millä tavalla mielestäsi päiväkoti ruoka eroaa eineksistä?

  • Viestiketjun aloittaja oletko pohtinut
  • Ensimmäinen viesti
oletko pohtinut
Einekset kun kerta ovat suoraan helvetistä, etkä syötä niitä suurin surminkaan. Entäs päiväkotiruoka? Onko se sinusta terveellistä ja täyttävää.

Esimerkiksi välipala munakkaassa on valmista kananmunamassaa, siis tölkissä tulevaa valmiiksi suolattua, säilöntäaineistettua litkua. Siihen sekoitetaan vähän vehnäjauhoja ja muuta herkkua. Se miltä munakas näyttää ja tuoksuu ei juuri herätä ruokahalua. Mieluummin vaikka keitettyjä munia leivällä. Tosin. Ne munatkin tulee valmiiksi keitettyinä sitruunahapossa ja suolassa..

Mua häiritsee, kuinka vanhemmat lukevat ruokalistaa ja ovat ihan et vautsi, onpa teillä hyvät ruoat. Joo paperilla näyttää hyvältä! Todellisuus sit on toista ja lapset syö pitkin hampain.
 
"lastenhoitaja"
Voisit käyttää vanhoja ketjuja, kun tuota samaa täällä jauhetaan ihan jatkuvasti.

Toisekseen kaikissa päiväkodeissa ruoka ei tule samasta paikasta eikä sitä tehdä samoilla periaatteilla. Joka kunnalla on oma sopimuksensa siitä kuka laatii listat, kuka ruuan tekee ja mistä raaka-aineet hankitaan. Siten tälläinen keskustelu on melkoisen turhaa, järkevämpää olisi kohdistaa se sinne sinun omaan päiväkotiin, jos et ole tyytyväinen.
 
Ne ovat valmistettu samana päivänä. Ja mukana on kai lähes aina myös rasste, salaatti tai tuorepala.

Mutta joo, ne rikkiliemessä uitetut valmiiksi kuoritut potut ja just ton munamassan ja monta muutakin ainesoisaa vois mun puolesta jättää alunperin tekemättä.
 
"hanna"
Välipala munakas.
en ole kertaakaan nähnyt päiväkodin ruokalistalla munakasta.
missä päiväkodissa sellainen välipala on

lapsi tykkää päiväkodin ruuasta, kertoo, että on hyvää ja hakee lisää.
olen tyytyväinen päiväkodin ruokiin, lapsi tykkää.
eikä ole ainut ryhmässä, joka niistä ruuista tykkää
 
triin
Kuinkahan moni näistä päiväkodin ruuista valittavista vanhemmista oikeasti tarjoaa kotona ideaalinsa mukaisia ruokia? Tuntuma on vähän se, että on helppo paasata siitä, kuinka päiväkodissa ei tulisi olla eineksiä eikä lapsille tulisi antaa mitään sokeripitoista (kiisselit, karkit, pullat ym) mutta kotona sitten lapset popsivat ihan niitä samoja mikropitsoja, limsoja ja irtokarkkeja kuin vanhempansa itsekin.

Ihan sama pätee sen vaatimiseen, että päiväkodissa lapsilla ei saisi olla yhtään "ruutuaikaa", kun taas kotona sitten samat lapset viettävät valtaosan ajastaan nenä tv:n, tabletin, tietokoneen, kännykän tms. ruudussa kiinni (ihan vastaavasti kuin kännykkäriippuvaiset vanhempansakin).
 
HippuTAR
Täälä ei ainakaan ymmärtääkseni tuollaista ole tarjolla. No just päiväkodista ei oo tuoretta kokemusta mutta ainakin ryhmiksis tehdään ruuat ihan perusraaka-aineista. Hoitajat käy ne safkat ostamas, tuskin ostavat mitään valmiita munamössöjä. Hoitajat myös valmistaa ruuat ja ihan on normi kotiruokaa se.
Myös päiväkodilla on oma keittiö ja ainakin mainostavat että ruoka tehdään tuoreista aineksista. Samat systeemit kouluissa.

