OrpoPurran kauhukabinetin kauden ruokavalio - edullista ja terveellistä

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Edullista pitää olla, koska OrpoPurra nostaa kuluja, pieni- ja matalatuloisilta sekä työttömäksi jääviltä leikkaa historiallisen paljon tuloja. Terveellistä tulee olla, koska OrpoPurran ajan terveydenhoitoon ei kannata joutua.

Laittakaapa siis pienen budjetin terveellisiä ruokia.

Prismasta 30-60% punalaputetut tuotteet aina kuin mahdollista ja polkupyörä auton tilalle kauppa- ja työmatkoille, jos mahdollista etäisyyksien puolesta. Pyöräily parantaa kuntoa ja estää joutumista OrpoPurran sairaudenhoitoon.

Neitsytoliiviöljy kannattaa ostaa ulkomailta, kos joku tuttu käy.

Ja niitä terveellisiä edullisia ruokia:

Jauhelihakaalilaatikko
Jauhelihakesäkurpitsamoussaka
Kesäkurpitsa-peruna-tomaattipaistos
Jauhelihakaalikeitto
 
vierailija
Edullista pitää olla, koska OrpoPurra nostaa kuluja, pieni- ja matalatuloisilta sekä työttömäksi jääviltä leikkaa historiallisen paljon tuloja. Terveellistä tulee olla, koska OrpoPurran ajan terveydenhoitoon ei kannata joutua.

Laittakaapa siis pienen budjetin terveellisiä ruokia.

Prismasta 30-60% punalaputetut tuotteet aina kuin mahdollista ja polkupyörä auton tilalle kauppa- ja työmatkoille, jos mahdollista etäisyyksien puolesta. Pyöräily parantaa kuntoa ja estää joutumista OrpoPurran sairaudenhoitoon.

Neitsytoliiviöljy kannattaa ostaa ulkomailta, kos joku tuttu käy.

Ja niitä terveellisiä edullisia ruokia:

Jauhelihakaalilaatikko
Jauhelihakesäkurpitsamoussaka
Kesäkurpitsa-peruna-tomaattipaistos
Jauhelihakaalikeitto
Miksi jauhelihaa noin paljon?

Kyllä edullisiin ja terveellisiin ruokiin on reseptejä vaikka kuinka paljon.
 
vierailija
Miksi jauhelihaa noin paljon?

Kyllä edullisiin ja terveellisiin ruokiin on reseptejä vaikka kuinka paljon.
No voihan jauhelihaa korvata soijalla, ikävä kyllä se on yleensä GMO:ta ja muutenkin kasviestrogeenilähde jonka liika saanti ei väkisin ole ainakaan pojille ja nuorukaisille hyväksi. Naudan jauhelihan voi korvata myös broilerilla. Sianlihaa en itse syö, se maistuu virtsalta.
 
vierailija
No voihan jauhelihaa korvata soijalla, ikävä kyllä se on yleensä GMO:ta ja muutenkin kasviestrogeenilähde jonka liika saanti ei väkisin ole ainakaan pojille ja nuorukaisille hyväksi. Naudan jauhelihan voi korvata myös broilerilla. Sianlihaa en itse syö, se maistuu virtsalta.
No ei ole, ota tarkemmin selvää asioista. Mutta soijan lisäksi on muitakin vaihtoehtoja ja tarkoitin vain sanoa, että aika yksipuolista käyttää jauhelihaa noin paljon.

Itsekin tein juuri yhden ruoan soijarouheesta ja toisen jauhelihasta, nautaa se.
 
vierailija
No voihan jauhelihaa korvata soijalla, ikävä kyllä se on yleensä GMO:ta ja muutenkin kasviestrogeenilähde jonka liika saanti ei väkisin ole ainakaan pojille ja nuorukaisille hyväksi. Naudan jauhelihan voi korvata myös broilerilla. Sianlihaa en itse syö, se maistuu virtsalta.
"Geenimuunneltua soijaa tuodaan entistä enemmän siipikarjan rehuksi – MTK: "Gm–vapaudesta täytyy maksaa enemmän"


 
Jos jauhelihaa täytyy syödä niin vaihtoehtona on myös broilerinjauheliha. On usein edullisempaakin.

