Maanviljeliät kovapalkkaisimpia!

  • Viestiketjun aloittaja Tuki eemeli
  • Ensimmäinen viesti
Entinen
Tilastokeskuksen mukaan maatalousyrittäjäkotitalouden keskimääräinen käytettävissä oleva mediaanitulo oli 50 350 euroa vuonna 2006.

Koko viestiketjun avaus perustui vanhaan mutta toimivaan HARHAUTUKSEEN
Maatilan työpanos on useimmin kahden tai useamman henkilön työpanos.

 
Viljelijä
Viljelijän tulot ovat jääneet armotta jälkeen teollisuus työntekijän ansioista ja työtunteja viljelijä tekee keskimäärin 500 tuntia enemmän kuin palkkatyötä tekevä.

http://www.aijaa.com/v.php?i=4436158.jpg
 
jaana
Alkuperäinen kirjoittaja Viljelijä:
"Tää on just tätä propakandaa mitä aina jauhetaan tietämättömille ihmisille.
Minä olin mieheni kanssa aikaisemmin ihan tavallisia duunareita, jotka teki 8h päivässä raskaita töitä pomojen jatkuvan kyttäilyn alla. Sitten meitä potkaisi eräänlainen onni neljä vuotta sitten, ja saatiin hankittua tällainen keski kokoinen maatila."

eli olet saanut tilan omilta tai puolisosi vanhemmilta jotka ovat vielä työkuntoisia, eikä taloudellinen totuus kannattavuudesta ja työmäärästä ole vielä neljässä vuodessä valjennut.

https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/taloustohtori/kannattavuuskirjanpito/aikasarja/Tuloslaskelma_muu_nautakarja
Ei ole kummallakaan suvussa maanviljelijöitä ollut useempaan sukupolveen.

Ihan maaseudun tulevaisuudessa olleen ilmoituksen perusteella ostettiin tila sukupolvenvaihdos ehdoilla lapsettomalta pariskunnalta.
Ja tila maksettiin rahalla.
Me oltiin koko työ ikämme säästetty kaikki liikenevät rahat maatilan ostoo silmällä pitäen. Koskaan ei käyty lomilla, ei ulkona syömässä, eikä lotrattu viinalla ja ajettiin samalla 25v. vanhalla autolla.
Ja nyt voi sanoo että se kannatti varmasti. On oma vapaus, itse saa määrätä koska tekee mitäkin. Tietenkin ilmat sitä aika paljon ohjailee, mutta eipä ole kyttäävää törkeätä pomoa painostamassa.

Ja muuten ihan kaksin tehdään kaikki tilan työt, lukuun ottamatta rehun tekoa. Silloin on naapurista kolme kaveria auttelemassa.

Mitä tulee tohon sanomaasi kauheeseen työ määrään, niin eipä me olla keksitty miten tarvittaviin töihin saa menemään yli tuntia päivässä. Ja me ollaan mukana eläintenhyvinvointi ohjelmassa, eikä eläinlääkäri ole koskaan valittanut mistään.
Mutta vastaavasti monesti ollaan emojen kanssa koko päivän rapsuttamassa ja harjaamassa niitä. Isäntä rapsuttelee sitten sonnit. Niitä en vieläkään uskalla mennä ilman isäntää rapsutteleen. Mutta meidän mielestä se ei ole mitään työtä, koska sitä ei tarvitsisi tehdä. Me tehdään sitä vaan siksi koska se on itselle mieleistä hommaa.

Ja kyllä se kannattavuus ainakin meillä on ihan riittävä(yli puolet enemmän tienataan kuin palkka töissä tienattiin). Me kun ei tuoteta mitään bulkkia. Kaikki sonnit ja osa hiehoista teurastutetaan itse. Noin puolet menee erääseen ravintola ketjuun, ja noin puolet taas menee eräälle liha tukkurille. Eli me teurastutetaan ja leikkautetaan lihat asiakkaitten haluamiksi paloiksi. Ja siinä tulee tosiaan vähän eri hinta ruholle, kuin se teurastamon noin 3?/kg. Juuri sitä tarkoitin, kun aikaisemmassa kirjoituksessani kirjoitin, että itseään saa jokainen syyttää jos ei pärjää.

 
Alkuperäinen kirjoittaja vieras...:
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Kaikkien (paitsi viljeliöiden, muuten masentaa liikaa)kannattaa miettiä paljonko maksavat vuodessa esim. rakentaminen/rakennukset eli esim. eläinsuoja, lantalaratkasut, konekatokset, rahujen säilytykseen paikat, koneet(mm.traktorit, kaikenmaailman kärrit,kauhat, pihdit ym, niittokone, paalain, käärin, vältit, karhi, puimuri,kylvökoneet), peltovuokrat/ostot,eläimet, eläinten el.kulut, eläinten ruokintakulut, kuivikekulut, heinän/rehun teko ( esim.koneiden lisäksi polttoaineet, koneiden korjuu, siemenet, kalvot ja narut paaleihin, kuljetukset), kaikenmaailman vakuutukset kaikelle tuolle määrälle ja itselle jotain onnetonta eläkettä plus kaikki se muu pienempi nippeli ja nappeli.
Ei se ihan niin ole että piippolan vaarilla ooli taalo, hiialahiiala hei. Tietenkin jos on itse (työ)elämänsa viettänyt neljän seinän sisällä ja ainoa kosketus maaseutuun on päiväkoti-iän satutunnit ja työiässä tekstit maatalous tukien suuruksista joita sitten kauhistellaan samalla kun suoristetaan krakaa sitä kahvilan leivosta syöden ja kaffeeta juoden niin kyllähän se varmaan pistää vihaksi.
Minä taidan aamusta jättää hommat väliin (ettei tule liiaksi niitä työtunteja, kun ei niitä kuulemma voi niin paljoo kertyä) ja tehdä johonkin suuntaan kyselyn tililtä puuttuvasta varallisuudesta. lisäksi heti maanantaina käsken puolison irtisanoutua muista töistä ja varaan meille, sanotaan nyt aluksi, vaikka neljän viikon loman thaimaasta(ja tilaan lomittajan kun on tietämättömyyksissä jääneet nuo lomapäivät pitämättä). Lisäksi voisin käydä tiistaina ostamassa (kun ne vielä tänään tililtä puuttuneet rahat ovat sinne ilmaantuneet)uuden karhean auton ja tilata talopaketin(ainakin pari kerroksinen).On se helppoa, miksi en aijemmin ole älynnyt?

