Päivystysasetuksen muuttaminen synnytysten osalta

Huom!

Aloite ei siis ole sama asia kuin pieniä synnytysyksikköjä koskeva nettiadressi tai sen paperinen versio. Vaikka siis olisit jo kirjoittanut nimesi tällaiseen, tarvitaan allekirjoitus uudelleen ja erikseen myös tähän. Allekirjoituksia tulee lisäksi olla vähintään se 50000 jotta asia menisi eduskunnan käsittelyyn. Jokainen nimi on tärkeä ja kyseinen aloite ehdottomasti tutustumisen arvoinen:)
 
Ei se pienten paikkojen lopettaminen ole mielestäni mikään raha-asia vaan koko sote-uudistuksen ydin on se, että kun ihminen menee sairaalaan hän saisi aina apua. Pienissä sairaaloissa ei ole tarjota päivystyksellistä hätäsektiovalmioutta, lastenlääkäriä kattavasti tai osaan on haalittu 77v gynegologit eläkkeeltä töihin kun muita ei ole. Vaikkakin synnytys on pääsääntöisesti ongelmaton tapahtuma ei liene kukaan halua tilannetta, että apua ei saa kun sitä tarvitsee.
 
Pienissä eli ns. mataanriskin synnäreissä on riskit minimoitu jo valmiiksi ja keskimäärin 1/1 000 vauvasta hyötyisi lastenlääkärin läsnäolosta. Ei se lastenlääkäri silti lasta paranna yksin, vaan tukena täytyy olla tiimin, joka osaa asiansa. Esim. meillä Oulaskankaalla syntyy yli 1 000 vauvaa vuosittain ja lastenlääkäripäivystystä ei ole, mutta sen vuoksi vastasyntyneitä ei ole menetetty eivätkä huonokuntoisena syntyneet vauvat ole olleet sen "huonompia" kuin yliopistosairaalassakaan syntyneet. Enemmän olisin huolissani siitä, miten käy yksilöllisyyden ja turvallisuuden, kun synnyttäjät aletaan ahtaa suurempiin laitoksiin, joissa henkilökunnan työtaakka lisääntyy, unohtuuko yksilö? Jokainenhan voi silti kohdallaan valita haluaako synnyttää sairaalassa, jossa kaikki on tarjolla, vai matalanriskin sairaalassa, ketään ei pakoteta menemään siihen lähimpään synnäriin synnyttämään, mutta kannattamalla tätä aloitetta voidaan auttaa muita saamaan synnytyspalvelua olemassa olevasta lähimmästä synnäristä. Kannattaminen ei siis ole keneltäkään pois ja tukea tässä tarvitaan, meidän kaikkien! Samalla, kun palveluun kirjautuu, voi myös selata muita avoinna olevia kansalaisaloitteita ja antaa tukensa niillekkin :)
 
Olihan ambulanssien valmiustason nostamisessakin ideana, että kukaan ei kuolisi tai vammautuisi sen takia, että ambulanssi lähtee liian hitaasti (esim. 15 minuutin viiveellä) - mutta kun sen vuoksi jouduttiin monet pikkukuntien ambulanssit lopettamaan, maaseudulla joutuu nyt KÄYTÄNNÖSSÄ odottamaan paljon kauemmin sitä lähimmästä kaupungista nopeasti lähtevää sairasautoa kuin ennen joutui odottamaan oman kunnan keskuksesta 15 minuutin viiveellä lähtevää... Tässä synnytyssairaalatouhussa on sama juttu: mitä iloa on täydellisestä sairaalasta, jos sinne on matkaa niin pitkälti, että yhä useampi vauva syntyy matkalla? Se oma lähisairaala tai -terveyskeskus olisi sittenkin matkasynnytystä turvallisempi!

Kotiäitiys - elämänura ja elämäntapa!
kotona.munfoorumi.com • Etusivu