milloin yksin ulos....?

  • Viestiketjun aloittaja julkku harmaana
  • Ensimmäinen viesti
Meillä paritalo, jonka pihassa 3-vuotiaamme leikkii yksin.
Hän on kuuliainen ja aika rauhallinen muksu, (yhdessä liikkuessa kulkee aina tien reunaa, pitää kädestä, ei spurttaile), mutta pari kertaa on kuitenkin mennyt tielle (ei vilkasliikenteinen). Silloin ollaan tehty selväksi, että se on tosi vaarallista ja me tullaan hirveän onnettoiksi jos hän vielä niin tekee, joten nyt haluan uskoa, että ei lähde mihinkään. Mutta kyllä häntä ikkunoista vahtaan aika tarkasti.
 
Meidän esikoinen täytti juuri 5v ja on nyt talvesta saakka saanut olla pihalla naapurin tytön (ikätoveri) kanssa. Asumme rauhallisella rivarialueella ja leikkipaikka on talojen sisäpihalla. Tytöt pysyy hyvin kodin lähettyvillä. Nyt kesän tullen on myös 3v pikkusisko saanut olla pihalla isosiskonsa kanssa, mutta silloin meillä on ikkunat ja ulko-ovikin auki ja käyn vähän väliä kurkistelemassa miten leikit sujuu. Kerrostalolähiössä en päästäisi lapsiani yksin pihalle, etenkään, jos lähellä on liikennettä tai itse asuisimme yläkerroksessa (mistä ei ehdi hätiin kovin nopeasti). Kuopusta (1v9kk) en voi kuvitellakaan päästäväni kynnyksen yli ennenkuin itselläni on kengät jalassa... on likka kärppänä joka paikassa. :)
 
Minä olen päästänyt kaksi-vuotiaan isompien sisarusten kanssa omakotitalon pihalle. Tosin olen kyllä vahtinut ikkunasta vähän väliä. Meillä ei lapsilla ole ollut taipumuksia karkailla, mutta riippuu kai paljon tapauksesta... =)
 
Meillä poika pääsee nyt yksin pihalle, kun ollaan tehty sinne hiekkalaatikko ja muuta puuhaa. Asutaan omakotitalossa mettän keskellä ja tie on hiljainen. Poika on 2v9kk. Toki kyttään vähän väliä, kun poikaa kiinnostaa naapurin traktorit ja possut =) Ja en anna koko aikaa olla yksin, haluun itekin sentään raitista ilmaa, mutta ihan opetuksen kannalta pysyn välillä hetken sisällä.
 
Meillä ovat saaneet olla neljävuotiaasta. Naapurin lasten kanssa leikkivät. rauhallinen alue ja eivät ole tehneet tyhmyyksiä. säännöt muuttuu, jos tule etehtyä jotain typerää.
Vahdin tietty ikkunoista vähän väliä.
 
Esikoinen sai ulkoilla rivitalon takapihalla omalla hiekkiksella 3v.9kk vanhana takapihan ovi auki. takikselta kun pääsi myös yhteiselle sisä-pihalle. Nuorimmat päässeet 4v. rivitalon hiekkikselle joka on muutaman metrin päässä ulko-ovestamme. Ulko ovi on auki. Eivät kuitenkaan ole kuin hetken keskenään koska tahdon myös itse ulkoilla. Lisäksi eivät saa keinua eivätkä pyöräillä ilman aikuisen läsnäoloa. En myöskään päästä hetkeksikään ilman valvontaa ulos jos sielä on muita lapsia koska silloin voi helpommin sattua vahinkoja.
 
Mitä pienempi menee ulos yksin, sen turvallisempi alueen täytyy olla. Pahoja ovat esim. vesitynnyrit ja tietysti liikenne. Parkkipaikat (peruuttaessa ei ihan pieniä edes välttämättä näe) ja ajotiet ovat pahoja. HIljaiset tiet ovat petollisia, koska silloin lapset erehtyvät ajattelemaan että eihän tästä koskaan autoja kulje.

Lapset voivat myös eksyä aivan tutussa paikassa. Meidän 5-vuotias eksyi omalle takapihalle. (asumme rivarissa). Pihan takana aukeaa metsä, jossa on usein leikkinyt. Kerran hän vain sattui leikkimään hieman eri paikassa kuin ennen, ja talo oli kuulemma näyttänyt vieraalta (?), joten hän olikin lähtenyt kävelemään syvemmälle metsään. Ja tyttö on siis erittäin fiksu eikä milloinkaan ole karannut. Lasten logiikka ja suuntavaisto vain voivat joskus täysin pettää..Nyt meillä on ehdoton sääntö, että aikuiselle täytyy aina kertoa missä leikkii kun leikkii pihalla.
 
Mekin aumme omakotitalossa ja aita pn pihan ympärillä ihan riittämiin. Esikoiset yksin ulkona noin neli vuotiaasta, seuraava poika vanhempien sisarrusten kanssa noin 3,5 ja kuopus tyttö on nytten kaksi ja on joskus iso sisarrusten kanssa ulkona esin, leikkimökissä leikkimässä.

Kotikaan kun ei ole isontien varrella, niin uskaltaa päästää. Eikä koskaan ole luvatta tielle lähtenytkään. Onneksi taka pihalla voi tehdä vielä kaiken laista kivaa. Usein minäkin ikkunasta vilkuilen.
 

Yhteistyössä