Onko ketään taloustieteilijää, joka näkisi puolueettomasti kokonaisuuden, mikä Suomen ja maailman taloudessa mättää, ja mitä tulisi tehdä?

vierailija
ei oo olemassa niin viisasta miestä että osaisi sanoa mikä mättää ja mitä tulis tehdä

edes jälkeenpäin ei voi varmaksi sanoo että miks kävi niinku kävi
siis nainen vaan voi sanoa

 
vierailija
"Onko ketään taloustieteilijää, joka näkisi puolueettomasti kokonaisuuden, mikä Suomen ja maailman taloudessa mättää, ja mitä tulisi tehdä?"

Kyse on aina poliittisideologisista valinnoista ja mm. Valtiovarainministeriö toimii pitkälle talousoikeistolaisin opein.
 
vierailija
"Onko ketään taloustieteilijää, joka näkisi puolueettomasti kokonaisuuden, mikä Suomen ja maailman taloudessa mättää, ja mitä tulisi tehdä?"

Kyse on aina poliittisideologisista valinnoista ja mm. Valtiovarainministeriö toimii pitkälle talousoikeistolaisin opein.
VVM onkin arvioinut 17-vuoden aikana talousoikeistolaisten suositustensa taloushyötyjä yli 50 miljardia euroa yläkanttiin. 2008-2019 BKT:n kasvu onneton 4% (Ruotsi: 22 %, Tanska: 15 %, Norja: 14 %). Tällä toimella on tuettu oikeistojohtoisten- tai oikeistohallitusten (kokoomus/kepujohtoinen) leikkauspolitiikkaa ja PÄIN MÄNTYÄ. Silti samoja talousoikeisto-oppeja jatketaan, tällä hallituskaudella tuplalääkityksellä.


Yli 50 miljardin euron huti VM:n talousennusteissa
"Uskottavuus on joutunut yhä kovemmalle koetukselle valtionvarainministeriön talousennusteissa.

Valtiovarainministeriön (VM) ennusteet bruttokansantuotteesta ovat menneet hälyttävän paljon pieleen, käy ilmi pörssikonkari Hannu Angervuon laskelmista.

”Suomen bruttokansantuotteen kasvu on 17 vuoden aikana pudonnut seitsemänä vuonna miinukselle. Mutta yllättävää on, että valtiovarainministeriö ei ole ennustanut yhtäkään miinusmerkkistä BKT:n muutosta samalta aikajaksolta”, Angervuo pudottelee omien laskelmiensa tuloksista.

Pörssikonkari on ottanut numerot valtion eri vuosien syyskuun budjettiehdotuksista.

Angervuon kannanottoja voi tulkita siten, että valtion kirstunvartijaa eli valtionvarainministeriötä saattaa syystäkin pitää ylioptimistisena, tai virkamiehet ovat ehkä vetäneet ennusteitaan hieman poliittisen suojavarjon alla.

50 miljardilla pieleen

Angervuon mukaan VM:n ennusteet talouskasvusta ovat menneet raskaasti pieleen eli yläkanttiin noin 50 miljardilla eurolla verrattuna kansatalouden reaaliseen kasvuun, mitä voi jo pitää isona hutina ennusteiden osumatarkkuudessa 17 vuoden aikajaksolta.

Laskelmat osoittavat edelleen, että Suomen reaalinen talouskasvu on kutistunut yhteensä noin seitsemään miljardiin euroon, mutta vastaavasti VM on ennustanut kasvuksi peräti 57 miljardia euroa samaiselta 17 vuoden aikajaksolta."
 
vierailija
Kysymys: "Onko ketään taloustieteilijää, joka näkisi puolueettomasti kokonaisuuden, mikä Suomen ja maailman taloudessa mättää, ja mitä tulisi tehdä?"

