Oisko kokemuksia/tietoa hoitovirheen tutkinnasta?

  • Viestiketjun aloittaja HippuTAR
  • Ensimmäinen viesti
Kuinka asia pannaan alkuun, kuka sitä tutkii? Kuinka todennäköistä on saada puolueeton lopputulos? Ja kaikki mahdollinen muukin tieto ois tervetullutta.
Kannattaa tehdä aluevalvontavirastolle kantelu, ratkaisun kanteluihin tekevät puolueettomat laintuntevat henkilöt. Terveydenhoitoa koskevissa kanteluissa luonnollisesti myös alaan perehtyneet hlöt.
Ensin kantelu, sitten avi pyytää kanneltavalta taholta esimiehineen vastauksen ja sitten sinulle tulee vastine tiedoksi ja voit vielä siihen vastata.
 
läheisen menettänyt
En usko puolueettomuuteen näissä asioissa. Läheiseni kuoli selkeän hoitovirheen vuoksi. Näytimme kaikki paperit ammattilaiselle ja sanoi, että selkeä hoitovirhe, paperit vetämään. Päätös tuli, Ei hoitovirhettä. Uskoni tuohon puljuun loppui tuohon.
Itsellä on ihan sama fiilis. Miten oikeasti tässä meidänkin tapauksessa voidaan oikein mediassa kailottaa, että me mokattiin ja mokan tehnyt ei saa minkäänlaista sanktiota. Usko menee koko systeemiin. Surettaa ja harmittaa vaan niin paljon :(
 
läheisen menettänyt
:O Siis miten tuo lääkäri vastauksessaan perusteli tuon toimintansa?
Ehkäpä kannattaisi mennä tekemään rikosilmoitus virkavelvollisuuden rikkomisesta tai virkarikoksesta.

No eihän se oikein osannut perustella. Ja kyllä jos olisi voimia niin rikosilmoitus olisi hyvä juttu. Päätöksen saamisesta on vasta vajaa viikko ja tässä nyt asiaa perheen kesken sulatellaan.

Olo on petetty ja tyhjä. Joka aamu kun herään toivon, että tää kaikki olisi vaan pahaa unta, mutta eihän tää ole unta vaan totta. Valitettavasti.
 
"minttu"
Alkuperäinen kirjoittaja läheisen menettänyt;28720617:
No sepä se. Tapauksessa täyttyi mielestämme monta rikosnimikettä.

Pyysimme valviralta lääkärille sanktioksi huomautusta. Tämä olisi mielestämme ollut tässä tapauksessa aivan aiheellinen. Halusimme huomautuksen lääkärille siksi, että se olisi näkynyt hänen tiedoissaan aina kun hänet ollaan palkkaamassa.

Minusta jos ihmisen tappaa, niin tuo nyt on vähintä mitä siitä pitäisi seurata.

Jos surultamme ja tuskaltamme pystyisimme hakisimme lääkärille tuomiota heitteillejätöstä ja kuolemantuottamuksesta, mutta voimat alkaa olla vähiksissä.

Enää ei päde se kun tuskissasi raahaudut sairaalan päivystykseen Suomessa, niin varmasti saat apua. Tai sanonta: eihän tässä oo hätää olen sairaalassa.

Oikeasti ihmishengellä ei Suomessa ole nykyään enää mitään painoarvoa.

Itse olen hoitoalan ammattilainen ja nyt olen vakavassa kriisissä, kun pohdin voinko enää jatkaa työtä hoitoalalla, jossa on noin vahvoja arvoristiriitoja.

Ensin ilmoitetaan että sairaala tyri ja ihminen kuoli, mutta kukaan ei saa sanktiota ja tuntuu ettei kukaan kanna teosta vastuuta.

Tämä on täysin sen vastaista mitä minulla on omassa hoitajan koulutuksessani opetettu.


Sen haluan sanoa, että pitäkää hyvät ihmiset huolta rakkaistanne. Älkää luottako sairaaloihin, älkää lääkäreihin. Olkaa mukana hoidossa ja vaatikaa hoitoa!!!
Tapelkaa jos ei muu auta.

herranen aika tappele sitten itsekkin! jos kerran on mahdollista saada seurauksia lääkärille aj siten ehkä pelastaa joku toinen niin tee se
 
