Onko kokemusta KAAKELIUUNEISTA?

  • Viestiketjun aloittaja Risuja ja ruusuja kehiin
  • Ensimmäinen viesti
Risuja ja ruusuja kehiin
eli me haluaisimme sellaisen laittaa vanhan Nunnauuni rohjakkeen tilalle.
Olemmme tutustuneet alustavasti Kermansaven, Uuniseppinen ja Vuolerin uuneihin, mutta on on vähän "epäluuloinen" olo kaakeliuuneja kohtaan, kun olen lukenut netistä jos jonkinlaista ja nyt arveluttaa, kannattaako sitä hankkia ja jos hankkii, niin mistä?

Uunin (takka-leivinuuni) ensisijainen tarkoitus olisi olla hyvä lisälämmönlähde.

 
Meillä on Kermansaven takka, ja hyvä on ollut. Toimitus ja asennus sujuivat kuten pitikin. Ainoastaan tuplakiertoa en ottaisi (pakon edessä oli se otettava, koska hormiliitäntä on ylhäällä), kesäpeltiä on rasittavaa avata ja sulkea kun lisää puita.
 
ap
Onko kellään Uunuseppinen uunia tai oletteko kuullut niistä kokemuksia?

Kermansavi on kyllä vahvoilla, mutta Uunisepillä olisi ehkä ulkonäöllisesti (esim. uunun luukut) mielestäni huokuttelevamman näköisiä uuneja.
 
ap
Alkuperäinen kirjoittaja uteliasko:
MIkäs nunnauunissa noin mättää, että eroon pitää päästä?

Miten aiotte hankkiutua eroon - voiko sen purkaa, vai pitääkö kokonaan hajottaa?
Ulkonäkö mättää, on n.20v. vanha uuni , ja "onneksi" on uunipesän seinä kaatumassa sisältä päin, joten siinäkin hyvä syy se uusia, En tiedä miten käytänössä heivataan ulos ja saako sen purettua osina ja olisiko mahdollisesti joku halukas sen uusiokäyttämään.
 
ap
Alkuperäinen kirjoittaja Työäiti:
Mulla on Kermansavi. Mutta ei taas kokemusta muista uuneista.

Onko niissä nyt muuta erityistä eroa kuin ulkonäkö? Massa ehkä, mutta eiköhän se ole takkamallista riippuva.
Niinpä , se juuri kiinnostaa, että onko niillä esim. suuria laatueroja? On kuitenkin aika hintava hankinta, joten haluaisi rahoilleen vastinetta!
 
Alkuperäinen kirjoittaja ap:
Alkuperäinen kirjoittaja uteliasko:
MIkäs nunnauunissa noin mättää, että eroon pitää päästä?

Miten aiotte hankkiutua eroon - voiko sen purkaa, vai pitääkö kokonaan hajottaa?
Ulkonäkö mättää, on n.20v. vanha uuni , ja "onneksi" on uunipesän seinä kaatumassa sisältä päin, joten siinäkin hyvä syy se uusia, En tiedä miten käytänössä heivataan ulos ja saako sen purettua osina ja olisiko mahdollisesti joku halukas sen uusiokäyttämään.
No ei ole vielä ikää yhtään mitään, miten sellainen voi hajota?
 
ap
Alkuperäinen kirjoittaja Työäiti:
Alkuperäinen kirjoittaja ap:
Alkuperäinen kirjoittaja uteliasko:
MIkäs nunnauunissa noin mättää, että eroon pitää päästä?

Miten aiotte hankkiutua eroon - voiko sen purkaa, vai pitääkö kokonaan hajottaa?
Ulkonäkö mättää, on n.20v. vanha uuni , ja "onneksi" on uunipesän seinä kaatumassa sisältä päin, joten siinäkin hyvä syy se uusia, En tiedä miten käytänössä heivataan ulos ja saako sen purettua osina ja olisiko mahdollisesti joku halukas sen uusiokäyttämään.
No ei ole vielä ikää yhtään mitään, miten sellainen voi hajota?
Se sisäseinä kaatuu, eli on jo sellaisessa n.60 asteen kulmassa. Nuohooja sanoi meille, että tietää muitakin saman aikakauden Nunnauuneja, joissa on sama ongelma.
 