Kyse on aina poliittisideologisista valinnoista ja mm. Valtiovarainministeriö toimii pitkälle talousoikeistolaisin opein kokoomuksen ja kepun jatkeena.
 
vierailija
Tätä asiaa on vatvottu kesästä 2023 lähtien tällä palstalla. Kauhukabinetin hallitusohjelma on mätä tekele, jonka 245 sivua kelpaavat vain energiajätteeksi.
Rahat riittävät, kun päättäjät vaihtuvat ja oikeat osaajat tarttuvat puikkoihin.
Nykyinen hallitus sössii kaikki asiat päreiksi.
Demarien varjobudjetti ei tuonut mitään uutta.
 
vierailija
Ongelmat: elämäntapatyöttömyys, poliitikkojen harjoittama verovarojen vastuuton käyttö ja naisten haluttomuus synnyttää lapsia.
Jos olisikin työpaikoista ylitarjontaa, niin voisi puhua elämäntapatyöttömistä. Todellisuudessa työttömyystilastoissa pyörii porukkaa, joista ei vain ole nykymaailman vaatimuksiin. Elämäntapalaisia on vähemmän. Hanttihommia on kadonnut työelämän kartalta automaation myötä. Tai tasovaatimukset nousseet. Ei ole osa-aikaista työtä tai ainakaan tukimallit eivät tue osatyöllistymistä. Kun pitää repiä yhden selkänahasta kaikki ja pidentää työurat alusta, keskeltä ja lopusta. Eikö sitä työkuormaa voisi jakaa.

Poliitikkojen verovarojen holtiton käyttö. Tätä esiintyy varmasti, ja ideologiapohjalta. Esim. kelakorvausten nosto, jotta saadaan julkinen terveydenhuolto alas ja yksityinen ylös. Eikös pitänyt säästää eikä siirtää rahaa ulos maasta firmojen taskuun?

”Naisten haluttomuus synnyttä lapsia”? Tämähän ei ole ongelma. Ongelma on kasvuun perustuva globaali talousjärjestelmä, joka nojaa myös ihmismäärän kasvuun. Järjellä ajatellen emme tarvitse lisää ihmisiä. Riittävästi syntyy globaalisti porukkaa pitämään huolta edellisistä sukupolvista, mutta markkinat ottavat tekijät ja muut resurssit turhuuteen. Esimerkkinä muotiteollisuus ja kerran kuussa vaihtuva pikamuoti. Ja jos syntyvyys olisi oikeasti ongelma, niin ehkä syytä olisi selvittää mikä molemmissa sukupuolissa mättää. Turha yksin naisia syyllistää, jos ei ole lisääntyminen kelvannut.
 
vierailija
pakko valtioiden on kerätä veroja, ite näkisin sen niin että säännöt pitää olla samat kaikkialla maailmassa

vähintäinkin EU:n alueella
Tässä on hyvä tämä samat säännöt kaikkialla samat. Vaikka toiveajattelua lieneekin. Jos maa x ei piittaa työntekijän hyvinvoinnista, ei ympäristövaikutuksista, ei terveysvaikutuksista jne. Pystyy tuo maa aina tuottamaan tuotteen halvemmalla. Vastuuttaisin kuluttajaa eli esimerkiksi sitä ”temuistatilaajaa” miettimään tukeeko vastuutonta toimintaa ostoksellaan. Vaikka halvalla saisikin. Mutta ainahan varastettu tavarakin tuntuu ostajat löytävän. 😕
 
vierailija
Ja sitten jos joku miljardööri alkaa tosissaan auttaa, niin se pystyy tekemään sen tehokkaammin kuin joku miljonääri.

Moni miljardööri vie teknologian kehitystä isoin harppauksin eteenpäin laittamalla firman satsausten lisäksi likoon ihan omiakin rahoja.

Avaruusteknologia, lääketiede, autoilu, veneily tms. menevät "Elon Muskien" avulla eteenpäin (no Muskilla kyseenalaisia hankkeita), ja tavikset saavat niistä hyötyä vuosien viiveellä.
Kyse on myös mittakaavoista. Jos jatkuvasti prosentuaalisesti nostetaan ja tuloeroja kasvatetaan, kertyy harvoille yhä enemmän. Ilman kasvavaa yhteishyvävaikutusta. Kun todellakin alkaa olla liikaa yksissä käsissä. Ylimäärää makuutetaan tai sitä käytetään asioihin, joista ei ole yhteisölle hyötyä. Vain muutamille yksilöille. Hyvinvointi on aina ollut paremmalla tasolla, kun tuloerot ovat pienemmät.

Kuten nähty, liika varallisuuden keskittyminen heikentää demokratiaakin. Ostetaan näkyvyyttä omalle agendalle, ostetaan mielipidevaikuttamiseen kokonaisia alustoja ja ostetaan jopa äänestäjiä.
 

Yhteistyössä