Jutut Rainbow:n kuivahiivan huonosta tehosta kummastuttavat, sillä minulla on kyseinen tuote toiminut joka kerta. Käytän esim. puolen litran pullataikinaan vain puolet hiivamäärästä (2pss -> 1pss), ja silti taikina nousee reilusti kaksinkertaiseksi..
Eilen leivoin viimeksi pullaa puolikkaan taikinan (1 pellillinen laskiaispullia
), ja käytin puolikkaan pussin kuivahiivaa, ja oikein kuohkeita ja hyvin nousseita pullia sain aikaiseksi kuten ennenkin. Tänään tulikin käytettyä loppu pussillinen pizzapohjaan, jota kohottelin vähän yli tunnin välillä taikinan ''lytäten''...pizzapohjakin onnistui hyvin
Laitan yleensä hiivan selvästi lämpimään nesteeseen ja vaivauksen jälkeen mikroon. Tietysti pitää olla tarkkana, ettei sentään kuumaan nesteeseen sekoita hiivaa/kaada tulikuumaa voisulaa taikinaan, ettei hiiva ''kuole''. Välillä vaivauksen venyessä laitan mikron päälle vielä muutamaksi sekunniksi taikinakulhon ollessa jo sisällä..yleensä kuitenkin lämmitän mikron kuumalla vesimukilla jo ennen kulhon mikroon sijoittamista.
Minusta kohotuksessa on kuitenkin tärkeintä runsas kohotusaika... jos ei ole kiirettä mihinkään, niinvälillä kohottelen yli tunninkin taikinaa, ja puuhailen samalla muuta, jolloin aika kuluu nopeasti. Toisaalta pullat nousevat yleensä kyllä viimeistään uunissakin, vaikka jättäisi kohotukset lyhyiksi. Tällöin pullat vain tuntuvat säilyvän mielestäni huonommin kuohkeina esim. seuraavaan päivään. Aika usein myös pakastan kaikki loput pullat, joita ei parin tunnin sisällä paistosta syöty - toimivat myös kätsynä vierasvarana =)
Oho, tulipas kamala puhetulva... Joka taupauksessa pointtini oli, että kyllä Rainbown kuivahiiva toimii mielestäni ihan normaalisti
Eri asia on tietysti, jos haluaa esim. suosia suomalaista, mikä onkin hieno juttu.. ei vaan kannata tehdä sitä esim. Rainbown tuotteita mollaamalla. Tietysti voi olla mahdollista, että joku hiiva on helpompi saada kohoamaan kuin toinen, vaikkei suorittaisikaan kaikkia leipomisen vaiheita oikein. Mutta normileipomisella se halpa S-tuotekin kyllä kohottaa taikinat