Ja sit ois pakastesei. Noin kympin kilo. Siihe ko lirauttaa 23 prosenttia rasvaa (mitä halvimmassa jauhelihassa on!) niin jos rypsiöljyä saa neljllä eurolla litran ni kilon kalavalmisteen hinnaksi jääkin noin kahdeksan euroa ja ollaan siis jauhelihan hinnoissa.

Eikä saa unohtaa ihan tavallisia herneitä. Niissäkin kuitenkin on viitisen grammaa proteiinia per sata grammaa. Jauhelihassa noin kakskyt prosenttia. Herneitä saa pakasteesta noin neljällä eurolla kilon. Se siis hinnallisesti pärjää hyvinkin jauhelhan kanssa.

Ja raejuusto. Noin 15 prossaa. Vitosen kilo. Peittoaa siis reilusti jauhelihan hinta per proteiinimäärä-kisassa.
Rahka 10 prosenttia. Munanvalkuaisessa saman verran.
 
vierailija
Jos jauhelihaa täytyy syödä niin vaihtoehtona on myös broilerinjauheliha. On usein edullisempaakin.

Ja sit ois pakastesei. Noin kympin kilo. Siihe ko lirauttaa 23 prosenttia rasvaa (mitä halvimmassa jauhelihassa on!) niin jos rypsiöljyä saa neljllä eurolla litran ni kilon kalavalmisteen hinnaksi jääkin noin kahdeksan euroa ja ollaan siis jauhelihan hinnoissa.

Eikä saa unohtaa ihan tavallisia herneitä. Niissäkin kuitenkin on viitisen grammaa proteiinia per sata grammaa. Jauhelihassa noin kakskyt prosenttia. Herneitä saa pakasteesta noin neljällä eurolla kilon. Se siis hinnallisesti pärjää hyvinkin jauhelhan kanssa.

Ja raejuusto. Noin 15 prossaa. Vitosen kilo. Peittoaa siis reilusti jauhelihan hinta per proteiinimäärä-kisassa.
Rahka 10 prosenttia. Munanvalkuaisessa saman verran.
👍

Broilerinjauhelihaa käytetään nykyään kouluruoassakin naudanjauhelihan tilalla, ainakin meillä päin.
 
vierailija
Härkispyörykät:
1 pkt Häkkistä, 1 sipuli, 3 valkosipulinkynttä, 3 rkl öljyä, 1tl paprikajauhetta, vähän mustapippuria ja 100g fetajuustoa.
Kuullota sipuli ja sekoita valkosipuli joukkoon. Laita kaikki ainekset kulhoon ja pyöritä käsin pyöryköiksi, paista pannulla.
Näistä pitävät myös ei kasvissyöjät.
Makuja taikinaan voi lisätä omien mieltymysten mukaan. Olen laittanut mm kaprista, aurinkokuivattua tomaattia, aurajuustoa... mitä milloinkin.
 
vierailija
Hernekeitto (ei purkki vaan liota herneet itse), halutessaan siihen voi lisätä jauhelihaa tai kinkkua tai muuta lihaa.
Kaalikeitto/kaalilaatikko (jauhelihalla tai ilman)
Peruna eri muodoissa (uuniperunat, muusi, keitot, raastetusta perunasta ja munista lettuja)
Pakastesei
Kauden kasvikset
 
  • Tykkää
Reactions: -riivinrauta-
vierailija
Tässä on esimerkkinä meidän viime viikon ruokalista pääpiirteissään. Lapset syövät koulussa lämpimän ruoan joten tämä on iltapäivän ruoka. Aamupalalla aina kaura-/mannapuuro ja marjoja/kiisseliä. Iltapalalla leipää, jogurttia, hedelmiä. Välipaloina jogurttia ja hedelmiä.

