Tuohon listaan voisin vielä lisätä kiireen vaikutukset, jotka saattavat olla peräisin esim. henkilökunnan vähyydestä / taloudellisista tekijöistä.Alkuperäinen kirjoittaja 01.03.2007 klo 18:44 kätilö kirjoitti:Voisin tähän kätilönä vastata, että meidän ammattitaidon erolla ei ole suurtakaan merkitystä välilihan repeämiseen. Jokainen suomalainen kätilö on niin hyvin koulutettu ja jo opiskelijana saanut hyvän tuntuman vauvan pään synnystä, että tietää kuinka välilihaa parhaiten tuetaan. Parastahan on, ettei pää pääsisi nopeasti ponnahtamaan ulos ja toisaalta kätilöt osaavat kyllä arvioida tarvitaanko välilihan leikkaus vai ei. Tukeminen ei ole myöskään kovin vaikeaa tai sen tuntuman saaminen, joten siksi en usko, että meissä siinä olisi eroja. Välilihan repeämiseen vaikuttavat monet muut syyt huomattavasti enemmän. Näitä ovat mm. Vauvan pään asento ja mahdollinen vauvan käsi poskella, imukupin käyttö, ponnistusasento, vauvan koko, puudutukset, äidin anatomia (korkea tai matala väliliha), kudostyyppi, edelliset repeämät ja mahdolliset sairastetut hiivatulehduksetkin.
Kiitoksia kommenteista! Oli mukava lukea ihan kätilöiden ajatuksia asiasta. Tarkoituksenani ei missään nimessä ollut arvostella kätilöitä eikä sinällään epäillä heidän ammattitaitoaan, en halunnut loukata tätä työtä tekeviä. Tällainen kysymys vain putkahti mieleeni, lähinnä ajatuksena se, että vieläkö episiotomiaa tehdään rutiininomaisesti ja vaikuttaako asiaan onko kätilö saanut koulutuksen 20-30 vuotta sitten vai 5 vuotta sitten? Varmasti kätilöt käyvät myös jatkokursseilla ja koulutuksessa työn ohella, terveydenhuoltoalahan kehittyy koko ajan ja uusia tutkimustuloksia tulee , vai kuinka?Alkuperäinen kirjoittaja 02.03.2007 klo 01:59 Vieraus kirjoitti:Olen 'kätilön' kanssa kuitenkin eri mieltä. Itse olen ollut työssä synnytyssalissa nyt reilut seitsemän vuotta, ja kyllä se vain todellakin on niin, että välilihan tukeminen ja muu repeämien estäminen on aika lailla kiinni kokemuksesta. Ei siis vain hyvästä koulutuksesta. Itselläni repeämä-prosentti on pienentynyt koko ajan työvuosien karttuessa. Uusilla kätilöillä vastaavasti se on paljon suurempi. Ja tämä on faktaa. Ainakin meidän sairaalassa asiaa on tutkittu samalla kun episiotomian tekemisestä tehtiin osastollamme tutkimusta.
Kuulostaa varsin kivikautiselta ja kieltämättä pöyristyttävältä, että jossain "peruste" olisi yllä mainittu. Itse en voisi tehdä toiselle ihmiselle mitään työssäni, mille minulla ei olisi slvää lääketieteellistä/hoidollista perustetta. Omassa työyksikössäni ei ole oman työurani aikana koskaan ollut ko. sääntöjä epparin suhten; ainoastaan obstetriset eli esim. sydänäänten lasku. Edelleen kuitenkin muistutan siitä pointista, että kuka kätilö ehdoin tahdoin lisäisi työmääräänsä turhalla epparilla ja sen ompelulla...?!?Alkuperäinen kirjoittaja 02.03.2007 klo 11:02 Markkinatalous kirjoitti:Pystyykö kukaan antamaan selitystä sitten sille, miksi joissakin sairaaloissa vain tylysti todetaan, että "sulle nyt tehdään/tehtiin eppari sen vuoksi että olet ensisynnyttäjä" tai "eppari nyt vaan tehdään kaikille ensisynnyttäjille"???
Näitä sairaaloita/kätilöitä/lääkäreitä kun näyttää aika paljon Suomessa edelleen tänä päivänä olevan.
Paljonko siis tuon lauseen takaa löytyy lääketieteellisiä perusteita???
Just wondering... :/