Oululaiskoulu kieltää therianit

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Uusi lukuvuosi oli vasta aluillaan, kun oululaiskoulun rehtori sai jo tarpeekseen.

Hän lähetti elokuun lopussa oppilaiden vanhemmille Wilma-viestin, joka sisälsi selkeän käskyn: kouluun ei saa tuoda leluja, eikä sinne pukeuduta roolivaatteisiin.

“Lelut ja eläinleikit ovat jo tänä syksynä aiheuttaneet harmia koulussa ja oppitunneilla”, viestissä huomautetaan.

– Me ajateltiin, että puututaan tähän heti, rehtori selittää Ilta-Sanomille.

Hän kommentoi tilannetta anonyymisti, jotta koulun oppilaat eivät tulisi leimatuiksi.

– Me tiedetään, että joissain Etelä-Suomen kouluissa se on jo jonkinasteinen ongelma. Me ajateltiin puuttua siihen heti ja tehdä selväksi, että koulu on opiskelua ja koulua varten. Roolileikit kuuluvat vapaa-aikaan.

”Ongelmalla” hän viittaa nuorten keskuudessa suosiotaan kasvattavaan therian-ilmiöön. Se näkyy IS:n tietojen mukaan yhä useammassa suomalaiskoulussa eri puolilla maata.

Therian on ihminen, joka identifioituu eläimeksi. Sosiaalisesta mediasta löytää lukuisia videoita, joissa nuoret liikkuvat nelinkontin eläinmaski kasvoillaan. Joidenkin housuista roikkuu häntä.
Neljällä raajalla liikkumista kuvaava termi on nimeltään quadrobics.
Rehtorin mukaan therian-lapset ovat aiheuttaneet koulussa häiriöitä.

– Pienten oppilaiden on hankala tehdä ero välitunti- ja tuntikäyttäytymisen välillä. Se on sellaista, että tunnillakin konttaillaan, mau’utaan ja miu’utaan tai haukutaan, rehtori kertoo.

– Lapset myös juoksentelevat ulkona sukkasillaan, kun eiväthän eläimet käytä kenkiä. Sitten he tulevat likaisilla ja märillä sukilla sisään, hän jatkaa.

Koulun sisätiloissa ei käytetä kenkiä, joten törkyinen lattia sotkee muidenkin oppilaiden sukat.


Wilma-viestissä kielletään kaikenlaisiin roolivaatteisiin pukeutumisen. Tämä tarkoittaa eläinasujen lisäksi myös prinsessa-asuja tai supermieheksi tälläytymistä.

– Koulun järjestyssäännöissä on mainittu, että pukeudun asiallisesti ja tarkoituksenmukaisesti. Haluamme opettaa hyvää käytöstä sekä sitä, että osataan ottaa huomioon, miten missäkin tilanteessa voi käyttäytyä.

Rehtori painottaa, ettei koulussa ole montaa theriania tai muihin roolivaatteisiin pukeutujaa. Ongelma on pieni.

Toisaalta kuitenkin sen kokoinen, että siitä lähetetään painokas Wilma-viesti vanhemmille.

Viestissä kiellettiin myös lelujen tuominen kouluun. Tämän taustalla on rehtorin mukaan pehmolelujen varastelu sekä lelujen likaantuminen ja rikkoutuminen.

– Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettemmekö opiskelisi myös leikkien avulla. Mutta silloin ne leikit ovat yhteisiä.

On mahdollista, että jotkut oppilaat ottavat eläimeksi pukeutumisen kieltämisen hyvin raskaasti.

Ilta-Sanomat haastatteli aiemmin tänä vuonna 34-vuotiasta Karoliina-nimistä theriania. Karoliina kertoi identifioituvansa karhuksi ja olevansa aika varma siitä, että on ollut mesikämmen edellisessä elämässään.

– Tosi moni ajattelee, että tämä on jotain leikkiä. Mutta ei se ole. Therian ei ole valinta, Karoliina sanoi.


Karoliina ei ole esiintynyt karhumaskissa julkisilla palkoilla.
Kyse voi siis olla leikin sijaan jonkinlaisesta identiteetistä. Siitä voi toki olla monta mieltä, voiko vaikkapa tokaluokkalainen aidosti ideintifioitua ketuksi.

– Viestissä, jonka laadin, lukee, että lelut ja roolipukeutuminen eivät kuulu kouluun, mutta poikkeuksen tekevät oppimisen tukeen tarkoitetut välineet, rehtori huomauttaa.

– Jos lapsi kokee pukeutumisen identiteettinsä kannalta tärkeäksi ja meidän oppilashuoltohenkilökunta katsoo, että se on hänen psyykkiselle terveydelleen tärkeää, niin silloinhan se on oppimisen tukeen tarkoitettu väline.

Tällöin oppilas voisi saada poikkeusluvan pukeutua eläimeksi myös koulussa.

Oululaiskoulun rehtori on työskennellyt koulumaailmassa yli 30 vuoden ajan. Sinä aikana hän on todistanut erilaisia muoti-ilmiöitä Spice Girlsistä, kännykän värikuorista ja virtuaalilemmikeistä therianeihin.

Varsinaista mielipidettä ilmiöstä hänellä ei ole. Rehtori uskoo, että therianeille käy kuten villityksille yleensä: jossain vaiheessa suosio hiipuu.

Rehtorin tiedossa ei ole, että muut Oulun koulut olisivat kieltäneet roolihahmoksi tai eläimeksi pukeutumisen.

– Meitä on mainostettu Oulun trendikkäimmäksi kouluksi, kun nämä Etelä-Suomen ilmiöt ovat meille jo tulleet, rehtori sanoo.
 

Yhteistyössä