Mikä tuossa raakamaidossa oikein houkuttaa? (4 lasta joutui sairaalahoitoon)

Mä toki kannatan puhdasta ja luomuruokaa. Ihmiset syö ihan liikaa raffinoituja tuotteita. Miksi jotkut kuitenkin juovat raakamaitoa? Nytkin sit 4 lasta joutui sairaalaan siitä bakteeritartunnan takia.

EHEC-maidon sairastuttamia lapsia jopa viisi - Ilta-Sanomat

Itseäni kammottaa raakamaidossa taas tuo punkkivaara: lehmissä on ihan tajuttomasti punkkeja, joka 3. punkki kantaa sitä borrelioosi-tartuntaa ja se sekin kulkee maidon mukana, ellei sitä käsitellä.

Kuka uskaltaa juoda raakamaitoa?
 
maitoilija
Ohhoh! Noh minä olen kotoisin maatilalta ja ihan hyvin olen uskaltanut juoda - paitsi raskaana ollessani en tohtinut. En tiennyt, että borrelioosin voi saada maidon mukana. Olisiko siihen jotain lähdetietoa?

Lapseni ei vielä juo lehmänmaitoa, pitääpä miettiä saako mummulassa ottaa tankkimaitoa.

Meillä juotiin sen vuoksi, kun saatavuus oli hyvä. Ei tarvinnut kantaa kaupasta.
 
no yök
mua ällöttäis juoda tollasta raakamaitoa suoraan lehmän tissistä. Muutenkin pystyn juomaan vaan rasvatonta maitoa ja sitäkin jos pakko. En tykkää maidon mausta.
 
"neljä-ilman-viidettä"
no voi jösses. Ihan hyvin uskaltaa juoda ja juodaankin hyvillä ja turvallisin mielin. Eiköhän tuota viitisen litraa päivässä mene ja meidän perhe on kestänyt hengissä 10 vuotta, miehen sitä ennen herraties miten monta sukupolvea...
 
"vieras"
Niin, raakamaitoahan ei suositella raskaanaoleville, pienille lapsille tai ihmisille, joilla voi olla alentunut immuniteetti. Munkin mielestä muutoin olisi oikein hyvä juoda raakamaitoa, mutta kun ei kukaan voi taata kuinka terve se lypsävä lehmä onkaan ollut.
 
"vieras"
[QUOTE="neljä-ilman-viidettä";26556942]no voi jösses. Ihan hyvin uskaltaa juoda ja juodaankin hyvillä ja turvallisin mielin. Eiköhän tuota viitisen litraa päivässä mene ja meidän perhe on kestänyt hengissä 10 vuotta, miehen sitä ennen herraties miten monta sukupolvea...[/QUOTE]

No näemmä kaikki eivät voi sitä turvallisin mielin juoda. Pari pikkupotilasta teholla.
 
"neljä-ilman-viidettä"
Saiskos tuohon borrelioosin ja raakamaidon yhteyteen jotain linkkiä?

Ja alkuperäiseen linkkiin komentti: Tauti on Suomessa harvinainen, sillä siihen sairastuu vuodessa vain 10-30 ihmistä.

Kuinka monta näistä aiheutuu raakamaidosta?
 
No tuota. Itse ainakin juon aina kun sitä on saatavilla ja annan lapsillekin. Ei asuta maatilalla, mutta käytetään kyllä tilaisuus hyväksi jos jossain on maitoa tarjolla. En ole osannut edes kuvitella, että käsittelemättömän maidon juonti olisi muuttunut jotenkin supervaaralliseksi viimeisten vuosikymmenien aikana.
 
  • Tykkää
Reactions: KuutioTasku
"Vieras"
Kai tuossa tilamyynnissä on se ongelma että kylmäketju väistämättä katkeaa kun sitä kuljetetaan kotiin. Sen sijaan jos juo tankkimaitoa paikanpäällä niin se ongelma ei ole niin suuri.
Sitä juotetaan nykyisinlapsille sen vuoksi että netissä joku sano että käsitelty maito on vaarallista, ja että rasvanen, homogenisoimaton, pastöroimaton maito hyväksi, sen vuoksi kun rintamaitokin on.
 
Joskus juon tilamaitoa
Noi tapaukset on tosi harvinaisia. (Juuri siksihän se olikin uutinen:) Useammin tulee uutisia vaikka että pakastevihanneksista on löytynyt lasinsiruja. Eikä kukaan siksi lakkaa käyttämästä pakastevihanneksia.
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";26556960]Niin, raakamaitoahan ei suositella raskaanaoleville, pienille lapsille tai ihmisille, joilla voi olla alentunut immuniteetti. Munkin mielestä muutoin olisi oikein hyvä juoda raakamaitoa, mutta kun ei kukaan voi taata kuinka terve se lypsävä lehmä onkaan ollut.[/QUOTE]

Jotenkin musta tuntuu vielä pelottavammalta, että me juodaan maitoa joka saattaa olla jostain sairastuneesta lehmästä lähtöisin, mutta erinäisten käsittelyiden ja kemikalien jälkeen se sairaudenaiheuttaja on poistettu. Harvinaisia tapauksia nuo ovat, paljon suurempi riski on kuitenkin sairastua ihan siitä pastoröidusta maidosta jonka kylmäketju on katkennut.
 
