Kummatkin vanhemmat käy ensin kumpikin yksin sossussa juttelemassa selvittäjille. Ne kyselee menneisyydestä, eli miten ja milloin vanhempien suhde alkoi, miten se pääpiirteittäin meni ja miksi erottiin. Sit ne kyselee miten lapsen asiat on hoidettu jne juttuja. Aika vapaasti saa itse kertoa mitä kokee tarpeelliseksi. Ja tietysti ne tietää pääkohdat (ongelmat) että miksi sitä olosuhdeselvitystä tehdään mut tietty ne asiat pitää ite kuvailla myös.
Sit vanhemmat käy siellä yhdessä, ja keskustelevat näistä samoista asioista. Eli käydään läpi menneisyyttä ja nykyisyyttä ja toiveita tulevaisuudesta.
Sit on lapsen kuuleminen. Meidän tapauksessa tädit kävi lasta jututtamassa koululla niin ettei vanhemmat olleet paikalla kumpikaan. Lasta pyydettiin piirtämään kuvia vanhemmistaan ja kyseltiin leppoisasti jutuista kuten mitö yleensä puuhailee äidin/isän kanssa jne.
Sit kotikäynnit. Käyvät kummankin vanhemman luona, miellään niin että lapsi on paikalla. Tarkkailevat lapsen ja vanhemman ja muiden asianosaisten (kuten vanhempien uusien puolisoiden) välisiä vuorovaikutussuhteita.
Sit niillä on yleensä määritelty joku määräaika millon niiden yhteenvedon pitää olla valmis, yleensä siis oikeudenkäyntipäivä määritellään etukäteen ja siihen mennessä niiden sossujen pitä se juttunsa kirjotella. Meillä hommaan meni n. Puoli vuotta.