Mitä järkeä on aloittaa pottailu tyyliin puolivuotiaana?

  • Viestiketjun aloittaja Myöhemmin nopeammin
  • Ensimmäinen viesti
Niinkun joku jo kirjoitti, kaikki tyylillään. Kyllähän äidit venäjälläkin laittavat lapsensa jo 5-6kk tai aikaisemmin potalle koska heillä ei ole varaa ostaa vaippoja...
Että niin järkee....
Kuumaa kesäää

Jos ei sinulla ole muuta kommentoitavaa asiasta, panehan äitsykkä luukut kiinni ja mene ottaa pikku tirsat kun lapseskin nukkuu. Se helpottaa sillon kun ajatus ei oikein kulje........

Siis sinä sanot että lapsesi ei pese käsiään vessassa käynnin jälkeen? Todella hyvin menee sitten teidän perheessä. Taidat tarvita muutakin kun pikku tirsat....
Ja sitäpaitti, se ei ole osaamisesta kiinni, se on mitä ÄITI kulta opettaa ja sieläpäin näyttää olevan aika laiskaa menoa, et taida ittekkään pestä käsiäs kun p... käyt YÖK!

Ja muille joita ärsyttää, tosiasioista ei voi väitellä. Käsienpesu on yks MUST pottatreeneissä ja muutenkin hygieeniseksi opettelussa.


-minuakin jäi vaivaamaan agapin ja osan muistakin asenne. Kyllä tämä on aika mautonta ja arvostelevaa minusta
Ja mekin ollaan välillä kakatettu vauvaa pöntölle, koska se kakka on sinne mukavasti tullut ja herra on tykännyt pönnätä pöntölle. Ei kuivaksiopettelemissyistä. Ja nimenomaan äidin ja isin (ja vauvan) mukavuudenhalusta, ettei tarvi olla kakka vaipassa/pestä vaippoja.

Ja pointti mikä minua ärsytti: saat sen että ei kuluta vaippoja mielin määrin kuulostamaan jotenkin huonolta ja siltä kuin se olisi "köyhien etuoikeus". Me pyrimme säästämään omaa rakasta maapalloamme (ja samalla, kyllä, omaa rahaammekin) käyttämällä mahdollisimman vähän vaippoja ja ne mitä käytämme ovat pestäviä ja menevät vielä toivottavasti monen lapsen päällä!
 
Lapset kehittyvät eri tahtiin... Meillä ei opeteta kirjojen mukaan pois vaipoista, vaan silloin kun lapset itse haluavat ja ovat valmiita ja kiinnostuneita oppimaan... Mitään kiirettä vaipoista pois oppimisen kanssa ei todellakaan ole ollut/ole, mutta ei ole ollut/ole mitään syytä myöskään estää oppimasta...

Poika 4v9kk, tyttö 3v3kk ja tyttö 1v11kk oppivat päivä- ja yökuiviksi n. 1½ v tai alle...

Poika 11kk ei käytä kotona vaippaa muuta kuin nukkuessa. Poika on sisarustensa tapaan tosi innostunut vaipoista pois opettelija. Pissavahinkoja sattuu vielä aika usein, mutta muistaa kyllä jo usein kertoa kun pissattaa tai menee ihan itse potalle (Lapset ovat pienintä lukuun ottamatta yleensä kotona ihan alasti, niin on helppo käydä itsekkin) Poika kakkaa jo lähes aina pottaan, niin kuin isommat sisaruksetkin alle 1-vuotiaina...

Tyttö 1kk vaippailee vielä koko ajan...

Meillä on kaikilla käytetty/käytetään aina päivällä/yöllä kestovaippoja.


<br><br>
 
EJK
Lasta ei voi opettamalla opettaa kuivaksi. Hän oppii tasan tarkkaan vasta sitten kun virtsanpidätyslihaksisto on valmis pidättämään virtsaa :wave: Toiset oppivat aiemmin kuin toiset. Joka pitää sitä kuivaksiopetteluaikataulua äitiyden mittana, on äitiys vasta lapsenkengissä sanon ma =)
 
Muumiamma75
\
Alkuperäinen kirjoittaja 26.06.2006 klo 23:33 vinci kirjoitti:
itse asiassa en edes ajatellut silloin tota kuivaksi opettamista kun alotin pojalla pottailun joskus 6-7kk ikäsenä....lähinnä sen takia alotettiin kun teki sinne joten vaipat säästy mikä taas on selvää rahaa ainakin meillä!!!! =)
On meillä sitten ollut pitkiä taukoja jolloin ei ole pottailu maistunut mutta kyllä se siitä joskus sitten!!!