lilli
meillä on uuniseppien varaava (kaksoiskiertollinen) takka.puitten lisääminen ihan normaalisti, ei mitään erikois juttuja vaikka kesäpeltikin on ( siis sitä käytetään vain sytytyksen aikana kunnes veto saadaan riittäväksi) kaakelipinnoite lähes ympäriinsä. erittäin hyvin varaa lämmön ja on kaunis ja nykyaikainen (sori vaan, vihaan nunnauuneja, ne on rumia)
 
Alkuperäinen kirjoittaja lilli:
meillä on uuniseppien varaava (kaksoiskiertollinen) takka.puitten lisääminen ihan normaalisti, ei mitään erikois juttuja vaikka kesäpeltikin on ( siis sitä käytetään vain sytytyksen aikana kunnes veto saadaan riittäväksi)
Kermansaven käyttöohjeissa käsketään avata kesäpelti aina kun lisätään puita, ja kyllä se savut tuprauttaakin sisälle jos sitä ei avaa.
 
vieras
Varaavissa takoissa katsokaa takan valmistajan ilmoittamaa takan painoa (massaa). Mitä isompi massa sitä paremmin varaa lämpöä ja sitä pidempään luovuttaa sitä, meillä on Kermansaven Johanna (massa n. 2000 kg).
 
ap
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Varaavissa takoissa katsokaa takan valmistajan ilmoittamaa takan painoa (massaa). Mitä isompi massa sitä paremmin varaa lämpöä ja sitä pidempään luovuttaa sitä, meillä on Kermansaven Johanna (massa n. 2000 kg).
Oletteko siihen tyytyväisiä, meillä olisi just sen "nurkkamallista" Susannasta yksi tarjous olemassa. Kermansaven kohdalla vähän harmittaa se, ettei siellä ilmeisesti ole noihin leivinuunin luukkuihin kuin kaksi värivaihtoehtoa, musta ja harmaa. Musta tuntuu jotenkin kovalta luonnonvalkean kanssa ja joten jäljelle jäisi van se harmaa. Takkaluukkuissa on enemmän valinnanvaraa. Mitkä värit teillä on?
 
hämy
meillä on kaksi 100-vuotiasta kakluunia, joita päivittäin lämmitetään. Yksi kunnon pesällinen ja sitten pellit pikkuhiljaa kiinni niin kylläluovuttaa ihanan tasaista lämpöä tosi pitkään. Tämä siis kaluunien yleisistä ominaisuuksista, uusista malleista en osaa sen kummemmin sanoa. Kakluunia ei saa lämmittää samalla tavalla kuin muita takkoja, siis montaa pesällistä peräkkäin. Varaa lämmön ekasta kunnon pesällisestä.
 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja ap:
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Varaavissa takoissa katsokaa takan valmistajan ilmoittamaa takan painoa (massaa). Mitä isompi massa sitä paremmin varaa lämpöä ja sitä pidempään luovuttaa sitä, meillä on Kermansaven Johanna (massa n. 2000 kg).
Oletteko siihen tyytyväisiä, meillä olisi just sen "nurkkamallista" Susannasta yksi tarjous olemassa. Kermansaven kohdalla vähän harmittaa se, ettei siellä ilmeisesti ole noihin leivinuunin luukkuihin kuin kaksi värivaihtoehtoa, musta ja harmaa. Musta tuntuu jotenkin kovalta luonnonvalkean kanssa ja joten jäljelle jäisi van se harmaa. Takkaluukkuissa on enemmän valinnanvaraa. Mitkä värit teillä on?
Takka on luonnonvalkoinen ja luukut ovat mustaa valurautaa. Lisäksi takassa on luonnonvalkoinen koristelaattarivi (omenapuu) ylhäällä, koristemansetti (sellainen kaareva "levike"laatta) kiertää takkaa ylhäällä, keskellä ja alhaalla. Takka on peräisin vuodelta 2002, jolloin Kermansavi oli vielä itsenäinen yhtiö.
 