MA: Kaali-jauhelihalaatikko, puolukkahyytelö, porkkanaraaste
TI: Nakkikeitto (peruna, porkkana, bataatti, sipuli, nakit), lisänä itsetehtyjä sämpylöitä
KE: Kanakastike ja riisi, vihreä salaatti (jäävuorisalaatti, tomaatti, kurkku, paprika)
TO: Spagetti ja kastike (jauheliha, raastettu kesäkurpitsa, sipuli, tomaattimurska), porkkanaraaste
PE: Herne-jauhelihakeitto, ruisleipä, jälkkärinä pannari ja hillo
LA: Lounas: perjantain hernekeiton jämät, päivällinen: Tortillat (täytteenä kana-kasvispaistos, itsetehty salsa, smetana ja fetajuusto)
SU: Lounas: Perunamuusi ja uunikala (sei, johon laitettu päälle pestoa), päivällinen: itsetehty pitsa (pohjan päällä loput pestosta, ketsuppia, juustoa, kinkkukuutioita, ananasta, paprikaa, sipulia ja pekonia)
 
Vielä on pakko hieman jatkaa :D

Jauheliharuokaakin voi monipuolistaa.

Vaikka tortilloiden välissä toimii hienosti chili con carne, missä siis jauhelihan lisäksi sipulia, tomaattimurskaa ja papuja. Kidneypapuja siihen perinteisesti laitetaan mutta valkoiset, ruskeat tai vaikka voipavut pavut käyvät yhtälailla.

Sama juttu broilerinsuikaleiden kanssa. Sekaan voi heittää vaikka papusekoituspurkin. Tai linssejä. Pakasteherneitä. Ja pinnalle halvimpia suolapähkinöitä, niissäkin on proteiinia enemmän kuin lihassa.

Tolleen tulee vielä paremman makuistakkin. Liha ku ei itsessään maito juuri miltään muuta kuin paistopinnan kohdalta.
 
vierailija
Vielä on pakko hieman jatkaa :D

Jauheliharuokaakin voi monipuolistaa.

Vaikka tortilloiden välissä toimii hienosti chili con carne, missä siis jauhelihan lisäksi sipulia, tomaattimurskaa ja papuja. Kidneypapuja siihen perinteisesti laitetaan mutta valkoiset, ruskeat tai vaikka voipavut pavut käyvät yhtälailla.
👍

Tein just ison padallisen chili con carnea jauhelihasta sekä toisen chili sin carnea soijarouheesta. Kaik män.
 
  • Tykkää
Reactions: -riivinrauta-
vierailija
Komppailen roosaa siinä mielessä, että säästöä saa paljon, ja aksviksia tulee syötyä huomamatta enemmän, kun lisäilee niitä sinne perinteisten liharuokien sekaan. Jauhiskastikkeeseen voi laittaa raastettua porkkanaa ja kesäkurpitsaa tai papuja, kanakastikkeeseen maissia ja paprikaa, keiton sekaan vaikka ja mitä kasviksia, kiusaukseen kanaattaa myös laittaa peruna-sipulin ja kinkun lisäksi esimerkiksi maissia, paprikaa, porkkanaraastetta. Laatikkoruokiin myös. Makaronilaatikkoon laitan aina sieniä ja jotain kasviksia. Tulee makua, on terveellisempää ja halvempaa.
 
  • Tykkää
Reactions: -riivinrauta-
vierailija
Perusruoka alusta asti itse valmistettuna on halvinta. Kaikki einekset ovat kalliimpia kuin tuoreet raaka-aineet. Ja herut pois! Jos makeaa tekee mieli, niin itseleivottuja keksejä tai vaikka itse tekee mokkapaloja pellillisen. Halvempaa kuin ostaa kaupasta keksejä ja pullaa.
 
vierailija
Kaikki päivän ruoka-aineiden raaka-aineet omasta maasta. Perunoita, kesäkurpitsapihvejä, wokkia jossa porkkanaa, palsternakkaa, persiljaa, sipulia, papuja, kesäkurpitsaa, oreganoa ja basilikaa.
 

Yhteistyössä