mun mielestä se oli vaan rahan säästöä kun tuli pisut ja jopa kakatkin parikin kuukautta melkein kaikki pottaan....
enkä oikein ymmärrä että miksi se olisi hölmöä jos vaan vaivautuu lapsen siihen laittaan ruokailun päätteeksi...
Meillä oli kanssa potalla istuksimisen aloittaminen 9 kk- iässä aika pitkälle raha kysymys. Oli mukavaa kun poika tykkäsi istua potalla ja lueskella kirjoja siinä istuessaan ja kaupanpäällisiksi tuli pissat ja kakat pottaan. Eipä ole mennyt vaippoja ihan niin paljon kuin muilla jotka aloittavat pottailut myöhempään. Pottailun aloittamisesta saakka poika on tehnyt kakat aamuin illoin pottaan, vanhinkoja sattuu sillä saralla harvoin. Onhan se kivempi putsata kakat potasta kuin vaipasta. Nyt ikää on 1 v 7 kk eikä ainakaan tarvitse enää opettaa pottailun saloja.
Mutta kukin tekee tyylillään!
 
Meillä pottailut aloitettu 6-7 kk ikäisinä. Säästetty näin rahaa ja vaivaa. Poika oppi päivä kuivaks 1v 8kk ja enää on yövaippa käyttössä, 2v 3kk. Neiti on nyt 1v 3kk ja vaippa on vielä käytössä normaalisti, mutta aina vaipanvaihdon yhteydessä käydään pytyllä.

Meillä ei kummallakaan mitään pottakammoa tai ongelmaa tämän jutun kanssa. Vähän väliä täällä on apuja kyselemässä, miten saa 2v kiinnostumaan potasta... Niimpä meillä ei tuota ongelmaa. Säästä ja tui järki tässä hommassa on.

Niin ja semmoinen kysymys, kuka teillä opettaa sen pottailun? Vanhemmat kotona vai annetaanko se hoitopaikan tehtäväksi???
 
meillä kyllä reilun vuoden ikäinen on tehnyt yli puoli vuotta kakat pottaan/pönttöön (vatsatautia lukuunottamatta), itse tuo potan käydäkseen pissalla, yövaippa on ollut kuiva jo usean kuukauden, samoin päikkäreillä.

mielestäni on ihan mukavaa, ettei lapsen tarvitse kulkea vaipoissa. ei tuo lapsonen vaippaa halua, jos saa itse päättää.

mielestäni tämä ei ole äitiyden mitta, vaan tapa tehdä asioita. jokainen tyylillään. meillä ei ole mitenkään erityisesti ajateltu, että pissaaminen vaippaan olisi tarpeellista.

ennen aikaan lapset ovat oppineet keskimäärin nykyistä aiemmin kuivaksi. en usko, että se mihin lapsi omasta halustaan pystyy, voi olla hänelle ainakaan haitaksi.

en halua provota tai ärsyttää, vaan ainostaan kertoa, että tällainenkin tapa on olemassa, kenenkään ei siihen toki tarvitse ryhtyä.
 
Käykääpäs lukemassa artikkeli TÄÄLTÄ

Meillä poika oli kuiva jo 6 viikkoisena. PIDÄTTI ja varoi visusti tekemästä kakkoja vaippaa. Tuli kova itku, jos ei saanut vaippaa pois kakan tullessa. Kyläreissuilla pidätti koko reissun ja kotiin päästyä pääsi "hotelli Helpotukseen" (siis kylässä ei suostunut kakkimaan vieraaseen vessaan). Pissoja tuli vaippaan sekä sylissä pidettynä pottaan tai lavuaariin.