Meillä on kermansaven takka ja hyvin on pelittänyt. En oo huomannu mitään "rasittavaa" piirrettä siinä. Kesäpeltihän on vaan sit varten jos haluaa kesällä lämmittää "harakoille" siis tunnelmanluojana niin et ei lämmitä sisätiloja.
 
lilli
Alkuperäinen kirjoittaja Jellonainen:
Alkuperäinen kirjoittaja lilli:
meillä on uuniseppien varaava (kaksoiskiertollinen) takka.puitten lisääminen ihan normaalisti, ei mitään erikois juttuja vaikka kesäpeltikin on ( siis sitä käytetään vain sytytyksen aikana kunnes veto saadaan riittäväksi)
Kermansaven käyttöohjeissa käsketään avata kesäpelti aina kun lisätään puita, ja kyllä se savut tuprauttaakin sisälle jos sitä ei avaa.


ei meillä tupruta vaikka vielä koneelline ilmastointikin on. tietysti jos liesituuletin on päällä yhtäaikaa ni kyllä sitten tupraa... ei muuten avata kuin sytytyksen yhteydessä sitä kesäpeltiä...
 
vieras
Meillä Kermansaven Helmi. Hyvä ja tehokas takka. Tehokkuutta tuo toki koko ja tuplakierto. Kesäpelti on sytyttäessä tosi kätevä. Meillä luonnonvalkoinen, jossa messinkiluukut, jalkakranssi ja koritelaatat lisukkeina, joten kauniskin on. Me avataaan kesäpelti ,kun lisätään puita ,kun saattaa tuprauttaa.
 
kt
Alkuperäinen kirjoittaja ap:
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Varaavissa takoissa katsokaa takan valmistajan ilmoittamaa takan painoa (massaa). Mitä isompi massa sitä paremmin varaa lämpöä ja sitä pidempään luovuttaa sitä, meillä on Kermansaven Johanna (massa n. 2000 kg).
Oletteko siihen tyytyväisiä, meillä olisi just sen "nurkkamallista" Susannasta yksi tarjous olemassa. Kermansaven kohdalla vähän harmittaa se, ettei siellä ilmeisesti ole noihin leivinuunin luukkuihin kuin kaksi värivaihtoehtoa, musta ja harmaa. Musta tuntuu jotenkin kovalta luonnonvalkean kanssa ja joten jäljelle jäisi van se harmaa. Takkaluukkuissa on enemmän valinnanvaraa. Mitkä värit teillä on?
kävästiin tänään kyselemässä takkoja kermansavella ja sanoivat että uusia luukkuja olisi tulossa kesällä(paljon fiksumman näköisiä kun edelliset)
 
"hessu"
Kaikissa takoissa minun mielestäni maksimi polttomäärä on kaksi pesällistä, koska kivimassa ei ota enempää vastaan. Jos polttaa esim. neljä pesällistä, niin kaksi menee piipusta taivaalle. Vertailuna kuiva punainen hormitiili, johon hiljalleen valutetaam vettä. Alussa vesi jää tiilee, mutta tiilen ollessa täysin märkä, loppu valuu ohi. Kiviperäiset massat eivät ota lämpöäkään vastaan rajattomasti. Moni myökin hajottaa tulisijansa mielettömällä kokopäivän valkialla. Liimalevyt(lastulevy, liimapuu...)palavat yli tuhannen asteen kuumuudella ja tulisijat eivät kestä sellaisia kuumuuksia.
 
juuh
Käsittääkseni mistä vaan tulisijasta tulee kaakeliuuni, kun sen päälystää kaakeleilla. Eli voit suunnitella takan ihan itse, valita siihen haluamasi kaakelit ja luukut ja pyytää muuraria muuraamaan juuri sellaisen kuin haluat. Varaavan massan järkevään määrään vaikuttaa myös tila, jossa takka on. Ei esim. kannata laittaa 2000kg varaavaa takkaa kellarissa olevaan 15m2 takkahuoneeseen, koska se lämmittää takkahuoneen kuumaksi eikä lämpö kulkeudu muualle huoneistoon, ellei sitä ole erikseen ilmanvaihdossa suunniteltu.
 

Yhteistyössä