Kannabis
Käyttötavat
Kotikasvatettua, huolellisesti kuivattua kannabiksen emikukintoa - "kukkaa" - valmiina käytettäväksi esimerkiksi savukkeessa, piipussa tai vesipiipussa polttamalla.Kannabista käytetään yleisimmin poltettuna joko piipussa, vesipiipussa tai savukkeena, joko tupakkaan sekoitettuna tai sellaisenaan. Sitä voidaan käyttää myös juomissa, leivoksissa tai muutoin syötynä, jolloin vaikutus alkaa hitaammin, on voimakkaampi ja kestää pidempään.
Mahdollista on myös "vaporisointi", eli vaikuttavien aineiden höyrystäminen kukinnosta lämmittämällä se 180-190 asteen lämpötilaan, jossa vaikuttavat aineet höyrystyvät, mutta kasvimateriaali ei vielä syty palamaan. NORML-MAPSin 2. toukokuuta 2003 julkaistussa tutkimuksessa Volcano Vaporizer-vaporisaattorimallin höyry sisälsi 95 % tetrahydrokannabinolia (THC), hieman kannabinolia (CBN) ja loput noin 5 % muita yhdisteitä. [3]
[muokkaa]
Fyysiset vaikutukset
Tyypillisiä vaikutuksia ovat mielihyvän tunne, ruokahalun lisääntyminen, puheliaisuus, naurukohtaukset, suun kuivuminen, silmien sidekalvon verestys (punaiset silmät) sekä harvemmin sydämen sykkeen kiihtyminen. Poltettaessa kannabis alkaa vaikuttaa muutamassa minuutissa. Vaikutuksen kesto on joitakin tunteja. Jälkivaikutus voi harvoilla olla kuitenkin jopa noin vuorokauden mittainen lievä irtautumisen tunne ja ajatusten hidastuminen, joka vaihtelee merkittävästi yksilöstä ja käytön pituudesta riippuen.
Kannabiksen päihdyttävästi vaikuttavien ainesosien kannabinoidien tappavaa annosta ei tiedetä, mutta arvioiden mukaan kannabista pitäisi kerralla nauttia noin 10-41 kiloa, jotta yliannostus tapahtuisi. Tiedemaailma ei tunne kuolemaan johtanutta yliannostustapausta. Varhain (alle 17-vuotiaana) aloitettu säännöllinen ja runsas kannabiksen käyttö johtaa aivojen harmaan aineen vähenemiseen ja valkean aineen lisääntymiseen ja siten aivojen rakenteen pysyviin muutoksiin [1].
[muokkaa]
Psykologiset vaikutukset
Keskushermostoon kannabiksen nauttiminen vaikuttaa rauhoittavasti, euforisesti ja osin hallusinogeenisesti. Jotkut käyttäjät passivoituvat lievästi; äärimmäisissä tapauksissa esiintyy aistiharhoja. Osa käyttäjistä ei koe kannabiksen käytön vaikuttavan mitenkään mielentilaan, kun taas osa käyttäjistä vaipuu jo kohtuullisen pienestä annoksesta unenomaiseen tilaan. Vaikutus riippuu myös kulloisesta mielialasta, käytetystä lajikkeesta ja aiemmista käyttökokemuksista. Kannabis on psykologisilta vaikutuksiltaan varsin vaihteleva päihde, johon vaikuttaa suuresti ihmisen persoona, kannabiksen laatu, käytetty määrä ja ympäristö.
Useimmiten kannabikseen liittyy iloisuus, ajantajun muutos; useimmiten hidastuminen ja heikentynyt koordinaatio. Siihen voi liittyä myös paranoidisia ja ahdistavia tunteita, jotka usein johtuvat kannabiksen laittomuuteen liittyvästä kiinnijäämisen pelosta. Kannabiksen psykedeelinen vaikutus näkyy muun muassa voimistuneina maku-, näkö- ja kuuloaistimuksina. Kannabis voi lisätä ruokahalua tai makeannälkää. Käyttäjä saattaa kokea hallusinaatioita (mm. erilaiset geometriset kuviot ja niiden liike). Kannabiksen vaikutus muuttaa usein musiikin kuulemista ja värien näkemistä. Myös seksuaalisen mielihyvän on todettu lisääntyvän kannabista nautittaessa. lähde?