Mutta onko aina pakko ostaa uus traktori...tai ainakin parempi kun naapurilla. Koneita myydään aika hyviä käytettynäkin, mutta aika harvalle ne näkyy kelpaavan. Itse asun maaseudulla ja olen käynyt navetassa töissä en kylläkään omassa kun sellaista ei ole, mutta tiedän mitä on navettatyö.
me ei ainakaan ole ostettu traktoreita sillä perusteella, että ne pitää olla parempia kuin naapureilla. mutta kun on esim. kuten meillä 130 hehtaaria viljelyssä, 50 hehtaarin raivio menossa, metsätyöt siihen päälle, ei romua voi ostaa, jos meinaa ne työt saada tehtyä. siksi kun hankkii, on se melkein pakko olla uusi, kun ei vanlhlan vehkeen kanssa ole aikaa rempata kiireisimpään työaikaan.

 
Alkuperäinen kirjoittaja Joo:
Ja sitten nämä rassukat maajussit jäävät sukupolvenvaihdoseläkkeelle 53v. Me muut saadaan painaa 63v. tai 65v. Ja näitä sitten elätetään...
haista sie kuule paska, me rassukat jäädään sukupolvenvaihdos eläkkeelle 58 vuotiaana, jos sattuu olemaan se joka tilaa jatkaa, jos ei ole, niin sinne 65 vuotiaaksi töitä painetaan
 
Viljelijä


Ei ole kummallakaan suvussa maanviljelijöitä ollut useempaan sukupolveen.

Ihan maaseudun tulevaisuudessa olleen ilmoituksen perusteella ostettiin tila sukupolvenvaihdos ehdoilla lapsettomalta pariskunnalta.
Ja tila maksettiin rahalla.

Taidat päästellä satua..
 
no haloo
ikään kuin maajussien ainoat menot ois muiden työntekijöiden palkat. ottakaapa asioista selvää, kuinka monta tonnia vuoden aikana menee öljyä, sähköä, erilaisia apuaineita peltoihin, koneiden huoltoihin ja osiin, lainanlyhentämiseen jne.

Tuossakin varmaan vasta joku murto-osa.

 
-------
Alkuperäinen kirjoittaja revi siitä:
nyt saisi niillä seitsemällä lehmällä ylimääräiset 15000 vuodessa. Jo se yksistään tekisi erinomaisen tuntipalkan.
Kaikenlaisia idiootteja se tuettu leipä elättääkin!!!!!!!!

Se mahdollinen komission suunnittelema lisätuki olisi maksimissaan 15000e kolmen vuoden aikana.
Jos maksimin saamiseksi tarvitaan esim. 100 lehmää, niin seitsemällä lehmällä saisi 1050 euroa kolmen vuoden aikana, eli 350 euroa vuodessa.
Jos maksimituen saamiseksi riittäisikin 50 lehmää, silloin seitsemällä saisi jo 700 euroa vuodessa.

Esim paljon huudettu hyvivointi tuki taisi vaati n. 3000 lihasikaa, että saisi 5000e maksimin = Pienet tilat jättivät hakematta koko tuen, kun muutaman satasen takia ei kannata kovin suuria lisäkustannuksia hankkia.

 
------
Alkuperäinen kirjoittaja Entinen:
Tilastokeskuksen mukaan maatalousyrittäjäkotitalouden keskimääräinen käytettävissä oleva mediaanitulo oli 50 350 euroa vuonna 2006.

Koko viestiketjun avaus perustui vanhaan mutta toimivaan HARHAUTUKSEEN
Maatilan työpanos on useimmin kahden tai useamman henkilön työpanos.
Joo, juuri näin ja lisäksi maatalousyrittäjäkotitalouden tuloissa on mukana palkkatulot ja muut yrittäjätulot, sekä metsätulot yms bisnekset.

Kannattaa muistaa, että n. 30% viljelijöistä käy palkkatöissä, n. 30% tiloista on muuta yritystoimintaa ja lisäksi paljon on tiloja, joista osa kotitaloudesta on palkkatöissä (yleensä nainen) ja vain yksi viljelee tilaa päätoimisesti.

 
Jaana
Alkuperäinen kirjoittaja Viljelijä:
Ei ole kummallakaan suvussa maanviljelijöitä ollut useempaan sukupolveen.

