new yorkin juustokakku?

Tässä yksi esimerkki ohjeesta. Alakarppaajien foorumilta lainattu kokoinaisuudessaan, haulla löysin eli en ole kokeillut itse. Kiinnostavalta kyllä kuulostaa...

<<VANHAN AJAN NEW YORKIN JUUSTOKAKKU (Antti Heikkilän kirjasta Hyvän olon keittokirja)

pohja:
2 dl pekaani- tai saksanpähkinöitä
1 munanvalkuainen
1 rkl voita
1 tl suolaa

täyte:
2 pkt Philadelphia-tuorejuustoa (a 200 g)
3 dl smetanaa
5 tl Hermesetasta (neste)
3 munaa
1 tl vanilijauutetta

pohja:
Sekoita pähkinät, voi, suola ja munanvalkuainen tehosekoittimella. (Laita pähkinät ensin murskaksi, sitten lisää muut ainekset, voi viimeisenä.) Levitä tahna tasaiseksi levyksi reunalliseen vuokaan. Paista 165 asteessa noin 15 minuuttia. Jäähdytä pohja.

täyte:
Pehmennä juustoa sähkövatkaimella keskinopeudella noin minuutti. Liian suuri nopeus tekee juustosta liian kuohkean. Lisää makeutusaine ja sitten munat yksitellen. Munien jälkeen lisää vanilijauute. Lopuksi lisää smetana ja sekoita.

Juustokakun teossa on kätevää käyttää vuokaa, jossa on irrotettava reunus. Aseta reunus vuokaan ja (kun olet siinä samassa vuoassa ensin paistanut ja jäähdyttänyt kakkupohjan) levitä täyte pohjalle. Kakku saa kypsyä uunissa 165 asteessa noin 45 minuuttia. Perinteisesti kakun alle uuniin laitetaan astiaan vettä, mikä tuo kosteutta uuniin ja ehkäisee kakkua halkeilemasta. Kakun täytteeseen voi myös lisätä marjoja. Perinteisesti juustokakku tarjoillaan viileänä, joten jäähdytä ainakin 4 tuntia (ainakin osittain jääkaapissa).

AtkinsLadyn muut lisäykset:
- tästä tulee normaali täytekakkuvuoallinen (läpimitta 24 cm) ja 3 - 4 senttiä paksu
- kakkupohjaa tehdessä ylijääneen keltuaisen voi lisätä täytteeseen
- täytettä tehdessä juustoa ei todellakaan tarvitse pehmittää sähkövatkaimella kuin hetki
- kun kakku on tullut uunista toisen kerran, pyöräytä veitsellä ympäri kakkuvuoan reunuksen sisäpuolelta, niin kakun sivusta tulee siisti
- jäähdyttäminen ja viilentäminen (mielummin jääkaapissa yön yli) kannattaa ihan oikeasti, ja pelastaa kakun, jos vahingossa tuli sähkövatkaimella pehmitettyä tuorejuustoa liikaa
- kakku säilyy parhaiten jääkaapissa

- pähkinät voi korvata muilla pähkinöillä (tai manteleilla), mieluusti vahvanmakuisilla
- Philadelphian voi korvata maustamattomalla tuorejuustolla, mutta silloin kakusta ei tule niin tiivis kuin se perinteisesti on
- smetanan voi korvata creme fraisella

- mahdolliset täytteeseen lisättävät marjat kostuttavat kakkua mahdollisesti liikaakin, joten ainakin pakastemarjoja käytettäessä kannattaa marjat valuttaa ensin
- paistetun ja jäähdytetyn kakun päälle taas voi surutta laittaa marjoja koristeeksi/lisäherkuksi

- kakun voi tarjota sellaisenaan, mutta amerikkalaiset tarjoavat juustokakkua esimerkiksi mansikkakastikkeen (mansikoita soseena + lisämakeutta) kera
- kakun päälle voi koristeeksi ripottaa kaakaojauhetta ja/tai makeutusjauhetta (näyttää tomusokerilta)
- liivatteesta ja esimerkiksi mansikka- tai puolukkamehusta saa myös mukavan värikkään koristekerroksen kakun päälle (lisätään kakun päälle hyytymään, kun kakku on jäähtynyt - hyytyy mukavasti jääkaapissa) <<
 

Yhteistyössä