Kävelemään opittua taidot hävisivät vähäksi aikaa (kun opetteli kävellessä käyttämään keskivartalon lihaksiaan) ja siinä iässä olisi jossain kuumassa maassa saanut kävellä ilkosillaan. Nyt taidot ovat palanneet ja nyt 1,5v ikäisenä käy reippaasti potalla. Vaippoja (kesto)kuluu muutamia päivässä, toisina enempi, toisina vähempi. Itselleni on aivan sama tekeekö lapsi pottaan vai vaippaan, lapsi on valinnut potan.
 
vieras edelleen
\
Alkuperäinen kirjoittaja 28.06.2006 klo 13:59 Vieras kirjoitti:
Itselleni on aivan sama tekeekö lapsi pottaan vai vaippaan, lapsi on valinnut potan.
Piti vielä sanoa, että kaksi isompaa lastani oppivat kuivaksi 2,5v ja 3v ikäisinä noin 2 viikossa perinteisellä menetelmällä (eli vaipoissa harjoittelu ikään asti).
Pienin on saanut pottailla, en koe sitä millään muotoa rasittavaksi. Miksi pitäisi kakata vaippaan, jos sen voi tehdä itseään tahrimatta. Ei me aikuisetkaan kakata vaippoihin vaikka se ehkä olisi kätevää :/
 
joku
Meillä alettiin "pottailu", kun vauva oli 1 kk ikäinen. Tulosta tuli parhaimpina aikoina joka vaipanvaihdolla. Ja vauva oli tyytyväisempi, kun hänen ei tarvinnut kakata ja pissata vaippaan. Muutaman kerran jopa ilmoitti selvästi haluavansa vessaan, ja silloin oli vaippa ihan kuiva ja pissat tuli lavuaariin heti kun annoin hänelle pissatusmerkin.

Niin, ja mikä järki on antaa lapsen pissata aina vaipanvihdon yhteydessä?
- Lapsi on tyytyväisempi, eli ei itke niin paljon kuin jos joutuisi tekemään kaikki tarpeensa vaippaan.
- Lapsi on vähemmän aikaa märässä vaipassa, joten iho voi paremmin.
- Lapsi oppii jo pienenä että vaippaan pissaamiselle on olemassa vaihtoehto. Näinollen lapsella on mahdollisuus oppia kuivaksi omassa yksilöllisessä aikataulussaan.

Lapsi, joka pääsee potalle ensimmäisen kerran 2v syntymäpäivänään, ja oppii samantien kuivaksi, olisi varmasti oppinut kuivaksi jo aikaisemmin, jos hänelle vain olisi annettu siihen mahdollisuus.
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 27.06.2006 klo 13:28 vieras kirjoitti:
Mitä ihmeen ajan hukkaa on käyttää lapsi potalla? Mitä sinä aikana pitäisi tehdä? Kun lapseni käy potalla, siinä menee aikaa yhteensä n. 15 sekuntia. Vaihdatko sinä vaipan ja peset mahdolliset kakat pois samassa ajassa? Potalla kun käy kakkalla, ei pyllyä välttämättä tarvitse pestä, pelkkä pyyhiminen riittää.

Ja jos jonkun mielestä lapsen luonnoliset hoitotoimenpiteet (joihin pottailu jossakin iässä kuuluu) on ajanhukkaa, niin minusta pitäisi hieman miettiä tuota äitiyden merkitystä uudelleen...

Kyllähän sitä annetaan lapsen harjoitella jo syömistäkin aika aikaisessa vaiheessa ja kovasti hän yleensä suttaa. Paljon siistimmin kävisi jos äiti syöttäisi. Ja annetaanhan lapsen opetella esim. pukemistakin nuorena, vaikka siinä menee kauan aikaa ja usein esim kengät on väärässä jalassa, josta äiti ne sitten korjaa. Nopeammin ja helpommin hoituisi tämäkin asia jos äiti tekisi.

Mutta kun lapset vaan haluavat tehdä itse asioita, toiset vaikka pottailla jo melko varhaisessa vaiheessa!
Että välillä se on säästöä kun menee vaan vaippa/päivä, siinä syytä kerrakseen. ELI ÄIDIN ETU.

Tässä taas sanotaan, että LAPSET haluavat tehdä asioita... Mä olen sitä mieltä, että koko pottailun aikaisin aloittaminen on vain ja ainoastaan äitien keksintöä.

Ja toisekseen itse en todella halua, että pph istuttaa mun lasta ruoan jälkeen potalla kun toiset vielä syö. SIIS potta on keittiössä, kun ei sitä muuten voi tehdä toisia jättämättä. Mun mielestä se ei enää aja asiaansa kun kyse on puolivuotiaasta. Vaikka siinä menee se 15sekuntia!
 
