Mitä vaikutuksia masennuslääkkeellä voi olla alkioon/sikiöön/lapseen?

  • Viestiketjun aloittaja viirukas
  • Ensimmäinen viesti
viirukas
Söin ennen raskautta 100mg Sertralinia päivässä. Kun sain plussan (rv 4+0) lopetin käytön niin, että otin viikon sisällä vielä 2 kertaa puolikkaan pillerin. Eli ehdin käyttää lääkettä normaalisti alkion kaksi ensimmäistä viikkoa ja sitten kolmannella viikolla vielä nuo kaksi puolikasta.

Millaisia vaikutuksia lääkkeestä on voinut aiheutua sikiölle ja tulevalle lapselle?

Entä synnytyksen jälkeen, olen monesti lukenut, että masennukseen taipuvaisilla äideillä olisi hyvä aloittaa heti uudelleen lääkitys? Mutta kuinka paljon lääkettä erittyy maitoon ja onko sillä taas vaikutuksia lapseen? Vai suositellaanko imettämistä edes jos on lääkitys? Kuinka yleistä synnytyksen jälkeinen masennus yleensä on?
 
Voit jatkaa rauhallisin mielin odotusta. Tuosta aivan alkuviikkojen lääkityksestä ei ole ollut kehittyvälle lapselle mitään haittaa. Tutkimustiedon valossa ei ole saatu minkäänlaista näyttöä, että kyseisestä lääkkeestä olisi pidemmällekin jatkettuna riskiä sikiön epämuodostumiin. Tämän tyyppisten lääkkeiden haittavaikutuksena, mikäli niitä jatketaan aivan raskauden loppuun saakka, yleensä on heti syntymän jälkeen lapsessa ilmenevät vieroitusoireet, jotka nekin menevät nopeasti ohitse. Mutta sinun tapauksessasi edes tälläista vaaraa ei ole vähäisemmissäkään määrin.

Yleensä raskaana olevia naisia suositellaan välttämään lääkehoitoja, jos ne eivät ole ehdottoman välttämättömiä, mutta äidin hyvinvointi on aina myös kehittyvän lapsen etu. Joten aika usein myös raskaana olevat naiset joutuvat käyttämään lääkitystä oman sairautensa vuoksi. Lääkitysasiat kannattaa ottaa esille äitiysneuvolakäynneillä, siellä osataan hyvin neuvoa ja arvioida kunkin lääkityksen mahdolliset riskit.


Kysymyksesi toiseen osioon on vaikea vastata. Tietynlainen alakulo / uupumus synnytyksen jälkeen on hyvin tavallista, voisi sanoa että ehkä jopa normaalia. Tämä liittyy hormonivaihteluihin, valvomiseen, ylipäätään koko elämänrytmin muuttumiseen vauvan syntymän jälkeen. Usein odottavilla äideillä on auvoisia kuvitelmia unelmien vauvasta ja elämästä vauvan kassa, ja kun nämä kaikki haaveet eivät toteudukaan, tulee pettymys / epäonnistumisen tunne, mutta siitä pääsee kyllä ylitse. Pian huomaa lapsen tuovan elämään sellaista sisältöä ja iloa, jota ei osannut edes kuvitellakaan. Jos taas tulee selkeä masennusvaihe, sekin on hoidettavissa, ei sitä kannata etukäteen murehtia.Tärkeää on vain kertoa omista tuntemuksistaan ja murheistaan läheisille ihmisille ja neuvolakäynneillä terveydenhoitajalle ja lääkärille. Siitä ei nähdäkseni ole näyttöä, että ennen raskautta käytetty masennuslääkitys millään tavalla olisi riskitekijänä synnytyksen jälkeiseen masennukseen.

Nauti odotusajastasi, odota uteliaisuudella tulevaa, älä hukkaa aikaa turhan murehtimiseen.

Senja Kannisto
LT, lastentautien ja lastenallergologian el
 

Yhteistyössä