Negatiivisen Klamydiavastauksen voi saada jo samana päivänä:
Chlamydia trachomatis, nukleiinihapon osoittaminen
-ChtrNhO KL 4807
U -ChtrNhO KL 4206
Akkreditoitu menetelmä.
Koe osoittaa Chlamydia trachomatis-bakteerin kryptisen plasmidin DNA:n.
Indikaatiot
Chlamydia trachomatis -bakteerin aiheuttamat infektiot.
Näyte
Virtsanäyte: Virtsanäytteenä käytetään ns. ensivirtsaa, joka kerätään polypropyleenimuovista valmistettuun keräysastiaan. Virtsanäytteen kuljetus tapahtuu Becton Dickinson ProbeTec UPT-putkessa. Potilaan tulee olla virtsaamatta vähintään tunnin ennen näytteenottoa. Alkuvirtsaa, ilman alapesua kerätään maksimissaan 15 - 60 ml.
Mikäli virtsanäytteenottossa käytetään polypropyleenimuovista valmistettua astiaa, näytettä voidaan säilyttää huoneenlämmössä ja siirtää UPT-putkeen 8 h sisällä. Mikäli näyte on säilytetty jääkaapissa näyte tulisi siirtää UPT-putkeen 24 h sisällä.
Mikäli näytteenkeräysastiana muuta kuin polypropyleenista valmistettua astiaa, näyte on siirrettävä välittömästi UPT-kuljetusputkeen.
Näyte sekoitetaan ja siirretään näytteenottopakkauksessa olevalla pipetillä kuljetusputkeen merkkiviivojen osoittama määrä. Putki suljetaan tiukasti ja sitä käännellään ylösalaisin 3-4 kertaa, jotta putken sisältämät reagenssit sekoittuvat virtsanäytteeseen.
Limakalvonäytteet (urethra, cervix, vagina, rectum, nielu, conjunctiva): Limakalvonäytteisiin suositellaan käytettäväksi Becton Dickinson omia näytteenottovälineitä. Näytettä otettaessa pyritään välttämään limaa, märkää ja eritteitä, jotka poistetaan näytteenotto-pakkauksessa olevalla steriilillä pumpulitikulla. Näyte otetaan toisella steriilillä pumpulitikulla painaen ja pyörittäen niin, että näytteeseen saadaan tarpeeksi epiteelisoluja. Naisilta suositellaan otettavaksi samanaikaisesti sekä cervix- että urethranäyte. Vaihtoehtoisesti voidaan ottaa vaginanäyte, joka on herkkyydeltään lähes yhdistelmänäytteen luokkaa. Cervix: Työnnä näytetikku kohdunkaulakanavaan, pyöritä 3 - 5 sek. Uretra: Työnnä näytetikku 2 - 4 cm syvyyteen virtsaputkeen, pyöritä tikkua 3 - 5 sek. Rectum: Työnnä näytetikku 2 - 4 cm syvyyteen ja pyöritä näytetikkua 3 - 5 sek. Silmä: Potilaalle ei saa laittaa fluoresoivia silmätippoja ennen näytteenottoa. Pyyhkäise näytetikulla alaluomen sidekalvoa edestakaisin 2 - 3 kertaa. Nielu: Hankaa näytetikulla nielun takaseinämää ja nielurisojen viereistä aluetta.
Näytetikku laitetaan kuljetusputkeen ja varsi katkaistaan varressa olevan hahlon kohdalta ja näyteputki suljetaan.
Säilytys ja lähetys
Virtsanäytteet säilyvät jopa 30 vrk huoneenlämmössä. Limakalvonäytteen tulisi olla laboratoriossa 4 vrk:n kuluessa näytteenotosta. Näytteen säilytys ja lähetys huoneenlämmössä (2-27°C).
Menetelmä
DNA-monistus SDA-tekniikalla (Strand Displacement Amplification).
Tekotiheys
Tehdään arkipäivisin (ma-pe), negatiiviset valmiit samana päivänä. Positiiviset valmistuvat kahdessa päivässä.
Tulkinta
Testi osoittaa sekä elävän ja lisääntymiskykyisen klamydian että jo hoidetun klamydian. DNA-monistukseen perustuva testi voi olla positiivinen jopa 4 viikkoa hoidetun infektion jälkeen. Testin pysyessä pitkään positiivisena on mahdollisesti kyseessä joko huono hoitovaste tai uusintainfektio. Osa monistusta varten otetuista näytteistä, erityisesti limakalvonäytteet, ovat inhibitorisia estäen polymeraasientsyymin toimintaa. Virtsanäyte on suositeltava, jos limakalvonäyte on inhibitorinen. Ilmiö on yleensä ohimenevä. Tällöin suositellaan otettavaksi uusi tutkimus. Vaihtoehtoisena tutkimuksena voidaan käyttää klamydia-viljelyä, joka osoittaa vain elävän ja lisääntymiskykyisen klamydian. Viljelynäyte voidaan ottaa 10 vrk antimikrobisen lääkehoidon päätyttyä. Negatiivinen testitulos on käytännössä klamydiainfektion poissulkeva. Chlamydia trachomatis-kannoista osa on plasmidittomia ja tällöin testin tulos on negatiivinen. Nämä kannat ovat harvinaisia.
Virtsanäytteen tutkimiseen ei aina liity rutiininomaisesti tehtyä sisäistä kontrollia, jonka vuoksi testi voi antaa virheellisesti negatiivisen tuloksen (inhibitioilmiö). Virtsanäytteistä n. 0,05 % on inhibitorisia.
Tiedustelut
kemisti Johanna Westerlund
johanna.westerlund@medix.fi
Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy. All rights reserved.
Päivitetty: 31.05.2010