No kyllä mie ainakin haluan antaa vaihtoehdon alleen laskemiselle! Minusta se on reilua lasta kohtaan. Lapsi oppii kyllä ymmärtämään ja viestimään tarpeitaan kunhan sitä vanhemman kanssa yhdessä opetellaan.
Minusta on järjetöntä kuljettaa 2-vuotiasta täysin vaipoissa edes antamatta muuta vaihtoehtoa.


T: 1 v 3 kk ikäisen pikkupottailijan äiti
 
Ihmettelijä
Kuinkahan moni täällä kirjoittaneista luki tämän artikkelin joka tuossa aiemmin mainittiin... Vaipattomuus, tai ainakin osavaipattomuus on lapsen kannalta parempi, ei pelkkä vanhempien etu. Kannattaa miettiä esim. tuota Pampersia valmistavan Procter & Gamble -yhtiön ja Brazelton kytköstä. Tässä myös toinen sivusto vaipattomuuteen ja vvv-aiheeseen http://www.latteria.biz/vvv/
 
pottailijoiden äiti
Meillä poika oppi kuivaksi 2v3kk:n ikäisenä eikä sitä ennen SUOSTUNUT potalle. Pikkusisko sen sijaan on 9-kuisesta lähtien HALUNNUT istua potalla on jo nyt lähes päiväkuiva 1v3kk:n ikäisenä. Käytössä kestot.
 
ANU24
Eli vaikka lapsi olisi käynyt potalla 8-kuisesta asti, ei hän suuren todennäköisyyden mukaan ole kuiva yhtään sen aikaisemmin kuin lapsi, joka on käynyt ekan kerran potalla 2-vuotiaana

no tuota niin.. eipä ainakaan meillä ollut tuo hakusessa kun tyttöä potalle laitettiin 8kuisena =)
mitään kiirettä ei ole kuivaksi tyttöä saada,pissaa ja kakkaa pottaan silloin kun huvittaa ja itse tuo sinne peruuttaa joka aamu kun pissalle mennään.
 
Toinen ihmettelijä
Jos vaippafirmoilta kysytään, niin kouluikään mennessä vois yrittää päästä vaipoista... heh!

Potalla istuttu, kun opittiin istumaan. Tuloksia tuli heti. Vanhempien laiskuutta vaan, jos ei kehtaa potalla istumista näyttää. Tyttö on alle 2 vee ja tekee isolle pöntölle tarpeensa. Kamalaa tai ei, mutta hitsin kätevää. Kyllähän se vähän vaatii, jotta viitsii mennä tyttöä kainaloista pöntölle roikottamaan ne muutamat sekunnit. Siinä menettää lähes tupakan mitaisen tauon.

Lisäksi plussana voi mainita, ettei ole ollut ihottumaa ja tyttö on alusta asti tykännyt hommasta. Mitäpäs pottailun vastustajat sanoo isolla pöntöllä käynnistä? Tai turha varmaan kysyä.
 
No mulle ainakin on ihan sama millon kukin alottaa. Ja mua ei pätkän vertaa vois kiinnostaa, kun hehkutetaan, et alotti niin ja niin aikasin ja oli sit sillon ja sillon täysin kuiva ja on tehnyt sen ja sen jälkeen joka ikisen kakan sinne pottaan. Meillä mennään lapsen tahtiin ja mikään hätä ei ole saada mahdollisimman nopeasti kuivaksi.Potalla käydään ainakin joka aamu ja sit jos poika sinne haluaa. Ikää on kyllä vasta 1v2kk.
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 28.06.2006 klo 10:59 EJK kirjoitti:
Lasta ei voi opettamalla opettaa kuivaksi. Hän oppii tasan tarkkaan vasta sitten kun virtsanpidätyslihaksisto on valmis pidättämään virtsaa :wave: Toiset oppivat aiemmin kuin toiset. Joka pitää sitä kuivaksiopetteluaikataulua äitiyden mittana, on äitiys vasta lapsenkengissä sanon ma =)
Veit sanat/jalat suustani. Näinhän se on.
 
