"Kova kipu raajassa, korkea kuume ja hengenahdistus. Siinä oireita, joiden pitäisi ohjata ihminen päivystykseen välittömästi.
Kyse on A-ryhmän streptokokkibakteerista, jonka aiheuttamat vakavat tautimuodot ovat lisääntyneet nyt voimakkaasti.
Husin alueella on alkuvuonna ollut jo 25 vakavaa tartuntatautirekisteriin ilmoitettua A-streptokokkitapausta. Se on kolmasosa koko maassa sairastuneista.
Hus tiedotti asiasta viime viikolla.
– Vakavat tautimuodot ovat erittäin harvinaisia, mutta olemme nyt halunneet tiedottaa asiasta, koska ne ovat lisääntyneet näin paljon, sanoo apulaisylilääkäri
Eeva Ruotsalainen Husin infektiosairauksien klinikasta.
Alkuvuoden luvut ovat suuria, sillä vakavia tautitapauksia oli Suomessa koko viime vuonna kaikkiaan 300 ja Husin alueella 83.
– Vakavien tapausten määrä oli kasvussa jo viime vuonna, ja epidemia jatkuu tänä vuonna. Yleensä sairastumisia on eniten kevättalvella, viime keväänä aina toukokuuhun asti, Ruotsalainen sanoo.
Yhtä paha tilanne oli kymmenen vuotta sitten.
Yhtä paha tilanne oli kymmenen vuotta sitten.
– Vakavat streptokokkitapaukset leviävät epidemia-aaltoina, jotka syntyvät, kun bakteerissa tapahtuu vakavan tautimuodon aiheuttavia muutoksia.
Yksi tällainen muutos on A-streptokokin emm1-tyyppi. Husin alueella puolet vakavia tautimuotoja aiheuttavista kannoista on nyt juuri emm1-tyyppiä.
A-streptokokki aiheuttaa valtaosalle vain lieviä ihoinfektioita tai esimerkiksi angiinaa.
Vakavissa tapauksissa bakteeri voi aiheuttaa verenmyrkytyksen, keuhkokuumeen, toksisen sokkioireyhtymän tai vaikean iho- ja pehmytkudosinfektion.
Pahimmillaan bakteeri tappaa. Ruotsalaisen mukaan
streptokokin vakavaan tautimuotoon sairastuneista ja tehohoitoon joutuneista kuolee 15–30 prosenttia, jopa useampikin. Esimerkiksi influenssan takia tehohoitoon joutuneista kuolee 10–20 prosenttia.
– Vakavassa A-streptokokkitaudissa ikävä puoli on, että se voi johtaa menehtymiseen erittäin nopeasti. Nopeimmillaan on kyse tunneista.
Välitön hoitoon hakeutuminen onkin tärkeää.
Husin alueella puolet vakavaan tautimuotoon sairastuneista on ollut yli 65-vuotiaita.
Korkean iän lisäksi riskitekijöitä ovat perussairaus, vastustuskykyä heikentävä lääkitys, suonensisäisten huumeiden käyttö ja runsas alkoholinkulutus.
Ihorikot esimerkiksi varpaiden välissä pitää hoitaa hyvin.
Myös influenssa voi altistaa vakavalle streptokokkitaudille – Husissa on tänä vuonna hoidettu ainakin kolmea potilasta, joilla on ollut myös influenssa.
– Harvinainen tapaus on perhe, jossa on sairastunut vakavasti kaksi perheenjäsentä, Ruotsalainen sanoo.
Hän korostaa, että vakava tautimuoto samassa perheessä on äärimmäisen harvinaista.
Jos sairastuu vakavaan tautimuotoon, perheenjäsenet ohjeistetaan käsihygieniasta sekä mahdollisten oireiden varalta.
Kaikille perheenjäsenille aloitetaan ennaltaehkäisevä antibioottikuuri vain, jos perheessä on vähintään kahdella todettu kuukauden sisällä vakava tautimuoto.
A-streptokokki tarttuu monen muun viruksen ja bakteerin tavoin pisara- ja kosketusteitse. Hyvä käsihygienia on olennaisen tärkeää, Ruotsalainen muistuttaa.
– Lisäksi ihorikot esimerkiksi varpaiden välissä pitää hoitaa hyvin. Jos mikä tahansa iholla oleva haava alkaa märkiä, on syytä käydä lääkärissä hakemassa antibioottikuuri."