"Vieras"
[QUOTE="neljä-ilman-viidettä";26556942]no voi jösses. Ihan hyvin uskaltaa juoda ja juodaankin hyvillä ja turvallisin mielin. Eiköhän tuota viitisen litraa päivässä mene ja meidän perhe on kestänyt hengissä 10 vuotta, miehen sitä ennen herraties miten monta sukupolvea...[/QUOTE]

No miten siinä sun miehen suvussa, onko äideillä ollu keskenmenoja, kohtukuolemia, onko pikkulapsia kuollu? Tämmöset on nykyään harvinaisia juuri pastöroinnin ansiosta, toki ne ketkä on selvinneet hengissä on selvinneet hengissä monta sukupolvea.
 
"vieras"
[QUOTE="Vieras";26556988]Kai tuossa tilamyynnissä on se ongelma että kylmäketju väistämättä katkeaa kun sitä kuljetetaan kotiin. Sen sijaan jos juo tankkimaitoa paikanpäällä niin se ongelma ei ole niin suuri.
Sitä juotetaan nykyisinlapsille sen vuoksi että netissä joku sano että käsitelty maito on vaarallista, ja että rasvanen, homogenisoimaton, pastöroimaton maito hyväksi, sen vuoksi kun rintamaitokin on.[/QUOTE]

Raakamaitoa voi nykyisin ostaa ihan yhtä lailla marketista, valitsee vain sen viereisen purkin sen tutun sinisen sijaan. Kylmäketju on siis ihan yhtä kunnossa kuin sillä normaalisti valitsemallasi. Ja borrelioosia ei kyllä kylmäketjun katkeaminen aiheuta.
 
"vieras"
[QUOTE="neljä-ilman-viidettä";26556976]Saiskos tuohon borrelioosin ja raakamaidon yhteyteen jotain linkkiä?

Ja alkuperäiseen linkkiin komentti: Tauti on Suomessa harvinainen, sillä siihen sairastuu vuodessa vain 10-30 ihmistä.

Kuinka monta näistä aiheutuu raakamaidosta?[/QUOTE]

No nyt tänä vuonna ainakin aika iso määrä tilastollisesti kun viisi potilasta on nyt ainakin tiedossa. Se on nääs jo aika iso prosenttiluku 10-30 ihmisestä. :) Lisäksi jos raakamaidon juojien määrä kasvaisi rajusti, niin varmasti kasvaisivat myös bakteerien aiheuttamat sairastumiset. Ja kun tämä bakteeri ei ole se ainoa, joka voi aiheuttaa ongelmia.

Mua ei kiinnosta jos joku suku on elänyt satoja vuosia juomalla raakamaitoa ja sairastumatta. Joisinpahan sitä jopa mielelläni itsekin (jos omistaisin lehmän). Mutta en antaisi pienille lapsille enkä joisi sairaana tai raskaana ollessani.
 
"Vieras"
[QUOTE="vieras";26557089]Raakamaitoa voi nykyisin ostaa ihan yhtä lailla marketista, valitsee vain sen viereisen purkin sen tutun sinisen sijaan. Kylmäketju on siis ihan yhtä kunnossa kuin sillä normaalisti valitsemallasi. Ja borrelioosia ei kyllä kylmäketjun katkeaminen aiheuta.[/QUOTE]

Siis luomumaitoa toki saa marketista, se on homogenisoimatonta. Mutta että,pastöroimatonta maitoa marketista? Voiko pitää paikkaansa?
 
ai jaa?
[QUOTE="vieras";26557089]Raakamaitoa voi nykyisin ostaa ihan yhtä lailla marketista, valitsee vain sen viereisen purkin sen tutun sinisen sijaan. Kylmäketju on siis ihan yhtä kunnossa kuin sillä normaalisti valitsemallasi. Ja borrelioosia ei kyllä kylmäketjun katkeaminen aiheuta.[/QUOTE]

Niin siis homogenoimatonta maitoa kyllä saa ja vissiin jotenkin 'kevyemmin pastöroituakin', mutta ihanko tosi raakamaitoa saa normikaupoista? Enpä ole ennen kuullut.
 
"..."
ööh no onpa jutut... Tiesittekö että jokaisen lypsylehmän terveys on tarkassa syynissä? Jokaisen lehmän maito tarkastetaan tarkoin säännöllisin solu, antibiootti yms testein. Maitoauto tarkastaa myös maidon lämpötilan, antibiootit yms ja jos jotain häiriötä näissä, maitoa ei keräykseen oteta.... Ainakin näin meillä! Meidän suvussa juotu iät ja ajat tätä maitoa enkä ole tällaisesta kuullut. Ehkä eri jos ite käsin sankono lypsät ja juot sieltä niin varmasti on ehecit yms mukana...
 

Yhteistyössä