Täälä tosin muutama vuosi sitten yritettiin muuttaa systeemi keskuskeittiö vetoiseksi jolloin ruuan laatukin ois takuulla huonontunut reippaasti. Vanhemmat vaan nosti niin ison äläkän että jo nuijittu päätös peruttiin.
 
Mutta
Einekset (lihapullat ja kalapuikot) on lasten suurinta herkkua.
Sulaa ainakin on ateriassa paljon vähemmän kuin eineksissä. Salaattia lounaalla kaksin kappalein.
Päivittäin pk;n ruokaa syövänä ihmettelen että niinkin hyvät ruuat saadaan sillä 50-60 centillä tehtyä.
 
rtyu
Meidän lapsen päiväkodissa ruoantoimittajan kanssa on semmoinen sopimus, jossa kielletään einesten ja puolivalmisteiden käyttö. Lisäksi sopparissa on maininta siitä, että aina kun mahdollista, on käytettävä paikallisia raaka-aineita ja luomua. Toki tuon luomun kanssa on vähän niin ja näin, kun budjetti ei kaikkea salli. En ole maistellut pk:n ruokia, mutta kai ne ihan hyviä on. Ei ole lapsi valittanut.
 
.....
Meidän päiväkodin ruuan toimittaa pienempi valmistaja, mutta kappas... eivät käytä esim. jodioitua suolaa ja se oli yllätys. Lapset saavat yleensä 40% jodin tarpeesta maitotuotteista, mutta koska lapseni on maitoallerginen, tulee jodin puutos helposti. Eineksissä ja suurtalouskeittiöissä käytetään yleensä joditonta suolaa.
 
Lisäksi sopparissa on maininta siitä, että aina kun mahdollista, on käytettävä paikallisia raaka-aineita ja luomua.
Miksi ihmeessä luomua? Ja miksi ihmeessä paikallisista raaka-aineista? On järjetöntä kasvattaa esimerkiksi tomaattia näillä leveysasteilla.

UUTISET
KOTIMAA
Kotimaa 13.3.2013 klo 16:50 | päivitetty 13.3.2013 klo 16:51

"Luomu on mätä kompromissi tiedettä ja taikauskoa" | Yle Uutiset | yle.fi
 
Valitettava tosi asia on että eineksinä päiväkodilla ja kouluissa tarjotaan lihapullat, pihvit ym vastaavat. Mutta onneksi jokaisella aterialla on myös vastaavasti tarjolla salaattia ja tuorepalaa. Välipaloilla meidän päiväkodissamme ei ole ikinä eineksiä, välipala on marjoja, hedelmiä, juureksia, kasviksia tai marjasta tehtyjä puuroja tai kiisseleitä.
Perunat on oikeita perunoita, jotka tulee tosin valmiiksi kuorittuina toimittajalta, mutta eivät ole vakuumiin pakattuja. Kananmunat ovat oikeita, eivät mitään valmista massaa.

Sen mitä itse olen maistanut päiväkodin ruokia ovat ne herkullisia ja laadukkaita.
 
Viimeksi muokattu:
appp
Noh. Espoossa ainakin ne ruoat ovat vähintäänkin erikoisia ja monet ei mielestäni eroa eineksistä (tarkoitan tässä nyt esimerkiksi mikroaterioita) juuri mitenkään. Perjantainen lihaperunasoselaatikko on varmasti ihan yhtä hyvä valinta ku saarioisen vastaava.

Kysymykseen syötänkö omille lapsilleni hyvää ruokaa: Mulla ei ole lapsia, mutta en kyllä ilolla tuota ruokaa syötä toistenkaan lapsille.. Jos lapsi syö noin 35 kertaa viikossa, niin niistä parhaimmillaan 15 on päiväkodissa. Se on aika paljon minusta..
 