Kannabiksen käyttö muuttaa usein assosiaatiot eli mielleyhtymät löyhiksi, ja puheesta saattaa tulla ns. sanahelinää. Tämä tarkoittaa sitä, että assosiaatiot ovat epäloogisia tai ainakin epätavallisia, ja ajatuksen juoksua ja puhetta voi olla muiden vaikea ymmärtää.
[muokkaa]
Käytön haitat
Poltettaessa kannabiksen tärkeimpien terveyshaittojen on oletettu olevan samankaltaisia kuin tupakan, mutta hiljattain valmistunut (2006) nykyaikainen ja puolueeton tutkimus ei vastoin odotuksia pystynyt vahvistamaan kannabiksen polttamisen aiheuttavan kohonnutta riskiä suun, nielun tai hengityselinten syöpiin.[1] Kannabiksen käytössä ruoassa tai juomassa ei näitä vaikutuksia luonnollisesti ole. Akuutteja allergisia reaktioita voi toisinaan esiintyä. Kannabiksen vaikutuksista sikiöön raskauden aikana ei ole tarkkaa tietoa, mutta oletettavasti poltettu kannabis aiheuttaa sikiölle samanlaisia vaurioita kuin tupakkakin.
Käyttö vähentää muistijälkien muodostumiseen tarvittavien aineiden tuotantoa elimistössä ja näin ollen heikentää muistia. Jatkuvassa käytössä myös vanhat muistijäljet alkavat heikentyä koska muistijälkien vahvistuminen vaikeutuu ja asiat alkavat unohtua. Vaikutus aivosoluihin on kuitenkin erilainen kuin alkoholilla.
Kannabiksen käytöllä on psykologisia haittavaikutuksia. Runsas ja säännöllinen kannabiksenkäyttö voi johtaa aloitekyvyn heikkenemiseen. Kannabiksen käyttö saattaa myös pahentaa olemassaolevia mielenterveyshäiriöitä, kuten skitsofreniaa.
Kannabiksen jatkuva ja runsas käyttö heikentää lähimuistia, uuden oppimista ja ylläpidettyä tarkkaavaisuutta [2]. Keskittymiskyky heikkenee, ja olennaisen erottaminen monimutkaisesta vaikeutuu. Käyttäjillä voi esiintyä häiriöitä ajan, paikan ja etäisyyksien tajussa. Reaktioaika pitenee ja liikkeiden koordinointi vaikeutuu. Siten esimerkiksi liikenteessä kannabispäihtymyksen vaarat ovat ilmeiset. Pitkään jatkunut käyttö saattaa tuoda mukanaan mm. skitsofreniaa, paranoidismia yms.
[muokkaa]
Pidempiaikainen käyttö
Aikuisilla ihmisillä kohtuullisen käytön ei ole voitu osoittaa aiheuttaneen mainittavia haittavaikutuksia. Varhain nuorena aloitettu pitempiaikainen käyttö kuitenkin näyttää uudempien tutkimusten valossa laukaisevan piilevää masennusta ja/tai skitsofreniaa. Yli 50 kertaa kannabista käyttäneiden myöhempi riski sairastua skitsofreniaan oli lähes seitsenkertainen vähemmän käyttäneisiin verrattuna. Toisaalta tämä saattaa johtua masentuneiden ja skitsofreenisten henkilöiden taipumuksesta käyttää päihteitä ylipäätään. Tutkimuksessa on arvioitu, että Isossa-Britanniassa joka kahdeksas nuorten skitsofreniatapaus vältettäisiin, jos kannabiksen käyttöä ei lainkaan esiintyisi.[3]
Eli:huumetta ja aiheuttaa riippuvuutta.Laissa kielletty!
:attn: :attn: