Tehyn valtuusto hylkäsi työnantajan esityksen yksimielisesti: Ei korjaa hoitoalan palkkakuoppaa eikä auta työvoimapulaan
29.9.2007
Tehyn valtuusto hylkäsi tänään kokouksessaan yksimielisesti kuntatyönantajan sopimusesityksen. Kunnallisen työmarkkinalaitoksen uusi tarjous ei valtuuston mielestä tuonut oleellista uutta aiempaan esitykseen. Sen taso pitää kyllä kunta-alan mukana yleisessä palkkakehityksessä, mutta ei ratkaise keskeistä ongelmaa, hoitoalan palkkojen tasokorotuksen tarvetta.
Uuden tarjouksenkin samapalkkaisuuserä olisi tuonut tehyläisille tasokorotusta vain yhteensä n. 50 ? kuukaudessa. Kertaluontoinen 270 euron jouluraha ei vaikuta perusongelmaan, palkkojen jälkeenjääneisyyteen.
Kaikkiaan esitys olisi tuonut sairaanhoitajan peruspalkkaan vajaan 220 euron korotuksen ja lähihoitajalle 185 euron korotuksen noin 2,5 vuoden aikana. Sopimuskorotusten jälkeen esimerkiksi sairaanhoitajan lähtöpalkka olisi noussut 1 940 euroon. Se on yhä alle kunta-alan nykyisen peruspalkkojen keskiarvon.
- Nyt käydään liittokierrosta ja silti hoitoalan ongelmien korjaaminen on aivan kesken. Niiden korjaaminen ei ole ollut mahdollista tupoissakaan. Neuvottelujärjestelmä ei toimi. Se antaa työnantajalle mahdollisuuden peluuttaa järjestöjä toisiaan vastaan. Samalla se estää kuntien perustehtäviin liittyvien polttavimpien ongelmien ratkaisun, sanoo Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola.
-Matalasuhdanteessa meille sanotaan, että hoitajien palkkaremonttiin ei ole rahaa. Nyt julkinen talous on huippukunnossa ja rahaa on. Tehyn valtuuston viesti on selkeä. Nyt on oikea aika korjata hoitoalan palkkojen jälkeenjääneisyys. Haluamme suomalaiselta yhteiskunnalta saman vastauksen. Kysymys on tahdosta.
Työpaikkojen arkitodellisuus kertoo, että terveys- ja sosiaalipalvelut ovat kriisiytymässä, ellei keskeistä vetovoimatekijää, palkkaa korjata kunnon tasokorotuksella. Lisää hoitajia ei muuten enää saada. Myös maan hallitus on lupauksin ja ohjelmassaan sitoutunut varmistamaan osaavan työvoiman sosiaali- ja terveysalalla ja parantamaan palkkakilpailukykyä.
Hallitus esittää nyt julkisuudessa, että kunta-alan ratkaisu täyttäisi hallitusohjelman kirjaukset ja olisi nimenomaan matalapalkkaisten koulutettujen naisten kannalta poikkeuksellisen hyvä. Näin ei ole. Samapalkkaisuuserää jaettaessa ei ole ollenkaan otettu huomioon palkkatasoa. Erä kohdentuu vain koulutuksen ja naisvaltaisuuden mukaan. Näin sen euromääräinen suuruus kohtelee hoitohenkilöstöä epäoikeudenmukaisesti, kritisoi Laitinen-Pesola.
-Hoitajat - alipalkatut, koulutetut naiset, joiden työnä on hoitaa sairaita, vanhuksia ja lapsia ja samalla mahdollistaa muun yhteiskunnan toiminta - ajavat nyt määrätietoisesti tavoitteitaan. 2000-luvun Suomessa tasavertaiset, hyvät terveys- ja sosiaalipalvelut ja miesten ja naisten välinen tasa-arvo ovat yhteisen arvopohjamme perustaa. Vetoan sekä kuntatyönantajaan että poliittiseen päättäjään. Kuntatyönantajan pitää työmarkkinaosapuolena nähdä toimintansa yhteys kuntien arkeen ja kuntalaisten kannalta keskeisten palveluiden turvaamiseen. Myös poliittisen päättäjän tulee toteuttaa paitsi kansalaisten myös oma vaalien yhteydessä ilmaistu tahto turvata ihmisten hoito, sanoo Laitinen-Pesola.
Lisätietoja:
Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola, puh. 09-5422 7012
http://www.tehy.fi/?x1536574=13176207