Meillä pottailu aloitettiin pojan ollessa 10 kk ikäinen. Pottailu alkoi päiväkodin aloitteesta. Aloitimme päiväkotiharjoittelun, kun poika oli juuri täyttänyt 9 kk. Ensimäinen kysymys, minkä kokenut lastenhoitaja esitti oli "Osaako poika käydä potalla?" Hämmästyin suuresti. En ollut edes ajatellut, että niin pieni voisi pottailun oppia. Kysyivät sitten, että saavatko opettaa pojalle potalla käyntiä. Annoin tietenkin luvan. Kokenut lastenhoitaja kehoitti käyttämään lasta kotonakin säännöllisesti potalla, jotta siitä tulisi tapa. Sanoi, että hänen oma henkilökohtainen mielipiteensä on se, että lapsia olisi hyvä alkaa käyttää potalla, kun oppivat istumaa. Hän oli aloittanut päiväkodissa pienten puolella jo -70 luvulla, joten kokemusta pienten lasten pottailuharjoittelusta on taatusti kertynyt enemmän, kuin kenelläkään meistä.

Tilanteemme tällä hetkellä. Poika ymmärsi pottailun jujun varsin nopeasti päiväkodissa. Muiden lasten malli oli varmasti iso apu. Nyt pojalta voi jo kysyä, haluaako hän potalle ja ottaa kädestä kiinni. Jos pojalla on hätä, niin hän lähtee mukaan vessaan. Poika osaa jo sekä pissata, että kakata pottaan. Vaippoja kastuu toki vielä ja kakkakin tulee välillä housuun. Suurin osa pissoista tulee kuitenkin jo pottaan. Ja viimeaikoina kakatkin. Pojalla on ikää 1 v 2 kk. Eli kannatti uskoa päiväkodin lastenhoitajaa, vaikka alkuun vähän epäilinkin. Toivon, ettei kukaan äiti aliarvioisi lastaan näissä asioissa. Ei kannata ajatella, ettei lapsi voisi oppia, ennenkuin on omakohtaisesti kokeillut. Pienestä ei kannata lannistua. Ei lapsi ensimmäisillä kerroilla ymmärrä, miksi potalla täytyy istua. Käyttämällä lasta säännöllisesti esim. ruokailujen, unien ja ulkoa tulon jälkeen potalla, niin kyllä ne tulokset alkavat aika nopeasti näkyä. Ja voi sitä onnistumisen riemua, kun se pissa tai kakka tulee pottaan!
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 28.06.2006 klo 16:54 Mie vaan kirjoitti:
No kyllä mie ainakin haluan antaa vaihtoehdon alleen laskemiselle! Minusta se on reilua lasta kohtaan. Lapsi oppii kyllä ymmärtämään ja viestimään tarpeitaan kunhan sitä vanhemman kanssa yhdessä opetellaan.
Minusta on järjetöntä kuljettaa 2-vuotiasta täysin vaipoissa edes antamatta muuta vaihtoehtoa.


T: 1 v 3 kk ikäisen pikkupottailijan äiti
Tässä olen täysin samaa mieltä!
Miksi lapsen pitäisi laskea alleen, kun on muitakin vaihtoehtoja?
Vai haluaisiko joku itse mahdollisesti vanhana pitää vaippaa ympärivuorokauden ja laskea alleen jatkuvasti? vai haluaisiko että vanhainkodinhoitajat auttaisivat käymään vessassa?

t:kohta 11kk vanhan pikkupojan äiti
 
Meidän poju 1v 7kk on kerran tehnyt (vahingossa) pissin pottaan ja hirmuisesti kehuttiin. Ei apua koska yleensä jokakerta itkee ja haluaa pois potalta mahdollisimman pian. Ei halua istua potalla, kirjatkaan ym. virikkeet ei auta. Jso on kakkahätä, pidättää kakkaa niin kauan että saa vaipan. Että näin meillä :ashamed: Ilmeisesti ei olla vielä valmiita pottailuun..
 
Ihmettelijä
\
Alkuperäinen kirjoittaja 28.06.2006 klo 10:59 EJK kirjoitti:
Lasta ei voi opettamalla opettaa kuivaksi. Hän oppii tasan tarkkaan vasta sitten kun virtsanpidätyslihaksisto on valmis pidättämään virtsaa :wave: Toiset oppivat aiemmin kuin toiset.
Yllä mainitusta artikkelista:

Länsimainen lääketiede pitää tosiasiana, että kuivaksi oppiminen vaatii pitkää hermostollista kypsymisprosessia. Riittävä fyysinen kypsyys eli kyky hallita tarvittavia lihaksia saavutetaan tämän käsityksen mukaan suunnilleen samaan aikaan kuin lapsi kävelee, eli aikaisintaan yhdeksänkuisena. Pottaharjoittelun aloittaminen vaatii kuitenkin myös psyykkistä kypsymistä. Tämän uskotaan tapahtuvan vuoden tai puolentoista vuoden iässä, joskus myöhemminkin.