Ihan maaseudun tulevaisuudessa olleen ilmoituksen perusteella ostettiin tila sukupolvenvaihdos ehdoilla lapsettomalta pariskunnalta.
Ja tila maksettiin rahalla.

Taidat päästellä satua..
Etkö ole ennen kuullut, että joku sellainen kaupunkilainen jolla ei ole mitään siteitä maanviljelyyn ostaa tilan? Vai oletko kenties niitä, joittenka mielestä maanviljelijäksi pitää syntyä ja että tila vaikka lahjotetaan ilmaiseksi ennemmin sukulaiselle, kuin myydään se ulkopuoliselle. Juuri tuollaisten sukutila vanna beitten takia suomen maatalous on jämähtänyt paikoilleen. Ja juuri sukutilalliset eniten valittavat huonosta kannattavuudesta. Heidän mielestään kaikki on saavutettuja etuja, mistä ei suostuttaisi luopumaan mistään hinnasta. Viljellään vaan maata niinkuin aina ennenkin, eikä suostuta kokeilemaan mitään uutta. Ihmetellään vaan vuosikymmenien mono viljelyn jälkeen miksi sadot vaan pienenee, vaikka kuinka lannoittaisi.

Meillekin monet paikalliset viljelijät naureskelivat kun kerrottiin, että meinaamme myydä teuraat itse. Sanoivat että ei tule lyömään leiville, eikä asiakkaita löydy. Eikä siitä heidän mielestään voinut saada edes sitä minkä teurastamo maksaa, kun sen joutuu itse leikkauttamaan ja kuljettamaan.
Edelleenkin jotkut naureskelevat ja epäilevät. Mutta useimmat jo uskoo, että kaikki muuttuu ja itse voi markkinoinnin hoitaa jos on avuja.
Seuraavaksi rakennetaan oma tilateurastamo. Saa nähdä mitä ne muutamat naureskelijat sitten sanoo. No todennäkösesti mollaa ja puhuu pahaa seläntakana.

Mutta joka tapauksessa hankimme tilamme maaseudun tulevaisuudessa olleen ilmoituksen perusteella, jossa pariskunta etsi jatkajaa tilalleen.
Eli sitä ennen olimme tehneet 15v. määrätietoisesti töitä maatilan ostoa varten. Ja tartuimme tilaisuuten, kun sellainen tuli eteen.

Ja kyllä niitä maatiloja on jatkuvasti myytävänä esimerkiksi juuri tuolla maaseudun tulevaisuuden sivuilla.

Se on vallitettavaa jos sinua loukkaa se, että joku kaupunkilainen ostaa karjatilan ja alkaa karjan kasvattajaksi ja vielä kohtuullisesti menestyy siinä. Vai sekö sinua loukkaa, että joku kaupunkilainen on ostanut naapuri tilasi jota havittelit lisämaiksesi, mutta kun ei rahasi riittäneetkään, kun kaupunkilaiset maksoivat enemmän.

 
jaahas
Alkuperäinen kirjoittaja Jaana:
Alkuperäinen kirjoittaja Viljelijä:
Ei ole kummallakaan suvussa maanviljelijöitä ollut useempaan sukupolveen.

Ihan maaseudun tulevaisuudessa olleen ilmoituksen perusteella ostettiin tila sukupolvenvaihdos ehdoilla lapsettomalta pariskunnalta.
Ja tila maksettiin rahalla.

Taidat päästellä satua..
Etkö ole ennen kuullut, että joku sellainen kaupunkilainen jolla ei ole mitään siteitä maanviljelyyn ostaa tilan? Vai oletko kenties niitä, joittenka mielestä maanviljelijäksi pitää syntyä ja että tila vaikka lahjotetaan ilmaiseksi ennemmin sukulaiselle, kuin myydään se ulkopuoliselle. Juuri tuollaisten sukutila vanna beitten takia suomen maatalous on jämähtänyt paikoilleen. Ja juuri sukutilalliset eniten valittavat huonosta kannattavuudesta. Heidän mielestään kaikki on saavutettuja etuja, mistä ei suostuttaisi luopumaan mistään hinnasta. Viljellään vaan maata niinkuin aina ennenkin, eikä suostuta kokeilemaan mitään uutta. Ihmetellään vaan vuosikymmenien mono viljelyn jälkeen miksi sadot vaan pienenee, vaikka kuinka lannoittaisi.

Meillekin monet paikalliset viljelijät naureskelivat kun kerrottiin, että meinaamme myydä teuraat itse. Sanoivat että ei tule lyömään leiville, eikä asiakkaita löydy. Eikä siitä heidän mielestään voinut saada edes sitä minkä teurastamo maksaa, kun sen joutuu itse leikkauttamaan ja kuljettamaan.
Edelleenkin jotkut naureskelevat ja epäilevät. Mutta useimmat jo uskoo, että kaikki muuttuu ja itse voi markkinoinnin hoitaa jos on avuja.
Seuraavaksi rakennetaan oma tilateurastamo. Saa nähdä mitä ne muutamat naureskelijat sitten sanoo. No todennäkösesti mollaa ja puhuu pahaa seläntakana.

Mutta joka tapauksessa hankimme tilamme maaseudun tulevaisuudessa olleen ilmoituksen perusteella, jossa pariskunta etsi jatkajaa tilalleen.
Eli sitä ennen olimme tehneet 15v. määrätietoisesti töitä maatilan ostoa varten. Ja tartuimme tilaisuuten, kun sellainen tuli eteen.

