Papujen siementen keräys

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Osaisiko joku auttaa.
Miten härkäpavun tai muiden papujen siemenet kerätään/säilötään, jotta saisi satoa ensikin vuonna?
Kuoritaanko, missä vaiheessa, säilytetäänkö lämpimässä/kylmässä jne.
 
vierailija
Avaat palot käsin. Levität vaikkapa voipaperille. Annat kuivua niin, etteivät vastaa toisiinsa. Käännät kun ehdit, ettei ala homehtumaan. Onnistuu ilman kuivuria. Paremmin vilä, kun vaihdat sen paperin käännön yhteydessä. Se palkojen aukominen on lasten mielestä todella mukavaa puuhaa. Suuhun niitä ei saa laittaa, kun ne pitää liottaa ja keittää tietyn ajan ja tieto siitä ajasta täytyy säilyä pussin kyljessä, vaikkei nyt söisikään niitä. Eviran sivuilta löytyy tieto niistä. "palkokasvit + evira"
 
vierailija
Avaat palot käsin. Levität vaikkapa voipaperille. Annat kuivua niin, etteivät vastaa toisiinsa. Käännät kun ehdit, ettei ala homehtumaan. Onnistuu ilman kuivuria. Paremmin vilä, kun vaihdat sen paperin käännön yhteydessä. Se palkojen aukominen on lasten mielestä todella mukavaa puuhaa. Suuhun niitä ei saa laittaa, kun ne pitää liottaa ja keittää tietyn ajan ja tieto siitä ajasta täytyy säilyä pussin kyljessä, vaikkei nyt söisikään niitä. Eviran sivuilta löytyy tieto niistä. "palkokasvit + evira"
Kiitos vastauksesta :)
 
vierailija
Olennaista on myös se, että keräät ne oikeaan aikaan - ennen pakkasia kuitenkin. ylakuu.com- sivulla niistä ajoista tarkemmin.
os ne pääsevät homehtumaan, ei niitä voi käyttää eivätkä ne idä. Laita muuten nyt kasvamaan bataatti multaan. Se kun tarvitsee vain 4 tuntia valoa. Täällä on kuva homehtuneesta bataatista, mihin ei tullut itua ja siihen toiseen, missä hometta ei ollut, kasvoi idut.
 
vierailija
Miksi ihmeessä et syö niitä kun kerta kasvatat? Tosi hyviä vaikka keitossa tai padassa.
No sitten ei jäisi mitään kylvettävää:)
Tässä evira lektiineistä:
https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikevaarat/elintarvikkeiden-luontaiset-myrkyt/papujen-lektiini/

Pavuissa on muistaakseni nikkeliä paljon, niin en senkään vuoksi syö niitä. Joskus ossakin chili con cornessa, jota muut tekee, menee, eikä siitä kurkku turpoa... Mutta harvoin ja vain siksi kun tiedän sen silloin "omatekoisena" olevan hyvän makuista.
 
vierailija
Ne on säilytettävä niin, etteivät jäädy eivätkä saa olla kosteassa, koska siellä ne homehtuvat. Huokoinen paperipussi on hyvä, mut ei saa olla muovitettu mistään kohdasta.
 
Mä en muuten tajua, kun kaupassa myydään noita kokonaisia härkäpavunpalkoja kilohintaan 39 euroa. Siitä yhdestä sata grammaa painavasta palostahan tulee ehkä viisi syötävää papua.

Mitä vittua? Kyl tulee murkinalle hintaa!
 

Yhteistyössä