- - Yhdysvaltalainen Ingrid Bauer osoittaa kirjassaan Diaper Free, että dogmi vauvojen vessakyvyttömyydestä synnytettiin ja sitä ylläpidetään asiantuntijoiden ja vaippateollisuuden hyvässä yhteistyössä.

Alan kulmakivi on tutkimus, jonka Harvardin professori T. Berry Brazelton julkaisi vuonna 1962. - - Lääkärikunta omaksui Brazeltonin teorian nopeasti, vaikka sen pohjana oli testaamaton oletus alle yhdeksänkuisten vessakyvyttömyydestä. Ingrid Bauer kävi kirjaansa varten läpi pediatrista tutkimusta ja totesi, että vielä vuonna 1999 viitattiin tässä yhteydessä Brazeltoniin.

Miten länsimainen lääketiede onkin niin jääräpäisesti pitäytynyt oletuksissaan? Ingrid Bauerin mukaan selitys saattaa piillä Pampers-vaippoja valmistavan Procter & Gamble -yhtiön, pediatrian asiantuntijajärjestöjen ja T. Berry Brazeltonin välisissä kytköksissä. Professori Brazeltonin käänteentekevä artikkeli ilmestyi kuin sattumalta samana vuonna kun ensimmäinen kertakäyttövaippa tuli markkinoille.

Brazelton toimii keulakuvana Pampers Parenting Institutessa - organisaatiossa, joka julkaisee suosituksiaan Yhdysvaltojen lastenlääketieteen akatemian Pediatrics-lehdessä. Brazelton jopa mainostaa televisiossa Pampersin 16-kiloisille lapsille tarkoitettuja vaippoja.
- -
Myös teoria hitaasti kypsyvistä virtsarakon sulkijalihaksista joutanee romukoppaan. Tilanne lienee vastaava kuin lantionpohjalihasten kohdalla, joita myös tarvitaan virtsankarkailun estämisessä. Jokainen lantionpohjaharjoituksia tehnyt nainen tietää, että aluksi on opittava tiedostamaan lihakset ja sitten harjoiteltava. Vaippalasten lihakset voivat olla heikot yksinkertaisesti siksi, ettei niitä koskaan käytetä.
- -
Vanhusten pitämistä vaipoissa on arvosteltu epäeettiseksi, mutta vauvojen kohdalla vastaava keskustelu ei ole vielä alkanut. Jos vanhus pyytäisi apua päästä vessaan, harva ei potisi huonoa omaatuntoa vastatessaan, että "en nyt oikein ehdi, sen kun teet vain siihen vaippaan". Pieni vauva saattaa itkeä vessahätäänsä 15-50 minuutin välein, mutta aikuiset uskovat hänen kitisevän syyttä.

Hankkikaa tietoa ja lukekaa sitä ajatuksen kanssa. Saatatte oppia mielenkiintoisia asioita.
 
tämähän on niitä ikuisuuskysymyksiä joista ollaan montaa tai siis kahta eri mieltä, mutta kukaan ei voi tietää miten kullekin on paras toteuttaa se. Se kun riippuu myös siitä mitä muuta elämässä on, onko muita lapsia ja mitä tekemistä äidillä lapsen vaipanavaihden tai potatuksen lisäksi
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 29.06.2006 klo 10:44 Ihmettelijä kirjoitti:
Hankkikaa tietoa ja lukekaa sitä ajatuksen kanssa. Saatatte oppia mielenkiintoisia asioita.
Näin tein, tässäpä sitä tulisi..

Siisteyskasvatus

Ensimmäisen elinvuotensa aikana lapsi kiinnittää hyvin vähäistä huomiota suolensa toimintaan eikä oma-alotteisesti pyri edistämään sitä. Kun peräsuoli on täynnä ja varsinkin kun mahalaukun supistelu ruokailun jälkeen saa koko suoliston supistelemaan, uloste puristuu peräaukkoa vasten ja saa sen osittain aukeamaan. Venymisaistimus välittyy suolenseinämän lihaksistoon ja saa sen työntämään ulostemassaa eteenpäin. Toisin sanoen vauva ei aikuisen tai isomman lapsen tavoin päätä ponnistaa vaan ponnistaa automaattisesti.