Ja kyllä niitä maatiloja on jatkuvasti myytävänä esimerkiksi juuri tuolla maaseudun tulevaisuuden sivuilla.

Se on vallitettavaa jos sinua loukkaa se, että joku kaupunkilainen ostaa karjatilan ja alkaa karjan kasvattajaksi ja vielä kohtuullisesti menestyy siinä. Vai sekö sinua loukkaa, että joku kaupunkilainen on ostanut naapuri tilasi jota havittelit lisämaiksesi, mutta kun ei rahasi riittäneetkään, kun kaupunkilaiset maksoivat enemmän.
Kerroppa tarkemmin tilastasi, jos kerran alle tunti menee tilan töissä päivässä. Millaista karjaa? Kuinka paljon? Paljon maata?
 
---------
Alkuperäinen kirjoittaja Jaana:
......meinaamme myydä teuraat itse. Sanoivat että ei tule lyömään leiville, eikä asiakkaita löydy.
Pitää muistaa, että kaikki eivät voi toimia noin: Tuo toimii hyvin kun sijainti on sopiva sekä asutukseen ja muihin vastaaviin toimijoihin.
Suurimman osa on parempi myydä teuraat 1-4 euroa kilo ja tehdä teurastuksesta/käsittelystä/jalostuksesta/markkinoinnista yms. säästyneellä ajalla ja rahalla jotain muuta toimintaa.

 
Jaana
Alkuperäinen kirjoittaja jaahas:
Alkuperäinen kirjoittaja Jaana:
Alkuperäinen kirjoittaja Viljelijä:
Ei ole kummallakaan suvussa maanviljelijöitä ollut useempaan sukupolveen.

Ihan maaseudun tulevaisuudessa olleen ilmoituksen perusteella ostettiin tila sukupolvenvaihdos ehdoilla lapsettomalta pariskunnalta.
Ja tila maksettiin rahalla.

Taidat päästellä satua..
Etkö ole ennen kuullut, että joku sellainen kaupunkilainen jolla ei ole mitään siteitä maanviljelyyn ostaa tilan? Vai oletko kenties niitä, joittenka mielestä maanviljelijäksi pitää syntyä ja että tila vaikka lahjotetaan ilmaiseksi ennemmin sukulaiselle, kuin myydään se ulkopuoliselle. Juuri tuollaisten sukutila vanna beitten takia suomen maatalous on jämähtänyt paikoilleen. Ja juuri sukutilalliset eniten valittavat huonosta kannattavuudesta. Heidän mielestään kaikki on saavutettuja etuja, mistä ei suostuttaisi luopumaan mistään hinnasta. Viljellään vaan maata niinkuin aina ennenkin, eikä suostuta kokeilemaan mitään uutta. Ihmetellään vaan vuosikymmenien mono viljelyn jälkeen miksi sadot vaan pienenee, vaikka kuinka lannoittaisi.

Meillekin monet paikalliset viljelijät naureskelivat kun kerrottiin, että meinaamme myydä teuraat itse. Sanoivat että ei tule lyömään leiville, eikä asiakkaita löydy. Eikä siitä heidän mielestään voinut saada edes sitä minkä teurastamo maksaa, kun sen joutuu itse leikkauttamaan ja kuljettamaan.
Edelleenkin jotkut naureskelevat ja epäilevät. Mutta useimmat jo uskoo, että kaikki muuttuu ja itse voi markkinoinnin hoitaa jos on avuja.
Seuraavaksi rakennetaan oma tilateurastamo. Saa nähdä mitä ne muutamat naureskelijat sitten sanoo. No todennäkösesti mollaa ja puhuu pahaa seläntakana.

Mutta joka tapauksessa hankimme tilamme maaseudun tulevaisuudessa olleen ilmoituksen perusteella, jossa pariskunta etsi jatkajaa tilalleen.
Eli sitä ennen olimme tehneet 15v. määrätietoisesti töitä maatilan ostoa varten. Ja tartuimme tilaisuuten, kun sellainen tuli eteen.

Ja kyllä niitä maatiloja on jatkuvasti myytävänä esimerkiksi juuri tuolla maaseudun tulevaisuuden sivuilla.

Se on vallitettavaa jos sinua loukkaa se, että joku kaupunkilainen ostaa karjatilan ja alkaa karjan kasvattajaksi ja vielä kohtuullisesti menestyy siinä. Vai sekö sinua loukkaa, että joku kaupunkilainen on ostanut naapuri tilasi jota havittelit lisämaiksesi, mutta kun ei rahasi riittäneetkään, kun kaupunkilaiset maksoivat enemmän.
Kerroppa tarkemmin tilastasi, jos kerran alle tunti menee tilan töissä päivässä. Millaista karjaa? Kuinka paljon? Paljon maata?
Lueppa aikaisempia viestejä. Siellä olen kertonut tuon jo. Mutta kerrotaan uudestaan. Peltoa 74ha josta 32ha laitumena ja loput nurmella, emoja 55 nuorkarjaa + sonneja tällä hetkellä 71. Lisäksi läheiseltä tilalta ostetaan kaikki sonnit teuraiksi. Karja on hereford, kuten myös sonnit joita ostamme teuraiksi. Kuivikkeet paalataan suurimmaksi osaksi läheisen viljatilan pelloilta.

