisesti ja keitä ne suolattomassa vedessä kuorineen. Kaada vesi pois ja kuori kuumat perunat. Soseuta ne tasaiseksi soseeksi voinokareen kera, mieluiten perunasurvimella. Ripota hieman jäähtyneen soseen joukkoon ensin puolet vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi. Anna soseen imeltyä peitettynä tunnin verran ja sekoita joukkoon loput jauhot. Anna soseen imeltyä lämpimässä paikassa (ei yli 50 asteessa) vähintään 3 - 4 tuntia yön yli. Sekoita sosetta muutaman kerran. Imeltyessään sose löystyy ja saa makean maun. Lisää soseeseen maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen. Mausta seos suolalla ja siirapilla. Kaada seos voideltuun uunivuokaan vain reippaasti puolilleen, sillä laatikko kuohuu ja kuplii kypsentämisen aikana. Paista laatikkoa 150 asteessa pari kolme tuntia
Maksalaatikko
(noin 6 annosta)
2 dl puuroriisiä
¾ l vettä
1 tl suolaa
½ l kulutusmaitoa
1 sipuli
25 g voita tai margariinia
1 - 2 munaa
250 g jauhettua maksaa
1 dl rusinoita
3 rkl siirappia
1 tl inkivääriä
¼ tl valkopippuria
½ tl hienonnettua meiramia
Keitä riisiä suolalla maustetussa vedessä 10 - 15 minuuttia. Lisää vähitellen maito ja keitä riisit kannen alla hauduttaen kypsiksi. Jäähdytä puuro. Hienonna sipuli ja pehmitä se ruskistamatta rasvassa. Jäähdytä. Yhdistä kaikki aineet makeahkoksi ja löysähköksi seokseksi ja kaada voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 150 asteessa noin 1 ½ tuntia. Tarjoa maksalaatikon kanssa voisulaa tai sokeroitua puolukkasurvosta.
Sinappisilakat
1 kg silakoita tai 600 g silakkafileitä
Liotusliemi:
½ dl vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
1 rkl suolaa
nippu tilliä
Maustekastike:
5 rkl vahvaa sinappia
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
2 tl viinietikkaa
1 ½ dl öljyä
hienonnettua tilliä
Perkaa silakat hyvin ruodottomiksi fileiksi. Sekoita liotusliemi ja kaada se silakoiden päälle astiaan. Liota kaloja yön yli jääkaapissa. Valuta silakat seuraavana päivänä ja lado tölkkiin vuorotellen maustekastikkeen ja silputun tillin kanssa. Säilytä silakoita jääkaapissa vuorokausi ennen tarjoamista.
Joululimppu
5 dl piimää
50g hiivaa
2tl pomeranssinkuorta
1 tl fenkolia
1 tl anista
1 tl suolaa
1 dl siirappia
3 dl ruisjauhoja
n. 9 dl hiivaleipäjauhoja
Voiteluun:
siirappia ja vettä
Rouhi mausteet. Lämmitä piimä haaleaksi ja lisää hiiva ja mausteet piimään, samoin siirappi. Alusta jauhot taikinaan ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta kaksi pyöreää leipää ja anna niiden kohota hyvin. Pistele kohonneet leivät ja paista niitä 200 asteessa noin 40 minuuttia. Voitele limput ennen uunista ottoa vesi-siirappiseoksella, jos haluat kiiltävän, tahmean pinnan.
Rosolli
3 keitettyä perunaa
3 keitettyä porkkanaa
3 - 4 keitettyä punajuurta tai etikkapunajuurta
1 herkkukurkku
1 hapan omena
1 pieni sipuli
suolaa ja valkopippuria
Kastike:
1 - 1 ½ dl kuohukermaa
1 tl väkiviinaetikkaa
ripaus sokeria
(punajuurien lientä)
Kuori juurekset ja sipuli. Kuori omenat ja poista niistä siemenkota. Leikkaa kaikki kasvikset pieniksi, tasakokoisiksi kuutioiksi ja pane ne kulhoon. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Sekoita varovasti ja anna rosollin olla kylmässä. Vatkaa kastikkeen kerma löysäksi vaahdoksi ja mausta se etikalla ja sokerilla. Värjää kastike punajuuren liemellä. Tarjoa kastike erikseen.
Halutessasi voit koristella rosollin keitetyillä munilla. Erota keitettyjen munien keltuaiset ja valkuaiset ja hienonna ne. Tee hakkeluksesta salaatin pinnalle raitoja.
Joulukinkku
Anna jäisen kinkun sulaa rauhassa pussissaan kylmiössä, koosta riippuen 10 tunnista 2 vuorokauteen. Tarkista paistomittarin kunto upottamalla mittarin kärki poreilevaan veteen, tällöin mittarin tulee näyttää noin sataa astetta. Upota mittari lihan sivusta vinosti niin, että mittarin kärki on liha keskiosassa. Nosta kinkku silavapuoli ylöspäin uuniritilälle ja pane reunallinen uunipelti alle. Kaada uunipellille hieman vettä ja tarkista, että vettä riittää koko kypsennyksen ajan.
Parhaimman tuloksen saat miedossa lämmössä, joten paista kinkkusi 100-125 asteessa. Kinkku on mehukkaimmillaan kun mittari näyttää 77 astetta ja täysin kypsä 82 asteessa. Poista kinkun kamara. Levitä kinkun pintaan kerros sinappia ja korppujauhoja (tai riisimuroja). Kuorruta kinkku 250 asteisessa uunissa. Huuhdo uunipelliltä paistoliemi siivilän läpi talteen. Anna jäähtyä, kuori pinnalta rasva pois ja sekoita joukkoon omenasosetta ja vettä. Saosta kermaan sekoitetuilla vehnäjauhoilla (tai maissijauholla). Mausta kastike sinapilla, valkopippurilla ja ripauksella kanelia.
