suomalainen maistuu hyvälle uudelle perunalle ja ruotsalainen ei millekään. missä syy
meillä viljeltiin myös ja kyllä itse kasvattama on kaikkein maukkaintaYleensä lannoittamaton, tai kohtuudella lannoitettu peruna kasvaa hitaammin ja on maukkaampaa. Paljon lannoitettu kasvaa nopeasti ja on mauttomampaa. Olen joskus ajat sitten itsekin viljellyt perunaa.
Kasvisten maku muodostuu hyvin paljon ns. eloonjäämishormonien vaikutuksesta. Karkeasti siis voidaan sanoa, että mitä enemmän kasvi jotuu taistelemaan olemassaolostaan, sitä enemmän se jotuu näitä hormoneja tuottamaan ja maku voimistuu samassa auhteessa.suomalainen maistuu hyvälle uudelle perunalle ja ruotsalainen ei millekään. missä syy
Lajikekysymys. Me syödään koko kesä viime syksyn perunoita. Nicolat itää ekana, joten ne ensin pois: kuorinta kattilan täyteen niitä ja pakastan keitetyt rasioihin. Seuraavaksi Rosamundat, sama juttu. Pikakasvatettuja ei syödäkään koskaan.meillä viljeltiin myös ja kyllä itse kasvattama on kaikkein maukkainta
Perunalaji, maaperä, auringon määrä, veden määrä ja, lämpötila ja lannoitteet.
Kanariallakaan potut ei maistu potuilta.
Siis suomen viileä ilmasto ja se että aurinko paistaa liki yötä päivää on kai suurin syy.
Eikös peruna olekin kotoisin lyhyen päivän alueelta.Perunalaji, maaperä, auringon määrä, veden määrä ja, lämpötila ja lannoitteet.
Kanariallakaan potut ei maistu potuilta.
Siis suomen viileä ilmasto ja se että aurinko paistaa liki yötä päivää on kai suurin syy.
Tiedetään, mutta eikös se ole lyhyen päivän aluetta, näin ainakin muistelen.Pottu on alun perin Etelä-Amerikasta peräisin.
No enpä siitä osaa sanoa. Mistä sellainen käsitys?Tiedetään, mutta eikös se ole lyhyen päivän aluetta, näin ainakin muistelen.
"1. Peruna on kotoisin Etelä-Amerikasta Andien vuorenrinteiltä, jossa perunoita alettiin viljellä noin 5000 ennen ajan laskun alkua. Alueella villinä kasvaneita että vuosisatojen saatossa jalostettuja perunalajikkeita on lukuisia. Perunat olivat yksi nykyisen Perun alueella asuneiden inkojen ruokavalion kulmakivistä. Inkat valitsivat villiperunoista parhaiten ruoaksi sopivia mukuloita sekä jalostivat perunoita erilaisiin viljelyolosuhteisiin sopiviksi."No enpä siitä osaa sanoa. Mistä sellainen käsitys?
Tässä kuitenkin historiaa:
10 poimintaa perunan historiasta
Perunaa pidetään olennaisena osana suomalaista ruokavaliota ja ruokakulttuuria. Kyse on kuitenkin verrattain tuoreesta ruokakasvista, jonka viljely ja syöminen levisi Suomessa vasta 1800-luvulla.www.digisarka.fi
Bataatti on lyhyen päivän kasviEikös peruna olekin kotoisin lyhyen päivän alueelta.
Siis jo tuo valon määrä täällä stressaa kasvia. Ja yöttömän yön alueella kasvatetut perunat ovat vielä maukkaanpia kuin eteläisessä Suomessa kasvaneet.
Siihen aitten lisäksi vielä kosteus- ja lämpö, jotka poikkeavat alkuperäisistä olosuhteista.
Sitten vielä jalostukselliset jutut, niin makueroja tulee jo hyvinkin paljon.
Sitten on tietysti säilytetyssä perunassa ihan oma juttunsa lajikkeen yleinen säilytysaika, nosto-olosuhteet ja varaston olosuhteet. Ja tietysti se aika, mkä perunaa varastossa säilytetään.
Varhaisperuna ei siedä pitkiä kuljetus- ja varastointiaikoja menettämättä makuaan.
Käytittekö fluatsinamia?meillä viljeltiin myös ja kyllä itse kasvattama on kaikkein maukkainta