Valitettava tosi asia on että eineksinä päiväkodilla ja kouluissa tarjotaan lihapullat, pihvit ym vastaavat. Mutta onneksi jokaisella aterialla on myös vastaavasti tarjolla salaattia ja tuorepalaa. Välipaloilla meidän päiväkodissamme ei ole ikinä eineksiä, välipala on marjoja, hedelmiä, juureksia, kasviksia tai marjasta tehtyjä puuroja tai kiisseleitä.
Perunat on oikeita perunoita, jotka tulee tosin valmiiksi kuorittuina toimittajalta, mutta eivät ole vaguumiin pakattuja. Kananmunat ovat oikeita, eivät mitään valmista massaa.

Sen mitä itse olen maistanut päiväkodin ruokia ovat ne herkullisia ja laadukkaita.
Ei meilläkään ole niitä vakuumipottuja vaikka saamme ruoan muualta. Eikä ole sitäkään munakasta. Hyvää ruokaa josta lapset ja aikuiset pitävät. Olkoonkin ne lihapullat eineksiä. Kalapuikkoja on ehkä kerran kuussa jos sillonkaan,useinmiten esim lohilaatikkoa tms kalaruokaa. Päiväkodin ruoasta poika tykkäsi kyllä, ei valittanu eikä syöny pitkinhampain. Onkohan aP.n päiväkodissa huonompaa jos lasten on pakko sitä syyä eikä tykätä.
 
"paula"
Kohta saa hirvittävän halvalla kaikkee, mikä muualla maailmassa kielletään, tuupataan meidän pakastealtaisiin:
http://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=145852

meillä kun ei ole suurta vaaraa helposti sulamisesta:-D
 
rtyyyy
Miksi ihmeessä luomua? Ja miksi ihmeessä paikallisista raaka-aineista? On järjetöntä kasvattaa esimerkiksi tomaattia näillä leveysasteilla.

UUTISET
KOTIMAA
Kotimaa 13.3.2013 klo 16:50 | päivitetty 13.3.2013 klo 16:51

"Luomu on mätä kompromissi tiedettä ja taikauskoa" | Yle Uutiset | yle.fi
Aika harvoin on tomaattia :) lähinnä tuorevihanneksina on porkkanaa, lanttua ja semmosta, mikä täällä kasvaa, no, luonnostaan. Ihan budjettisyistä tämäkin, koska porkkana on halvempaa kuin kurkku, tomaatti tai salaatti. Lisäksi ne kasvikset tulevat suoraan tilalta sinne ruoantoimittajalle. On mukavampi, että lapsi syö paikallisen tuottajan porkkanaa kuin liki orjatyövoimalla tuotettua espanjalaista tomaattia.

Niin. Se luomu. Maalla kasvaneena tiedän, millaisissa oloissa lehmät ja siat ovat. Tiedän senkin, että kyllä sinne pellolle hölvätään muutakin kuin lehmänlantaa. Toki se on fakta, että luomulla ei koko maapallon väestöä ruokita, kun sadot on pienempiä. Minulle suurin syy puoltaa luomua oli eläinten hyvinvointi. Osalla vanhemmista joku muu syy. Koska luomuliha on kalliimpaa, niin pk:ssa on viikossa kaksi kasvisruokapäivää. Tämäkin on minusta tosi hyvä, sillä ihmiset syövät lihaa ihan liikaa.
 
"piip"
Kuntakohtaiset erot on varmastikin valtavat. Täällä esim. välipalalla on usein mehukeittoa (tölkistä, se sokeroitu versio) ja leipää. Kananmunat tulevat keittiöön valmiiksi keitettyinä ja siivutettuina. Tuorepalat tulevat usein valmiiksi pilkottuina, mm. porkkanat ovat yleensä melko kuivia.

Lounaalla on pariin otteeseen tän vuoden aikana ollut esim. makaronilaatikossa epäilyttävän näköistä punertavaa jauhelihaa. Asiasta on kyselty ja keskuskeittiöltä vastattiin, että ei ollut raakaa. Tulee heille puolivalmisteena (tms) suoraan toimittajalta (Atria tms). Perunat on joka kerta erilaisia, toisinaan on minikokoisia ja toisinaan isoja, en ole aikoihin niitä itse maistanut kun en perunasta välitä ja muutenkin vien omat eväät, mutta ulkonäkö ei ole aina kovinkaan houkutteleva.