Hedelmäkakku
200 g margariinia tai voita
2 ½ dl sokeria
4 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl rusinoita
½ dl hienoiksi hakattuja hillottuja appelsiinin kuoria
½ dl hienoiksi hakattua sukaattia
½ dl hienoiksi hakattuja viikunoita
½ di hienoiksi hakattuja manteleita tai pähkinöitä
½ - 1 sitruunan raastettu kuori
Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen seokseen. Huuhdo ja kuivaa rusinat. Sekoita rusinat ja muut hienoksi hakatut hedelmät yhteen desilitraan vehnäjauhoja. Lisää seos sekä hienoiksi hakatut pähkinät ja raastettu sitruunankuori margariini-munaseokseen ja lopuksi seulotut jauhot. Kaada taikina hyvin voideltuun ja korppujauhotettuun pitkänomaiseen vuokaan (tilavuus n. 2 l) tai rengasvuokaan. Paista kakkua 175 asteisessa uuninlämmössä noin tunti. Pane voideltu voipaperi kakun päälle 20 minuutiksi.
Piparkakut
3 dl fariinisokeria
2 dl siirappia
100 g voita tai margariinia
2 rkl kanelia
2 rkl inkivääriä
1 tl neilikkaa
3 dl maitoa
vajaa ruokalusikallinen soodaa
n. 17 dl vehnäjauhoja
Kuorrutukseen:
1 munanvalkuainen
250 g tomusokeria
Sulata kattilassa miedolla lämmöllä sokeri, siirappi, rasva ja mausteet. Kaada sekaan maito, jäähdytä. Sekoita sooda jauhoihin. Yhdistä kaikki aineet ja vaivaa notkeaksi taikinaksi. Kiedo taikina leivinpaperiin ja anna seistä jääkaapissa ainakin vuorokauden ajan. Kauli se sitten levyksi ja painele siitä muoteilla haluamiasi kuvioita. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Anna pipareiden jäähtyä ja koristele ne sitten kuorruttamalla: sekoita sokeri ja valkuainen sileäksi massaksi. Kierrä leivinpaperista tötterö ja leikkaa sen kärki auki. Puserra tomusokerista koristeellisia kuvioita piparkakun pinnalle.
Leipäjuustopaistos
Leikkaa juusto kuutioiksi, laita matalaan uunivuokaan, kaada päälle kermaa niin, että juustokuutiot peittyvät. Mausta halutessasi jauhetulla kanelilla ja hienolla sokerilla. Laita noin 200 asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi tai kunnes juusto on lämminnyt ja pinta saanut kauniin ruskeapilkullisen värityksen. Sopii tarjottavaksi hillojen (lakkojen) ja kermavaahdon kera. Valmiin paistoksen voi maustaa myös tilkkasella lakkalikööriä.
Lanttulaatikko
(noin 4 annosta)
1 kg lanttuja
suolaa
vettä
2 rkl voita tai margariinia
1 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
suolaa
2 maustemitallista valkopippuria
1 tl sokeria
1 muna
2 rkl korppujauhoja
Kuori, huuhtele ja leikkaa lantut pieniksi kuutioiksi. Keitä ne hiljalleen pehmeiksi kannen alla kevyesti suolatussa vedessä, joka juuri ja juuri peittää lantut. Keittoaika on noin 30 minuuttia. Kaada vesi pois ja soseuta lantut. Lisää lanttusoseeseen rasva ja jauhot vähän kerrallaan vatkaten. Lisää maito ja vatkaa seos kuohkeaksi sähkövatkaimella. Mausta seos suolalla, pippurilla ja sokerilla. Lisää muna. Kaada lanttuseos voideltuun uunivuokaan. Ripottele korppujauhe pinnalle. Kypsennä laatikkoa ritilällä uunin keskiosassa 200 asteessa 45 - 60 minuuttia. Tarjoa lämpimänä, kylmänä tai lämmitettynä joulupöydässä.
Hauki- korvasienimurekkeella täytetty lohikäärö
6 annosta
400 g lohifilettä
täyte:
300 g haukifilettä
n. n. 80 g korvasieniä
1 sipuli
3 keltuaista
1 rkl perunajauhoja
n. n. 2 dl kuohukermaa
mustapippuria, suolaa
Pilko nahaton ja ruodoton hauki kuutioiksi, mausta kevyesti suolalla ja pippurilla ja anna maustua viileässä tovin aikaa. Hienonna esikäsitellyt korvasienet ja sipuli sekä kuullota kevyesti voin kanssa pannulla, jäähdytä. Hienonna haukikuutiot tehosekoittimessa. Lisää kananmunat yksitellen ja kerma ohuena nauhana ajoittain sekoittaen. Pyöräytä konetta lyhyinä sykäyksinä jotta massa ei lämpenisi. Lisää mausteet ja lopuksi korvasienet ja sipuli. Kypsennä pieni koepihvi ja tarkista maku. Leikkaa lohifile leveiksi ohuiksi viipaleiksi (kuten suolakalasta). Lado viipaleet limittäin tuorekelmun päälle ja mausta suolalla. Jaa murekemassa lohiviipaleiden päälle ja kääri tiiviiksi rullaksi tuorekelmun avulla. Pyöräytä rulla vielä folioon. Keitä rulla kattilassa kalaliemessä tai kypsennä uunissa vesihauteessa. Tarjoa joko lämpimänä tai vaikka kylmänä leikkeleenä. Hauen asemasta murekkeessa voi toki käyttää myös muuta vaaleaa kalaa, saannin mukaan.