Kofeiinilla on monta ominaisuutta joiden perusteella voi sanoa, että se todellakin on maailman vaarallisin huume, mutta aloitetaan sellaisista ominaisuuksista, jotka vaikuttavat riippuvuuden syntymiseen. Jos vertaamme sitä samaan puriinialkaloidiryhmään kuuluviin kokaiiniin ja heroiiniin, huomaamme sen eroavan niistä tavalla, joka tekee kofeiinista tässä suhteessa vaarallisimman näistä kolmesta.
Kokaiinilla ja heroiinilla on vahva päihtymysvaikutus, samoin vaikutuksen päättyessä seuraa selvästi koettava krapula.
Kokaiinilla ja amfetamiineilla rabdomyolyysi kehittyy nopeasti, aiheuttaen helposti diagnosoitavat oireet. Kofeiini aiheuttaa rabdomyolyysiä hitaasti, ja juuri sen aiheuttama aivojen toksisen kuormituksen hidas nousu saa psyyken oireet nousemaan ikäänkuin tyhjästä, usein vasta vuosikausia kofeiininkäytön aloittamisen jälkeen.
Kofeiinin päihtymysvaikutus on heikko, jotenkin lääkkeenomainen, eikä aiheuta jälkioireita. Jo yksi kupillinen kahvia kolmena peräkkäisenä päivänä voi kuitenkin aiheuttaa neljäntenä vieroitusoireita. Oireet ovat kuitenkin niin heikot, ehkä vain kevyt päänsäryn aavistus, että sitä ei osaa yhdistää kahviin, tai sitten tulee vain mieleen, että voisi juoda kupposen, ja siitä se alkaa.
Käytön alussa kofeiini piristää, vaikutus kääntyy jatkuvassa käytössä huomaamatta siten, että aamuannoksella saa aivot käyntiin, päiväkahvi rauhoittaa, ja iltakahvi antaa rauhallisen yöunen. Tilanne kehittyy niin hitaasti, että sitä on mahdoton havaita.
Kofeiinin psyykkiset vaikutukset kehittyvät yhtä hitaasti, luovuus katoaa, samoin aloitekyky, persoonallisuus muuttuu, kognitiiviset kyvyt laskevat ajoittain hyvinkin voimakkaasti, syntyy aaltoileva toksinen dementia.
500mg kofeiinia ruiskeena, vie sinut psykoosiin. Sama määrä jaettuna päivän mittaan nautittuun viiteen kupilliseen kahvia aiheuttaa 10-20 prosentille jonkinasteisia oireita, kuten masennusta, ahdistuneisuutta ja paniikkihäiriötä psykofyysisten oireiden kera tai ilman, maanis-depressiivisyyttä ja skitsofreniaa muistuttavaa psykoottisuutta. Ellei terveyskeskuslääkäri osaa diagnosoida sinua, hän kuittaa kaikki kipusi kuvitteluksi, tai sitten valehtelet saadaksesi huumelääkkeitä, ja patenttiratkaisuna tarjotaan viimeisen muodin mukaista kalleinta mielialalääkettä. Lähetettä erikoislääkärille on turha kysellä, olet pudonnut väliin loppuelämäksesi.
Äärimmäisenä pisteenä voi olla psykoosi jota ei voi oireiden perusteella erottaa amfetamiinin tai skitsofrenian laukaisemasta psykoosista. Sinut toimitetaan suljetulle osastolle, lääkitään vihannekseksi ja tarjotaan talon puolesta kuppi kahvia. Näitä tapauksia on riippumattomien tutkijoiden mukaan tuhansia. Ottaen huomioon millainen kahvimaa Suomi on, ja kun tilaa ei osata diagnosoida, arvelisin meidänkin lataamoistamme löytyvän eräitä.
Oireet voivat alkaa vasta vuosien käytön jälkeen, itselläni kesti 5 vuotta ennen kuin huomasin mitään. Kofeiini on hankkimieni tietojen ja kokemukseni perusteella maailman vaarallisin huume, eikä pelkästään riippuvuusnäkökulmasta, minulle kofeiini esittäytyi hiipivänä hulluutena.
Ei pidä unohtaa, että kofeiini muuttaa eläinkokeissa rajusti eri välittäjäaineiden reseptoritiheyksiä aivosoluissa, se aiheuttaa solukuolemaa aivoissa ja estää hippokampuksen solujen uusiutumista. Kroonisen kofeiinialtistuksen aiheuttama hippokampuksen solukato ja mantelitumakkeiden glutamaattitason kohoaminen ja niiden verenkierron vilkastuminen selittävät osaltaan kofeiinin kykyä aiheuttaa masennusta, ahdistuneisuutta ja paniikkihäiriötä.
Näistä kolmesta siis kofeiini aiheuttaa riippuvuutta herkimmin siksi, että se ei varoita käyttäjää voimakkailla vaikutuksilla samoin kuin kokaiini ja heroiini. Kokaiini- ja heroiiniriippuvuus syntyy useimmiten siksi, että haetaan nautintoa tai paetaan ongelmia niiden vahvan päihtymysvaikutuksen vuoksi, henkisesti tasapainoinen kokeilija ymmärtää pysytellä niistä erossa, mutta kofeiiniriippuvuus syntyy kenelle tahansa huomaamatta.
Long-term overuse of caffeine can elicit a number of psychiatric disturbances in adults. Two such disorders recognized by the American Psychiatric Association (APA) are caffeine-induced sleep disorder and caffeineinduced anxiety disorder. In some individuals, large (ingestion of 500 mg caffeine or more) amounts of caffeine can induce anxiety severe enough to necessitate clinical attention. This caffeine-induced anxiety disorder can take many forms, from generalised anxiety, to panic attacks, obsessive-compulsive symptoms, or even phobic symptoms. Because this condition can mimic organic mental disorders, such as panic disorder, generalised anxiety disorder, bipolar disorder, or even schizophrenia, a number of medical professionals believe caffeine-intoxicated people are routinely misdiagnosed and unnecessarily medicated when the treatment for caffeine-induced psychosis would simply be to withhold further caffeine. A study in the British Journal of Addiction concluded that caffeinism, although infrequently diagnosed, may afflict as many as one person in ten of the general population (Nehlig et al. 1992).
Evira: Risk assessment of caffeine among children and adolescents in the Nordic countries