Ensimmäisen vuoden aikana jotkut vauvat voivat tavallaan edistää siistinä pysymistä, koska he ulostavat hetken aamupalan jälkeen. Halutessaan vanhemmat voivat istuttaa vauvan potalle sopivaan aikaan "siepatakseen" kakan pottaan. Jos tätä jatketaan useiden viikkojen ajan, lapsen hermosto ehdollistuu ponnistamaan heti kun hänet istutetaan potalle. Oppimisesta tässä ei kuitenkaan ole kyse, koska lapse ei varsinaisesti kiinnitä huomiota suolensa toimintaan tai siihen mitä itse tekee. Hän ei tee tietoisesti yhteistyötä. Lapset jotka on istutettu potalle hyvin aikaisin , ovat myöhemmin taipuvaisempia kapinoimaan siisteyskasvatusta vastaan laskemalla housuihinsa tai kastelemalla sänkynsä. Ensimmäisen vuoden aikana lasta ei kannatakaan yrittää opettaa käyttämään pottaansa.

Tohtori T.Berry Brazelton, lastenlääkäri joka on pitkään ollut kiinnostunut siisteyskasvatuksesta, on kehitellyt seuraavan ajattelutavan ja menetelmän. Hän on suositellut tätä menetelmää tuhansille vastaanotollaan käyneille ja 80 % heistä on oppinut kuiviksi ja siisteiksi lyhyessä ajassa.

Perusajatus on että lapsen pitäisi oppia käyttämään pottaa omasta vapaasta tahdostaan, ilman pakottamista, painostamista tai arvostelua. Tällä tavalla lapsi oppii vaivattomimmin ja on epätodennäköisempää että hänellä tulee myöhemmin tuhrimis- tai vuoteenkasteluongelmia. (Brazeltonin potilaista vain 1,5 % kasteli vuoteensa vielä viisivuotiaina kun taas eräässä tarmokkaassa siisteyskasvatuksestaan tunnetussa Euroopan maassa 15%:lla aikuisista on kasteluongelma) Brazelton neuvoo vanhempia houkuttelemaan lasta ystävällisesti potan käyttöön ja kehumaan häntä tuloksista mutta ei torumaan jos vahinkoja sattuu. Lasta ei saa painostaa potalle jos hän ei ajatuksesta pidä. Eikä häntä saa komentaa pysymään potalla yhtään sen kauempaa kuin hän haluaa. Lapsi päättää omasta vapaasta tahdostaan oppia siistiksi kun hän on siihen valmis. Tämä menetelmä edellyttää sitä että vanhemmat luottavat lapsensa haluun kasvaa isoksi ja että he jaksavat odottaa kärsivällisesti.

Kolmannen ikävuoden ensimmäisellä puoliskolla lapsella on kylliksi sekä ymmärrystä että fyysisiä valmiuksia kontrolloidakseen sekä rakkonsa että suolensa toimintaa.


Tässäpä tätä miettimistä... Oishan tässä aiheesta juttua vaikka kuinka vielä mutta en jaksa tähän sivukaupalla kirjotella..
 
Ihmettelijä
\
Alkuperäinen kirjoittaja 29.06.2006 klo 20:24 Heavyfreak kirjoitti:
\
Alkuperäinen kirjoittaja 29.06.2006 klo 10:44 Ihmettelijä kirjoitti:
Hankkikaa tietoa ja lukekaa sitä ajatuksen kanssa. Saatatte oppia mielenkiintoisia asioita.
Näin tein, tässäpä sitä tulisi..
Minä en Brazeltonin teoriaan luottaisi, jos kerran sen pohjana oli pelkkä testaamaton oletus alle 9kk vessakyvyttömyydestä. Kyseessä on vuonna 1962 tehty tutkimus ja sen on tehnyt vieläpä kertakäyttövaippojen valmistajan kanssa kytköksissä oleva henkilö. Eikö hälytyskellot todellakaan soi?

Jos kerran pieni vauva on kykenemätön pidättämään, niin kuinka kummassa on paljon lapsia jotka selvästi pidättävät virtsaamistaan ja ulostamistaan esim. kyläreissuilla tai muuten pidempiä aikoja, ja tekevät tarpeensa heti kun vanhemmat pissattavat häntä esim. lavuaariin. Tahtoisin selvennyksen siihen miten tämä on mahdollista jos lapsella on automaattinen refleksi tehdän tarpeensa, eikä pidätyskykyä.
 

Yhteistyössä