Kesäisin kaikki eläimet laiduntaa. Osa laiduntaa sekä omia että naapurin peltoja ja luonnon laitumia, ja osa on kesätöissä maiseman hoitajana kunnan omistamalla noin 26ha alueella.
Kesäisin ei eläimille tarvitse antaa lisä ruokaa ja vedenkin eläimet saavat pääasiassa laitumilla olevista lähteistä. Ainoastaan yhdelle laitumelle kuskataan vettä 3000l vesikärryllä jossa on juoma kupit. Eli vesikään ei pahemmin työllistä. Kivennäisiä annetaan nuolukivissä jotka vaihdetaan tarpeen mukaan. Aidat isäntä tarkistaa joka toinen päivä mönkkärillä ajellen.

Ja kuten aikaisemmin sanoin, niin toukotöiden, rehunteon, sorkkienhoidon ja poikimisten aikaan asia on ihan toinen, silloin töihin menee äkkiä se 16h päivässä, mutta se on niin pieni osa vuodesta, että sillä ei kokonaisuuden kanssa ole suurta merkitystä.

Talvis kun elukat talvilaitumella(vapaa pääsy pihatosta laitumelle talvisinkin). Aikaa menee suunnilleen se tunti päivässä. Elikä syöttö häkit jotka on ulkona laitumella täytetään ja juotto kipot tarkistetaan. Ja samalla kuivikkeet puhalletaan karsinoihin.
Parin viikon välein menee isännältä sitten useampi tunti, kun käy hakemassa paaleja noin 1,5km päästä pihaton nurkille odottamaan.

Ja kuten myöskin aikaisemmin sanoin, niin yleensä kuitenkin vietämme eläinten kanssa tuntikausia päivässä esimerkiksi rapsutellen, mutta varsinaiseen välttämättömään työhön ei tuota tuntia enempää päivässä saa tuhlattua.
 
--------
Alkuperäinen kirjoittaja Joo:
Ja sitten nämä rassukat maajussit jäävät sukupolvenvaihdoseläkkeelle 53v. Me muut saadaan painaa 63v. tai 65v. Ja näitä sitten elätetään...
Viljlijöiden eläkkeellä jäämisen keskiarvoikä on kuitenkin korkeampi kuin muilla, tästä mahdollisuudesta huolimatta.
Mutta laske sä vielä mediaanieläkkeellejäämisikä, että olet tyytyväinen:D v*tun ääliö!

 
maatalouskonsulentti
Alkuperäinen kirjoittaja ap:
Alkuperäinen kirjoittaja joo:
olkoot vaan! Siihen työmäärään mitä ne tekee, en suostuisi mistään rahasta. aina kiinni työssä, illoin, aamuin navetassa ja lomapäiviä todella vähän vuodessa. Kaveripariskunta pitää maitotilaa ja työmäärä on älytön! Hattua nostan heille jotka siihen pystyy ja haluan että lapseni saa edelleenkin kotimaista maitoa.

1300 sian sikalaan budjetoidaan työaikaa keskimäärin 3,5 tuntia/viikko.
Pellolla käydään 5-10 kertaa vuodessa.
Toi sikalan työmäärä on kyllä ihan varmasti keksitty. Eihän puolessa tunnissa per päivä ehdi tarkastaa ees tietsikalta tapahtumia. Pellolla työaika on 10-30 tuntia per hehtaari viljoilla ja nurmikasveilla. Ja esim. 23-lehmän tilalla (keskimääräinen suomalainen lypsykarjatila) menee peltotöihin 200-400 tuntia vuodessa ja navetta töihin se 2500-3000 tuntia+ sitten päälle paperityöt, kouluttautuminen. Että eipä hirveetä tunti palkkaa tule vaikka tuon mediaaniansion saavuttaiskin. Tuo mediaani ansio ei taatusti pidä paikkaansa per yrittäjä (isäntä+emäntä tai kolmen yrittäjän yhtymä tai vaikka miespari). Käykää tsekkaamassa www.mtt.fi/taloustohtori ja saatte tietoa eri tuotantosuuntien kannattavuudesta. Itse oon tehnyt työtä maatilojen talous- ja tuotantoasioiden kanssa toistakymmentä vuotta ja ihan varmasti aika harvassa on tilat joilla tienataan 50 000 ? per yrittäjä. Se 25 000 ? per yrittäjäkin tason saavuttaa alle puolet viljelijöistä.

Miksi muuten viljelijöissäkin saisi olla jokunen rikas? Aika monella on maatalouden lisäksi myös metsätaloutta ja onhan se uuden karhea auto saatettu ostaa vaikka vanhapiikatädiltä jääneillä perintörahoilla.
 
Minä vaan
Meillä lypsykarjatila. Töitä tehdään navetassa keskim. 7h/pv 7pv/viikossa 340pv/vuodessa eli noin 2380h/vuosi. Siis pelkät navettatyöt!! Siihen muut työt päälle. Ei taida 4000h/vuosi riittääkään. Paljoko tavan duunarilla kertyy vuodessa tunteja? 8h/pv 5pv/viikko 48viikkoa/vuosi (4viikon kesäloma,pekkaset vähennetty 52 viikosta)= 1920h/vuosi. KYLLÄPÄ ON RANKKAA. Mun puolesta tuet voidaan lopettaa jos olette valmiit maksamaan esim: maidosta kaupassa 1.70?. Muuten lopettakaa vinkuminen ja hommatkaa maatila ja ruvetkaa viljelijöiksi niin pääsette rahan syrjään kiinni. Saattaisi vaan äkkiä tulla haaveilijoille pa..aa käteen.
 
Hitsari
Alkuperäinen kirjoittaja Minä vaan:
Meillä lypsykarjatila. Töitä tehdään navetassa keskim. 7h/pv 7pv/viikossa 340pv/vuodessa eli noin 2380h/vuosi. Siis pelkät navettatyöt!! Siihen muut työt päälle. Ei taida 4000h/vuosi riittääkään. Paljoko tavan duunarilla kertyy vuodessa tunteja? 8h/pv 5pv/viikko 48viikkoa/vuosi (4viikon kesäloma,pekkaset vähennetty 52 viikosta)= 1920h/vuosi. KYLLÄPÄ ON RANKKAA. Mun puolesta tuet voidaan lopettaa jos olette valmiit maksamaan esim: maidosta kaupassa 1.70?. Muuten lopettakaa vinkuminen ja hommatkaa maatila ja ruvetkaa viljelijöiksi niin pääsette rahan syrjään kiinni. Saattaisi vaan äkkiä tulla haaveilijoille pa..aa käteen.
En todellakaan kadehdi suomalaist maanviljelijää,itse olen 35v hitsari keskiraskaassa konepaja teollisuudessa.Viime vuoden verotettava ansiotulo oli 33500e,ylitöitä tein viime vuonna hieman alle 100 tuntia mutta en ensimmäistäkään viikonloppua.Vaimoni on terveyskeskuksessa osaston johtava hoitaja ja tienaa suurinpiirtein saman kuin minä.Ajoneuvomme ovat itselläni MB 320 CDI vm-05 ja vaimolla Toyota avensis vm-06.Asumme 140 neliöisessä omakotitalossa joka on rakennettu 2002,tämän vuoden lokakuussa on asuntolainan viimeinen lyhennys n.8000e,lapsemme ovat 5 ja 7v eli vanhempi menee nyt ekaluokalle.Tontillamme on kokoa 2500 neliötä,vaimolla on takapihalla pieni kasvimaa joten kai mekin olemme maanviljelijöitä,muuten en voi ymmärtää sitä kateutta joka meihin kohdistuu.Pyrimme ostamaan kotimaista ruokaa aina kun se on mahdollista,itse en kyllä vaihtaisi paikkaa esim.maidontuottajan kanssa on nimittäin hienoa laittaa työpaikan ovi kiinni perjantaina klo.15:30 kun tietää että viikonlopun voi rentoutua ja viettää laatuaikaa perheen kanssa.Nostan hattua suomalaiselle ruuantuottajalle jotka tuottavat kotimaista ruokaa meidänkin ruokapöytään.Vielä sellainen asia että pari kolme asioista tietämätöntä valittajaa saa aikaan ikävää eripuraa,kaikki tekevät mitä osaavat(jotkut eivät osaa muutakuin valittaa)
 
hölmöläinen
Aika hölmöä tekstiä suurelta osalta kirjoittajista. Alkupään viesteissä yksikin totesi tilan tukisumman jälkeen että edes hänellä ei ole noin suuret tulot vuodessa. Voi ziizuz.. Missä on kerrottu että tuki on suoraa tuloa tiloille? Tein eräänä päivänä yhden karkean kannattavuuslaskelman, ohran viljelylle. Hehtaarin sadon myynnin jälkeen päästiin ilman tukea tulopuolessa nollaan! Ja vielä puuttui kustannuksista vähentämättä vuokra sekä kalkitseminen. Liian monella ihmisellä puuttuu tieto Suomen maatalouden laajentumisesta, suuri osa laajentamisesta on tehty metsien myynnistä. Tähän väliin huomautus että metsänomistajista suurin osa on eläkeläisiä sekä kaupunkilaisia. Lisähuomautus että metsän myynnistä menee myyntivero joka nappaa valtion kassaan kolmanneksen puun hinnasta. Laajentamisen paine on ollut kova ja tulee sitä olemaan. Ihmeellisintä on myös että Kokoomuksen ja SDP:n johtoportaissa ymmärretään kotimaisen elintarviketuotannon ja tuen merkitys kansantalouden pyörimiseen. Silti jäsenet sekä näitä puolueita äänestävät ihmiset eivät sitä tunnu ymmärtävän.

Viimeksi eilen eräs teollisuuden edustaja kertoi Suomeen virtaavan halvan ja kannattamattomasti Euroopassa tuotetun tuontijuuston aiheuttavan kotimaisen juuston kulutukseen vähennyksen joka pakottaa juustolan sulkemiseen aiheuttaen reilu sata työtöntä. Eli suomalaiset ostavat tuontijuuston myötä kanssaveljiltään kotimaasta työpaikat pois alta. Tätäkö on suomalaisten yhtenäisyys?
 
Lihantuottaja
Ei näissä hommissa tartte töitä tehdä. Joku ajelee traktoreillakin 2500h/vuosi. Muita työntekijöitä kun ei ole, niin luulen että se taidan olla minä. Rahaa tulee kyllä reilusti yli noiden mediaanien. Just tulin navetalta hoitamasta muutamaa sairasta vassua, näin helppoa hommaa eikä yhtään kateellista tullut pihalla vastaan.
Ei se ole mies eikä mikään joka ei neljäätuhattatuntia jaksa vuodessa töitä tehdä. Vaimo kyllä väittää olevansa naimisissa oleva yksinhuoltaja.
 
vierailija hölmöläinen
Alkuperäinen kirjoittaja Hitsari:
Alkuperäinen kirjoittaja Minä vaan:
Meillä lypsykarjatila. Töitä tehdään navetassa keskim. 7h/pv 7pv/viikossa 340pv/vuodessa eli noin 2380h/vuosi. Siis pelkät navettatyöt!! Siihen muut työt päälle. Ei taida 4000h/vuosi riittääkään. Paljoko tavan duunarilla kertyy vuodessa tunteja? 8h/pv 5pv/viikko 48viikkoa/vuosi (4viikon kesäloma,pekkaset vähennetty 52 viikosta)= 1920h/vuosi. KYLLÄPÄ ON RANKKAA. Mun puolesta tuet voidaan lopettaa jos olette valmiit maksamaan esim: maidosta kaupassa 1.70?. Muuten lopettakaa vinkuminen ja hommatkaa maatila ja ruvetkaa viljelijöiksi niin pääsette rahan syrjään kiinni. Saattaisi vaan äkkiä tulla haaveilijoille pa..aa käteen.
En todellakaan kadehdi suomalaist maanviljelijää,itse olen 35v hitsari keskiraskaassa konepaja teollisuudessa.Viime vuoden verotettava ansiotulo oli 33500e,ylitöitä tein viime vuonna hieman alle 100 tuntia mutta en ensimmäistäkään viikonloppua.Vaimoni on terveyskeskuksessa osaston johtava hoitaja ja tienaa suurinpiirtein saman kuin minä.Ajoneuvomme ovat itselläni MB 320 CDI vm-05 ja vaimolla Toyota avensis vm-06.Asumme 140 neliöisessä omakotitalossa joka on rakennettu 2002,tämän vuoden lokakuussa on asuntolainan viimeinen lyhennys n.8000e,lapsemme ovat 5 ja 7v eli vanhempi menee nyt ekaluokalle.Tontillamme on kokoa 2500 neliötä,vaimolla on takapihalla pieni kasvimaa joten kai mekin olemme maanviljelijöitä,muuten en voi ymmärtää sitä kateutta joka meihin kohdistuu.Pyrimme ostamaan kotimaista ruokaa aina kun se on mahdollista,itse en kyllä vaihtaisi paikkaa esim.maidontuottajan kanssa on nimittäin hienoa laittaa työpaikan ovi kiinni perjantaina klo.15:30 kun tietää että viikonlopun voi rentoutua ja viettää laatuaikaa perheen kanssa.Nostan hattua suomalaiselle ruuantuottajalle jotka tuottavat kotimaista ruokaa meidänkin ruokapöytään.Vielä sellainen asia että pari kolme asioista tietämätöntä valittajaa saa aikaan ikävää eripuraa,kaikki tekevät mitä osaavat(jotkut eivät osaa muutakuin valittaa)

Kunnioitan näkemystäsi ja mielipidettäsi!

Suomalaiset ovat niin pieni vähemmistö että meidän tulisi osata pitää yhtä täällä maassamme. Kotimaisuus on keino jonka kautta saamme kansantaloutemme toimimaan ja leivän toistemme pöytiin. Tänä vuonna koneinvestointimme oli niittomurskain joka on valmistettu Suomessa Pännäisissä. Vaihtoehtona olisi ollut saksalainen kone hieman suurempana ja tehokkaampana. Edelliseen samanmerkkiseen kotimaiseen koneeseen tyytyväisenä valinnassa ei ollut vaikeutta. Palkansaajana voit olla onnellinen mainitsemastasi työajasta joka on turvattu lainsäädännöllä. Sitä yllättävän harva palkansaaja osaa arvostaa.
 
kesälomalainen
Alkuperäinen kirjoittaja Minä vaan:
Meillä lypsykarjatila. Töitä tehdään navetassa keskim. 7h/pv 7pv/viikossa 340pv/vuodessa eli noin 2380h/vuosi. Siis pelkät navettatyöt!! Siihen muut työt päälle. Ei taida 4000h/vuosi riittääkään. Paljoko tavan duunarilla kertyy vuodessa tunteja? 8h/pv 5pv/viikko 48viikkoa/vuosi (4viikon kesäloma,pekkaset vähennetty 52 viikosta)= 1920h/vuosi. KYLLÄPÄ ON RANKKAA. Mun puolesta tuet voidaan lopettaa jos olette valmiit maksamaan esim: maidosta kaupassa 1.70?. Muuten lopettakaa vinkuminen ja hommatkaa maatila ja ruvetkaa viljelijöiksi niin pääsette rahan syrjään kiinni. Saattaisi vaan äkkiä tulla haaveilijoille pa..aa käteen.
Mihin kulutat 7h päivässä siellä navetassa? Minkälainen automaatioaste navetassanne on? Olet ilmeisesti aika huono organisoimaan töitäsi, kun tuhlaat tarpeettomasti aikaa navetassa.

Ja miksi ihmeessä vertaat yrittäjänä tekemääsi työaikaa työntekijän työaikaan? Niillähän ei ole mitään yhteyttä keskenään.

Ja vielä sellainen, että mitenkä perustelet noin käsittämättömän hinnan vaatimuksen? Maidon tuottaja hintahan on kuitenkin sama kuin joskus 2007 jolloin hinnat räjähtivät. Sen jälkeenhän teille tuli noin 10s/L korotusta maitotiliin. Ja eihän se korotus ole vielä edes kokonaan sulanut pois maitotilistä. Mutta kuitenkin lähes kaikki tuotanto panokset ovat pudonneet jopa alemmalle tasolle kuin ennen hintojen räjähdystä. Sähkö, polttoöljy, viljat, apulannat ovat laskeneet alemmas kuin mitä ne olivat ennen räjähdystä ja tässä vain tärkeimmät mainitakseni. Joten oleppa hyvä ja selitä perusteellisesti mitenkä tulonne romahtavat nyt näiden tilitysten pienenemisten jälkeen ja miksi teille pitäisi maksaa lisätukia. Ja perusteluina et mitenkään voi käyttää yhden poikkeuksellisen vuoden poikkeuksellisen korkeita tuloja. On nimittäin ollut suorastaan huvittavaa katsella televisiosta, kun maitotilallisia ollaan haastateltu ja siellä he ovat itkeneet, että tulot pienenevät nyt yhdellä 22000? ja toisella 99000? vuodessa. Nehän ovat siitä huolimatta vieläkin korkeammat kuin ennen poikkeuksellisen vuoden hintojen räjähdystä. Nythän ne ovat vain palanneet sinne suuntaan mihin ne kuuluvat. Ja jokainen joka on vaikeuksissa saa syyttäää vain itseään, jos on ollut niin idioottimainen, että on mennyt investoimaan tuollaiseen hintapiikkiin sokeasti uskoen. Mielestäni missään tapauksessa ei pitäisi antaa minkäänlaisia lisätukia, vaan pitäisi antaa markkinatalouden toimia ja annettaisiin niiden velkaisimpien tilojen mennä konkurssiin.

Ja muuten nuo eu-tuet olivat tullessaan oikea lottovoitto maitotiloille. Kotitilani oli pieni 14 lypsävän ja reilun 20ha maitotila. Ja ennen eu aikaa vanhempani joutuivat aina venyttämään penniä ja olemaan tarkkoja kaikessa. Meillä lapsilla tekohengitettiin vaatteita niin pitkään kuin suinkin ja lihaa ei ollut tarjolla kuin kerran viikossa karkeista puhumattakaan. Näin jälkeen päin se on vaikea edes kuvitella, että silloin todellakin tulot olivat niin pienet ettei yksin kertaisesti vain ollut sitä rahaa.
Samasta syystä johtuen koneet olivat pieniä ja vanhoja, samoin navetta. Myöskin talo oli aika huonossa kunnossa.
Mutta tukijärjestelmä muutti kaiken. Sen jälkeen kun tuet tulivat, niin isä sanoi että nyt on raha huolet ohi. Heidän tulonsa yli KAKSINKERTAISTUIVAT tukien myötä. Sitten vaihtuivatkin koneet uusiin ja vanhan fergun kaveriksi ostettiin uusi valtra ja parin vuoden päästä toinen. Talo remontteerattiin ja laajennettiin ja kesämökki rakennettiin. Ja kaikesta tästä saa kittää eu-tuki järjestelmää.
Suomessa nimittäin tapahtui maito puolella pieni virhe. Tuethan nimittäin on tarkoitettu olemaan hinnan alennus korvausta alentuneista tuottaja hinnoista alkutuottajalle. Ja näin siinä vilja puolella kävikin, siellä viljan hinta romahti yhdessä yössä kolmasosaan ja tämän erotuksen paikkasi tuki ihan niinkuin oli tukijärjestelmän tarkoituskin. Mutta maitopuolella maidon hinta ei laskenutkaan, vaan maidontuottajat saivat muhkeat lisä tulot tuista jotka mahdollistivat kilpavarustelun aina näihin päiviin asti. Vasta nyt näyttäisi tapahtuvan se, mikä vilja puolella tapahtui heti tukijärjestelmän tulon myötä, eli maidon hinta on alkanut tulemaan alas päin ihan niinkuin alunperin oli tarkoituskin tulla.

Ja kuitenkin kun kysyt miksen jatkanut tätä kultakaivosta, niin kerron miksen. Olen hankkinut hyvän koulutuksen ja työn ja nykyisin asemapaikkani on Brasiliassa ja Suomessa ehdin käymään vain näin lomien aikaan. Joten maitotilan pito olisi mahdotonta. Nykyisin pellot on vuokrattu hyvällä hinnalla lähistöllä sijaitsevalle maitotilalle.
Mutta siinä määrin maatalous on aina kiinnostanut ja kiinnostaa, että olen sijoittanut sekä metsiin että peltoihin kotitilani lähistöltä. Myöskin tarkoitukseni on, että kun joskus viidenkymmenen jälkeen jään pois tästä oravanpyörästä, niin alan harrastaa viljelyä kotitilallani jos vaan terveyttä riittää.
Ja nykyisin tuo pinta-ala on ihan toista luokkaa kuin vanhempieni aikana. Nyt voi sitten vaikka joku lapsistakin alkaa harrastamaan maanviljelystä jos veri sinne suuntaan vetää.
 

Yhteistyössä