"Kifa"
Ihan mainintana että hoitovirhe ei todellakaan aina tarkoita samaa kuin yksittäisen lääkärilleen tahallinen väärintoiminta tai huolimattomuus josta sitten pitäisi vaatia päätä vadille. Hoitovirhe voi johtua myös sairaalan virheellisestä ohjeistuksesta, puutteellisesta resursoinnista, teknisistä ongelmista tai yksinkertaisesti siitä että kyseessä on ollut läsnäolijoiden kyvyt ylittävä tilanne. Hoitovirheeksi se lasketaan aina jos toisin toimien lopputulos olisi ollut parempi, mutta yksittäisen henkilön syyksi sitä ei voida lukea jos ko. henkilö on kuitenkin toiminut niin hyvin kuin siinä tilanteessa on ollut realistista odottaa. Esimerkkinä eräs tietämäni tapaus jossa potilas kuoli koska akuuttitilanteessa ei ollut saatavilla tiettyä välinettä. Kyseistä tarviketta käytettiin harvoin ja osaston henkilökunnalta oli jäänyt huomaamatta että poistetun välineen tilalle ei oltu tilattu uutta. Hoitava lääkäri oli päivystäjä joka ei kuulunut osaston henkilökuntaan ja oli näin ollen ihan syytön siihen että ilman kyseistä välinettä potilaan diagnoosi viivästyi kohtalokkaasti. Kyseessä siis hoitovirhe muttei kyseisen lääkärin vika. Toisentyyppinen tilanne taas oli päivystyspisteessä johon osui kaksi vaativaa akuuttitilannetta yhtä aikaa. Lisäkäsiä hälytettiin kotoa käsin paikalle ja paikallaolijat alkoivat hoitaa sitä potilasta jonka tilanne siinä hetkessä vaikutti akuutimmalta mutta toisen potilaan tila romahti sillä välin yhtäkkisesti. Tässäkin määritelmän mukaan hoitovirhe koska se toinen potilas olisi pelastunut jos häntä olisi hoidettu ensin mutta henkilökunta ei saanut moitteita koska tilanne oli heidän kannaltaan ihan mahdoton.
 
  • Tykkää
Reactions: fruity
[QUOTE="Kifa";28721722]Ihan mainintana että hoitovirhe ei todellakaan aina tarkoita samaa kuin yksittäisen lääkärilleen tahallinen väärintoiminta tai huolimattomuus josta sitten pitäisi vaatia päätä vadille. Hoitovirhe voi johtua myös sairaalan virheellisestä ohjeistuksesta, puutteellisesta resursoinnista, teknisistä ongelmista tai yksinkertaisesti siitä että kyseessä on ollut läsnäolijoiden kyvyt ylittävä tilanne. Hoitovirheeksi se lasketaan aina jos toisin toimien lopputulos olisi ollut parempi, mutta yksittäisen henkilön syyksi sitä ei voida lukea jos ko. henkilö on kuitenkin toiminut niin hyvin kuin siinä tilanteessa on ollut realistista odottaa. Esimerkkinä eräs tietämäni tapaus jossa potilas kuoli koska akuuttitilanteessa ei ollut saatavilla tiettyä välinettä. Kyseistä tarviketta käytettiin harvoin ja osaston henkilökunnalta oli jäänyt huomaamatta että poistetun välineen tilalle ei oltu tilattu uutta. Hoitava lääkäri oli päivystäjä joka ei kuulunut osaston henkilökuntaan ja oli näin ollen ihan syytön siihen että ilman kyseistä välinettä potilaan diagnoosi viivästyi kohtalokkaasti. Kyseessä siis hoitovirhe muttei kyseisen lääkärin vika. Toisentyyppinen tilanne taas oli päivystyspisteessä johon osui kaksi vaativaa akuuttitilannetta yhtä aikaa. Lisäkäsiä hälytettiin kotoa käsin paikalle ja paikallaolijat alkoivat hoitaa sitä potilasta jonka tilanne siinä hetkessä vaikutti akuutimmalta mutta toisen potilaan tila romahti sillä välin yhtäkkisesti. Tässäkin määritelmän mukaan hoitovirhe koska se toinen potilas olisi pelastunut jos häntä olisi hoidettu ensin mutta henkilökunta ei saanut moitteita koska tilanne oli heidän kannaltaan ihan mahdoton.[/QUOTE]

Juurikin näin! Nämä on niin monipiippuisia asioita...
 
