Mistä estrogeenia alkionsiirron jälkeen?

Kun IVF:ää tehtäessä ei synny lainkaan keltarauhasta, niin mistä saadaan estrogeenia siihen saakka, kun istukka alkaa tuottaa? Olen ymmärtänyt, että muualla kuin munasarjoissa tapahtuva tuotanto on aika vähäistä.

Olisiko estrogeenitasoja syytä mitata, jos raskaus alkaa? (Ennen hoitoja mitattiin S-Follikkelia stimuloiva hormoni kierron 2. tai 3. päivänä (8.5). Se kai kertoo myös estrogeenin tuotannon määrästä.)

Toinen kysymys: tuottavatko munasarjat estrogeenia vain kypsyvissä munarakkuloissa ja keltarauhasessa eli eivätkö lainkaan kierron muissa vaiheissa?

Kiitos vastauksesta.
 
Hei "Suvituuli10"!

Kiitos kysymyksestäsi, ja pahoittelen, että pääsen vastaamaan vasta nyt.

IVF:n jälkeen annetaan aina keltarauhas- eli progesteronihormonia, tai joskus myös estrogeeniäkin, jonka tehtävänä on valmistaa kohdunlimakalvoa alkion kiinnittymistä varten siihen asti kunnes istukka toimii.
Estrogeenitasoja ei ole tarpeen mitata jos raskaus alkaa.
Estrogeenejä muodostuu myös jonkin verran lisämunuaisissa ja rasvakudoksessa ja sen pitoisuudet vaihtelevat kuukautiskierron eri vaiheessa.
 
Hei, kiitos vastauksesta! Eli onko niin, että jos raskaus alkaa, niin sen jälkeen voidaan luottaa siihen, että keho tuottaa tarpeeksi estrogeeniä?

Milloin istukka alkaa tuottaa tarpeeksi estrogeeniä ja progesteronia (täysi tuotanto kai alkaa noin viikoilla 11-12)? Olen kuullut joidenkin lääkäreiden määräävän progesteronia vain noin viikolle 4 asti. Millä tätä voidaan perustella ja onko tämä kuinkakin yleinen käytäntö? Jos Lugesteronista ei ole haittaa, niin eikö olisi parempi käyttää Lugesteronia pidempään vaikka varmuuden vuoksi, kun tiedetään, ettei istukka tuota vielä täydellä teholla? Millainen Lugesteronin määräämisen käytäntö Felicitaksessa yleensä on?
 
Hei vielä!

Istukka tuottaa. ns istukkahormonia (hcg), joka omalta osaltaan pitää yllä riittävää keltarauhastuotantoa kunnes istukka pystyy huolehtimaan sen tuotannosta täysin, yleensä juuri 12 raskausviikkoon mennessä.
Yleensä Lugesteronin voi lopettaa kun raskaus on alkanut, joskus sitä kyllä lääkärin määräyksestä käytetään pidemmällekin raskaudessa. Haittaa Lugesteronin käytöstä ei varmaan ole, mutta ei välttämättä hyötyäkään. Ns. "hyvän" raskauden ajatellaan jatkuvan lugesteronin lopetuksesta huolimatta.
 
Hei, kiitos taas.
"Istukka tuottaa. ns istukkahormonia (hcg), joka omalta osaltaan pitää yllä riittävää keltarauhastuotantoa kunnes istukka pystyy huolehtimaan sen tuotannosta täysin, yleensä juuri 12 raskausviikkoon mennessä."
Tarkennatko vielä: siis jos on tehty IVF, jolloin keltarauhasta ei ole, niin miten hcg voi pitää yllä riittävää keltarauhastuotantoa estrogeenin tuottamiseksi?

Keltarauhashormonin osalta: tuo, että Lugesteronin voisi yleensä lopettaa raskauden alettua, päteekö se vain luomuraskauteen vai myös IVF:llä aikaansaatuun, jollaisessa ei siis ole omaa keltarauhasta?
 
Hei vielä!

Eli siis IVF:n jälkeenhän sinulle annetaan Lugesteronia tai vastaavaa, joka on siis keltarauhashormoni, siihen asti kunnes raskaus mahdollisesti alkaa ja istukka muodostuu ja sitä kautta hcg alkaa pitämään yllä keltarauhastuotantoa.
Lugesteronin osalta sama ohje pätee myös IVF:ssä, mutta muista tosin, että tässä on paljonkin vaihteluita sen mukaan mitä lääkärit määräävät lopettamisen suhteen. Tilanne katsotaan aina yksilöllisesti ja ihan pätevää yleisohjetta ei voi antaa.
 

Yhteistyössä