maitoallergiaako??

Meidän tyttö on oksennellut koko ikänsä, on nyt 6kk. Tyttö oksentaa aina ruuan jälkeen, ei heti syötyä vaan noin tunnin päästä. Oli kyseessä sitten sose, maito, velli, omatekoinen sose, hedelmäsose tai marjasose. Eli ruualla ei ole merkitystä, oksennus tulee. Joskus enemmän jos on syönyt paljon, vähemmän jos on syönyt vähän.

  • Tyttö röyhtäilee märkiä röyhtäisyjä usein ja koko ajan
    Hieroo kasvojaan
    oksentelee soseenkin jälkeen, sellaista kirkasta nestettä tulee usein
    Paino on plussalla
    kitisee vähän oksennuksen jälkeen, mut ei huuda selkä kaarella
    kakka on normaalia
    nukkuu hyvin

Käytiin tänään terveyskeskuksessa lääkärillä joka soitti lastenlääkärille ja kommetit olivat: rauhoittele vanhempia, vauvat nyt vaan oksentelee, :kieh: vauvoille ei todennäköisesti tule ruokatorven tulehdusta runsaasta oksentelusta, kokeilkaa soijamaitoa.

Kysyin et miten olis se Gaviscon, eikös sitä kannattais kokeilla ensin? Niin vastaus oli että ei sitä kannata koittaa. :eek: :(

Kysymys: voiko olla maitoallergiaa vaikka ei ole mitään muita oireita kuin oksentelu?

Kai se maitoallergia nyt oireilisi vähän muullakin tavalla? Kai se lapsi olisi itkuinen, sillä olisi maha kipeä, ihottumaa, ripulia, ummetusta, jotain?? Mut lapsi on muuten oma iloinen itsensä, ainoastaan oksennus tulee helposti ja ne häiritsee lasta selvästi. (ja äitiä myös )

Eli nyt ohjeena olisi ensin viikon oksentelupäiväkirja (mä tiiän miten se oksentaa!!) sit kaks viikkoa soijamaitoa ja päiväkirjaa, sit vielä tavallista korviketta viikko ja sit mentäis uudestaan lääkäriin. :|

Voiko sitä Gavisconia käyttää ilman lääkärin ohjeita? Haluaisin sitä ja maidonsakeuttajaa koittaa ensin, ja sitten vasta tuota maidotonta diettiä jos se tuntuu tarpeelliselta. Kun olen seurannut lapseni oksentelua nyt puoli vuotta niin voin melko varmasti sanoa että en usko että kyseessä on allergia..

mutta sanokaapa te viisaammat.
 
Ilmiselvästi kyseessä ap:n lapsella on refluksi. Mulla yhdellä lapsella silent-refluksi oli ainoa fysiologinen oire maitoallergiasta, ruoka-allergiasta. Tosin hän oli myös varsin itkuinen ja nukkui päiväunia huonosti oireillessaan. Silloin kun joku yksikin pahis (maito tai joku muu) oli ruokavaliossa, hän tuntui oireilevan helpommin myös muille, niille sopivillekin ruoille. Eli tuli sitä silent-refluksia helpommin vähän kaikesta. Mahassa ilmeisesti velloi se pahis ja nostatti vatsahappoja ruokatorveen minkä tahansa syömisen jälkeen. Nyt tällä 2,5 vuotiaalla on enää "vain" maito- ja selleriallergiat.

Refluksi oli mennyt niin pahaksi, että teki kipeää. Hänellä oli selviä ruokatorven tulehduksen oireita jo ennen puolta vuotta täytettyään. Mun käsittääkseni ruokatorven tulehdus ei olisi niinkään harvinainen lapsilla eikä myöskään aikuisilla, jos refluksioireilu jatkuu.

Refluksihan voi olla rakenteellista tai allergista tai molempia yhtä aikaa. Soijamaidon kokeilussa kannattaa muistaa, että kaikille maitoallergikoille se ei sovi vaan sillekin voi allergioitua. Eli tuo soijamaitokokeilu ei välttämättä sulje pois maitoallergiaa, koska se voi olla yhtä paha kuin maito. Meillä oma lapsiamme hoitava lääkäri ei edes suosittele soijamaidon kokeilua ensimmäisenä vaihtoehtona alle 1-vuotiaalle. Sitä ennen voisi kokeilla esim. Almiron Peptiä (sisältää pilkottua maitoa) tai Neocatea (täysin maidoton aminohappopohjainen tuote).

Gaviscon on reseptivapaa lääke ja sitä saa antaa vauvoillekin. Jotkut on kai kokeillut sitä ihan pakkauksessa olevan ohjeen mukaisesti?? Eniten kuitenkin suosittelisin hakeutumaan lastenlääkärille / lasten allergologille, joka tuntee sekä lasten refluksin että allergiat hyvin ja sopimaan hänen kanssaan hoitosuunnitelmasta.
 
Voisin kyllä allekirjoittaa tuon Ahmuttaren kirjoituksen eli ihan samat ajatukset! Oksentelu voi olla merkki ruoka-aine allergioista ja soijaan kannattaa suhtautua varauksella, se ei kaikille sovi ja ainakaan kovin pienille sitä ei herkästi määrätä. Meillä oli käytössä ennen myös Neocate.

Melkein minäkin kehottaisin ottamaan yhetyttä asiaan perehtyneeseen lasten allergologiin.
 
Kiitos kommenteista!
Ostin Gavisconia ja testasin, näyttäisi toimivan ainakin meillä. Mä suuresti epäilen et ois allergiaa vaan ennemmin ehkä uskoisin siihen et se mahaportti vai mikä se nyt on niin on löysä/auki? No, vois varata lastenlääkärille aikaa.

Sitähän varten meil on kallis vakuutus lapselle.... :whistle:

Mut ompas ollut mukavaa viettää pari oksennusvapaata päivää! Eilen oli tytöllä samat vaatteet päällä koko päivän! En muista milloin viimeksi olis näin ollu... :)
 

Yhteistyössä