"valittaja"
Olen kaksi kertaa tehnyt valituksen potilasasiamiehelle. Kerran omasta ja kerran lapseni hoidosta. Lapseni tapauksessa olin tyytymätön hoitoon ja lääkärien epäammatilliseen puhumiseen sekä lapsen kivun aliarvioimiseen. Tässä ei ollut kyse varsinaisesta hoitovirheesta. Asia käsitelttiin ja sain sairaalan ylilääkäriltä asiallisen vastauksen. Kyseinen lääkäri oli saannut palautetta asian suhteen sekä osasto myös. Oma asiani meni potilasvahinkokeskukseen vai mikä se nyt onkaan. Sain kirjalliset vastaukset ja rahalliset korvaukset. Mua kävi joku nainen oikein kotona neuvomassa ja auttamassa näissä asioissa. Oikein hyvää ja oikeudenmukaista toimintaa. Ei varmasti aina näin ole, mutta minun kohdalla kyllä.
 
"vieras"
Unohtakaa potilasasiamies. Potilasasiamies on sen terveydenhuollon toimintayksikön palveluksessa oleva työntekijä, jota vastaan te haluatta taistella. Potilasasiamies ei ole mikään ulkopuolinen, valvova viranomainen. Potilasasiamies voi tulostaa teille potilasvahinkoilmoituslomakkeen, mutta voitte tulostaa sen itsekin netistä.

Jos haluatte korvauksia potilasvahingosta, tehkää potilasvahinkoilmoitus Potilasvakuutuskeskukselle. Tämä viranomainen ei jakele sanktioita. Vaikka todettaisiin hoitovirhe ja vaikka saisitte korvauksia, niin tästä ei siis seuraa vielä mitään sanktioita kenellekään.Ainoastaan seuraa se, että rahasumma kilahtaa tilillenne.

Jos haluatte jonkun vastuuseen jostain, voitte edetä kahta kautta. Ensimmäinen tapa on kannella hoidosta valvontaviranomaisille. Kuolemaan johtaneissa tapauksissa kannellaan Valviralle, muissa tapauksissa aluehallintovirastolle. Seurauksena voi olla esimerkiksi huomautus. Seurauksena ei koskaan ole rahan liikettä tilillenne.

Toinen tapa on tehdä rikosilmoitus esimerkiksi kuolemantuottamuksesta. Seurauksena voi olla rikostuomio eli sakkoja tai vankeutta. Oikeudenkäynnissä voi samalla hakea vahingonkorvauksiakin.
Juuri näin. Tässä pn oikeat tiedot miltä taholta haetaan mitäkin.
 
"Kifa"
Lisäyksenä vielä että jos haluaa valittaa kohtelusta, pitkästä odotusajasta yms. joka ei ole teknisesti ottaen hoitovirhe (ei ole vaikuttanut hoidon lopputulokseen) niin oikea osoite on sitten kyseisen yksikön ylilääkäri.
 
Viiripään psykiatrin uhri
Kannattaa tehdä aluevalvontavirastolle kantelu, ratkaisun kanteluihin tekevät puolueettomat laintuntevat henkilöt. Terveydenhoitoa koskevissa kanteluissa luonnollisesti myös alaan perehtyneet hlöt.
Ensin kantelu, sitten avi pyytää kanneltavalta taholta esimiehineen vastauksen ja sitten sinulle tulee vastine tiedoksi ja voit vielä siihen vastata.
Unohdit mainita sen, että terveydenhuoltoa koskevan kantelun tekemisen jälkeen potilas leimataa loppuiäkseen narsistiseksi persoonallisuudeksi ja sen jälkeen alkaa hoitovirheiden loputon ketju.

Terveydenhuollossa on sellainen hoitokulttuuri, että potilaiden hoidontarve "priorisoidaan" ja persoonallisuushäiriöiseksi leimattu on silloin se, joka ei tule asiallista hoitoa saamaan missään tapauksessa.

Puoskarit ovat turvanneet selustansa näppärällä keinolla:
Jos valitat hoidosta, olet psyykkisesti sairas (epäsosiaalinen) = yhteiskuntakelvoton ja sinua ei hoideta lainkaan.

Tulkintavinkki viranomaispapereiden lukijoille:

Jos vastineissa, diaarinumeroissa, päiväyksissä tms. löytyy lukusarja 60.2, 6.2, 602
tai jokin muu vastaava, niin epäsosiaalisen persoonallisuuden leima on lyöty ja siitä ei stten ikinä pääse eroon. Epäsosiaalisuus kun on luokiteltu parantumattomaksi.

Mistäkö tuo 602 tulee?

Kansainvälisesta tautiluokituksesta, jonka numeroinnin mukaan 60.2 on epäsosiaalinen persoonallisuus.
fi.wikipedia.org/wiki/Ep%C3%A4sosiaalinen_persoonallisuus

Saman luokituksen mukaan:
Jos vastineissa, diaarinumeroissa, päiväyksissä tms. löytyy lukusarja 60.8, 6.8, 608
tai jokin muu vastaava, niin narsistin leima on lyöty ja siitä ei stten ikinä pääse eroon.
Narsismi kun on luokiteltu parantumattomaksi.
fi.wikipedia.org/wiki/Narsistinen_persoonallisuush%C3%A4iri%C3%B6

"Jos narsisti ei saa toista alistumaan tahtoonsa hyvällä, hän pyrkii siihen pahalla: uhkailuin, painostaen, tekemällä rikosilmoituksia, valituksia ja kanteluita..."
fi.wikipedia.org/wiki/Narsismi

Suomen viranomaisysteemeistä kiinnostuneet "turhanparkujat" voivat jatkaa numeroiden tulkintaa vaikkapa etsimällä sairauskoodit

60.1 60.2 60.3 60.4 60.5 60.6 60.7 60.8 60.9 (ICD10- luokitus)
F60 tai
301.0 301.1 301.2 301.3 301.4 301.5 301.6 301.7 301.8 301.9 (DSM-IV psykiatrinen luokitus)

...sekä lukemalla itseensä liittyvät viranomaispostinsa tarkasti.

Joka kerta kun joku tekee kantelun, viranomaiset kirjaavat kanteluntekijän persoonallisuushäiriöiseksi ja se numerointi kyllä löytyy papereista.

Nykyisin käytössä olevat persoonallisuushäiriökriteerit on laadittu tarkoituksella niin väljästi, että tekee ihminen mitä tahansa, niin hänellä voidaan todeta olevan vakava persoonallisuushäiriö.
Epävakaa persoonallisuus: Diagnoosi :: Terveyskirjasto

Siitä vaan tekemään kanteluita...
 
"Ei nimimerkkiä"
[QUOTE="vieras";28721898]Juuri näin. Tässä pn oikeat tiedot miltä taholta haetaan mitäkin.[/QUOTE]

Juu. Aina hakea voi.

Kokonaan eri asia on se, että saako koskaan mitään.

Jos poppamies sahaa ympäripäissään "vahingossa" molemmat jalkanne poikki reisistä, vaikka piti laikata nielurisat, niin pitkän taistelun jälkeen saattaa saada sen verran euroja, että pyörätuoliin saa yhdet uudet kesärenkaat.

Korvaustaksa määritetään liikennevahinkokorvausmäärien mukaisesti ja summat ovat todella pieniä.

Jos haluaa sanktioita jalat irti sahanneelle puoskerille, niin muutaman vuoden taistelun jlkeen voi olla että käräjäoikeus rapsauttaa puoskarille paristaa euroa sakkoa ja hovioikeu sitten aikanaan kumoaa senkin.

Hoitovirheen tapahduttua potilaan oikeus saada minkäänlaista edes minimaalista korvausta ovat hyvin kehnot.
 
vierailija
Mä en siis oo hakemassa mitään korvauksia. Mahdoton tai ainakin hyvin vaikea tässä ois kai ravioidakkin mahdollista tapahtunutta vahinkoa. Seelvää on kuitenkin että hoidon aloittamista on tarpeettomasti lykätty. Ja se on aiheuttanut ainakin kipua mutta mahdollisesti muutakin. Mun täytyy nyt itse vielä täs selvittää asiaa mutta nyt vaikuttaa siltä että toimenpiteitä ois pitänyt tehdä jo 2009 mutta tehtiin vasta nyt.

Ja haluaisin siis että noi lääkärit sais ainakin huomautuksen asiasta, ehkä se auttais siihen että joku muu sais hoitoa ajallaan.
 
vierailija
Vanha keskustelu mutta toivottavasti joku asiantuntija vielä lukee..; mursin nilkka niveleni n. 3vuotta sitten, mutta tuolloin murtumaa ei huomattu (hoitovirhe?), vaikka röngtenkuvia katseli kaksi lääkäriä ja ortopedi. Tämän johdosta nivel luutui väärään asentoon, ja aiheutti liikerajoituksen. Noin vuosi sitten nilkkaa operoitiin ja sanottiin että kuntoutuksella tulee kuntoon. Vuoden olen jumpannut ja kuntouttanut nilkkaa eikä mitää edistystä tapahdu. Itse kysymys tältä palstalta on, että voinko vielä ilmoittaa hoitovirheestä, vaikka siitä on kulunut jo kolme vuotta.
 

Yhteistyössä