Lapset kyllä syö ruokia ihan hyvin (lukuunottamatta erikoisruokavaliolla olevia, heille on usein papu-kasvismössöjä punaisen lihan tilalla), mutta itse kyllä vertaisin monia ruokia eineksiin. Eikä siinä mitään, en ole hysteerinen einesten suhteen. :) Salaatit on tässä kunnassa tosi hyvät ja monipuoliset.
 
No jaa
En pidä eineksiä pahoina enkä jätä niitä syöttämättä jos olis joku jolle syöttää...Ainakin päiväkoti ja kouluruuissa on salaatit ja ovat monipuolisia, eri ruoka eri päivinä. Varmaan suolaakin vähennetty yms. Kun söin kouluruokia vuosia sitten, olin laiha ja terve, nyt omilla sapuskoilla lihava ja kohta sairas.
 
Viearas
Einestähän ne on. Täällä meillä päiväkodissa ja koulussa on sama ruoka. Ostin kerran pakastepyttipannua. Lapsi kieltäytyi syömästä kertoen, että se on samaa kuin mitä koulussa on. Toiste ei osteetu, sillä itsekään en siitä tykännyt. Toki einesruoka voi olla hyvää ja syötävää, mutta tuo tapahtuma osoitti sen, että kouluruoka ei ole ainakaan kotiruokaa parempaa.
 
"Jenis"
Eipä se hirveästi eroa. Salaatit ja tuorepalat onneksi on joka päivä, ja aamupala meillä on syöty aina kotona, eli päikkyruokaa tulee 1 lämmin ateria ja 1 välipala per päivä. 3 ateriaa jää jäljelle, jolloin voi sitten syöttää tenavilleen vaikka luomuituja jos tahtoo. Pääsääntöisesti olen tyytyväinen siitä, että meillä on "ilmainen" päiväkoti- ja kouluruoka, enkä jaksa hirveästi naputtaa siitä, mitä se ruoka pitää sisällään. Ei siellä kuitenkaan mitään eineshampurilaisia ja ranskalaisia kiskota.
 
"Lissu"
En ole suuremmin miettinyt asiaa, sillä en siihen itse pysty vaikuttamaan. Uskon että jos kotona syödään terveellisesti ja monipuolisesti niin ei sillä päikkyruuan sisällöllä niin merkitystä ole.

Täällä muuten päiväkotiin toimitettavaa ruoka on samalta toimittajalta kuin kouluruoka ja on tasan samaa tavaraa, joten sitä on sitten luvassa lapsilla sinne 16 ikävuoteen asti päivittäin. Tietysti nyt aamupalat ja välipalat jää pois päiväkodin jälkeen.
 
eroaahan ne
Täällä se "eines suoka" on tuoreruokaa, eli valmistettu ilman säilöntäaineita ja tarjottava muutaman päivän sisällä. Siolan mää'rä on tarkasti säädelty ja kaikki lisäaineet tulavat niistä raaka-aineista, joita käytetään. Siis vaikkapa sinapista. Ei niitä mistään siihen ruokaan ripotella. Että jos kotona laitetaan ruokaan margariinia, ketsuppia, sinappia, makkaraa tms, niin samat lisäaineet lisäätte itsekin. Kaikkihan noitakaan ei käytä, mutta monet käyttävät.
 
akava
tuossa muutama kirjoitteli että ihan samaa koulussakin. näin ei ainakaan täällä ole, sillä pk ruokiin on isompi summa/lapsi kuin koulun puolella. yhteen aikaan näkyi mm. siten että koululaisilla ei keitoissa ja kastikkeissa ollut paljon sattumia... siitä kyllä nousi haloo, en tiedä onko asia korjaantunut.
täällä oli muutama kk sitten pk ruuasta juttua lehdessä ja siinä oli että ulkomailta tulee kala ja hedelmät. peruna, leipä, marjat, juurekset ja liha on kotimaista, suurin osa mahdollisimman läheltä.
eineksiä on maksalaatikko ja liha- ja kalapullat.
 

Yhteistyössä