mistä johtuu suomalaisen ja ruotsalaisen varhaisperunan maku

vierailija
Yleensä lannoittamaton, tai kohtuudella lannoitettu peruna kasvaa hitaammin ja on maukkaampaa. Paljon lannoitettu kasvaa nopeasti ja on mauttomampaa. Olen joskus ajat sitten itsekin viljellyt perunaa.
 
suomalainen maistuu hyvälle uudelle perunalle ja ruotsalainen ei millekään. missä syy
Kasvisten maku muodostuu hyvin paljon ns. eloonjäämishormonien vaikutuksesta. Karkeasti siis voidaan sanoa, että mitä enemmän kasvi jotuu taistelemaan olemassaolostaan, sitä enemmän se jotuu näitä hormoneja tuottamaan ja maku voimistuu samassa auhteessa.
Mitä optimaalisemmat olosuhteet ja sitä kautta lyhenpi kasvuaika ja suurenpi sato, sitä mauttomanpaa.
 
Perunalaji, maaperä, auringon määrä, veden määrä ja, lämpötila ja lannoitteet.

Kanariallakaan potut ei maistu potuilta.

Siis suomen viileä ilmasto ja se että aurinko paistaa liki yötä päivää on kai suurin syy.
 
vierailija
Meidän potut ovat hyviä, vaikka ei laiteta muuta lannoitteita kuin mitä ruohosilpusta kastemadot tekevät. Muista tosin en tiedä kun ei osteta
Perunalaji, maaperä, auringon määrä, veden määrä ja, lämpötila ja lannoitteet.

Kanariallakaan potut ei maistu potuilta.

Siis suomen viileä ilmasto ja se että aurinko paistaa liki yötä päivää on kai suurin syy.
 
  • Tykkää
Reactions: -roosaruusa-
Perunalaji, maaperä, auringon määrä, veden määrä ja, lämpötila ja lannoitteet.

Kanariallakaan potut ei maistu potuilta.

Siis suomen viileä ilmasto ja se että aurinko paistaa liki yötä päivää on kai suurin syy.
Eikös peruna olekin kotoisin lyhyen päivän alueelta.
Siis jo tuo valon määrä täällä stressaa kasvia. Ja yöttömän yön alueella kasvatetut perunat ovat vielä maukkaanpia kuin eteläisessä Suomessa kasvaneet.
Siihen aitten lisäksi vielä kosteus- ja lämpö, jotka poikkeavat alkuperäisistä olosuhteista.
Sitten vielä jalostukselliset jutut, niin makueroja tulee jo hyvinkin paljon.
Sitten on tietysti säilytetyssä perunassa ihan oma juttunsa lajikkeen yleinen säilytysaika, nosto-olosuhteet ja varaston olosuhteet. Ja tietysti se aika, mkä perunaa varastossa säilytetään.
Varhaisperuna ei siedä pitkiä kuljetus- ja varastointiaikoja menettämättä makuaan.
 
  • Tykkää
Reactions: -roosaruusa-
vierailija
Tiedetään, mutta eikös se ole lyhyen päivän aluetta, näin ainakin muistelen.
No enpä siitä osaa sanoa. Mistä sellainen käsitys?

Tässä kuitenkin historiaa:

 
vierailija
No enpä siitä osaa sanoa. Mistä sellainen käsitys?

Tässä kuitenkin historiaa:

"1. Peruna on kotoisin Etelä-Amerikasta Andien vuorenrinteiltä, jossa perunoita alettiin viljellä noin 5000 ennen ajan laskun alkua. Alueella villinä kasvaneita että vuosisatojen saatossa jalostettuja perunalajikkeita on lukuisia. Perunat olivat yksi nykyisen Perun alueella asuneiden inkojen ruokavalion kulmakivistä. Inkat valitsivat villiperunoista parhaiten ruoaksi sopivia mukuloita sekä jalostivat perunoita erilaisiin viljelyolosuhteisiin sopiviksi."
 
vierailija
Eikös peruna olekin kotoisin lyhyen päivän alueelta.
Siis jo tuo valon määrä täällä stressaa kasvia. Ja yöttömän yön alueella kasvatetut perunat ovat vielä maukkaanpia kuin eteläisessä Suomessa kasvaneet.
Siihen aitten lisäksi vielä kosteus- ja lämpö, jotka poikkeavat alkuperäisistä olosuhteista.
Sitten vielä jalostukselliset jutut, niin makueroja tulee jo hyvinkin paljon.
Sitten on tietysti säilytetyssä perunassa ihan oma juttunsa lajikkeen yleinen säilytysaika, nosto-olosuhteet ja varaston olosuhteet. Ja tietysti se aika, mkä perunaa varastossa säilytetään.
Varhaisperuna ei siedä pitkiä kuljetus- ja varastointiaikoja menettämättä makuaan.
Bataatti on lyhyen päivän kasvi
 

Yhteistyössä