Tähän olen tällä palstalla vastannut monesti jo monissa yhteyksissä mutta eikös se sananlaskukin kehoita, jotta kerta kiellon päälle eli vielä kerran:
Minä olen pitänyt julkista blogia vuodesta 2004 ja sitä ennen kirjoittanut päiväkirjatyyppisiä kolumneja lehtiin monenmonen vuoden ajan.
Jo hyvin nuoresta olen siis tietoisesti ja päättäväisesti pyrkinyt pois yksityisyyden vankilasta täyden elämän vapauteen. (Tietoisen provokatiivinen lause, johon palaan myöhemmin.)
Syyt bloggaamiseen ovat jossain määrin muuttuneet tai selkiytyneet vuosien varrella mutta kertaakaan en ole bloginpitoa katunut.
Tässä joitain niistä syistä.
- Yksityisyys, sen pyhyys ja itseisarvoisuus on mielestäni sellainen Pyhä Lehmä, jonka palvonnasta on seurannut enemmän pahaa kuin hyvää. Yksityisyyden nimissä me salaamme hätämme ja tuskamme toisiltamme ja toisaalta jätämme kärsivän ja apua tarvitsevan yksin.
Yksityisyyden kuvitellaan suojaavan meitä maailman pahuudelta mutta käsittääkseni se pikemminkin tekee meidät suojattomaksi. Vain yksityistä voi kiristää tai pelotella paljastumisen uhalla. Vain yksityisen voi omahyväisenä hylätä yksin hänen hätänsä hetkellä.
Yksityisyys on myös vankila johon helposti itse tipahtaa. Itse kisaan jatkuvasti itseni kanssa uskaltamisesta. Aina ei ole helppoa avata itseään, mutta itsensä voittamisesta saa aina tietyn tyydytyksenkin. You did it, mummeli. Good for you!
(Tähän löysästi liittyen niin toki avointa voidaan satuttaa asiattomin kommentein ja sitten vedota siihen, että En minä väärin tehnyt ollessani ilkeä ja paha, mitäs tuo oli olemassa noin tehden sen mahdolliseksi. Se on mielestäni ihan huuhaata. Pahantekijä on pahantekijä ja itse vastuussa pahuudestaan riippumatta siitä tekikö uhri pahanteon helpoksi tai vaikeaksi. Ihan samalla pätee myös niihin maihin joissa tyttöjen laittamista kouluun sanotaan luvaksi raiskata. Yhtä asiaton selitys sekin. Paha on pahaa on pahaa, on joku avoin elämsätään netissä tai laittaako tyttärensä kouluun tai ei.)
- Vertaistuki. Tämän kaikkia aspekteja en tajunnut kun aloin blogata. En ymmärtänyt kuinka tärkeäksi voi muodostua toisen arjen seuraaminen silloin kun se antaa vaikkapa osviittaa ja neuvoa omaan elämään, siihen mitä tulossa on. Yksi esimerkkini: Itse sain 2005 vaikeavammaisen lapsenlapsen. jo odotuksen viime päivinä, siis silloin kun saimme tietää että kaikki ei ollutkaan ok kohdussa , tajusin että mikään mitä sairaala meille kykenisi kertomaan, ei oikeastaan kertoisi mitään todellista siitä mitä tulossa oli. Todellinen tieto, niin silloin kuin myöhemminkin, tuli ulkomailta sellaisten ihmisten blogeista, jotka olivat valmiita jakamaan lastensa tarinan ymmärtämistä kaipaavien kanssa. Olin ja olen valtavan kiitollinen heille ja pyrin antamaan maailmalle takaisin sen mitä olimme saaneet jakamalla myös Lylen elämän niin niille jotka sitä omaan elämäänsä tarvitsivat kuin niillekin, jotka Haluavat Ymmärtää.
- Ja tuossa viimeisessä lauseessa tulee sitten se blogien seuraava funktio listallani. Blogit ovat ikkunoita ihmisiin/perheisiin. Minulla on oma tarinani kerrottavani. Ihminen joka haluaa kenties aivan toisenlaisista lähtökohdista katsella suurperheen elämää, isoäidin tohinaa, freekirjoittajan räpellystä jne voi tehdä sen blogini kautta. Itse tiedän että blogeista olen saanut arvokasta insightia siihen millaista on olla vanha/homo/mustan lapsen vanhempi persustuvassa Suomessa/hyväksikäytön uhri/pätkätyöläinen/varakkaiden vanhempien ainokainen lelu/mitälie. Jokaisella on tarinansa ja mitä useampaa niistä voimme aidosti ymmärtää, sitä enemmän ymmärrämme elämää itseään.
Ja ehkä vähän kuolemaakin.
Joskus.
- Sitten on niitä ihan ilmeisiä, helppoja syitä, jotka toki voi kiertääkin, mutta jotka uivat muiden syiden lomaan ja tukevat niitä; perheen ja oman historian tallentaminen, arjen jakaminen läheisten kanssa yms.
Siinä joitain syitä. Joitain vastauksia kysymykseen WHY. Muitakin on (enkä edes sivunnut harrastus-, kokkaus, vaate-, sisustus-, muoti- jne blogeja, joilla vielä omat erityiset lisävastauksensa), mutta näillä päässee halutessaan keskustelun alkuun.